Terry's nagels: witte nagels met donkere of bruine rand

Terry's nagels: witte nagels met donkere of bruine rand Terry's nagels of Terry's nails duiden op het fenomeen waarbij alle nagels voor een groot deel wit verkleurd zijn met een rode, of roze, of bruine rand aan het eind van de nagel. Het kan een normaal ouderdomsverschijnsel zijn, maar het wordt ook frequent gezien bij mensen met leverziekten als levercirrose, maar ook bij hartfalen, een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) of diabetes. Uit de literatuur blijkt dat vier op de vijf mensen met een ernstige leverziekte, Terry's nagels heeft. De nagelafwijking werd genoemd naar de Engelse arts Richard Terry (1914 - 1960) die het in 1954 voor het eerst beschreef in de medische literatuur.
Terry's nagels / Bron: Hojasmuertas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Terry's nagels / Bron: Hojasmuertas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Terry's nagels

Opvallende nagelafwijking

Onder de vele nagelaandoeningen die de mensheid kent, zijn Terry's nagels (ook: Terry's nails) een opvallend fenomeen. Terry's Nails kan simpelweg een teken zijn van veroudering, of juist een indicatie van ernstige gezondheidsproblemen. Bij Terry's nails zijn de vinger- of teennagels witgekleurd met een donkere rand aan het uiteinde. De aandoening werd voor het eerst beschreven door dr. Richard Terry in 1954, vandaar de naam. Hij trof het aan bij patiënten met levercirrose.

Arts raadplegen

Op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudige cosmetische aandoening. Dit kan inderdaad het geval zijn, maar Terry nagels kan ook worden geassocieerd met een ernstige ziekte, vandaar de noodzaak om een ​​arts te raadplegen na vaststelling van de aandoening.

Symptomen: witte nagels met donkere of bruine rand

Terry's nagels kenmerken zich doordat het grootste gedeelte van de nagel helemaal wit zijn. Het lijkt op matglas en het laatste gedeelte van 1-2 mm, is bruin, rood of roze verkleurd. Dit noemt men een 'bruine boog'. Alle nagels vertonen deze karakteristieke verschijningsvorm.

Oorzaken en risicofactoren

Veroudering

Terry's nagels kunnen in sommige gevallen 'gewoon' een teken van veroudering zijn. Ouderen kunnen te maken krijgen met Terry’s nagels en dan is dit een normale nagelafwijking als gevolg van veroudering.

Systemische ziekten

De nagelafwijking kan echter ook worden geassocieerd met leverziekten als levercirrose, maar ook bij hartfalen, een te snel werkende schildklier of diabetes. De pathogenese, of de manier waarop de aandoening ontstaat, wordt anno 2024 niet volledig begrepen. Een mogelijkheid is dat vasculaire veranderingen in het nagelbed het uiterlijk veranderen, maar anno 2024 is meer onderzoek op dit gebied nodig om het volledig te begrijpen.

Terry's nagels kunnen een symptoom zijn van een systemische ziekte zoals onder meer:
 • acute virale hepatitis
 • congestief hartfalen
 • diabetes mellitus
 • het POEMS-syndroom (dit is een acroniem: Polyneuropathie, Organomegalie, Endocrinopathie, M-proteïne en 'Skin changes' of huidveranderingen)
 • hyperthyreoïdie (overactieve schildklier)
 • lepra
 • levercirrose en leverfalen
 • malabsorptie
 • nierfalen en niertransplantatiepatiënten
 • ondervoeding
 • reactieve artritis
 • reumatoïde artritis
 • systemische sclerose
 • tuberculose (tbc)
 • vitiligo

Levercirrose

Levercirrose is het gevolg van een chronische leverziekte, waarbij littekenvorming (fibrose) van de lever optreedt. Cirrose wordt veroorzaakt door vele vormen van leverziekten en leveraandoeningen, zoals hepatitis en chronisch alcoholisme. De lever voert een aantal noodzakelijke functies uit, waaronder het ontgiften van je lichaam door schadelijke af te breken, het reinigen van je bloed en door voedsel om te zetten in bruikbare voedingsstoffen. Cirrose treedt op in reactie op schade aan je lever. Elke keer dat je lever is beschadigd, probeert het om zichzelf te herstellen. Daarbij wordt littekenweefsel gevormd. Zodra cirrose vordert, wordt steeds meer littekenweefsel gevormd, waardoor het voor de lever moeilijk wordt om te functioneren. De schade aan de lever als gevolg van levercirrose kan in het algemeen niet ongedaan worden gemaakt. Maar als levercirrose vroeg wordt gediagnosticeerd en adequaat wordt behandeld, kan verdere schade worden beperkt.

