Bloedende moedervlek: symptomen, oorzaak en behandeling

Bloedende moedervlek: symptomen, oorzaak en behandeling Een bloedende moedervlek of een moedervlek die bloedt kan komen door druk of wrijving, bijvoorbeeld als gevolg van een kraag van een blouse of een bh-bandje dat tegen de moedervlek wrijft. Een bloedende moedervlek kan ook komen doordat je eraan gekrabd hebt doordat deze jeukt. Een bloedende moedervlek kan echter ook een indicatie zijn van huidkanker. Moedervlekken op het gezicht kunnen bloeden door het scheren of verwijderen van haren. Moedervlekken kunnen gevoelig zijn en beginnen te bloeden wanneer je make-up aanbrengt. Je kunt een moedervlek beschadigen zonder dat je er zelf erg in hebt. Sommige onregelmatige moedervlekken kunnen bloeden, zonder dat er sprake is van kanker.
Een verheven moedervlek / Bron: Dbenbenn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een verheven moedervlek / Bron: Dbenbenn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaken van een bloedende moedervlek

Een moedervlek is een kleine opeenhoping van gepigmenteerde cellen in de huid. Moedervlekken kunnen overal op je lichaam voorkomen. De gemiddelde persoon heeft tussen de 10 en 50 moedervlekken. Net als de rest van de huid op je lichaam, kan een moedervlek gewond raken en bloeden. Een moedervlek kan gaan bloeden door peuteren, krabben, wrijving of doordat het ergens tegenaan is gestoten. Soms kunnen moedervlekken jeuken. Door aan een jeukende moedervlek te krabben of te pulken, kan deze verwond raken en gaan bloeden. Een verheven moedervlek bloedt sneller dan een vlakke moedervlek. De omliggende huid rond een moedervlek kan beschadigd raken en bloeden, waardoor het lijkt alsof de moedervlek bloedt. Dit kan betekenen dat de huidvaten rond de moedervlek zijn verzwakt en meer vatbaar zijn voor letsel. Je hoeft je geen zorgen te maken over moedervlekken die bloeden als ze gewond zijn. Bloedende moedervlekken of moedervlekken waar vocht uitsijpelt zonder dat er sprake is van een wondje, zijn echter reden tot zorg en dienen beoordeeld te worden door je huisarts.

Bloedende moedervlek door kanker

Een bloedende moedervlek kan ook worden veroorzaakt door huidkanker. Een melanoom of kwaadaardige moedervlek is de gevaarlijkste huidkanker. Als een moedervlek bloedt als gevolg van huidkanker, dan kan dit gepaard gaan met enkele andere symptomen. Gebruik de 'ABCDE-regel' als om moedervlekken te beoordelen op mogelijke kwaadaardigheid. ABCDE staat voor Asymmetry, Border, Colour, Diameter, en Evolving. In geval van een bloedende moedervlek, controleer deze dan en check of je een of meerdere van deze andere kenmerken opmerkt:
 • Asymmetry (asymmetrie): de ene kant van de moedervlek heeft een andere vorm of textuur dan de andere kant.
 • Border (grens:) de moedervlek heeft een slecht gedefinieerde rand, waardoor het moeilijk te zeggen is waar je huid eindigt en de moedervlek begint.
 • Colour (kleur): in plaats van één tint lichtbruin, donkerbruin of zwart, heeft de moedervlek overal kleurvariaties of vertoont hij abnormale kleuren zoals wit of rood.
 • Diameter (omvang): moedervlekken die kleiner zijn dan de grootte van een potloodgum zijn meestal goedaardig. Moedervlekken die minder dan 6 millimeter in omvang zijn, zijn minder zorgwekkend dan grotere.
 • Evolving (evolutie): de vorm van de moedervlek is aan het veranderen, of slechts één moedervlek ziet er anders uit dan de rest.

Zonnebrand is slecht voor de huid / Bron: Istock.com/moflesZonnebrand is slecht voor de huid / Bron: Istock.com/mofles

Risicogroepen

De meest gevaarlijke situatie is wanneer een moedervlek bloedt omdat het (een voorstadium van) huidkanker is. Mensen met een lichtere huid hebben een hoger risico om huidkanker te krijgen dan mensen met een donkerdere huid. Bovendien lopen mensen die herhaaldelijk aan ernstige zonnebrand hebben geleden een hoger risico op huidkanker. Vooral als je denkt dat je in een risicogroep zit, let dan goed op de verschijnselen van huidkanker.

Een bloedende moedervlek behandelen

Eerste hulp

Als je een moedervlek hebt die bloedt vanwege krabben of wrijving, breng dan alcohol of Betadine via een watje aan op de plek om deze te steriliseren en het bloeden te stoppen. Je kunt ook een verbandje aanbrengen om het gebied te bedekken. Een pleister met Betadine op het wondje kan ook.

