Teenkrampen: oorzaken van kramp in de tenen of teenkramp

Teenkrampen: oorzaken van kramp in de tenen of teenkramp Teenkrampen of kramp in de tenen is een vervelende klacht. Als je ooit een kramp in de tenen hebt gehad, weet je hoe pijnlijk het kan voelen en hoe onhandig het is. Als je overvallen wordt door kramp in de tenen, grijp je vaak instinctief naar je tenen om ze uit de pijnlijke, benauwde positie te masseren. Kramp in de tenen komt relatief vaak voor tijdens of na het sporten of tijdens het wandelen (bijvoorbeeld een wandeltocht, zoals de Nijmeegse Vierdaagse). Maar je kunt ook teenkrampen ervaren ogenschijnlijk zonder oorzaak, zowel overdag maar ook 's nachts. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van deze vervelende teenkrampen en zijn sommige mensen meer vatbaar voor kramp in de tenen dan anderen? En wat is de beste manier om ze kwijt te raken?
Teenkrampen / Bron: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Teenkrampen / Bron: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kramp in de tenen

Stel je voor: je zit eindelijk rustig op de bank na een lange dag, je benen comfortabel uitgestrekt, en plotseling schiet er een scherpe kramp door je teen alsof iemand onzichtbare touwtjes strak aantrekt. Het overkomt je in een oogwenk, en voordat je het weet, grijp je naar je voet, in een poging de kramp eruit te masseren. Teenkrampen, zo klein en toch zo intens.

Hoewel het lijkt alsof deze vervelende spiersamentrekkingen zonder waarschuwing opduiken, zijn er vaak achterliggende oorzaken die bijdragen aan dit onverwachte ongemak. Van eenvoudige factoren zoals slechte doorbloeding en overbelasting tot meer complexe aandoeningen zoals zenuwschade of elektrolytenstoornissen – de spieren in je tenen reageren op deze triggers door plotseling samen te trekken. Hoewel een kramp meestal kortdurend is, kan het een intense, bijna verlammende pijn veroorzaken die soms zelfs nog even blijft hangen.

Teenkrampen komen voor bij mensen van alle leeftijden en kunnen op elk moment toeslaan, of je nu rustig in bed ligt of juist na een lange wandeling thuiskomt. De oorzaken zijn divers en vaak eenvoudig te behandelen, maar wanneer krampen regelmatig voorkomen, kan het belangrijk zijn om dieper te graven en de onderliggende oorzaak te ontdekken.

Laten we samen de wereld van teenkrampen verkennen en ontdekken wat er schuilgaat achter deze kleine maar krachtige pijnscheuten.

Definitie van teenkrampen

Kramp in de tenen voelt zoals elke andere spierkramp: een scherpe pijn, waarbij de spier hard en gespannen aanvoelt, in één specifiek gebied. Sommige mensen beschrijven teenkrampen als verlammend, terwijl anderen woorden gebruiken als een schietende, kronkelende pijn om de sensatie te omschrijven. Hoewel kramp in de tenen meestal onschadelijk is, kan het een zeer onaangename sensatie zijn.

Epidemiologie van teenkrampen

Teenkrampen zijn een relatief veelvoorkomend verschijnsel, maar er is beperkt epidemiologisch onderzoek dat zich specifiek richt op de prevalentie ervan. Dit komt deels doordat krampen in de tenen vaak worden beschouwd als een onderdeel van bredere spierkrampen, zoals die in de voeten, benen of zelfs handen. Toch kunnen we door te kijken naar studies over spierkrampen in het algemeen, en specifieke aandoeningen die teenkrampen kunnen veroorzaken, een goed beeld krijgen van de omvang en verspreiding van dit probleem.

Prevalentie van spierkrampen en teenkrampen

Ofschoon exacte cijfers over alleen teenkrampen schaars zijn, is er meer bekend over spierkrampen in het algemeen. Studies tonen aan dat tussen de 50% en 60% van de volwassen bevolking minstens één keer in hun leven last heeft gehad van spierkrampen, waarvan een aanzienlijk aantal krampen in de voeten en tenen meldt. De prevalentie van krampen neemt toe met de leeftijd, waarbij oudere volwassenen vaker last hebben van nachtelijke krampen, inclusief in de tenen.

Cijfervoorbeeld: Uit een studie gepubliceerd in The Journal of Clinical Neurology blijkt dat ongeveer 33% van de mensen ouder dan 50 jaar regelmatig last heeft van nachtelijke krampen in de benen, voeten en tenen. Bij mensen boven de 65 jaar kan dit percentage oplopen tot 50%.

Leeftijd en geslacht
Hoewel spierkrampen in de tenen bij mensen van alle leeftijden kunnen voorkomen, blijkt dat de prevalentie stijgt met de leeftijd. Oudere volwassenen, vooral 60-plussers, melden vaker last te hebben van krampen in de voeten en tenen, waarschijnlijk vanwege verminderde spiermassa, veranderingen in de bloedcirculatie en het gebruik van bepaalde medicijnen zoals diuretica of statines.

Ook hormonale verschillen kunnen een rol spelen. Vrouwen, vooral tijdens en na de menopauze, hebben meer kans op krampen in de benen en voeten, inclusief de tenen, vanwege veranderingen in de elektrolytenbalans en spierfunctie.

Feitje: Volgens een studie uitgevoerd door het American Journal of Obstetrics and Gynecology ervaart ongeveer 30% van de zwangere vrouwen krampen in de voeten en tenen, vooral tijdens het tweede en derde trimester. Dit is grotendeels te wijten aan hormonale schommelingen en tekorten aan mineralen zoals magnesium en calcium.

Geografische variatie en klimatologische factoren
Het voorkomen van teenkrampen kan ook beïnvloed worden door geografische en klimatologische factoren. Mensen die in warme en vochtige klimaten leven, zoals in tropische gebieden, hebben vaker last van uitdroging en elektrolytenverlies door overmatig zweten, wat de kans op krampen verhoogt. Dit geldt vooral voor mensen die fysiek actief zijn in dergelijke omgevingen zonder voldoende hydratatie.

Voorbeeld: In een onderzoek naar krampen onder marathonlopers tijdens warme zomerraces in Zuidoost-Azië bleek dat 30-50% van de deelnemers last had van krampen in de voeten en tenen, vooral na lange inspanningen waarbij ze veel vocht verloren door zweten.

