Stinkende voeten: oorzaken en behandeling van stinkvoeten

Stinkende voeten: oorzaken en behandeling van stinkvoeten Stinkende voeten is een gênante en vervelende klacht. Voor iedereen die last heeft van stinkende voeten, rijst op een gegeven moment de vraag: wat zorgt er precies voor dat mijn voeten zo ruiken? Hoewel de meeste mensen wel eens last hebben gehad van zweetvoeten en stinkvoeten, vormen structurele klachten een meedogenloos probleem dat veel ongemak veroorzaakt. Het kan je dagelijkse leven danig verstoren en verzieken, vooral in situaties waarin je je moet omkleden (zoals een sportschool of gymles), op warme dagen in de zomer of in een situatie waarbij je je schoenen moet uitdoen. Zweetvoeten is een aandoening die meestal begint in de kindertijd, puberteit of adolescentie en een negatieve invloed heeft op je school- en carrièrekeuzes en sociale ontwikkeling. Er zijn echter maatregelen die je kunt nemen als je kampt met stinkende voeten.
Toverhazelaar / Bron: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)Toverhazelaar / Bron: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)

Zelfzorgmaatregelen en oplossingen voor stinkvoeten

Er zijn enkele maatregelen die je zelf kunt nemen om het probleem van stinkende voeten op te lossen of te verminderen.

Zorg voor een goede hygiëne

Het wegwerken van een vieze voetgeur kan net zo eenvoudig zijn als het volgen van een dagelijkse routine met betrekking tot voethygiëne. Dit betekent onder meer het wassen van je voeten met een antibacteriële zeep. Het is belangrijk om elke dag je voeten te wassen en ze grondig te drogen, vooral tussen de tenen. Wanneer je je voeten droogmaakt met een handdoek na een douche of bad, dep dan tussen je tenen met watten gedrenkt in toverhazelaar of appelazijn. Zweterige voeten kunnen worden behandeld met een antibacteriële voetenscrub, maar vermijd het gebruik van scrubs als je huid openligt of eczeem hebt. Houd je teennagels kort en schoon, wat ook helpt bij het voorkomen van teennagelschimmel. Verwijder al het harde huid voorzichtig met een (elektrische) voetvijl. Harde huid kan verweken door vochtigheid, wat een ideale plek voor bacteriën is.

Gebruik voetpoeder en voetscrub

Als je je voeten hebt schoongemaakt en goed hebt drooggemaakt, kun je voetpoeder van bijvoorbeeld Gehwol of Odaban gebruiken om de voeten droog te houden. Voetpoeder kun je ook in de sokken strooien. Met voetscrub kun je je ruwe voeten verzorgen door op zachte wijze oude en dode huidcellen te verwijderen.

Stinkvoeten behandelen met met appelazijn / Bron: Wicherek, PixabayStinkvoeten behandelen met met appelazijn / Bron: Wicherek, Pixabay

Voetbad met appelazijn of zout

Je kunt verschillende huismiddeltjes proberen, zoals Dode Zeezout, thee en appelazijn. Voor een voetbad met appelazijn neem je 1 deel appelazijn, 4 delen water om de bacteriën die vieze geurtjes kunnen veroorzaken te verminderen. De antischimmeleffecten van appelazijn bestrijden de vieze voetgeur.

Een voetbad met thee is een van de meest effectieve huismiddeltjes. Gebruik gewoon vier of vijf theezakjes op een liter water. Je kunt normale thee nemen of muntthee. Maak de thee zoals je normaal zou doen, laat hem vervolgens afkoelen en hang je voeten er vervolgens 20 minuten in.

Nog een andere optie is een voetbad met Dode Zeezout. Strooi zout in het water en laat het 10 tot 15 minuten weken. Zoutbaden lijken de gezondheid van de huid te verbeteren en schimmels te doden. Daarom kan het huidziekten, voetschimmel en vieze geurtjes voorkomen.

Zorg er in elk geval voor dat je je voeten goed droogt na het nemen van een voetbad!

Tea tree-olie

Tea tree-olie kan helpen tegen zweetvoeten. Tea tree-olie bevat ingrediënten die bekendstaan om hun antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasiet dodende werking. Ook is tea tree olie zweetafdrijvend. Meng 5 tot 10 druppels tea tree-olie in handwarm water en neem elke avond een voetbad van ten minste 5 minuten en smeer je voeten tweemaal per dag in met tea tree-crème.

Putjeszolen / Bron: Evan Saap, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Putjeszolen / Bron: Evan Saap, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wissel dagelijks van schoenen

Het niet elke dag dragen van hetzelfde schoeisel kan echt helpen om stinkende schoenen en een vieze voetenlucht te voorkomen. Rouleer met twee of drie paar schoenen zodat je ze een kans geeft om te drogen voordat je ze weer draagt. Dit kan helpen pitted keratolysis of putjeszolen te voorkomen, een huidaandoening die wordt gekenmerkt door ‘putjes’ in de voetzolen met klachten als jeuk, pijn en een vieze geur. Putjeszolen komt door een combinatie van warmte, zweet en bacteriën.

