Rode adertjes (lijntjes in ogen): Oorzaken van rode aders

Rode adertjes (lijntjes in ogen): Oorzaken van rode aders Sommige mensen kampen met zichtbare rode lijntjes in de ogen. Vaak wijst dit op vermoeidheid of een slaapgebrek. Maar de rode adertjes in de ogen zijn soms ook het gevolg van een ernstige oogaandoening of een andere ziekte. De patiënt bezoekt daarom het best een oogarts zodat hij tijdig de oorzaak van dit symptoom kan diagnosticeren en behandelen. Enkele thuisbehandelingen zijn ook mogelijk, maar de patiënt moet wel altijd eerst de oogarts geraadpleegd hebben alvorens hiermee aan de slag te gaan. De medische behandeling en prognose voor de rode lijntjes in de ogen is tot slot afhankelijk van de oorzaak.

Aandoeningen en rode lijntjes in de ogen

Allergische reacties

Sommige mensen ervaren allergische reacties op stoffen zoals huidschilfers, stuifmeel en schimmels, wat kan leiden tot rode aderen in de ogen.

Blefaritis

Blefaritis ontstaat wanneer wimperfollikels in de oogleden ontstoken raken. Dit kan gepaard gaan met jeuk, een branderig gevoel, schilfering en korstvorming in en rond de ogen. Het aanbrengen van een warm kompres twee keer per dag gedurende vijf minuten kan de symptomen verlichten. Het is ook belangrijk om de oogleden schoon te houden.

Bloedingen

Een overmatig gebruik van bloedverdunnende medicijnen, zoals heparine of warfarine, kan leiden tot bloedingen in de ogen, wat resulteert in zichtbare rode lijntjes.

Conjunctivitis

Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) betreft een ooginfectie van het membraan langs het ooglid en het oppervlak van het oog. Deze aandoening is zeer besmettelijk. Het aanraken van de ogen en het dragen van contactlenzen moeten worden vermeden. Het herhaaldelijk aanbrengen van een warm kompres kan de symptomen verlichten.

Droge ogen

Droge ogen kunnen leiden tot irritatie en rode aderen in de ogen. Dit komt vaak voor bij het Sjögren-syndroom, een auto-immuunziekte die ernstige droge ogen, een droge mond en een droge keel veroorzaakt.

Glaucoom

Glaucoom is een mogelijk erfelijke oogziekte die wordt gekenmerkt door een plotselinge toename van de oogdruk. Patiënten ervaren ernstige oogpijn en verlies van gezichtsvermogen. Behandelingen omvatten oogdruppels, laserchirurgie en andere chirurgische ingrepen. Hoewel het gezichtsverlies permanent kan zijn, kunnen de behandelingen verdere progressie stoppen of vertragen.

Hoornvlieszweren kunnen ontstaan door het dragen van contactlenzen / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)Hoornvlieszweren kunnen ontstaan door het dragen van contactlenzen / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)

Hoornvlieszweren

Een hoornvlieszweer ontstaat vaak door een virale of bacteriële ooginfectie. Virale hoornvlieszweren komen vaak voor bij mensen met een koortslip, terwijl bacteriële hoornvlieszweren vaker voorkomen bij contactlensdragers. Deze aandoening kan gepaard gaan met een zanderig gevoel in de ogen.

Iritis

Iritis is een ontsteking van de iris, het gekleurde deel van het oog. Patiënten met iritis ervaren vaak overgevoeligheid voor licht (fotofobie) en mogelijk hoofdpijn.

Retinale occlusie

Retinale occlusie wordt gekenmerkt door een verstopping van een ader, waardoor vloeistof in het netvlies lekt. Dit veroorzaakt zwelling van de macula, wat het centrale gezichtsvermogen beïnvloedt.

Subconjunctivale bloeding

Een subconjunctivale bloeding ontstaat wanneer kleine bloedvaten barsten, wat kan leiden tot rode adertjes onder het oogbindvlies en mogelijk ernstige visusproblemen.

Trauma

Een oogtrauma kan leiden tot rode lijntjes in de ogen, vaak door overmatige inspanning of hoesten.

Uveïtis

Uveïtis betreft een ontsteking van de uvea, bestaande uit de iris, de choroidea (vaatvlies) en het corpus ciliare (straallichaam). Dit kan leiden tot verminderd zicht of zelfs blindheid. Behandeling met steroïde oogdruppels kan de ontsteking verminderen.

Ziekte van Graves

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die de schildklier aantast en kan leiden tot rode lijntjes in de ogen door de oogziekte van Graves.

Omgevingsfactoren en rode adertjes in de ogen

Krassen en wrijving

Veelvuldig gebruik van contactlenzen kan leiden tot wrijving en krassen op de ogen.

Marihuana

Het roken van marihuana (drugsmisbruik) kan leiden tot rode lijntjes in de ogen. THC, het belangrijkste psychoactieve ingrediënt in marihuana, veroorzaakt vasodilatatie, waardoor de bloedvaten verwijden en rode aderen in de ogen kunnen verschijnen, vaak enkele uren aanhoudend.

Overmatig alcoholgebruik

Rode aderen in de ogen kunnen ook het gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik. Alcohol vermindert de zuurstoftoevoer naar rode bloedcellen, waardoor de bloedvaten samenklonteren en rode strepen in de ogen ontstaan.

Roken kan leiden tot oogirritatie en rode lijntjes / Bron: Geralt, PixabayRoken kan leiden tot oogirritatie en rode lijntjes / Bron: Geralt, Pixabay

Roken

Roken kan leiden tot verschillende oogcomplicaties, zoals rode lijntjes in de ogen. Tabaksrook verhoogt het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie, cataract en uveïtis. Roken veroorzaakt ook oogirritatie, wat kan leiden tot rode adertjes, jeuk (jeukende ogen) en zelfs rode ogen.

