Groene tong: oorzaken en symptomen van groene tongaanslag

Groene tong: oorzaken en symptomen van groene tongaanslag Een groene tong kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak begint een groene tong met een witte verkleuring van de tong, maar na verloop van tijd verandert hij in groen na het eten, drinken of het nemen van bepaalde medicijnen. Een tongverkleuring, hetzij wit, donker, groen geel, groen, enz. Is een veel voorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden treft, onder wie ouderen, volwassenen en kinderen. Een normale tong hoort roze (of roodachtig roze) van kleur te zijn. Verschillende ziekten, aandoeningen, stoornissen of gewoonten kunnen het echter veranderen in geel, oranje, blauw, wit, zwart, paars, etc. Wat als je een groenachtige kleur hebt, wat betekent een groene tongaanslag? Een groene tong kan het gevolg zijn van een schimmelinfectie, leukoplakie, roken en blowen, een keelontsteking en andere oorzaken. Ter voorkoming van een groene tong is het belangrijk om een goede mondhygiëne in acht te nemen en om niet te roken en matig of geen alcohol te drinken, en gezond te eten.

Groene tong

Een groene tong verwijst naar een groene of groenige tongaanslag, zowel aan de bovenzijde, zijkant of onderkant van de tong. Bij een groene tongaanslag kan het gaan om een klein plekje van de tong, maar soms is een groot deel van de tong groen uitgeslagen. Kinderen, tieners en volwassenen kunnen last hebben van dit probleem, waarbij een schimmelinfectie de meest voorkomende oorzaak is van witte, gele of groenachtige coating op de tong. Een groene tong kan soms ook alleen aanwezig als je 's ochtends wakker wordt.

Bijkomende symptomen

Naast de aanwezigheid van een groene tong, zijn er afhankelijk van de onderliggende oorzaak mogelijk nog een aantal andere tekenen en symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn:

De specifieke symptomen die je ervaart, zijn voor de arts erg belangrijk voor het stellen van de juiste diagnose.

Schimmelinfectie in de mond / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Schimmelinfectie in de mond / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Schimmelinfectie van de mondholte

Een groenachtige tongkleur kan komen door een schimmelinfectie. Een schimmelinfectie van de mondholte of orale candidiasis is een schimmelinfectie in de keel en mond die wordt veroorzaakt door de overgroei van opportunistische schimmels, candida albicans. Opportunistisch betekent dat er een infectie kan optreden bij mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld als iemand ziek is en verzwakt. Een schimmelinfectie in de mond wordt vaak gekenmerkt door witte plekken in de mond, wangen, keel, gehemelte en tong. Na het eten van sommige voedingsmiddelen of het nemen van sommige antibiotica, kan het zijn dat je een groenige coating krijgt. Andere symptomen kunnen bestaan uit:
 • Romig witte plekjes op je tong, op de binnenkant van de wangen en soms op het dak van je mond, tandvlees en amandelen;
 • Licht geheven laesies met een kwarkachtig uiterlijk;
 • Roodheid, branderigheid of pijn die ernstig genoeg kan zijn om problemen met eten of slikken te veroorzaken;
 • Lichte bloeding als er over de laesies wordt gewreven of geschraapt;
 • Barstjes en roodheid in de mondhoeken;
 • Een donzig gevoel in je mond;
 • Verlies van smaak (smaakverlies).

Oorzaken
Candida is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels. Normaal gesproken maakt je immuunsysteem korte metten met schadelijke organismen, zoals virussen, bacteriën en schimmels. Er is een evenwicht tussen 'goede' en 'slechte' microben die normaal in je lichaam leven. Maar soms schieten de beschermingsmechanismen van het lichaam tekort, waardoor gisten de overhand krijgen en een schimmelinfectie kan ontstaan. Verschillende factoren, zoals een verzwakt immuunsysteem of het slikken van immuunsysteem onderdrukkende medicijnen, kunnen het risico erop vergroten.