Draag goed passende schoenen, bij voorkeur van leer, zodat je voeten kunnen ademen. Door schoenen te dragen die van natuurlijk en luchtdoorlatend materiaal zijn gemaakt, wordt het zweet goed afgevoerd en krijgen je voeten lucht. Draag waar mogelijk sandalen of open schoenen.

Loop thuis blootsvoets, zodat je voeten kunnen ademen. Uitneembare inlegzolen met actieve koolstof kunnen ook helpen. Zorg ervoor dat je ze zo vaak mogelijk verwijdert, zodat ze kunnen drogen.

Draag sokken en trek vaak schone sokken aan

Het dragen van sokken wordt als essentieel beschouwd, in het bijzonder sokken die vocht absorberen zoals wol, katoen of een wol/katoenmengsel. Katoenen of wollen sokken zijn veel beter dan nylon. Sommige sportsokken hebben ventilatiegaatjes om de voeten droog te houden.

Gezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Pas je voedingspatroon aan

Veranderingen in leefstijl en voeding kunnen zeer nuttig kunnen zijn bij het onder controle brengen van je voetgeur. Het schrappen van geraffineerde koolhydraten (zoals gezoete drankjes, vruchtensappen, gebakjes, witbrood, witte pasta, witte rijst, etc.) en het in balans houden van eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten door het eten van ontstekingsremmende voedingsmiddelen (zoals appels, groene bladgroenten, knoflook en vette vis), zijn belangrijke maatregelen. Vermindering van alcoholgebruik en niet roken, zijn ook gunstig om de transpiratie en de geur van stinkende voeten te verminderen. Vermijd ook voeding waardoor je gaat zweten, zoals sterk gekruid eten.

Oorzaken van stinkende voeten

Zweetvoeten betekent voeten die overmatig zweten en dat veroorzaakt meestal stinkende voeten. Omdat de voet ongeveer 250.000 zweetklieren heeft, zweten de voeten vaak iets meer dan andere delen van het lichaam. Deze zweetklieren hebben echter een doel. De eccriene zweetklieren spelen namelijk een rol bij de thermo(warmte)regulatie. Als het buiten warm is of als je extreem warm wordt tijdens het trainen, wordt de lichaamsthermostaat ingeschakeld om ervoor te zorgen dat je lichaamstemperatuur onder controle blijft. De exacte oorzaak van zweetvoeten is nog niet volledig helder, maar overactieve zweetklieren en genetica lijken een rol te spelen.

Bacteriën
Stinkende voeten treden op wanneer bacteriën op de huid het zweet afbreken als het uit de poriën komt. Ook hebben de voeten een dikke hoornlaag en de bovenste huidlaag bestaat uit afschilferende, afgestorven cellen. Deze cellen vormen in combinatie met een vochtige, broeierige omgeving, zoals dat bij zweetvoeten het geval is, de ideale leefomstandigheid voor micro-organismen als bacteriën en schimmels die er zich te goed aan doen. De vieze stank ontstaat uiteindelijk door geuren die door bacteriën en/of schimmels worden geproduceerd.

Voeten verzorgen / Bron: Voyagerix/Shutterstock.comVoeten verzorgen / Bron: Voyagerix/Shutterstock.com
Stress en andere factoren
Andere oorzaken van stinkende voeten kunnen te maken hebben met dagelijkse stress, de hele dag staan, dezelfde schoenen dagelijks dragen zonder ze te laten drogen en luchten, slechte persoonlijke hygiëne, hormonale veranderingen in het lichaam (met name bij tieners en zwangere vrouwen) en schimmelinfecties, zoals voetschimmel.

Hele jaar door
Hoewel het probleem van stinkvoeten in de warmere maanden prominenter aanwezig lijkt te zijn, kun je er op elk moment van het jaar last van hebben. Maar warm weer kan het nog erger maken, met klachten als een kapotte huid en blaren.

Symptomen

Het meest kenmerkende symptoom van stinkende voeten, is een penetrante zweetlucht en voeten die overmatig zweten. Sommige mensen dermate veel dat hun voeten in hun schoenen kunnen glijden. De voeten zijn constant nat van het zweet en door het vocht ontstaat er bovendien een verweekte en rimpelige huid. Er kunnen gemakkelijker voetinfecties ontstaan, omdat de constante vochtigheid de huid afbreekt.

Sociale gevolgen

Degenen die lijden aan zweetvoeten kunnen er emotioneel onder lijden en zich erover schamen. Sociaal isolement kan het gevolg zijn. De sociale gevolgen kunnen bijzonder ernstig zijn bij tieners.

Tijdig de huisarts inschakelen bij stinkvoeten / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesTijdig de huisarts inschakelen bij stinkvoeten / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Huisarts raadplegen

Stinkende voeten zijn meestal onschadelijk, maar kunnen een teken zijn van een onderliggende aandoening, vooral als je al een auto-immuunziekte hebt. Het is belangrijk om het probleem bij de horens te vatten, vooral als je een wondje hebt op de voet of tussen de tenen en er sprake is van roodheid of zwelling. Een ernstige bacteriële infectie van de huid of het zachte weefsel produceert gewoonlijk een vreselijke vieze geur en kan verergeren als het niet wordt behandeld.