Risicogroepen
Bepaalde risicogroepen lopen meer kans op het ontwikkelen van teenkrampen:
  • Ouderen: Door veranderingen in de bloedcirculatie, verminderde spiermassa en medicijngebruik komen krampen vaker voor in deze groep.
  • Zwangere vrouwen: Vooral in het derde trimester ervaren veel vrouwen krampen in de tenen en voeten door hormonale veranderingen en mineralentekorten (magnesium, calcium).
  • Sporters: Vooral langeafstandslopers, fietsers en atleten die intensieve fysieke inspanning leveren, hebben een verhoogd risico op krampen door uitdroging en elektrolytenverlies. Dit kan zich manifesteren in krampen in de tenen.
  • Mensen met chronische aandoeningen: Ziekten zoals diabetes, perifere neuropathie, nierfalen, en aandoeningen van het zenuwstelsel (zoals multiple sclerose en amyotrofische laterale sclerose) verhogen de kans op krampen in de tenen door schade aan de zenuwen of slechte doorbloeding.

Feitje: In een onderzoek onder diabetici bleek dat 42% van de patiënten met perifere neuropathie krampen in de voeten en tenen rapporteerde, een gevolg van de verminderde zenuwfunctie in de onderste ledematen.

Medicijngebruik en teenkrampen
Bepaalde medicijnen, zoals diuretica (plaspillen), statines (cholesterolverlagers), en medicijnen voor osteoporose, kunnen bijdragen aan het ontstaan van teenkrampen. Diuretica verwijderen vocht en elektrolyten uit het lichaam, wat kan leiden tot een onbalans van belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium, wat krampen in de voeten en tenen kan veroorzaken.

Cijfervoorbeeld:
Een studie uit The New England Journal of Medicine toonde aan dat ongeveer 30% van de patiënten die langdurig statines gebruiken, spierkrampen ontwikkelt, inclusief in de tenen, als een bijwerking van de medicatie.

Oorzaken van teenkramp

Teenkrampen, zoals alle andere spierkrampen, kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn spierkrampen een teken dat je te intensief sport, maar er zijn een aantal andere redenen waarom je kramp in de tenen kunt krijgen. Naarmate je ouder wordt, kun je mogelijk vaker last krijgen van spierkrampen dan toen je jonger was. Wanneer je ouder wordt zullen de spieren minder krachtig worden en meer hersteltijd nodig hebben na het verrichten van activiteiten.

Kramp in tenen tijdens sporten komt vaak voor / Bron: Istock.com/MartinanKramp in tenen tijdens sporten komt vaak voor / Bron: Istock.com/Martinan

Kramp in de tenen door overbelasting

Intensief sporten

Een van de hoofdoorzaken van teenkrampen is overbelasting. Als je veel sport, kun je vaker last krijgen van krampen, omdat je je spieren veel belast. Je hebt meer kans op kramp in de tenen na een extreem zware sporttraining, vanwege de vermoeidheid die je spieren voelen. Een goede warming-up en cooling-down zijn belangrijk.

Zwangerschap

Kramp tijdens de zwangerschap kan worden veroorzaakt doordat je benen en voeten moe worden van het dragen van het extra gewicht, vooral in de laatste paar weken. Dit gewicht zorgt voor extra druk op de aderen in je benen en onderlichaam. Je ontwikkelt dan congestie in je bekken, waardoor je bloedsomloop niet efficiënt werkt.

Medische aandoeningen en gebruik van medicijnen

Aandoeningen

Sommige medische aandoeningen kunnen leiden tot meer spierkrampen. Aandoeningen zoals leverziekten en nierziekten zijn van invloed op de bloedstroom en de stoffen in het bloed (toxines en afvalproducten). Daarnaast komen spierkrampen vaker voor bij mensen met bepaalde zenuwaandoeningen en diabetes. Als je diabetes hebt, loop je het risico op perifere neuropathie, zenuwbeschadiging in de vingers en tenen wat op zijn beurt meer pijn en krampen kan veroorzaken. En als je lever of nieren niet goed functioneren, kun je meer gifstoffen in je bloed hebben die leiden tot spierspasmen en krampen.

Medicijnen

Sommige medicijnen, zoals diuretica (plaspillen, vooral gebruikt tegen hoge bloeddruk en/of hartfalen), statines (een cholesterolverlagend medicament), en furosemide (een lisdiureticum dat onder meer gebruikt wordt bij de behandeling van oedeem bij hartfalen, levercirrose, nierfalen en nefrotisch syndroom), kunnen ook spierkrampen veroorzaken.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Teenkrampen door uitdroging

De meest voorkomende oorzaak van spierkramp is uitdroging. Dit is dan ook het eerste waar je aan moet denken als je een teenkramp ervaart. Jezelf gehydrateerd houden door voldoende te drinken, zal je gezonder houden in alle aspecten van je leven, maar vooral als het gaat om spierkrampen. Hydratatie is essentieel om je spieren goed te laten functioneren; je zult meer krampen, pijn en spasmen ervaren als je niet genoeg water hebt gedronken.

Beperkte doorbloeding

Veel mensen realiseren zich niet dat de schoenen die ze dragen een grote invloed hebben op de bloeddoorstroming in de voeten en benen. Als je te krappe schoenen draagt ​​die de bloedcirculatie belemmeren, kun je meer kramp in je voeten en tenen hebben. Schoenen, zelfs als ze geen hoge hakken hebben, kunnen je voeten in vreemde posities dwingen, wat ernstige teenkrampen kan veroorzaken.

Teenkrampen en de spieren

Spierblessures

Verwondingen aan spieren en andere weefsels in de voeten, tenen of kuiten kunnen klachten als spierzwakte, teenkrampen of pijnlijke tenen veroorzaken. Veel voorkomende oorzaken van spierblessures zijn een val of een klap op de voet of het been, overbelasting van spieren, pezen of ligamenten, en intensief sporten.

Verstrakte of zwakke spieren

Tientallen spiertjes helpen de voet en tenen bewegen. Wanneer één van deze spieren verstrakt of verzwakt, kunnen teenkrampen ontstaan en pijn. Soms is de pijn te wijten aan een spier in de enkel of de achillespees. Enkele veel voorkomende oorzaken voor spierspanning of spierzwakte spieren zijn:
  • een nieuwe trainingsroutine of een andere ondergrond (bij het hardlopen)
  • een sedentaire levensstijl (gebrek aan lichaamsbeweging)
  • niet uitrekken voor het trainen (rekoefeningen)
  • slecht passende schoenen dragen

Beenkrampen / Bron: Melodia plus photos/Shutterstock.comBeenkrampen / Bron: Melodia plus photos/Shutterstock.com

Rusteloze benen syndroom

Het rusteloze benen syndroom is een hinderlijke neurologische bewegingsstoornis, waarbij je last krijgt van een vervelend kriebelig gevoel in de benen, moeilijk stil kunnen blijven liggen of zitten en de neiging voortdurende met de benen te bewegen. Het veroorzaakt ook nachtelijke voetkrampen en beenkrampen. Grofweg één op de drie vijftigplussers ervaart dergelijk klachten. Nachtelijke voet- en beenkrampen komen ook vaak voor bij vrouwen die zwanger zijn. De oorzaak van deze aandoening is anno 2024 nog niet opgehelderd.