Risicofactoren
Mogelijk heb je een verhoogd risico op een schimmelinfectie als een van deze problemen aanwezig is:
 • Verzwakte immuniteit. Orale schimmel komt vaker voor bij zuigelingen en oudere volwassenen als gevolg van verminderde immuniteit. Sommige medische aandoeningen en behandelingen kunnen je immuunsysteem onderdrukken, zoals kanker en sommige behandelingen van kanker, orgaantransplantatie en benodigde medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, en hiv/aids.
 • Diabetes. Door onbehandelde diabetes of diabetes die niet goed onder controle is, kan je speeksel grote hoeveelheden suiker bevatten, wat de groei van candida bevordert.
 • Vaginale schimmelinfecties. Vaginale schimmelinfecties worden veroorzaakt door dezelfde schimmel die orale candidiasis veroorzaakt. Je kunt de infectie doorgeven aan je baby.
 • Medicijnen. Geneesmiddelen zoals prednison, inhalatiecorticosteroïden of antibiotica die de natuurlijke balans van micro-organismen in je lichaam verstoren, kunnen het risico op een schimmelinfectie verhogen.
 • Andere orale aandoeningen. Het dragen van een kunstgebit, met name een bovenste prothese, of het hebben van aandoeningen die een droge mond veroorzaken, kunnen het risico vergroten.

Zwarte haartong / Bron: Com4, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zwarte haartong / Bron: Com4, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Groene haartong

Een groene tong kan komen door groene haartong. Haartong (black hairy tongue, lingua villosa nigra) is een tong waarop een soort beslag aanwezig is, welke zwart, bruin, zwartbruin of groen van kleur is. Zwarte of groene haartong is een tijdelijke, ongevaarlijke tongaandoening die de tong een donkere, harige uitstraling geeft. Het typische uiterlijk van deze tongaandoening is meestal het gevolg van een opeenhoping van dode huidcellen en opbouw van bacteriën en schimmels op de papillen van de tong. Deze aandoening is veelal te wijten aan (een combinatie van) factoren zoals:
 • Medicijnen;
 • Een slechte mondhygiëne; en
 • Roken.

Hoewel zwarte haartong er misschien alarmerend uitziet, is het een goedaardige, meestal pijnloze aandoening. Zwarte haartong verdwijnt meestal door mogelijke oorzaken of instandhoudende factoren te elimineren en een goede mondhygiëne te betrachten.

symptomen
Symptomen van haartong zijn onder meer:
 • Zwarte, bruine of groene verkleuring van de tong;
 • Een harig uiterlijk van de tong;
 • Veranderde smaak of metaalachtige smaak in je mond;
 • Slechte adem (halitose);
 • Kietelend gevoel, als de begroeiing van de papillen te groot is.

Groene verkleuring van de tong door leukoplakie

Met leukoplakie vormen zich verdikte, witte plekken op je tandvlees, de binnenkant van je wangen, de onderkant van je mond en soms je tong. Deze plekken kunnen niet worden afgeschraapt. Soms kunnen deze plekken een groenachtig aspect hebben, waardoor het lijkt alsof je een groene plek op je tong hebt. Het is anno 2024 niet precies bekend wat de oorzaak is van leukoplakie, maar het wordt beschouwd als chronische irritatie door tabaksgebruik (roken of pruimen). De meeste plekken als gevolg van leukoplakie zijn niet-kwaadaardig (goedaardig), hoewel sommige vroege tekenen van kanker vertonen. Witte gebieden gemengd met rode gebieden (gespikkelde leukoplakie) kunnen wijzen op de ontwikkeling van kanker.
symptomen

Leukoplakie komt meestal voor op je tandvlees, de binnenkant van je wangen, de onderkant van je mond - onder de tong - en soms op je tong. Het is meestal niet pijnlijk en kan een tijdje onopgemerkt blijven.

Andere oorzaken van een groene tong

Andere oorzaken van een groene tongkleur zijn:

Roken en blowen

Het roken van cannabis en tabak is een andere mogelijke oorzaak van een groen tongbeslag.