Biopsie

De meeste moedervlekken hoeven niet te worden behandeld, maar moedervlekken die doorgaan met bloeden, moeten door een dermatoloog worden onderzocht. Deze huidarts kan bepalen wat er aan de hand is en of het nodig is om de moedervlek te verwijderen.

Dermatoloog / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comDermatoloog / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Moedervlek verwijderen

De dermatoloog kan aanbevelen om de moedervlek te laten verwijderen. Er zijn twee veelvoorkomende manieren om dit te doen:
 • chirurgische excisie, wanneer de moedervlek met een scalpel uit de huid wordt afgesneden;
 • shave excisie (de kaasschaafmethode of huidschaaftechniek), waarbij de moedervlek met een scherpe mesje van de huid wordt geschaafd.

Nadat de moedervlek is verwijderd, wordt deze onder een microscoop onderzocht om te bekijken of er kankercellen aanwezig zijn.

Zodra een moedervlek s verwijderd, komt deze meestal niet meer terug. Als de moedervlek terugkeert, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts.

Prognose en vooruitzichten

Heel weinig gewone moedervlekken veranderen in een melanoom. Wanneer deze in een vroegtijdig stadium worden opgespoord, is een melanoom zeer goed te behandelen. Maak een afspraak met je huisarts als je veranderingen opmerkt in een moedervlek. Houd rekening met mogelijke risicofactoren in je (medische) voorgeschiedenis, zoals langdurige blootstelling aan de zon, waardoor je vatbaarder wordt voor huidkanker.

Een moedervlek die bloedt en je gezondheid

Moedervlekken maken deel uit van het leven van de meeste mensen. Ze verschijnen bij de geboorte of in de kindertijd en evolueren gedurende je leven. Ze kunnen verschillende vormen aannemen, met de meeste gewone moedervlekken zijn cirkelvormig of ovaal. De kleur van een moedervlek varieert van lichtroze tot donkerbruin en zwart.

Mensen met een actieve levensstijl kunnen moedervlekken irriteren en beschadigen door trauma (door sport, spel en andere activiteiten), irriterende kleding, en scheren en ontharing. Zelfs normale moedervlekken kunnen af en toe geïrriteerd raken en bloeden. Wat vooral zorgwekkend is, zijn moedervlekken die genezen en dan weer gaan bloeden. Er kunnen zich korstjes op vormen, ze kunnen onregelmatig van vorm en kleur zijn en ook groeien. Zulke moedervlekken kunnen duiden op huidkanker of een voorstadium ervan. De meeste gevallen van huidkanker zijn goed te behandelen, maar je moet er wel vroegtijdig bij zijn.

Het gevaarlijkste type huiskanker is melanoom dat zich naar andere delen van het lichaam kan verspreiden, maar een melanoom kan worden behandeld en verwijderd als het in vroeg stadium wordt ontdekt.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moedervlek: bloed en verwijderenMoedervlek: bloed en verwijderenEen moedervlek is een gezwel op de huid met pigmentvormende cellen, dat goedaardig is. In sommige gevallen kan een moede…
Moedervlek: wat is het en laten verwijderenMoedervlek: wat is het en laten verwijderenEen moedervlek is een goedaardige opeenhoping van pigmentcellen. De meeste mensen hebben een of meerdere moedervlekken.…
Moedervlekken, wat zijn het?Elk mens heeft wel een aantal moedervlekken, gemiddeld heeft men er zelfs zo'n 25. Een moedervlek is in principe onschul…
Bloedende moedervlekBloedende moedervlekDe meeste mensen hebben wel één of meerdere moedervlekken. Deze kunnen bij de geboorte aanwezig zijn of in de kinderjare…

Folliculaire mucinose: Huidziekte met bultjes en haaruitvalFolliculaire mucinose: Huidziekte met bultjes en haaruitvalFolliculaire mucinose (alopecia mucinosa) is een zeldzame aandoening waarbij mucine (geleiachtig, half vloeibaar materia…
Blozen: Verhoogde bloedstroom met roodheid in gezichtBlozen: Verhoogde bloedstroom met roodheid in gezichtBlozen (rubeosis, flush, flushing) wijst op een onvrijwillige, voorbijgaande en episodische roodheid van de huid. Dit is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/moedervlekken/wat-moet-ik-doen-als-mijn-moedervlek-bloedt/
 • http://moleremovalat.com/types/bleeding.html
 • https://www.healthline.com/health/bleeding-mole#outlook
 • Afbeelding bron 1: Dbenbenn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/mofles
 • Afbeelding bron 3: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.