Landau-Kleffner Syndroom: Taalstoornis en gedragsafwijkingen

Landau-Kleffner Syndroom: Taalstoornis en gedragsafwijkingen Het Landau-Kleffner syndroom is een zeldzame progressieve taalstoornis waarbij een kind langzaam of plots het taalbegrip en daarna de spreektaal verliest. Dit is het gevolg van voortdurende epileptische aanvallen die ’s nachts plaatsvinden en schade aan het hersendeel veroorzaken dat verantwoordelijk is voor het taalvermogen. Naast taalproblemen ontstaan ook overdag soms epileptische aanvallen en gedragsafwijkingen. Een snelle diagnose en behandeling via medicijnen en logopedie is nodig om de prognose te verbeteren.

Epidemiologie Landau-Kleffner syndroom

Circa één op de 10.000 kinderen lijdt aan het Landau-Kleffner syndroom. De taalstoornis presenteert zich vooral bij normaal ontwikkelde kinderen tussen de vijf en zeven jaar oud. Jongens zijn dubbel zo vaak als meisjes getroffen door deze vorm van afasie (communicatieproblemen door hersenletsel).

Oorzaken: Nachtelijke epileptische aanvallen

Het kind ervaart vooral ’s nachts voortdurend epileptische aanvallen die de taalontwikkeling van het kind aantasten. Hierdoor ontstaan ernstige problemen met de taalontwikkeling. De exacte oorzaak hiervan is niet bekend (oktober 2020).

Symptomen bij kinderen: Epilepsie, gedragsafwijkingen en taalstoornis

Epilepsie

De epilepsieaanvallen gebeuren voornamelijk ’s nachts, maar soms ervaart een kind ook overdag aanvallen. Hierdoor staren ze recht vooruit, negeren ze de omgeving en schokken ze mogelijk kortstondig met de armen en/of benen. Vaak zijn deze aanvallen echter heel subtiel.

Gedrag

Kinderen met het Landau Kleffner syndroom zijn druk, ze hebben concentratieproblemen en ze zijn snel afgeleid.

Taal

De ziekte kenmerkt zich vooral door het langzame of plotselinge verlies van het vermogen om gesproken taal te gebruiken of te begrijpen, wat in medische termen gekend is als "afasie". De symptomen zijn voor elk kind weer anders. Meestal begrijpt een kind plotseling niet meer wat gezegd wordt. Vaak denkt de omgeving aan een gehoorprobleem. Later is de spreektaal aangetast, wat leidt tot het verlies van het spraakvermogen. De kinderen stoppen hierdoor soms met spreken. De kinderen ontwikkelen ook een eigen methode van communiceren, zoals het gebruik van gebaren of tekens.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Bij een gehooronderzoek blijkt dat de kinderen een normaal gehoorvermogen bezitten. De intelligentie is evenmin aangetast bij de patiënten.

Diagnostisch onderzoek

De diagnose van het Landau-Kleffner syndroom gebeurt met behulp van een elektro-encefalografie (EEG: hersenfilmpje). Dit is een scan die elektrische golven van de hersenen toont. Een MRI-scan van de hersenen toont aanvankelijk geen afwijkingen. De kinderen krijgen tot slot een neuropsychologisch en logopedisch onderzoek waarbij de arts allerlei taal-, reken-, en gedragsvaardigheden bekijkt. Dit voert hij na de behandeling weer uit om dit de effectiviteit van de behandeling te toetsen.

Differentiële diagnose

De symptomen van het Landau-Kleffner syndroom lijken op doofheid, leerproblemen of een ontwikkelingsachterstand.

Behandeling via medicijnen en logopedie

De behandeling van het Landau-Kleffner syndroom is ondersteunend gericht. Dit houdt in dat de patiënt medicijnen krijgt tegen epileptische aanvallen. Het aanleren van gebarentaal is eveneens een mogelijke optie. De patiënt krijgt bovendien logopedie om de communicatievaardigheden te verbeteren.

Prognose

De anti-epileptica (medicijnen tegen epileptische aanvallen) werken meestal goed. Als de arts in staat is om de nachtelijke epileptische aanvallen te onderdrukken, verbetert het taalvermogen. Een vroege behandeling verbetert de kansen op een goede taalontwikkeling. Wanneer de arts deze pas laat inzet of wanneer de patiënt niet reageert op de medicijnen, blijft het taalbegrip en het spraakvermogen vaak slecht. Na de leeftijd van tien jaar, heeft slechts 20% van de patiënten nog steeds aanvallen. Af en toe verdwijnt de aandoening spontaan.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van West: Epilepsie, toeval en stuipen bij kinderenSyndroom van West: Epilepsie, toeval en stuipen bij kinderenHet Syndroom van West is een vorm van epilepsie bij hele jonge kinderen, die ook wel salaamkramp wordt genoemd. Baby's m…
Jeugdige epilepsie, schokken: syndroom van DooseJeugdige epilepsie, schokken: syndroom van DooseHet hebben van epilepsie of epileptische aanvallen kan veel overlast veroorzaken. Bij het syndroom van Doose gaat het om…
Syndroom van Dravet: oorzaak, symptomen en behandelingSyndroom van Dravet: oorzaak, symptomen en behandelingHet Syndroom van Dravet is een ernstig maar zeldzaam syndroom dat gepaard gaat met epileptische aanvallen en gedrags- en…
Ito-syndroom: Neurocutane aandoeningIto-syndroom: Neurocutane aandoeningHet Ito-syndroom is een neurocutane aandoening waardoor zowel de huid als het zenuwstelsel aangetast zijn. Deze zeldzame…

Ontstoken lymfeklieren: symptomen, oorzaak en behandelingOntstoken lymfeklieren: symptomen, oorzaak en behandelingOntstoken lymfeklieren in lies, oksel, hals of buik, zijn meestal het gevolg van een infectie. Geïnfecteerde lymfekliere…
Synovitis: Ontsteking slijmvlies van gewrichtenSynovitis: Ontsteking slijmvlies van gewrichtenSynovitis is een vorm van artritis (gewrichtsontsteking) waarbij de patiënt pijn heeft aan de heup en/of knie of aan and…
Bronnen en referenties
  • Landau-Kleffner syndrome – What is it like?, http://www.epilepsy.com/learn/types-epilepsy-syndromes/landau-kleffner-syndrome, geraadpleegd op 26 november 2016
  • Landau-Kleffner Syndrome, http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/otolaryngology/landau-kleffner_syndrome_85,P00454/, geraadpleegd op 26 november 2016
  • Landau-Kleffner syndroom, http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/epilepsie/landau.php, geraadpleegd op 26 november 2016
  • NINDS Landau-Kleffner Syndrome Information Page, http://www.ninds.nih.gov/disorders/landaukleffnersyndrome/landaukleffnersyndrome.htm, geraadpleegd op 26 november 2016
  • Treatment with subpial intracortical transection, http://brain.oxfordjournals.org/content/118/6/1529.short, geraadpleegd op 26 november 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.