Middel tegen zweetvoeten: behandelen van zweetvoeten
Er is niet één middel tegen zweetvoeten, er zijn diverse maatregelen die je kunt nemen bij zweetvoeten. Overmatig zweten van de voeten heet hyperhidrosis. Zweetvoeten komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en vaker bij jongvolwassenen dan ouderen. Mensen van wie de voeten overmatig zweten, hebben vaak ook problemen met overmatig zweten van de palmen. Ongeveer 3 procent van de bevolking lijdt aan hyperhidrosis. Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om zweetvoeten tegen te gaan. Er zijn ook verschillende middelen om zweetvoeten effectief te bestrijden.
Zweetvoeten bestrijden
Wat zijn zweetvoeten?
Zweetvoeten duidt op voeten die overmatig zweten. De medische benaming is
hyperhidrosis. Dit is een aandoening waarbij er abnormaal veel zweet wordt geproduceerd. Dit kan op verschillende plekken van het lichaam voorkomen:
- in de oksels (hyperhidrosis axillaris);
- op de handpalmen (hyperhidrosis palmaris); en
- op de voetzolen (hyperhidrosis plantares).
Wat zijn de oorzaken?
Voor een groot deel erfelijk
Overmatig zweten van de voeten lijkt voor een groot deel een erfelijk probleem. Bij veel mensen met hyperhidrosis komt het in de familie voor. Er kan bij zweetvoeten ook sprake zijn van een onderliggende lichamelijke aandoening of probleem, bijvoorbeeld
overgewicht of obesitas, menopauze,
diabetes,
verhoogde schildklierwerking of als bijwerking bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Het transpireren kan verergerd worden door lichamelijke inspanning, mentale concentratie,
nervositeit en spanning, angst of een warme temperatuur. Daarnaast kunnen verkeerde, slecht ventilerende schoenen of sokken, bijdragen aan zweetvoeten.
Voedingsbodem voor bacteriën en schimmels
Voeten zijn evenals de handpalmen rijkelijk voorzien van zweetklieren. Er zijn twee soorten zweetkliertjes, de zogeheten apocriene zweetklieren welke uitmonden op een haarfollikel, en de eccriene zweetklieren die direct op de huid uitmonden. De eccriene zweetklieren spelen een rol bij de thermo(warmte)regulatie. De voeten hebben daarnaast een dikke hoornlaag; de bovenste huidlaag die bestaat uit afschilferende afgestorven cellen. Deze afgestorven cellen kunnen in een vochtige, broeierige omgeving een ideale voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Overgroei van schimmels komt vaak voor tussen de tenen en wordt '
zwemmerseczeem' genoemd. Hierbij gaat de huid schilferen en ontstaan er losse velletjes.
Symptomen van zweetvoeten
Voeten die overmatig zweten
Het meest voor de hand liggende symptoom van hyperhidrose zijn voeten die overmatig zweten. Sommige mensen zweten zo veel dat hun voeten in hun schoenen glibberen. De voeten kunnen ook een witachtige, natte verschijning hebben. Er kan ook
voetschimmel optreden met jeuk (
jeukende voeten) of er kunnen bacteriële infecties ontstaan. Bacteriën en schimmels leven het liefst in een vochtige omgeving, dus des te meer je zweet, des te meer bacteriën er op je voeten aanwezig zijn. Constante vochtigheid maakt de huid kwetsbaar, waardoor sneller een infectie kan ontstaan.
Vieze geur bij zweetvoeten
De onaangename geur bij zweetvoeten wordt vaak als het grootste probleem ervaren. Vaak wordt gedacht dat overmatige transpiratievocht de boosdoener is, maar dat is niet waar aangezien transpiratievocht van zichzelf geurloos. Het zijn de bacteriën die op je voeten leven en zich senang voelen in een vochtige, broeierige omgeving waar ze zich naar hartenlust kunnen vermenigvuldigen, die een chemische verbinding aangaan met het zweetvocht als gevolg waarvan er geur vrijkomt en je voeten gaan stinken. Door het aantal bacteriën op de huid drastisch terug te brengen en onder controle te houden, kun je zweetvoeten en de vieze geur die daarmee gepaard gaat bestrijden.
