Rode adertjes (lijntjes in ogen): Oorzaken van rode aders

Rode adertjes (lijntjes in ogen): Oorzaken van rode aders Sommige mensen kampen met zichtbare rode lijntjes in de ogen. Vaak wijst dit op vermoeidheid of een slaapgebrek. Maar de rode adertjes in de ogen zijn soms ook het gevolg van een ernstige oogaandoening of een andere ziekte. De patiënt bezoekt daarom het best een oogarts zodat hij tijdig de oorzaak van dit symptoom kan diagnosticeren en behandelen. Enkele thuisbehandelingen zijn ook mogelijk, maar de patiënt moet wel altijd eerst de oogarts geraadpleegd hebben alvorens hiermee aan de slag te gaan. De medische behandeling en prognose voor de rode lijntjes in de ogen is tot slot afhankelijk van de oorzaak.

Aandoeningen en rode lijntjes in de ogen

Allergische reacties

Sommige patiënten reageren allergisch op bepaalde stoffen zoals huidschilfers, stuifmeel, schimmels met rode aderen in de ogen tot gevolg.

Blefaritis

Blefaritis ontstaat wanneer wimperfollikels in de oogleden ontstoken raken. Patiënten met blefaritis hebben ook sneller last van jeuk, een branderig gevoel, schilfering en korstvorming in en rond de ogen. Een warm kompres twee keer per dag aanbrengen gedurende circa vijf minuten verlicht de symptomen. De oogleden moeten daarnaast schoon blijven.

Bloedingen

Als gevolg van te veel bloedverdunnende medicijnen, zoals heparine of warfarine, ontstaan mogelijk bloedingen in de ogen, hetgeen resulteert in zichtbare rode lintjes.

Conjunctivitis

Bij conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) ontstaat een ooginfectie van het membraan langs het ooglid, evenals het deel dat het oppervlak van het oog bedekt. Conjunctivitis is een zeer besmettelijke oogaandoening. De patiënt mag de ogen niet aanraken en ook geen contactlenzen ragen. Meermaals per dag een warm kompres aanbrengen vermindert de symptomen.

Droge ogen

Droge ogen leiden tot irritatie van het oog hetgeen leidt tot rode aderen in het oog. Chronische drogen ogen komen bijvoorbeeld tot stand bij het Sjögren-syndroom, een auto-immuunziekte die leidt tot ernstige droge ogen, een droge mond en een droge keel.

Glaucoom

Een plotselinge toename van de druk in de ogen is kenmerkend bij de mogelijk erfelijke oogziekte glaucoom. De patiënt ervaart ernstige oogpijn en een verlies van het gezichtsvermogen. De patiënt behandelt glaucoom met oogdruppels die hij gebruikt via correcte oogdruppelrichtlijnen, medicijnen, laserchirurgie of andere chirurgische ingrepen. Het verlies van het gezichtsvermogen is permanent bij glaucoom, maar het is wel mogelijk om dankzij de behandelingen de verdere progressie te stoppen of vertragen.

Hoornvlieszweren zijn mogelijk het resultaten van het dragen van contactlenzen / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)Hoornvlieszweren zijn mogelijk het resultaten van het dragen van contactlenzen / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)

Hoornvlieszweren

Een hoornvlieszweer is vaak het resultaat van een virale ooginfectie of bacteriële ooginfectie. Virale hoornvlieszweren komen vaak voor bij patiënten die een koortslip krijgen. Bacteriële hoornvlieszweren zijn het vaakst aanwezig bij patiënten die contactlenzen dragen. Patiënten met deze hoornvliesaandoening hebben vaak een zanderig gevoel in de ogen.

Iritis

Bij iritis ontstaat een ontsteking van de iris, het gekleurde deel van het oog. Patiënten met deze oogaandoening zijn meestal overgevoelig voor licht (fotofobie), en ook ervaren ze mogelijk hoofdpijn.

Retinale occlusie

Bij de oogaandoening retinale occlusie ontstaat een verstopping van een ader waardoor vloeistof in het netvlies lekt. De macula zwelt hierdoor op, waardoor het centrale gezichtsvermogen aangetast is.

Subconjunctivale bloeding

Wanneer kleine bloedvaten barsten, ontstaat een subconjunctivale bloeding (bloeding onder het oogbindvlies), hetgeen mogelijk leidt tot rode adertjes ernstige visusproblemen.

Trauma

Een oogtrauma leidt mogelijk tot rode lijntjes in de ogen. Het oogletsel is het resultaat van te veel inspanning of soms zelfs hoesten.

Uveïtis

Van uveïtis is sprake wanneer de uvea, de iris (regenboogvlies), de choroidea (vaatvlies) en het corpus ciliare (straallichaam) ontstoken raken. Dit leidt tot een verminderd zicht of blindheid. Oogdruppels (met steroïden) verminderen de ontstekingen.

Ziekte van Graves

De ziekte van Graves een auto-immuunziekte die de schildklier aantast en mogelijk leidt tot rode lijntjes in de ogen (oogziekte van Graves).

Omgevingsfactoren en rode adertjes in de ogen

Krassen en wrijving

Door veelvuldig gebruik van contactlenzen ontstaat wrijving in de ogen.

Marihuana

Marihuana roken (drugsmisbruik) veroorzaakt rode lijntjes in de ogen. THC, het belangrijkste psychoactieve ingrediënt in marihuana, leidt tot een verwijding van de bloedvaten (vasodilatatie) en produceert rode aderen in de ogen die mogelijk enkele uren aanhouden.

