Nagels: Zwarte lijnen of strepen op vinger- of teennagels

Nagels: Zwarte lijnen of strepen op vinger- of teennagels De nagels geven vaak wel een idee over de gezondheid van een persoon. Zwarte of donkere strepen op de vingernagels en/of teennagels wijzen mogelijk op een normaal fenomeen, maar soms ook op een ernstig probleem zoals een melanoom. Bij nagelveranderingen zoals een nagelstreep, raadpleegt de patiënt het best een arts om zeker te zijn over de mogelijke oorzaak. Op deze manier loopt een behandeling geen vertraging op en is de prognose van een eventueel onderliggende medische aandoening veelal beter.

Lineaire melanonychia en zwarte lijnen op nagels

Bij Afro-Amerikanen

Meestal zijn donkere strepen op de nagel het resultaat van lineaire melanonychia. Deze strepen komen vaak voor bij mensen van Afro-Amerikaanse afkomst die twintig jaar of ouder zijn. Circa de helft van de Afro-Amerikanen ervaart deze nagelafwijking Lineaire melanonychia is een normale schakering van de vingernagelkleur. De nagelafwijking treedt op wanneer pigmenten (kleurcellen) in de nagel (melanocyten) overmatig veel pigment aanmaken. Hierdoor krijgen de nagelbedden een donkerdere kleur.

Andere oorzaken

Enkele minder vaak voorkomende oorzaken van nagelmelanonychia omvatten:

De donkere strepen op de nagels hebben variabele kleurschakeringen in de kleuren zwart, tot diepbruin en grijs. Deze lijnen verschijnen normaal gesproken op twee tot vijf vingernagels, maar niet noodzakelijk op alle tien.

Schimmelinfecties en donkere nagelstrepen

Bij de meeste schimmelinfecties van de vingernagel en de handpalm verschijnen eerst afwijkingen aan de vingernagels, zoals lijnen op de nagels.

Splinterbloeding en donker gekleurde lijnen op vingernagels

Een andere oorzaak van zwarte of donker gekleurde lijnen op de vingernagels is een splinterbloeding. De splinterbloeding komt tot uiting wanneer kleine bloedvaten onder de nagelbedden van de vingernagels beschadigd zijn, vaak als gevolg van verwondingen. Op de nagels verschijnen kleine zwarte of dieprode lijnen. Ze genezen meestal binnen een paar dagen vanzelf. Als een patiënt meerdere splinterbloedingen heeft op verschillende nagels, wijst dit soms wel op een onderliggende aandoening waarvoor een medische behandeling vereist is zoals:

Ook door het gebruik van chemotherapie of medicijnen die de bloedstolling veranderen, ontstaat mogelijk een splinterbloeding wat zwarte strepen op de nagels veroorzaakt.

Subunguaal melanoom en zwarte lijn of lijnen op nagel

Een zwarte lijn of lijnen op de nagels wijzen soms op de aanwezigheid van een melanoom, een gevaarlijke vorm van huidkanker. Een melanoom onder een vingernagel staat in medische termen bekend als een subunguaal melanoom. Eén van de melanoomsoorten staat bekend als een acraal lentigineus melanoom. Ongeveer de helft van alle melanomen op de handen en voeten is te wijten aan een acraal lentigineus melanoom. Wanneer een patiënt een subungulaal melanoom heeft, heeft hij veelal enkel een streep op één vingernagel. Vaak is een patiënt niet in staat om het uiterlijk van de streep te koppelen aan een verwonding. De streep verdonkert of verbreedt veelal na verloop van tijd. Soms ontstaat nagelpijn of een nagelbloeding. De pigmentatie strekt zich soms uit naar de cuticula, wat staat voor het verhoornde laagje huid wat zich op de nagelwal bevindt. Wanneer de kleur zich naar dit gebied verspreidt, staat dit bekend als het Hutchinson-teken, dat vaak een indicator is voor de aanwezigheid van een melanoom. De bevindt zich op de vingernagels of teennagels. De arts verwijdert eerst het melanoomgebied en de huid onder de getroffen vingernagel. Daarna voert hij een huidtransplantatie uit om het uiterlijk van de vinger na de operatie te verbeteren. Als het melanoom zich verspreid heeft tot op het bot, is een amputatie van de vinger noodzakelijk zodat het melanoom zich niet meer verder kan verspreiden (metastaseren).