Teenkramp door mineralentekort

Mineralen zijn essentieel voor het functioneren van je lichaam en bepaalde mineralen kunnen de bloeddruk, spieren en zenuwfunctie beïnvloeden. Bij een tekort aan calcium, magnesium, natrium of kalium, loop je een groter risico op spierkrampen. Als je bovendien te weinig elektrolyten hebt, kan dat ook van invloed zijn op de gezondheid van je spieren.

Kaliumtekort

Kalium is een essentieel mineraal en een belangrijke elektrolyt, wat betekent dat het helpt bij het geleiden van elektrische impulsen door het hele lichaam. Kalium speelt een cruciale rol bij het handhaven van de hartslag, maar het heeft ook directe invloed op de samentrekking van glad spierweefsel. Bij een kaliumtekort kun je ernstige spierkrampen ervaren, die van invloed kunnen zijn op je tenen, voeten, benen en handen. Kaliumgebrek is meestal het gevolg van overmatig zweten of verlies van kalium in de darmen of urine als gevolg van het gebruik van insuline, corticosteroïden, maagzuurremmers en diuretica (plastabletten). Goede voedingsbronnen van kalium zijn bananen, sinaasappelsap en aardappelen.

Calciumtekort

Een calciumtekort of hypocalciëmie kan ook ernstige kramp in je tenen veroorzaken. Zo'n 99 procent van het calcium in je lichaam wordt in je botten opgeslagen. Je bloedcellen en skeletspieren hebben echter ook calcium nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer de calciumwaarden in het lichaam dalen, komt parathormoon (parathyreoïdhormoon of PTH) vrij, wat aangeeft dat de botten calcium in je bloedbaan moeten afgeven. Een langdurig calciumtekort is uiteindelijk van invloed op je hart- en skeletspieren, wat resulteert in een onregelmatige hartslag en ernstige spierkrampen. Oorzaken van hypocalciëmie zijn onder meer een slecht functioneren van de bijschildklier, nieraandoeningen, bepaalde medicijnen, vitamine D-tekort en magnesiumtekort.

Vitamine D-tekort

Je lichaam kan zelf geen vitamine D produceren; het heeft regelmatig blootstelling aan directe UVB-stralen van zonlicht nodig om cholecalciferol of vitamine D3 in je huid te synthetiseren. Vitamine D speelt een cruciale rol bij de opname van calcium uit het spijsverteringskanaal. Wanneer er sprake is van een vitamine D-tekort, kan er niet genoeg calcium worden geabsorbeerd, wat de calciumspiegel in je bloedstroom kan verlagen. Lage calciumspiegels veroorzaken ernstige kramp in je tenen. Elke dag genoeg zon krijgen, is de beste manier om een ​​vitamine D-tekort te voorkomen. Het komt niet van nature voor in veel voedingsmiddelen, maar je kunt extra vitamine D krijgen via supplementen.

Spinazie bevat magnesium / Bron: Lecic/Shutterstock.comSpinazie bevat magnesium / Bron: Lecic/Shutterstock.com

Magnesiumtekort

Zo'n 27 procent van het magnesium in je lichaam is te vinden in je spiercellen. Een magnesiumtekort zorgt ervoor zorgen dat de niveaus van calcium en vitamine D afnemen, met als gevolg ernstige spierkrampen in onder meer je tenen. Magnesiumtekort wordt meestal veroorzaakt door spijsverteringsstoornissen die van invloed zijn op de opname van voedingsstoffen, alcoholisme en diabetes. Oudere leeftijd kan ook een factor zijn. Magnesium komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, waaronder volle granen, noten, spinazie en bananen.

Overige oorzaken van teenkrampen

Verkeerde houding tijdens het slapen

Een verkeerde houding tijdens het slapen kan onbewust druk uitoefenen op de spieren en zenuwen in de voeten en tenen, wat kan leiden tot krampen. Bijvoorbeeld, slapen met gestrekte tenen of in een positie waarbij de voet in een onnatuurlijke hoek staat, kan de spieren en zenuwen irriteren en krampen veroorzaken.

Koude temperaturen

Blootstelling aan kou, zoals koude vloeren of koude lucht, kan ervoor zorgen dat de spieren in de voeten en tenen samentrekken, wat leidt tot krampen. Dit gebeurt vaak bij mensen die 's nachts koude voeten hebben, en kan worden verergerd door slechte bloedsomloop.

Verstoorde spierreflexen door overmatige alcoholconsumptie

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot verstoring van spierreflexen en vochtverlies, wat krampen kan veroorzaken. Dit komt doordat alcohol de balans van elektrolyten in het lichaam verstoort, evenals de signalen die de spieren van de zenuwen ontvangen.

Platvoeten

Mensen met platvoeten hebben een andere verdeling van druk en belasting over hun voeten, wat kan leiden tot overbelasting van de voetspieren en daarmee tot krampen in de tenen. Het gebrek aan een natuurlijke voetboog zorgt ervoor dat de spieren harder moeten werken om de voet te stabiliseren.

Onderliggende schildklieraandoeningen

Een trage schildklier (hypothyreoïdie) kan leiden tot spierzwakte en krampen, inclusief in de tenen. De schildklierhormonen spelen een belangrijke rol bij de regulatie van de spier- en zenuwactiviteit, en een tekort kan tot krampen leiden.

Spiervermoeidheid door langdurig staan of lopen

Langdurig staan of lopen, vooral op harde oppervlakken, kan leiden tot spiervermoeidheid in de voeten en tenen, wat krampen veroorzaakt. Dit gebeurt vooral bij mensen met beroepen waarbij ze lange tijd moeten staan, zoals winkelpersoneel of horeca-werkers.

Bijwerkingen van chemotherapie

Bepaalde chemotherapiebehandelingen kunnen krampen veroorzaken, waaronder in de tenen, als een bijwerking. Chemotherapie kan zenuwschade veroorzaken, wat de normale werking van spieren kan beïnvloeden en spierspasmen kan veroorzaken.

Stress en spanning

Emotionele stress kan invloed hebben op het lichaam, inclusief de spieren. Bij veel stress kunnen de spieren in een constante staat van spanning verkeren, wat krampen in de voeten en tenen kan veroorzaken. Dit komt doordat stress het autonome zenuwstelsel activeert, wat leidt tot verhoogde spieractiviteit.