Als je voetproblemen ervaart die niet binnen drie of vier weken weggaan met zelfzorgmaatregelen, is het verstandig om de hulp in te roepen van je huisarts. In sommige gevallen kan voetgeur zo vies of aanhoudend zijn dat een bezoek aan de arts echt noodzakelijk is.

Diabetici
Als geen van de huismiddeltjes werkt, maak dan een afspraak met je huisarts zodat hij of zij onderzoek kan uitvoeren om een ​​onderliggende oorzaak voor je klachten te achterhalen. Als je diabetes hebt, moet je bij elke afwijkende voetgeur of klacht aan je voeten de huisarts inschakelen. Het kan een teken zijn van een serieuzer probleem en voetklachten kunnen bij diabetici snel verergeren.

Medische behandeling van stinkvoeten

Iontoforese

Iontoforese is een behandelmethode waarbij een elektrische stroom door water naar de huid wordt gebracht om de incidentie van zweetvoeten te verminderen. Iontoforese-apparatuur kan worden aangeschaft bij gespecialiseerde winkels voor medische apparatuur en een aantal ziekenhuizen bieden een proefbehandeling om te kijken of de behandeling bij jou aanslaat.

Botox

Een andere optie die in sommige gevallen wordt gebruikt, is de injectie van botulinumtoxine of botox. Dit medicijn wordt in de voeten geïnjecteerd door middel van plantaire injecties. Een botoxbehandeling van zweetvoeten heeft vaak al na enkele dagen effect. De resultaten houden meestal 3-4 maanden aan, waarna je weer behandeld moet worden. Botox wordt ook gebruikt voor overmatig zweten onder de oksels.

Prognose van stinkende voeten

Volgens de literatuur heeft naar schatting 16 procent van de volwassenen van 21 jaar en ouder ooi in zijn of haar leven een probleem met zijn of haar voetgeur gemeld. Als je echter opeens al dan niet opnieuw last krijgt van stinkende voeten, dan moet je je voeten inspecteren op tekenen van zweren of wondjes die geïnfecteerd kunnen zijn. Je kunt een spiegel op de vloer plaatsen en de onderkant van je voeten onderzoeken op eventuele afwijkingen. Als er wondjes of afwijkingen op je voeten zijn te zien, dan moet je een arts raadplegen. Als stinkende voeten en overmatig zweten niet onder controle kan worden gehouden met huismiddeltjes, zijn medische behandelingen beschikbaar.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tipsZweetvoeten of stinkvoeten: oorzaken, behandeling & tipsVoeten die overmatig zweten verspreiden doorgaans een erg irritante geur die vaak wordt vergeleken met stinkende kaas, a…
Stinkvoeten, hoe kom ik van mijn stinkvoeten af?Last van stinkvoeten? Het niet durven uittrekken van uw schoenen? Stinkvoeten zijn heel erg vervelend en worden ook als…
Stinkvoeten (zweetvoeten): Behandelingen bij stinkende geurStinkvoeten (zweetvoeten): Behandelingen bij stinkende geurDe voeten zijn soms onderhevig aan pijn, jeuk, schilfering, roodheid en andere kwaaltjes. Ook kunnen de voeten gaan stin…
Voetproblemen door eeltVoetproblemen ontstaan vaak door toedoen van overmatige eeltvorming, wat voor problemen kunnen ontstaan en hoe kan dit v…

Tinea cruris (liesschimmel): Schimmelinfectie aan liesgebiedTinea cruris (liesschimmel): Schimmelinfectie aan liesgebiedLiesschimmel (tinea cruris) is een vorm van ringworm, een schimmelinfectie die de buitenste lagen van de huid treft. Bij…
Hypopigmentatie: Witte vlekken op huid of lichte huidskleurHypopigmentatie: Witte vlekken op huid of lichte huidskleurHypopigmentatie is een symptoom waarbij mensen de huidskleur op één of meer delen van het lichaam verliezen. Dit gebeurt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WerbeFabrik, Pixabay
 • Dr. Axe. How to Get Rid of Stinky Feet? 6 Natural Ways. https://draxe.com/stinky-feet/
 • Goed en gezond leven. 6 soorten voeding met ontstekingsremmende functie. https://goedetengezondleven.nl/6-soorten-voeding-met-ontstekingsremmende-functie/
 • Huidinfo. Iontoforese. http://www.huidinfo.nl/i/iontoforese/
 • Medical News Today. Ten ways to get rid of smelly feet. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319002.php
 • Thuisarts. Ik heb putjeszolen. https://www.thuisarts.nl/pitted-keratolysis/ik-heb-pitted-keratolysis
 • Afbeelding bron 1: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Afbeelding bron 2: Wicherek, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Evan Saap, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
 • Afbeelding bron 5: Voyagerix/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.