Half and half nails (Lindsay's nails): oorzaak en symptomen

Half and half nails (Lindsay's nails): oorzaak en symptomen Bij half and half nails, ook bekend als Lindsay's nails, is het voorste stukje van de nagel rood, roze of bruin en het achterste stukje wit (20 tot 60% van de nagel) met een duidelijke grens. Half and half nails of Lindsay's nails werd voor de eerste keer genoemd door Bean in 1964 en later beschreven door Lindsay in 1967 bij patiënten met een chronische nierziekte. Half and half nails kunnen voorkomen bij verschillende ziekten maar ook bij gezonde individuen. Behandeling richt zich op de onderliggende aandoening of stoornis, maar de nagelafwijking zelf kan niet behandeld worden. Wel kan de nagelafwijking verdwijnen na een niertransplantatie bij mensen met een chronische nieraandoening.
Half and half nails of Lindsay's nails / Bron: Nickyay, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Half and half nails of Lindsay's nails / Bron: Nickyay, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat zijn half and half nails?

Half and half nails of Lindsay's nails zijn systemische nagelafwijkingen, klinisch gekenmerkt door een witte kleur van de proximale nagel en een roodbruine kleur van de distale helft van alle nagels. De kleur verdwijnt niet onder druk en de configuratie verandert niet met de groei van de nagel. De verandering kan van invloed zijn op één of alle nagels van de vingers en tenen. Half and half nails moet worden onderscheiden van Terry's nails, die er veel gelijkenis mee vertonen. Bij Terry's nails is het grootste gedeelte van de nagel helemaal wit en het uiterste randje van de nagel is bruin verkleurd of rood of roze. Bovendien zijn altijd alle nagels aangedaan bij Terry's nails.

Bij wie komt het voor?

Half and half nails worden gezien bij 20-50% van de patiënten met een chronische nierziekte, maar kan ook voorkomen bij de ziekte van Crohn (een chronische ontstekingsziekte van de darm), de ziekte van Behçet (een zeldzame vaatontsteking), pellagra (een huidziekte die wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine B3), citrullinemie (een erfelijke aandoening waarbij zich schadelijke stoffen zoals ammoniak in het lichaam ophopen), de ziekte van Kawasaki (een aandoening van de bloedvaten die met name bij jonge kinderen voorkomt), levercirrose en zelfs
bij gezonde personen.

Terry's nagels / Bron: Hojasmuertas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Terry's nagels / Bron: Hojasmuertas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaak van Lindsay's nails

De proximale witte band wordt veroorzaakt door chronisch tekort aan bloed als gevolg van toegenomen wanddikte van haarvaten of overgroei van bindweefsel tussen de nagel en het nagelbed met een afname van bloed in de subpapillaire veneuze plexus (netwerk van zenuwen en bloedvaten). De distale bruine band wordt veroorzaakt door melanine-afzettingen. Waarom het mechanisme van het ontstaan van half and half nails optreedt, is anno 2024 niet opgehelderd; er is geen correlatie tussen het percentage van bruine verkleuring van de nagel en de ernst en duur van chronische nierziekte. Bij hemodialyse treedt geen verbetering op in de nagelveranderingen, maar ze kunnen verbeteren of verdwijnen na een niertransplantatie.

Symptomen half and half nails

Half and half nails kenmerken zich door de volgende symptomen:
 • Half and half nails komen vaker voor op de nagels van je vingers dan de nagels van je tenen.
 • Het voorste gedeelte van de nagel is rood, roze of bruin.
 • Het achterste stukje van de nagel is wit (20 tot 60% van de nagel).
 • Er is een duidelijke afbakening tussen beide gedeelten van de nagel.
 • Er is geen sprake van jeuk of pijn onder de nagel.

Witte vlekjes op de nagel (leukonychia) / Bron: Londonsista, Wikimedia Commons (Publiek domein)Witte vlekjes op de nagel (leukonychia) / Bron: Londonsista, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek

De arts bekijkt de nagels en stelt vragen over eventuele andere klachten. Daarnaast zal de arts je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en bekijken of er sprake is van een nieraandoening of de ziekte van Crohn of een andere aandoening waarmee half and half nails geassocieerd wordt.

Differentiële diagnose

Differentiaal diagnostisch moet gedacht worden aan leukonychia (witte nagels) en Terry's nails.

Behandeling

Behandeling richt zich op de onderliggende aandoening of stoornis. Er is geen specifieke behandeling om het aspect van de nagels te verbeteren. Niettemin kan dit fenomeen verdwijnen na een succesvolle niertransplantatie, maar niet met hemodialyse (waarbij een kunstnier in een machine je bloed filtert); of veranderingen in de hemoglobine- of albumineniveaus.

Prognose

De aandoening kan verdwijnen na een succesvolle niertransplantatie.

Complicaties

Half and half nails of Lindsay's nails leiden niet tot complicaties, maar de onderliggende aandoening kan wel aanleiding geven tot complicaties.

Noten:
 1. Lindsay PG. The Half-and-Half nail. Arch Intern Med 1967;119:583-587.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Nail art ‘Bubble nails’Beauty: Nail art ‘Bubble nails’Het is niet eenvoudig om iedere keer iets nieuws te verzinnen, als het om cosmetica – en specifiek om de nagels - gaat.…
Terry's nagels: witte nagels met donkere of bruine randTerry's nagels: witte nagels met donkere of bruine randTerry's nagels of Terry's nails duiden op het fenomeen waarbij alle nagels voor een groot deel wit verkleurd zijn met ee…
Versier je nagelsVersier je nagelsFrench Manicure? 'Nude' nails? Nail art? Je kunt alle kanten op met je nagels, als je even weet hoe. En wie kan ons dat…
Onderzoek broze, splijtende nagels: medische nagellak helptOnderzoek broze, splijtende nagels: medische nagellak helptBroze nagels. Het kan een schoonheidsprobleem zijn, waarbij je gek wordt van je snel brekende, onregelmatige, splijtende…

Postcommotioneel syndroom: Slepende symptomen na hoofdletselPostcommotioneel syndroom: Slepende symptomen na hoofdletselHet postcommotioneel syndroom is een aandoening die meestal gepaard gaat met een hoofdletsel, meer bepaald een hersensch…
Penicillineallergie: Allergische reactie op antibioticumPenicillineallergie: Allergische reactie op antibioticumPenicilline is een soort antibioticum dat de arts inzet voor het behandelen van bacteriële infecties. Sommige patiënten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nickyay, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/573597
 • https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/nagels/
 • https://www.gpnotebook.co.uk/simplepage.cfm?ID=-1362100191
 • https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/htxt/half-and-half-nails.htm
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Half_and_half_nail
 • https://www.visualdx.com/visualdx/diagnosis/half+and+half+nail+syndrome?diagnosisId=52674&moduleId=19
 • Lindsay PG. The Half-and-Half nail. Arch Intern Med 1967;119:583-587.
 • Afbeelding bron 1: Nickyay, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Hojasmuertas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Londonsista, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.