Dystonie

Een speciale vorm van spierspasmen is dystonie, een stoornis in de spierspanning. Dystonie duidt op een onnatuurlijke stand die ontstaat door onvrijwillige spiersamentrekkingen, meestal aan de ledemaatuiteinden, bijvoorbeeld wanneer de grote teen of de andere tenen plots in verticale positie komt te staan. Bij diverse aandoeningen kan dystonie optreden, zoals de ziekte van Wilson (koperstapeling in lever en hersenen), multiple sclerose (MS), een hersenletsel of een beroerte of de ziekte van Parkinson.

Risicogroepen en -factoren voor teenkrampen: wie loopt extra risico?

Teenkrampen zijn zo’n typisch ongemak dat zomaar uit het niets kan opduiken, maar wist je dat sommige mensen er veel meer kans op hebben dan anderen? Je zou bijna zeggen dat sommige groepen en situaties een "open uitnodiging" sturen naar die venijnige krampen. Laten we eens kijken naar wie de grootste kans heeft om slachtoffer te worden van dit kleine maar krachtige ongemak.

Ouderen: spieren die een tandje terugschakelen
Naarmate je ouder wordt, hebben je spieren meer tijd nodig om te herstellen, en dat geldt ook voor die kleine spiertjes in je tenen. De doorbloeding neemt af, spieren worden zwakker en zenuwen werken soms minder goed. Combineer dat met het gebruik van medicijnen zoals diuretica of statines, en je hebt een perfecte cocktail voor krampen in de tenen. Zo kan die avondwandeling ineens eindigen met een ongenode kramp in je voet.

Sportfanaten: overijverig sporten
Of je nu marathons loopt, in de sportschool knalt of net een nieuwe intensieve sport hebt ontdekt, als sporter leg je je spieren flink in de kreukels. Te veel inspanning zonder voldoende herstel kan leiden tot spiervermoeidheid, vooral in de voeten en tenen. Een intensieve training zonder goede warming-up of cooling-down kan je zomaar achterlaten met vervelende krampen, juist als je lekker op de bank wilt bijkomen van je training.

Voorbeeld: Die laatste kilometers van je hardloopsessie in de ochtend voelen geweldig, maar pas op, als je spieren oververmoeid raken, kan dat leiden tot onverwachte teenkrampen. Dan kan je sprintje naar de finish ineens overschaduwd worden door een ongemakkelijk samentrekken van de kleine spieren in je tenen.

Zwangere vrouwen: een extra last voor je voeten
Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam drastisch, en je voeten dragen letterlijk het extra gewicht van twee levens. In het laatste trimester worden de aderen in je benen flink belast door de groeiende buik, wat kan leiden tot een minder goede doorbloeding in je voeten. En laten we het niet vergeten: hormoonschommelingen kunnen ook je spieren gevoeliger maken voor krampen. Dit maakt zwangere vrouwen een risicogroep voor krampen in de voeten en tenen, vooral tijdens de nacht.

Feitje: Bijna 30% van de zwangere vrouwen ervaart krampen in de voeten en tenen, vooral tijdens het derde trimester. Deze nachtelijke ongemakken kunnen je dwingen om plotseling op te staan en te rekken, net als je dacht eindelijk een goede nachtrust te pakken.

Mensen met een sedentaire levensstijl: stilzitten is de vijand
Als je veel tijd zittend doorbrengt – of dat nu door je werk komt of door een gebrek aan beweging – dan worden je spieren lui en stijver. Lange periodes van inactiviteit verminderen de doorbloeding, vooral in je benen en voeten. Dit maakt het voor krampen in de tenen veel makkelijker om op te duiken. Zelfs een rustige dag achter je bureau kan leiden tot een onverwachte pijnscheut als je je benen even strekt.

Mensen met chronische aandoeningen: als het lichaam een extra uitdaging heeft
Mensen met aandoeningen zoals diabetes, perifere neuropathie of nierproblemen hebben een verhoogde kans op krampen in de tenen. Zenuwbeschadiging door diabetes kan bijvoorbeeld leiden tot een verstoorde zenuwfunctie, wat de controle over spieren belemmert. Hierdoor kunnen spieren, zelfs zonder waarschuwing, samentrekken en krampen veroorzaken.

Voorbeeld: Een man met diabetes type 2 merkt dat zijn tenen vaker onverwacht samentrekken. Deze krampen zijn het gevolg van neuropathie, een complicatie die de zenuwen in zijn voeten heeft aangetast. Daardoor krijgt hij niet altijd de juiste signalen naar zijn spieren, met krampen tot gevolg.

Draagsters van slechte schoenen: mode boven comfort
Als je schoenen draagt die strak zitten, te hoge hakken hebben of niet goed passen, breng je je voeten in een positie die niet natuurlijk is. Dit kan de bloedsomloop belemmeren en extra druk zetten op de kleine spiertjes in je tenen, waardoor krampen ontstaan. Mode boven comfort kiezen kan dus een verrassend pijnlijke prijs hebben.

Mensen die kampen met uitdroging of voedingstekorten
Uitdroging en een tekort aan elektrolyten zoals magnesium, kalium en calcium maken spieren veel gevoeliger voor krampen. Als je veel zweet, te weinig drinkt of niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, zijn je tenen vaak de eerste spieren die klagen. Het herstellen van de vocht- en mineraalbalans kan helpen om de krampen te verminderen.

Mensen met stress: spanning in lichaam én geest
Als stress een constante factor in je leven is, kan dat leiden tot spanning in je spieren. Dit geldt ook voor de kleine spiertjes in je tenen. Bij veel stress blijven je spieren soms in een constante staat van alertheid, wat onverwachte krampen kan uitlokken, vooral tijdens rustmomenten zoals wanneer je eindelijk je bed opzoekt.

Alarmsymptomen

Wanneer teenkrampen gepaard gaan met één of meer van volgende symptomen, is medisch advies noodzakelijk:
  • gevoelloze voeten
  • bij krampen terwijl je diabetes of nierfalen hebt
  • als de teenkrampen enkele dagen aanhouden en niet verminderen ondanks zelfzorgmaatregelen
  • bij teenkrampen in combinatie met tekenen van een infectie, zoals koorts of een zichtbaar letsel aan de voet
  • bij moeite met lopen of normaal functioneren door de zeer pijnlijke teenkrampen
  • bij opgezwollen voeten of verkleurde voeten

Onderzoek en diagnose

Het vaststellen van de oorzaak van teenkrampen begint vaak met een zorgvuldig onderzoek, omdat de oorzaken variëren van eenvoudige leefstijlfactoren tot complexere medische aandoeningen. De diagnose van teenkrampen vereist een gestructureerde aanpak, waarbij de arts een grondige anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullende tests gebruikt om de juiste oorzaak vast te stellen. Laten we dit proces stap voor stap bekijken.

