Wartner wrattenverwijderaar gebruiksaanwijzing en ervaringen

Wartner wrattenverwijderaar gebruiksaanwijzing en ervaringen Gewone wratten zijn harde, verheven, bloemkoolachtige, eeltige uitgroeisels van de huid. Wratten worden veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papilloma virussen. Verruca vulgaris is de medische benaming voor de gewone wrat. Wratten zijn onschuldig en worden door het lichaam opgeruimd, al kan dat maanden tot jaren duren. Ze komen zeer algemeen voor. Je kunt een wrat eenvoudig en doeltreffend verwijderen met Wartner wrattenverwijderaar.

Wartner wrattenverwijderaar


Wat zijn wratten?

Wratten zijn harde, verheven, bloemkoolachtige, eeltige huiduitgroeisels. Handen, knieën en ellebogen zijn voorkeurslocaties voor wratten. Ze kunnen ook onder je voet voorkomen, wat erg hinderlijk kan zijn. Wratten zijn volkomen goedaardig en worden veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papilloma virussen. Wratten verdwijnen vanzelf doordat het afweersysteem ongemerkt het virus opruimt, al kan dat maanden tot jaren duren. Als je een wrat hebt, moet je uitkijken dat je er niet nog meer krijgt. Door aan de wrat te peuteren of te bijten kan het virus zich verder verspreiden en nieuwe wratten veroorzaken. Als je er last van hebt of als je ze cosmetisch storend vindt kun je ze laten behandelen, maar je kunt ze ook zelf verwijderen door middel van bijvoorbeeld de Wartner wrattenverwijderaar.

Methoden om wratten te verwijderen

Grofweg zijn er twee manieren te onderscheiden om wratten te verwijderen:
 • zuurpreparaten die direct op de wrat worden aangebracht; en
 • chirurgische verwijdering door een (huis)arts die gebruikmaakt van:
  • lasertherapie;
  • verbranding; of
  • cryotherapie (dat wil zeggen bevriezing met vloeibaar stikstof).

Wartner wrattenverwijderaar is gebaseerd op cryotherapie, om thuis op een eenvoudige wijze wratten te behandelen.

Wartner wrattenverwijderaar

Wartner 2e generatie is een handzame en effectieve methode voor thuisgebruik. Eén behandeling met Wartner 2e generatie is meestal voldoende om definitief met de wrat af te rekenen. Het maakt daarbij gebruik van bevriezingstherapie, waarbij de wrat tot in de kern bevroren wordt. Vervolgens vormt zich onder de wrat een blaar en na een tijdje valt de wrat van de huid. Na de behandeling verschijnt gezonde huid op de plek waar de wrat heeft gezeten. Raadpleeg je huisarts wanneer je een wrat of voetwrat wilt verwijderen die groter is dan 7,5 mm.

Pijnlijke, diepe voetwrat / Bron: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pijnlijke, diepe voetwrat / Bron: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe werkt Wartner wrattenverwijderaar?

Wat moet je doen?

De wrattenverwijderaar is gebaseerd op de bevriezingsmethode die wordt gebruikt door de huisarts. Het is gemakkelijk te gebruiken in een aantal overzichtelijke stappen. Raadpleeg voor gebruik altijd eerst de bijsluiter. Als eerste moet je het schuimkussentje opendrukken en de opening over het stokje van de applicatorhouder schuiven totdat het stokje niet meer zichtbaar is. Daarna plaats je de applicator in de spuitbus en druk je het ventiel drie seconden in. Vervolgens gedurende 20 seconden wachten om de temperatuur van het schuimkussen verder te verlagen. Tot slot plaats je met lichte druk het uiteinde van het schuimkussen op de te behandelen wrat. Voor gewone wratten moet je 20 seconden aanhouden en bij voetwratten, die hardnekkiger zijn, 40 seconden. Niet langer behandelen dan voorgeschreven! Te lange blootstelling aan de bevriezing kan tot gevolg hebben dat de lederhuid beschadigt met littekens en/of zenuwbeschadiging als gevolg.