Middel tegen zweetvoeten
Er zijn allerlei middelen tegen zweetvoeten op de markt, maar wat bij de één goed werkt hoeft bij een ander geen of nauwelijks effect te sorteren. De werking van een product is mede afhankelijk van het feit of je de oorzaak van het ontstaan van zweetvoeten ook adequaat aanpakt. Als je voeten ondanks allerlei maatregelen erg vochtig blijven en ook een onaangename geur verspreiden, maak dan een afspraak met je huisarts of (via een verwijzing van je huisarts) een dermatoloog. Hieronder worden enkele belangrijke tips en adviezen gegeven om korte metten te maken met zweetvoeten.
Voetenbad met Dode zeezout /
Bron: Istock.com/Heike Rau Behandelen van zweetvoeten
Vaak voeten wassen en voetenbadjes
Wat goed helpt bij zweetvoeten is om frequent je voeten te wassen met water en antibacteriële zeep. Dit kun je zo nodig meerdere keren per dag doen. Je kunt ook aan het einde van de dag je voeten een kwartiertje inweken in een voetenbad met bijvoorbeeld Dode Zeezout, eventueel verrijkt met enkele druppels bacteriedodende
tea tree olie. Een voetenbadje met azijn helpt ook. Je kunt dan 100 ml azijn op 1 liter water aanhouden. Het Dode Zeezout is evenals de azijn bacteriedodend.
Bacteriedodende producten
Naast het bestrijden van bacteriën door antibacteriële zeep, Dode Zeezout, azijn en tea tree olie te gebruiken, kun je je voeten ook wassen in een teiltje met betadine scrub (povidon jodium zeepoplossing) of Hibiscrub (chloorhexidine zeep oplossing) wat ontsmettend werkt; het remt de groei van bacteriën en schimmels.
Voeten droog houden bij zweetvoeten
Het is belangrijk je voeten droog te houden. Droog daarom je voeten na het wassen (of douchen etc.) goed af, ook tussen de tenen en laat ze daarna goed drogen aan de lucht. Je kunt je voeten droog houden met behulp van talkpoeder, wat eventueel verrijkt is met een schimmel- of bacteriedodend middel. Draag sokken van katoen of wol in plaats van polyester en nog beter zijn sokken van
linnen. Linnen weert bacteriën en schimmels en geeft vocht gemakkelijk af aan de lucht, zodat het koel en droog blijft aanvoelen. Draag voorts goed ventilerende schoenen, van bijvoorbeeld leer of linnen. Vermijd rubber, nylon en andere kunststof materialen. Open schoenen zijn ook goed, zoals slippers, sandalen, open sloffen. Loop zoveel mogelijk zonder schoenen. Laat de schoenen drogen en wissel daarom je schoenen af. Aangeraden wordt om dagelijks je schoenen te wisselen.
Draag ook iedere dag schone sokken en verwissel ze bij voorkeur meerdere keren per dag. Draag sokken van katoen of wol en het liefst linnen, in plaats van polyester. Deze drogen goed en absorberen beter en houden dus de voeten (beter) droog.
Deodorant voor de voeten
Sommige mensen met
zweetvoeten hebben baat bij een deodorant voor je voeten, bijvoorbeeld Gehwol voeten spray. Dit middel desinfecteert en beschermt tegen schimmel.
Antizweetproducten voor de voeten
Een dermatoloog heeft verschillende vloeistoffen en crèmes met aluminiumhydroxichloride of aluminiumchloride hexahydraat die de zweetproductie tegengaan. Bij hyperhidrosis kan dit voorgeschreven worden.
Inlegzolen bij zweetvoeten
Inlegzolen kunnen worden gebruikt om de binnenkant van je schoenen te beschermen. Er zijn onder meer inlegzolen die vochtigheid reguleren of geur neutraliseren door middel van actieve koolstof, zogeheten 'geurvreters'.
Verzorg je voeten
Voetschimmel moet adequaat behandeld worden met
antischimmelcrèmes en strooipoeder. Verzorg je voeten dagelijks, bijvoorbeeld middels een voetenbadje (zie boven) en verwijder oude huidcellen en eeltplekken.
Lees verder