Anamnese: vraaggesprek met de arts
Het diagnostische proces begint met een uitgebreid vraaggesprek (anamnese), waarin de arts vraagt naar je klachten en leefstijl. Enkele vragen die tijdens het gesprek aan bod kunnen komen zijn:

  • Wanneer en hoe vaak treden de krampen op? Zijn ze willekeurig of juist na fysieke inspanning?
  • Zijn de krampen ’s nachts of overdag?
  • Heb je last van andere symptomen zoals gevoelloosheid, tintelingen, of spierzwakte?
  • Hoe lang duren de krampen, en is er een specifieke trigger die ze veroorzaakt?
  • Gebruik je medicatie zoals diuretica of statines?
  • Heb je een geschiedenis van chronische ziekten zoals diabetes, nierproblemen of schildklierstoornissen?

Deze informatie helpt de arts om het mogelijke spectrum van oorzaken te verkleinen en inzicht te krijgen in risicofactoren zoals uitdroging, medicatiegebruik of onderliggende aandoeningen.

  • Een 45-jarige vrouw meldt frequente teenkrampen na lange wandelingen en vraagt zich af of haar recente gebruik van een cholesterolverlagend medicijn (statine) hierbij een rol speelt. De arts besluit om haar medicatiegebruik verder te onderzoeken.

Lichamelijk onderzoek: de spieren en zenuwen checken
Na de anamnese voert de arts een lichamelijk onderzoek uit om de functie van de spieren en zenuwen in je voeten en tenen te evalueren. Dit onderzoek kan omvatten:

  • Inspectie van de tenen en voeten om te kijken naar tekenen van zwelling, verkleuring, of afwijkende stand van de tenen.
  • Palpatie (voelen) van de spieren om te controleren op pijn of spierspanning.
  • Testen van de reflexen en spierkracht om te bepalen of er sprake is van spierzwakte of neurologische problemen.
  • Het controleren van de doorbloeding in de voeten door de polsslag van de bloedvaten te voelen.

Bij afwijkingen in de spier- of zenuwfunctie kan de arts verdere onderzoeken aanraden, vooral als er een vermoeden bestaat van onderliggende aandoeningen zoals perifere neuropathie of vaataandoeningen.

Bloedonderzoek: de elektrolytenbalans meten
Omdat een onevenwicht in elektrolyten zoals kalium, calcium en magnesium vaak de oorzaak is van spierkrampen, kan de arts bloedonderzoek laten doen. Hierbij worden de volgende zaken gemeten:

  • Natrium en kalium: Tekorten aan deze elektrolyten kunnen spierkrampen uitlokken.
  • Calcium: Een laag calciumgehalte in het bloed (hypocalciëmie) kan ook krampen veroorzaken, vooral in de tenen.
  • Magnesium: Een tekort aan magnesium kan krampen in de spieren bevorderen, inclusief de tenen.
  • Vitamine D-niveaus: Vitamine D speelt een rol in de opname van calcium, en een tekort kan bijdragen aan krampen.

Bloedonderzoek helpt om eventuele voedingstekorten of metabolische stoornissen te identificeren die de krampen kunnen veroorzaken.

Feitje: Uit onderzoek blijkt dat 27% van de mensen met nachtelijke krampen een tekort aan magnesium hebben, wat met voedingssupplementen eenvoudig verholpen kan worden.

Beeldvormend onderzoek: verder kijken in de spieren en bloedvaten
In sommige gevallen, vooral als er een vermoeden is van vaataandoeningen of zenuwbeschadiging, kan de arts besluiten om verder te kijken met beeldvormend onderzoek. Mogelijke onderzoeken zijn:

Doppler-echografie: Dit onderzoek meet de bloedstroom in de slagaders van de benen en voeten. Als er sprake is van verminderde doorbloeding, zoals bij perifere vaatziekten, kan dit krampen in de tenen veroorzaken.
MRI-scan: Een MRI kan nuttig zijn als er een vermoeden bestaat van zenuw- of spierbeschadiging, zoals bij multiple sclerose (MS) of amyotrofische laterale sclerose (ALS).
Voorbeeld:
Een 60-jarige man met diabetes ervaart regelmatig krampen in zijn tenen. Omdat hij ook last heeft van gevoelloosheid in zijn voeten, laat zijn arts een doppler-echografie uitvoeren om te controleren of er sprake is van vaatproblemen. Dit onderzoek bevestigt dat de bloedtoevoer naar zijn voeten beperkt is, wat de oorzaak van de krampen verklaart.

Elektromyografie (EMG): de spieractiviteit meten
Bij aanhoudende krampen of als er een vermoeden is van een neurologische oorzaak, kan de arts een EMG laten uitvoeren. Dit is een test waarbij de elektrische activiteit van de spieren wordt gemeten. Het kan helpen om te bepalen of de krampen worden veroorzaakt door een spier- of zenuwprobleem. Tijdens een EMG worden kleine elektroden in de spieren ingebracht om te meten hoe goed de zenuwen en spieren samenwerken.

Urineonderzoek: nierfunctie en elektrolytenbalans
Urineonderzoek kan nuttig zijn om meer inzicht te krijgen in de elektrolytenbalans en de werking van de nieren. Mensen met nierproblemen verliezen vaak belangrijke mineralen via de urine, wat kan leiden tot krampen. Bij een verstoorde elektrolytenbalans of verminderde nierfunctie kan dit een verklaring zijn voor de krampen in de tenen.

Diagnose en behandelplan
Op basis van de resultaten van deze onderzoeken stelt de arts een diagnose en kan hij of zij een behandelplan opstellen. Als de krampen te wijten zijn aan uitdroging of elektrolytenstoornissen, kunnen voedingssupplementen of hydratatie helpen. Bij een onderliggende aandoening zoals diabetes of perifere vaatziekte zal de behandeling zich richten op het verbeteren van de doorbloeding of zenuwfunctie.

Behandeling van kramp in de tenen

Er zijn meerdere manieren om kramp in de tenen te behandelen.

Strekken van je tenen en voeten

Een van de beste manieren om teenkrampen te verhelpen is om je tenen en voeten te strekken. Je doet dit waarschijnlijk al onbewust, wanneer je tenen verkrampen en het geeft onmiddellijke verlichting.