Zweertjes in de mond

Zweertjes en blaren in de mond kunnen groenachtig lijken, vooral na het nemen van sommige soorten voedsel en medicijnen.

Keelontsteking

Soms is een gele of groene of geel-groene tong te wijten aan een keelontsteking. Hierdoor kunnen er ook andere symptomen optreden, zoals keelpijn, hoesten, oorpijn, moeheid, opgezwollen lymfeklieren, een verstopte neus en een stinkende adem.

Landkaarttong / Bron: Jbarta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Landkaarttong / Bron: Jbarta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Landkaarttong

Een landkaarttong, ook lingua geografica genoemd, verandert voortdurend van aspect. Kenmerkend aan een landkaarttong zijn de wisselende gladde plekken met ringvormige witgrijze randen. Deze verhoogde witte randen kunnen in de loop van de tijd veranderen in een groenachtige kleur. Andere symptomen zijn onder meer:
 • Onregelmatige laesies op de tong die glad zijn en variëren in vorm en grootte;
 • laesies op de tong die zich verplaatsen van het ene gebied van de tong naar het andere gebied in de loop van enkele dagen tot weken;
 • laesies die vaak verschijnen en verdwijnen;
 • soms een gevoel van ongemak of brandend gevoel op de tong of in de mond.

Een ander symptoom van een landkaarttong is extra gevoeligheid van de tong voor bepaalde stoffen. Deze stoffen kunnen zijn:
 • sigarettenrook;
 • tandpasta;
 • mondwater;
 • suiker of zoet voedsel;
 • voedingsmiddelen die erg pittig of zuur zijn.

Lichen planus

De huidaandoening lichen planus is een ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen, waarbij ook tongverkleuring kan ontstaan. Meestal manifesteert lichen planus op de tong zich als een witte kleur. Het kan groen veranderen wanneer bacteriën of gist erop gaan groeien, bepaalde voedingsmiddelen of dranken worden geconsumeerd of bepaalde producten worden gebruikt. Andere symptomen van lichen planus zijn onder andere.

Tongkanker

Orale vormen van kanker kunnen gezwellen en laesies op de tong veroorzaken die van kleur veranderen wanneer bacteriën of gist daarop beginnen te groeien, je bepaalde voedingsmiddelen en dranken consumeert of wanneer je bepaalde producten voor de mond gebruikt. Symptomen van mondkanker of tongkanker zijn onder andere:
 • een pijnlijke zweer of laesie op de tong die niet geneest;
 • de vorming van een tumor op de tong;
 • bloeden op de tong;
 • dramatisch gewichtsverlies;
 • gevoelloosheid in de onderlip, het gezicht, de nek of de kin;
 • vlekken op de tong die wit, rood en wit, rood of groen zijn.

Baby met een groene tong

Als een baby een groene verkleuring van de tong heeft, moet je controleren of er sprake is van spruw. Bij kinderen wordt een candidainfectie van de mond ook wel spruw genoemd. Spruw ziet eruit als witte spikkels op de tong, op het slijmvlies van de wangen en op het gehemelte van je kind. Het kan echter een groene kleur krijgen, vooral door medicijnen en voedselconsumptie.

Behandeling groene tongaanslag

Schimmelinfectie in de mond
De arts kan antischimmelmiddelen aanbevelen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder zuigtabletten, tabletten of een vloeistof die je opslurpt en dan doorslikt. Als dit onvoldoende soelaas biedt, kan medicatie worden gegeven die in je hele lichaam werkt.

Groene haartong
Zwarte of groene haartong vereist meestal geen medische behandeling. Hoewel het cosmetisch storend is, is het een tijdelijke, ongevaarlijke aandoening. Goede mondhygiëne en het elimineren van factoren die kunnen bijdragen aan de aandoening zoals het vermijden van tabaksgebruik of irriterende mondspoelingen helpen bij het oplossen van haartong. Zorg ervoor dat je eerst met je huisarts of tandarts overlegt voordat je met een voorgeschreven medicijn stopt.

Gezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
Goede mondzorg bestaat uit:
 • Poets je tong. Geef je tong een zachte poetsbeurt wanneer je je tanden poetst om dode cellen, bacteriën en voedselresten te verwijderen. Gebruik een tandenborstel met zachte haren of een flexibele tongenschraper.
 • Poets na het eten. Poets je tanden minstens twee keer per dag en idealiter na elke maaltijd, met behulp van fluoride tandpasta.
 • Flos ten minste een keer per dag. Door te flossen verwijder je voedseldeeltjes en tandplak tussen je tanden.
 • Bezoek regelmatig je tandarts. De tandarts kan problemen voorkomen of vroegtijdig herkennen.
 • Zorg voor goede voeding. Drink veel water en eet een uitgebalanceerd dieet met vers fruit en verse groenten.

Landkaarttong
Er zijn geen effectieve behandelmogelijkheden om een landkaarttong te genezen. Het betreft een goedaardige aandoening. Vanuit medisch oogpunt is behandeling ook niet nodig. Om irritatie te voorkomen, kun je eventueel irriterende dranken en voeding vermijden. Verder is het verstandig om niet te roken en gebruik tandpasta voor gevoelige tanden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenTongontsteking: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenEen ontstoken tong is een vervelende aandoening, doordat de tong flink opzwelt en glad en rood wordt. Deze infectie staa…
Groene tong: Oorzaken van groengekleurde tongGroene tong: Oorzaken van groengekleurde tongDe tong is normaal gesproken roze van kleur. Het eten van een lolly of een ander voedingsmiddel met een groene kleurstof…
Pijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenPijn aan de tong? Oorzaken en tips bij tongklachtenAls je problemen hebt aan de tong dan kan het moeilijker worden om eten te proeven, te slikken en zelfs te spreken. Dit…
Gele stukjes uit je keel, de zogeheten amandelsteentjesGele stukjes uit je keel, de zogeheten amandelsteentjesVeel mensen hebben regelmatig last van een slechte adem. Een slechte adem kan vele oorzaken hebben, maar als je weleens…

Niercelcarcinoom (nierkanker): Tumor in nier met pijn in zijNiercelcarcinoom (nierkanker): Tumor in nier met pijn in zijEen niercelcarcinoom (niercelkanker) is een type nierkanker dat begint in de bekleding van zeer kleine buisjes (tubuli)…
Constrictieve pericarditis: Soort ontsteking van hartzakjeConstrictieve pericarditis: Soort ontsteking van hartzakjeHet normale pericardium (hartzakje: vlies rond het hart) is een fibro-elastische zakje rond het hart wat een dunne laag…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Marcus Quigmire From Florida, USA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Healcure. https://www.healthline.com/health/green-tongue#overview1. https://healcure.org/tongue/coated-tongue/green-tongue-coating-causes-symptoms-diagnosis-in-baby-sore-throat-furry/ (ingezien op 17-11-2017)
 • Healthline. Green Tongue: Should You Worry? https://www.healthline.com/health/green-tongue#overview1 (ingezien op 17-11-2017)
 • Mayo Clinic. Black hairy tongue: Diagnosis & treatment. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/black-hairy-tongue/diagnosis-treatment/drc-20356080 (ingezien op 17-11-2017)
 • Mayo Clinic. Black hairy tongue: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/black-hairy-tongue/symptoms-causes/syc-20356077 (ingezien op 17-11-2017)
 • Mayo Clinic. Leukoplakia: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/leukoplakia/symptoms-causes/syc-20354405 (ingezien op 14-5-2018)
 • Mayo Clinic. Oral thrush: Diagnosis & treatment. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/diagnosis-treatment/drc-20353539 (ingezien op 17-11-2017)
 • Mayo Clinic. Oral thrush: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/symptoms-causes/syc-20353533 (ingezien op 17-11-2017)
 • WebMD. Geographic Tongue. https://www.webmd.com/oral-health/guide/geographic-tongue (ingezien 17-11-2017)
 • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Com4, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Jbarta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.