Vochtophoping in de buik (ascites) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vochtophoping in de buik (ascites) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Levercirrose geeft vaak geen tekenen of symptomen totdat de leverschade zeer uitgebreid is. Symptomen kunnen bestaan uit onder meer:

Hartfalen

Bij hartfalen, ook wel congestief hartfalen genoemd, is de pompfunctie van het hart verminderd. Congestief en congestie betekenen 'verstopping, ophoping' en komen van het Latijnse 'congestio'. Door een verminderde pompfunctie wordt er niet genoeg bloed door het lichaam rondgepompt. Bepaalde omstandigheden, zoals vernauwde slagaders in je hart (coronaire hartziekte) of hoge bloeddruk, verzwakken mettertijd het hart of laten het hart stijf worden, waardoor deze niet meer zijn taak goed vervullen en efficiënt bloed kan rondpompen. Niet alle omstandigheden die leiden tot hartfalen kunnen worden teruggedraaid, maar behandelingen kunnen de hartfunctie verbeteren en ervoor zorgen dat je langer leeft. Leefstijlveranderingen zoals dagelijkse lichaamsbeweging, het verminderen van zout in je dieet, het beheer van stress en gewichtsverlies, kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Hyperthyreoïdie of overactieve schildklier

Hyperthyreoïdie ofwel een te snel werkende schildklier of overactieve schildklier, is een aandoening waarbij de schildklier te veel van het hormoon thyroxine produceert. Hyperthyreoïdie kan de stofwisseling van je lichaam aanzienlijk versnellen, waardoor plotselinge gewichtsverlies, een snelle of onregelmatige hartslag, zweten, en nervositeit of prikkelbaarheid. Verschillende behandelopties zijn beschikbaar om hyperthyreoïdie het hoofd te bieden.

Half and half nails of Lindsay's nails / Bron: Nickyay, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Half and half nails of Lindsay's nails / Bron: Nickyay, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Onderzoek en diagnose

Terry's nagels houden vaak verband met een systemische ziekte en daarom al een arts je altijd uitgebreid onderzoeken als je met deze nagelafwijking bij hem of haar komt. De belangrijkste differentiële diagnose van Terry's nagels zijn half-and-half nails, ook bekend als de nagels van Lindsay, die meestal aanwezig zijn bij personen en met chronische nieraandoeningen. Een nauwkeurige klinische differentiatie van beide nagelbedafwijkingen is vaak geen sinecure, maar bij Lindsay's nails is het voorste stukje van de nagel rood, roze of bruin en het achterste stukje wit (20 tot 60% van de nagel) met een duidelijke grens.

Behandelen van Terry's nagels

De arts zet een behandeling in van de eventueel aanwezige onderliggende medische aandoening. Dit geeft mogelijk ook verbetering van de nagelafwijking.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terry's nagels: Nagelafwijking met band aan rand van nagelsTerry's nagels: Nagelafwijking met band aan rand van nagelsTerry's nagels is een nagelafwijking, waarbij een patiënt een smalle band aan de rand bovenaan de nagels heeft. De nagel…
Half and half nails (Lindsay's nails): oorzaak en symptomenHalf and half nails (Lindsay's nails): oorzaak en symptomenBij half and half nails, ook bekend als Lindsay's nails, is het voorste stukje van de nagel rood, roze of bruin en het a…
Misvormde en verkleurde nagelsMisvormde en verkleurde nagelsNagels wil je het liefst zo mooi mogelijk houden, maar soms kan dit niet. Je krijgt een ziekte of een aandoening waarbij…
Nagels en gezondheid, een belangrijke indicatieNagels en gezondheid, een belangrijke indicatieOnze nagels groeien heel ons leven. We willen dat ze er verzorgd uitzien. De ene kiest er dan ook voor om valse nagels t…

Zwangerschapsdiabetes: Verhoogde bloedsuikerspiegelZwangerschapsdiabetes: Verhoogde bloedsuikerspiegelTot 9% van de zwangere vrouwen lijdt aan zwangerschapsdiabetes. Bij deze aandoening treedt een gestoorde koolhydraatstof…
Gastro-oesofageale reflux: Symptomen van brandend maagzuurGastro-oesofageale reflux: Symptomen van brandend maagzuurOngeveer 20-40% van de westerse bevolking lijdt aan gastro-oesofageale reflux. Bij deze aandoening vloeit de maaginhoud…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hojasmuertas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/levercirrose/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Terry's_nagels
 • https://ohsimply.com/terrys-nails/
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cirrhosis/home/ovc-20187218
 • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/htxt/half-and-half-nails.htm
 • http://amjmed.org/terrys-nails-a-window-to-systemic-diseases/
 • Afbeelding bron 1: Hojasmuertas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Nickyay, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.