Regelmatige strek- en versterkingsoefeningen kunnen helpen om krampen te voorkomen. Onder meer de volgende oefeningen zijn aan te bevelen:
  • Tenen verhogen. Hef je hielen van de grond, zodat alleen je tenen en de bal van je voet de grond raken. Houd dit 5 seconden vast, ga weer normaal staan en herhaal dit 10 keer.
  • Tenen krullen. Buig al je tenen alsof je ze onder je voet probeert te stoppen. Houd dit 5 seconden vast en herhaal 10 keer. Je kunt ook een handdoek op de grond leggen en alleen je tenen gebruiken om hem vast te pakken.
  • Knikkers oppakken. Plaats 20 knikkers op de vloer. Pak ze een voor een op met je tenen en plaats ze in een schaal.
  • Zandwandelingen. Ga met blote voeten in het zand wandelen. Deze activiteit masseert de spieren en je voeten en tenen zullen erdoor versterkt worden.

Gebruik warmte of ijs

Warmte kan helpen om strakke spieren te ontspannen. Breng een warme handdoek aan op de verkrampte teen. Je kunt ook je voet laten weken in warm water. IJs kan helpen bij pijnverlichting. Masseer zacht je teen met behulp van ijs gewikkeld in een handdoek. Plaats nooit ijs direct op je huid.

Verander van schoenen

Het verwisselen van je schoenen kan pijnlijke krampen in de tenen verlichten. Als je de verkeerde schoenen draagt, kun je enorme opluchting voelen door simpelweg andere schoenen te gaan dragen.

Gezonde voeding om teenkrampen te voorkomen / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding om teenkrampen te voorkomen / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Eet gezond en gevarieerd

Iedereen weet dat het eten van een uitgebalanceerd dieet veel voordelen voor de gezondheid heeft, maar het kan ook de frequentie van krampen in de voet doen verminderen. Als je niet de juiste hoeveelheden magnesium, kalium of calcium binnenkrijgt, kan dit een negatieve invloed hebben op je spieren. Door ervoor te zorgen dat je een uitgebalanceerd dieet eet, kan het aantal spierkrampen dat je ervaart worden geminimaliseerd.

Blijf gehydrateerd

Gehydrateerd blijven is essentieel om je spieren in topconditie te houden, maar hydratatie begint en eindigt niet met water. Je moet iets drinken dat ook elektrolyten bevat, zoals een sportdrank, vooral als je veel hebt gezweet, bijvoorbeeld door zware lichamelijke arbeid of sporten. De juiste voeding krijgen voor een training is ook belangrijk; probeer een banaan te eten voor een kaliumboost voordat je gaat trainen.

Massage en zelfmassage

Krampen kunnen vaak worden verlicht door de spieren te masseren. Het toepassen van zachte druk op de gekrompen spier helpt deze te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren. Je kunt dit zelf doen met je handen of door een massagebal te gebruiken. Rol de bal onder je voet en masseer de spieren van je tenen en voetzolen. Deze techniek stimuleert de doorbloeding en helpt om spanning los te laten.

Extra tip: Gebruik een beetje magnesiumolie of een verwarmende spierbalsem tijdens de massage voor een extra ontspannend effect. Dit kan helpen om de spieren te kalmeren en de spanning sneller te verminderen.

Gebruik van steunzolen of voetorthesen

Als je teenkrampen veroorzaakt worden door structurele problemen, zoals platvoeten of een hoge voetboog, kunnen op maat gemaakte steunzolen helpen. Deze orthesen ondersteunen je voeten, verbeteren je houding en verminderen de belasting op de kleine spiertjes in je tenen. Dit kan op lange termijn helpen om krampen te verminderen, vooral bij mensen die veel staan of lopen.

  • Een vrouw met platvoeten ervaart regelmatig teenkrampen na een dag winkelen. Door op maat gemaakte steunzolen te gebruiken, voelt ze meer comfort tijdens het lopen en vermindert ze haar krampklachten.

Epsom zout toepassen bij teenkrampen / Bron: Martin SulmanEpsom zout toepassen bij teenkrampen / Bron: Martin Sulman

Magnesiumsupplementen of baden

Als je vaak krampen hebt, kan het een teken zijn van een magnesiumtekort. Magnesium helpt de spieren te ontspannen en kan effectief zijn in het verminderen van krampen. Overweeg het nemen van een magnesiumsupplement of probeer een ontspannend Epsom zoutbad, dat rijk is aan magnesiumsulfaat. Een voetenbad met Epsom zout kan de spieren in je voeten en tenen helpen ontspannen en tegelijkertijd je huid verzorgen.

Stabiliteit en balans trainen

Oefeningen gericht op het verbeteren van stabiliteit en balans kunnen helpen om de kleine voetspieren te versterken en krampen te voorkomen. Denk aan oefeningen zoals yoga of pilates, die niet alleen je spieren versterken, maar ook je flexibiliteit en houding verbeteren. Regelmatig werken aan balans vermindert de belasting op de voeten en tenen, waardoor de kans op krampen afneemt.

Vermijd overmatige belasting

Vooral bij sporters kan overbelasting van de voetspieren een belangrijke oorzaak zijn van krampen. Door je trainingsroutine aan te passen en meer rust in te bouwen tussen intensieve sessies, geef je je spieren de kans om te herstellen. Het opbouwen van je training op een geleidelijke manier, met voldoende rustmomenten, kan een wereld van verschil maken. Luister naar je lichaam en voorkom dat je je spieren te ver duwt.

Prognose van teenkrampen

De prognose van teenkrampen is over het algemeen positief, vooral als de oorzaak goed wordt geïdentificeerd en aangepakt. Hoewel de meeste gevallen van krampen onschuldig zijn en gemakkelijk te behandelen met zelfzorgmaatregelen, kunnen aanhoudende of terugkerende krampen wijzen op een onderliggend probleem dat aandacht vereist. Hier volgt een overzicht van de verschillende factoren die de prognose beïnvloeden en wat je kunt verwachten op korte en lange termijn.

Korte termijn: snelle verlichting bij eenvoudige oorzaken
Voor veel mensen zijn teenkrampen een tijdelijk ongemak dat snel kan worden verlicht door simpele maatregelen zoals strekken, hydratatie, en het aanpassen van schoenen of dagelijkse gewoonten. Krampen veroorzaakt door uitdroging, overbelasting of voedingsproblemen verdwijnen meestal zodra de oorzaak is aangepakt. Met regelmatige preventieve maatregelen, zoals voldoende hydratatie en het aanvullen van elektrolyten, kun je krampen vaak effectief voorkomen.