Vreemde voorwerpen

Het inbrengen van vreemde voorwerpen in het oog kan roodheid veroorzaken.

Zon en stofdeeltjes

Langdurige blootstelling aan schadelijke UV-stralen van zonlicht en stofdeeltjes kan roodheid veroorzaken, vooral als de patiënt in de ogen wrijft.

Behandeling van rode adertjes in de ogen

Naast medische behandelingen zijn er ook enkele thuisbehandelingen mogelijk. Deze moeten alleen worden toegepast na overleg met een oogarts om te voorkomen dat de irritatie verergert. Het is cruciaal dat een oogarts de oorzaak van de rode lijntjes in de ogen vaststelt voordat je thuisbehandelingen toepast.

Wanneer rode lijntjes in de ogen optreden door vermoeidheid, overmatige blootstelling aan de zon, een gebrek aan slaap, allergieën of een verkoudheid, kunnen de volgende tips nuttig zijn:

Koud kompres
Een koud kompres kan helpen bij het verminderen van ontsteking en jeuk.

Koude lepel op de ogen
Het aanbrengen van koude op de ogen vernauwt de bloedvaten, wat de roodheid en irritatie vermindert. Plaats vier metalen lepels in ijskoud water en houd twee lepels tegen de ogen, met de holle zijde naar de huid gericht. Lig ontspannen en vervang de lepels wanneer ze opgewarmd zijn door de andere gekoelde lepels.

Kunsttranen kunnen nuttig zijn bij droge ogen / Bron: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kunsttranen kunnen nuttig zijn bij droge ogen / Bron: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Kunsttranen
Bij droge ogen kunnen kunsttranen nuttig zijn. Vraag je oogarts om advies over het juiste merk en overweeg oogdruppels zonder conserveringsmiddelen.

Ogen spoelen
Het spoelen van de ogen kan rustgevend zijn voor droge, bloeddoorlopen ogen, vooral bij vermoeidheid.

Theezakjes
Theeën zoals groene thee, kattenkruidthee, rozenbottelthee, kamillethee, oudere bloementhee en lavendelthee hebben een verkoelende werking op de ogen.

Visolie
Visoliesupplementen kunnen effectief zijn bij het droge-ogen-syndroom. Visolie, rijk aan omega-3, vermindert ontstekingen en ondersteunt de natuurlijke traanproductie.

Warm kompres
Een warm kompres vergroot de bloedtoevoer naar de ogen en verhoogt de olieproductie, wat helpt bij jeuk en droogheid. Dompel een handdoek in warm water, wring deze uit en leg deze gedurende ten minste tien minuten op de ogen voor effectieve resultaten.

Zorgen voor goede ooggezondheid

Een goede oogverzorging is cruciaal voor iedereen, vooral voor degenen met rode lijntjes in de ogen.

Contactlenzen verwijderen

Contactlenzen moeten tijdens de slaap worden verwijderd en zeker bij rode lijntjes in de ogen. Een goede contactlenshygiëne is ook noodzakelijk om microben te voorkomen die infecties kunnen veroorzaken.

Het verwijderen van make-up rond de ogen is noodzakelijk / Bron: WerbeFabrik, PixabayHet verwijderen van make-up rond de ogen is noodzakelijk / Bron: WerbeFabrik, Pixabay

Make-up verwijderen

Make-up moet worden verwijderd omdat het de traanbuisjes kan verstoppen en bijdragen aan irritatie.

Voldoende slapen

Zorg voor voldoende slaap, aangezien de ogen net als andere organen zoals het hart en de nieren goed verzorgd moeten worden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Collageen lichttherapie voor een jonge en stralende huidCollageen lichttherapie zorgt voor een huidverjonging, doet rimpels verminderen en voorkomen, lichte lijntjes verdwijnen…
Pijnlijke benen voorkomen en genezenHeb jij al nu enige tijd last van vermoeide benen? Zware, vervelende en pijnlijke benen komen meer voor dan je wel denkt…
Voorkomen van kraaiepoten of lachrimpelsJe hele leven lang verandert er steeds weer wat in je lichaam. Zodra je een bepaalde leeftijd bent gepasseerd, ga je het…

Verbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonVerbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonDe zon is voor iedereen een belangrijke bron van vitamine D. Hoewel de zon veel essentiële vitaminen geeft, ontstaat ook…
Vermoeidheid bij man: symptomen, oorzaken en behandelingVermoeidheid bij man: symptomen, oorzaken en behandelingVeel leefstijl- en medische factoren kunnen vermoeidheid bij een man veroorzaken. Sommige oorzaken zijn specifiek voor m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Geraadpleegd op 27 oktober 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Red Veins in Eyes: Causes & Treatment, https://www.myhealthcareindia.com/red-veins-in-eyes-causes-treatment.html
  • Red veins in eyes: Causes and treatment, https://www.belmarrahealth.com/red-veins-eyes-causes-treatment/
  • Red veins in Eyes: Lines, Squiggly, Permanent, How to Get Rid, Pictures, http://www.healtreatcure.org/eye/red-veins-in-eyes-lines-permanent-get-rid-pictures/
  • Red Veins in Your Eyes, https://www.superpharmacy.com.au/blog/red-veins-in-your-eyes
  • Red Veins on the Whites of the Eyes, https://healdove.com/eye-care/Veins-on-Eyes
  • What Causes Red Veins In Eyes: Treating Red Veins That Won’t Go Away,
  • Afbeelding bron 1: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: WerbeFabrik, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.