Voedingstekorten en nagelstrepen

Wanneer de patiënt een slechte voeding consumeert waardoor mineralen- en vitaminetekorten optreden, ontstaan soms donkere lijnen op de vingernagels. Het consumeren van een gezonde en evenwichtige voeding is noodzakelijk.

Diagnose en onderzoeken

De arts stelt vragen aan de patiënt, bijvoorbeeld hoe lang de nagelstrepen al aanwezig zijn, of wijzigingen aan de lijnen zijn opgetreden, of de patiënt een nageltrauma gehad heeft, of de patiënt nagelpijn heeft, Ook wenst de arts informatie inzake het medicatiegebruik. Het gebruik van bloedverdunners (zoals Warfarine of aspirine) in het verleden verklaart namelijk splinterbloedingen. Soms neemt een arts een biopsie of een weefselmonster van de nagelruimte, hetgeen hij naar een patholoog stuurt. Hij stelt dan vast of eventueel kankercellen aanwezig zijn, wat de aanwezigheid van een subunguaal melanoom bevestigt.

Alarmsignalen

Het is vooral belangrijk om een arts te raadplegen als een nagel bloedt of pijnlijk is. Ook bij nagelwijzigingen zonder bekende oorzaak is medisch advies noodzakelijk. Bovendien zoekt de patiënt de arts op bij dunnere nagels, gebarsten nagels of een gewijzigde nagelvorm.

Prognose van nagelafwijking

De meeste zwarte lijnen op de vingernagels en teennagels zijn onschadelijk. Als een patiënt echter een melanoom heeft, is het van belang om deze aandoening tijdig te diagnosticeren, omdat de prognose hierdoor verbetert. Een melanoom in de voet of teennagel heeft doorgaans een slechtere prognose dan een melanoom op andere locaties, omdat de arts dit niet altijd vroegtijdig diagnosticeert.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mees' lines: witte horizontale lijnen in nagel teen/vingerMees' lines: witte horizontale lijnen in nagel teen/vingerMees' lines zijn witte horizontale lijnen of strepen in de nagel; teennagel of vingernagel. Er zijn veel verschillende n…
Ribbels in nagels: horizontale en verticale ribbelsRibbels in nagels: horizontale en verticale ribbelsRibbels in de nagels of geribbelde nagels, is een veel voorkomend fenomeen. Een aanzienlijk aantal verschillende gezondh…
Afgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsAfgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsJe nagels brokkelen af en zijn bros. Wat kunnen de oorzaken zijn van afgebrokkelde nagels of lelijke gespleten nagels? B…
Zwarte nagel: oorzaak van zwarte vlekken onder de nagelZwarte nagel: oorzaak van zwarte vlekken onder de nagelLast van een zwarte nagel of zwarte vlekken onder de nagel? Er zijn veel oorzaken van zwarte of donkere nagels of zwarte…

Parakeratosis pustulosa: Misvormde vingernagel bij meisjesParakeratosis pustulosa: Misvormde vingernagel bij meisjesParakeratosis pustulosa (Hjorth-Sabouraud-syndroom) is een aandoening waarbij een patiënt, meestal een jong meisje, een…
Voorkomen van osteoporose (botontkalking)  tips & adviezenVoorkomen van osteoporose (botontkalking) tips & adviezenOsteoporose, ofwel botontkalking, komt vooral op latere leeftijd voor. In principe kan iedereen deze aandoening krijgen,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Epicioci, Pixabay
  • Geraadpleegd op 16 april 2018:
  • Black Line on the Nail: Should You Worry?, https://www.healthline.com/health/black-line-on-the-nail
  • Black Lines On Your Fingernails: Symptoms, Treatment And Prevention, https://birthorderplus.com/health/conditions/hair-nails/black-lines-fingernails/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What to know about a black line on the nail, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320687.php
  • Woman Shares Warning That 'Black Line On Nail' Could Be Sign Of Cancer, https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/woman-cancer-sign-black-line-nail-health-subungal-melanoma-jean-skinner-uckfield-symptoms-a7906161.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.