Voorbeeld: Een sporter die regelmatig krampen in de tenen ervaart na intensieve trainingen, kan verlichting vinden door zijn hydratatie te verbeteren en magnesium- of kaliumrijke voeding toe te voegen aan zijn dieet. Binnen enkele weken kunnen de krampen afnemen.

Lange termijn: blijvende verbetering door gerichte aanpassingen
Op lange termijn hangt de prognose sterk af van hoe effectief je de oorzaak aanpakt. Bij mensen met een verkeerde houding, onjuiste schoenen of een slechte trainingsroutine kan het aanpassen van dagelijkse gewoonten of het dragen van steunzolen een blijvend verschil maken. Het regelmatig uitvoeren van strek- en balansoefeningen helpt ook om de spieren in de voeten en tenen sterker en flexibeler te maken, waardoor het risico op krampen aanzienlijk vermindert.

Bij chronische aandoeningen: afhankelijk van onderliggende oorzaak
Als de krampen worden veroorzaakt door chronische medische aandoeningen, zoals diabetes, perifere neuropathie, of schildklieraandoeningen, hangt de prognose sterk af van de behandeling van de primaire aandoening. In deze gevallen kunnen teenkrampen een symptoom zijn van een breder gezondheidsprobleem, en het aanpakken van de onderliggende oorzaak, zoals het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel bij diabetes of het verbeteren van de doorbloeding bij perifere vaatziekte, kan de frequentie en ernst van de krampen verminderen.

Voorbeeld: Een man met diabetes en zenuwbeschadiging in zijn voeten heeft last van terugkerende krampen in zijn tenen. Door zijn bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden en medicatie te gebruiken die de zenuwfunctie ondersteunt, kan hij de krampen geleidelijk verminderen, hoewel volledig herstel misschien niet mogelijk is.

Medicamenteuze behandeling: variabele respons
In sommige gevallen, vooral wanneer krampen worden veroorzaakt door medicijnen zoals statines of diuretica, kan het aanpassen van de medicatie of het innemen van extra elektrolyten helpen. De prognose voor deze gevallen is vaak goed, vooral als er snel een oplossing wordt gevonden en de medicatie kan worden aangepast zonder afbreuk te doen aan de algehele gezondheid.

Preventie: sleutel tot succes
Regelmatige preventieve maatregelen zijn cruciaal voor een gunstige prognose. Door een combinatie van stretching, hydratatie, en het aanpakken van mogelijke voedings- of levensstijlfactoren, kunnen de meeste mensen hun krampen onder controle krijgen. Zelfs voor mensen met chronische aandoeningen kan preventie helpen om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Feitje: Uit onderzoek blijkt dat regelmatig stretchen en het versterken van de voetspieren bij meer dan 60% van de mensen helpt om nachtelijke krampen in de tenen en voeten te verminderen.

Complicaties van teenkrampen: meer dan alleen ongemak

Hoewel teenkrampen meestal onschuldig zijn en vanzelf verdwijnen, kunnen ze in sommige gevallen leiden tot complicaties, vooral als ze frequent voorkomen of niet goed worden behandeld. Deze complicaties kunnen variëren van fysiek ongemak tot beperkingen in het dagelijks functioneren en zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen als ze worden veroorzaakt door onderliggende aandoeningen. Hier is een uitgebreid overzicht van mogelijke complicaties die voort kunnen komen uit aanhoudende of ernstige teenkrampen.

Chronische pijn en spierbeschadiging
Regelmatige of langdurige krampen kunnen leiden tot chronische spierpijn. Als de spieren in de tenen vaak samentrekken, kunnen ze beschadigd raken door herhaaldelijke overbelasting, wat resulteert in spierpijn en stijfheid die langer aanhouden dan de kramp zelf. Deze pijn kan weken aanhouden en het dagelijkse functioneren beperken, vooral bij mensen die veel staan of lopen.

  • Een vrouw die regelmatig krampen in haar tenen ervaart tijdens het werken als serveerster, ontwikkelt na verloop van tijd chronische pijn in haar voeten, waardoor ze moeite heeft met lopen en staan tijdens haar werk.

Bewegingsbeperking en spierzwakte
Aanhoudende krampen kunnen leiden tot spierzwakte en bewegingsbeperkingen in de voeten en tenen. Dit komt doordat herhaalde spiersamentrekkingen de spieren vermoeien, waardoor ze minder krachtig en effectief worden. Mensen met spierzwakte kunnen moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals lopen, traplopen of opstaan, en in ernstige gevallen kan dit leiden tot een verlies van mobiliteit.

Cijfer: Onderzoek toont aan dat 7-10% van de mensen met frequente spierkrampen last krijgt van spierzwakte, wat vooral voorkomt bij oudere volwassenen en mensen met onderliggende aandoeningen zoals diabetes of perifere neuropathie.

Slaapproblemen en chronisch slaapgebrek
Nachtelijke teenkrampen kunnen de slaap ernstig verstoren. Vaak dwingen de krampen mensen om uit bed te komen en hun spieren te strekken, wat de slaap onderbreekt. Bij mensen die regelmatig 's nachts krampen ervaren, kan dit leiden tot chronisch slaapgebrek, wat vermoeidheid, prikkelbaarheid, en een verminderde concentratie tot gevolg kan hebben. Slaapgebrek kan bovendien de algemene gezondheid en kwaliteit van leven negatief beïnvloeden, met een verhoogd risico op ongelukken en verminderde prestaties op het werk of in het dagelijks leven.

  • Een 65-jarige man met nachtelijke krampen slaapt slecht en voelt zich overdag constant vermoeid. Het chronische slaapgebrek beïnvloedt zijn stemming en energie, waardoor hij minder actief is en zelfs overdag dutjes moet nemen om te herstellen.

Valpartijen en letsel bij ouderen
Vooral bij ouderen kunnen nachtelijke krampen leiden tot valincidenten, vooral als ze 's nachts plotseling opstaan om de kramp te verlichten. In combinatie met verminderde balans en spierkracht, kunnen deze snelle bewegingen leiden tot valpartijen, wat een risico vormt voor ernstige letsels zoals botbreuken. Dit geldt met name voor mensen met osteoporose of een slechte spierconditie.

Feitje: Valpartijen zijn wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van letsel bij ouderen. Onderzoek toont aan dat mensen met krampen in de benen of voeten een verhoogd risico lopen op valpartijen, vooral 's nachts. Bijna 30% van de mensen boven de 65 jaar meldt valincidenten door nachtelijke krampen.