Let op!

Wanneer je de wrat aanstipt met de wrattenverwijderaar, vermijd dan contact met de omliggende gezonde huid. Druk de applicator niet te hard aan wanneer je de wrat behandelt. Bij meerdere wratten dicht bij elkaar mag je slechts één wrat tegelijk behandelen, vooral op vinger of hand. De overige wratten dien je afzonderlijk te behandelen. Neem daarbij tussenpozen in acht van twee weken. Oude wratten, grotere wratten en voetwratten zijn hardnekkig en moeilijk te verwijderen. Vaak hebben dit soort wratten meer dan één behandeling nodig. Laat steeds twee weken vallen tussen de behandelingen door. De wrat mag in totaal niet vaker dan drie keer behandeld worden. Heb je deze limiet bereikt, schakel dan de huisarts in.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van Wartner wrattenverwijderaar?

De volgende bijwerkingen zijn gemeld:
 • De huid kan tijdelijk wit kleuren;
 • Er kan een grote pijnlijke blaar ontstaan;
 • Nadat de wrat van de huid is afgevallen, kan depigmentatie optreden en/of kleine littekens ontstaan;
 • Lichte brandwonden.

Ervaringen met Wartner wrattenverwijderaar

Ervaringen lijken wisselend te zijn. Kleine, nieuwe wratjes verdwijnen vaak als sneeuw voor de zon na slechts één behandeling. Wat grotere wratten of voetwratten zijn moeilijker te behandelen. Sommige wratten blijven terugkomen, maar dat is bij methoden die de huisarts gebruikt ook het geval.

Op de website www.dokter.nl zijn de ervaringen van gebruikers met de Wartner wrattenverwijderaar sterk verdeeld. Er zijn gebruikers die negatieve ervaringen hebben (wrat gaat niet goed weg of komt weer terug), terwijl weer anderen enthousiast zijn:

Ik heb een paar jaar geleden Wartner gebruikt voor 4 wratten op mijn vingers, en dat spul werkte uitstekend. Je kan niet zeggen dat het nooit werkt als het maar bij 1 persoon niet werkt. Sommige wratten gaan inderdaad niet makkelijk weg en blijven terugkomen, maar dat is bij de huisarts ook zo.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf wratten verwijderen: verschillende methodesZelf wratten verwijderen: verschillende methodesWil je van een wrat af dan is het niet noodzakelijk hiervoor naar de huisarts te gaan. Er zijn ook diverse zelfzorgmidde…
Wrat zelf verwijderen: tips & middeltjes tegen wrattenWrat zelf verwijderen: tips & middeltjes tegen wrattenWratten zijn erg vervelende afwijkingen van de huid en kunnen je erg veel last bezorgen. Zo kan een wrat op de voet erg…
Infectieziekten bij kinderen WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Huismiddeltjes tegen wrattenHuismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…

Steenpuist (furunkel) in het oorSteenpuist (furunkel) in het oorMet een steenpuist (furunkel) in het oor voelt men zich een paria. Het is net zo vervelend en opvallend als een neusfuru…
Griep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkoudheid: verschillen en overeenkomstenGriep of verkouden? Ken de overeenkomsten en verschillen tussen griep en een (forse) verkoudheid. Als je wakker wordt en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Steven Fruitsmaak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.wartner.eu/nl_NL/wratten/behandeling-van-wratten/wartner-2e-generatie/
 • https://www.deonlinedrogist.nl/meer_info/Wartner_gebruiksaanwijzing_2degeneratie.pdf
 • http://www.huidinfo.nl/wratten.htm
 • https://www.thuisarts.nl/wratten/ik-heb-last-van-wratten
 • http://www.huidarts.com/huidaandoeningen/gewone-wratten/
 • http://www.dokter.nl/forum/huid-haar/82921-slecht-product-wartner-waarschuwing
 • https://www.kruidvat.nl/wartner-wrattenverwijderaar/p/2174733
 • Afbeelding bron 1: Marionette, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.