Verergering van onderliggende medische aandoeningen
Krampen in de tenen kunnen een symptoom zijn van onderliggende medische problemen, zoals diabetes, perifere neuropathie, nierproblemen of schildklieraandoeningen. Als deze krampen niet goed worden behandeld, kan dit duiden op een verergering van de onderliggende aandoening. Zo kunnen frequentere krampen in de tenen wijzen op een verslechterde bloedtoevoer of zenuwbeschadiging, wat verder ongemak en complicaties kan veroorzaken als het niet wordt aangepakt.

  • Een patiënt met diabetes die regelmatig last krijgt van krampen in zijn tenen, ontdekt dat zijn bloedsuikerspiegel niet goed onder controle is. De krampen zijn een indicatie van toenemende zenuwbeschadiging door diabetische neuropathie, wat op lange termijn kan leiden tot gevoelloosheid, pijn en zelfs amputatie in extreme gevallen.

Posturale problemen door vermijdingsgedrag
Bij mensen die regelmatig last hebben van krampen in de tenen, kan er een onbewust vermijdingsgedrag ontstaan. Ze kunnen proberen hun tenen te ontzien door anders te gaan staan of lopen om toekomstige krampen te voorkomen. Dit kan echter leiden tot posturale problemen, zoals een verkeerde houding, wat weer andere spieren overbelast en nieuwe klachten veroorzaakt in de benen, rug of heupen.

Feitje: Onderzoek toont aan dat langdurige verandering in houding als gevolg van krampen kan leiden tot secundaire spier- en gewrichtsproblemen, waardoor de belasting van andere spieren en gewrichten toeneemt.

Verminderde levenskwaliteit
Bij mensen die regelmatig krampen ervaren, vooral als de oorzaak niet goed wordt aangepakt, kan dit leiden tot een verminderde levenskwaliteit. Krampen kunnen invloed hebben op het vermogen om te werken, sociale activiteiten uit te voeren of zelfs eenvoudig te ontspannen. Mensen kunnen zich angstig of gespannen voelen in afwachting van de volgende kramp, vooral als de krampen vaak zonder waarschuwing optreden.

  • Een jongere vrouw met frequente krampen in haar tenen vermijdt sporten uit angst voor nieuwe krampen, waardoor haar fysieke fitheid en algehele welzijn afnemen.

Stress en psychologische complicaties
Krampen kunnen bij sommige mensen stress en psychologische problemen veroorzaken. Bij mensen die regelmatig krampen ervaren, kan de angst voor terugkerende pijn en ongemak leiden tot stress en spanning. Dit kan op zijn beurt een negatieve invloed hebben op het zenuwstelsel, waardoor de kans op krampen juist toeneemt. Het wordt een vicieuze cirkel waarin stress de krampen verergert, en de krampen de stress verhogen.

Feitje: Uit een studie bleek dat mensen met chronische spierkrampen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van angst en depressie, vooral als de krampen de slaap verstoren of het dagelijks functioneren beïnvloeden.

Verergering van spiercontracturen
In zeldzame gevallen kunnen herhaalde krampen leiden tot spiercontracturen, waarbij de spiervezels verkorten en de spier in een constante staat van samentrekking blijft. Dit gebeurt vaak bij mensen met neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose of amyotrofische laterale sclerose (ALS), waar de spieren op den duur minder goed reageren op ontspanning.

Bewegen is goed voor lijf en leden / Bron: Halfpoint/Shutterstock.comBewegen is goed voor lijf en leden / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com

Preventie van teenkrampen

Een paar eenvoudige maatregelen kunnen teenkrampen voorkomen:
  • het adequaat behandelen van alle eventuele medische aandoeningen, zoals diabetes
  • dagelijks de spieren van de tenen en voeten strekken
  • lichamelijk actief blijven en zorgen voor dagelijkse beweging
  • indien de arts dit voorschrijft: orthopedische schoenen of steunzolen dragen ter voorkoming van letsel aan de tenen
  • de voorgeschreven medicatie correct innemen (medicatietrouw)
  • voldoende water drinken en gezond en gevarieerd eten (bijvoorbeeld een plantaardig dieet)
  • zorgdragen voor een goede gezondheid van je gewrichten

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Je bent aan het wandelen of leuk aan het sporten. En dan opeens uit het niets krijg je zomaar kramp in je benen of op an…
Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Veel mensen herkennen het, midden in de nacht wakker worden doordat de kramp op dat moment in je kuit schiet. Kuitkramp…
Kramp en spierkramp tijdens de zwangerschapKramp en spierkramp tijdens de zwangerschapHevige kramp en spiertrekken tijdens de zwangerschap is heel vervelend en een veelvuldig voorkomend probleem onder zwang…
Kramp tijdens het sportenIedere sporter heeft wel een last gehad van kramp tijdens het sporten. Hier zijn verschillende aanleidingen voor en ook…

Galkoliek: Buikpijn door galsteen die galweg blokkeertGalkoliek: Buikpijn door galsteen die galweg blokkeertGalkoliek (ook bekend als galsteenaanval of galblaasaanval) is een symptoom dat optreedt wanneer een galsteen (cholelith…
Obesitas (ernstig overgewicht): Complicaties zwaarlijvigheidObesitas (ernstig overgewicht): Complicaties zwaarlijvigheidObesitas vormt wereldwijd in toenemende mate een probleem voor de gezondheid van vele zwaarlijvige mensen. Ernstig overg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • Babycentre. Cramp (natural remedies). https://www.babycentre.co.uk/a549295/cramp-natural-remedies (ingezien op 28-12-2017)
  • Healthline. The Best Remedies for Toe Cramps. https://www.healthline.com/health/best-remedies-toe-cramps (ingezien op 28-12-2017)
  • Littlethings. 10 Things You Never Realized About Painful, Annoying Toe Cramps. https://www.littlethings.com/toe-cramps-causes/ (ingezien op 28-12-2017)
  • Livestrong. What Deficiencies Cause Severe Toe Cramps? https://www.livestrong.com/article/484304-what-deficiencies-cause-severe-toe-cramps/ (ingezien op 28-12-2017)
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 14-10-2024)
  • MediPedia. Dystonie: krampen bij parkinsonpatiënten. https://nl.medipedia.be/parkinson-nieuws/dystonie-krampen-bij-parkinsonpatienten (ingezien op 15-10-2018)
  • Prevention. 5 Reasons Your Toes Keep Cramping—And How To Get Relief. https://www.prevention.com/health/how-get-toe-cramping-relief (ingezien op 28-12-2017)
  • Afbeelding bron 1: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Martinan
  • Afbeelding bron 3: Luminast/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Melodia plus photos/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Lecic/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
  • Afbeelding bron 7: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 8: Halfpoint/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 14-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.