Overmatig alcoholgebruik

Rode aderen in de ogen verschijnen soms ook door overmatig alcoholgebruik. Alcohol vermindert de zuurstof naar rode bloedcellen. Hierdoor gaan de bloedvaten samenklonteren, hetgeen dan resulteert in rode strepen in de ogen.

Roken leidt sneller tot oogirritatie en rode lijntjes / Bron: Geralt, PixabayRoken leidt sneller tot oogirritatie en rode lijntjes / Bron: Geralt, Pixabay

Roken

Roken leidt tot tal van oogcomplicaties, zoals rode lijntjes in de ogen. Tabaksrook verhoogt ook het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie, cataract en uveïtis. Bovendien leidt rook tot oogirritatie, waardoor het oog rode adertjes krijgt, gaat jeuken (jeukende ogen) en ook mogelijk rode ogen tot stand komen.

Vreemde voorwerpen

Wanneer een vreemd voorwerp in het oog komt, ontstaat roodheid.

Zon en stofdeeltjes

De langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht en stofdeeltjes veroorzaakt mogelijk roodheid, vooral wanneer de patiënt gaat wrijven in de ogen.

Behandeling van rode adertjes in ogen

Naast de diverse medische behandelingen die vaak nodig zijn, zijn ook enkele thuisbehandelingen mogelijk. Deze zet de patiënt enkel in nadat hij de oogarts bezocht heeft of nadat hij de toestemming van de (oog)arts gekregen heeft om deze in te zetten. Het is namelijk zeer belangrijk dat de (oog)arts de oorzaak van de rode adertjes in de ogen kent. Sommige thuisbehandelingen verergeren namelijk de oogirritatie.

Wanneer een patiënt rode lijntjes in de ogen ervaart als gevolg van vermoeidheid, een overmatige blootstelling aan de zon, een gebrek aan slaap, allergieën of een verkoudheid, zijn volgende tips nuttig.

Koud kompres
Een koud kompres vermindert de ontsteking en jeuk.

Koude lepel plaatsen op ogen
De bloedvaten vernauwen door het aanbrengen van koude, wat zorgt voor minder roodheid en irritatie in de ogen. De patiënt plaatst vier metalen lepels in ijskoud water en plaatst dan twee lepels tegen de ogen, met de holle zijde naar de huid gericht tegen de oogkas. De patiënt gaat hierbij liggen en vervangt de lepels wanneer ze opgewarmd zijn door de andere gekoelde lepels.

Bij droge ogen zijn kunsttranen nuttig / Bron: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bij droge ogen zijn kunsttranen nuttig / Bron: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Kunsttranen
Bij droge ogen zijn soms kunsttranen vereist. De oogarts geeft advies over het juiste merk. Mogelijk moet de patiënt opteren voor oogdruppels zonder conserveringsmiddelen.

Ogen spoelen
De ogen spoelen biedt een rustgevend effect voor droge, bloeddoorlopen ogen, vooral geassocieerd met vermoeidheid.

Theezakjes
Volgende theeën hebben een verkoelende invloed op de ogen: groene thee, kattenkruidthee, rozenbottelthee, kamillethee, oudere bloementhee en lavendelthee.

Visolie
Visoliesupplementen zijn een effectieve behandeling voor het droge ogen-syndroom. Visolie is rijk aan omega-3, die ontstekingen vermindert en de natuurlijke traanproductie ondersteunt.

Warm kompres
De warmte van een kompres vergroot de bloedtoevoer naar de ogen en verhoogt de olieproductie, wat goed is voor de ogen, vooral als ze jeuken en droog zijn. Een handdoek in warm water onderdompelen, uitwringen en vervolgens gedurende ten minste tien minuten op het oog laten rusten, biedt vaak effectieve resultaten.

Zorgen voor goede ooggezondheid

Een goede verzorging voor de ogen is voor iedereen nodig en zeker nodig voor patiënten met rode lijntjes in de ogen.

Contactlenzen verwijderen

De contactlenzen moeten tijdens de slaap en zeker bij rode lijntjes in de ogen uit de ogen verwijderd worden. Ook een goede contactlenshygiëne is noodzakelijk. Ze zijn namelijk in staat om microben op het oogoppervlak te deponeren en een infectie te veroorzaken.

Het verwijderen van make-up rond de ogen is noodzakelijk / Bron: WerbeFabrik, PixabayHet verwijderen van make-up rond de ogen is noodzakelijk / Bron: WerbeFabrik, Pixabay

Make-up verwijderen

Make-up verwijderen is nodig omdat dit de traanbuisjes kan verstoppen.

Voldoende slapen

Het is ook belangrijk om voldoende slaap te krijgen. De ogen zijn een orgaan, net zoals het hart, de longen en de nieren, dus het is belangrijk hier goed zorg voor te dragen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Collageen lichttherapie voor een jonge en stralende huidCollageen lichttherapie zorgt voor een huidverjonging, doet rimpels verminderen en voorkomen, lichte lijntjes verdwijnen…
Verbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonVerbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonDe zon is voor iedereen een belangrijke bron van vitamine D. Hoewel de zon veel essentiële vitaminen geeft, ontstaat ook…
Pijnlijke benen voorkomen en genezenHeb jij al nu enige tijd last van vermoeide benen? Zware, vervelende en pijnlijke benen komen meer voor dan je wel denkt…

Kwijlen tijdens slaap: Oorzaken kwijlgedrag tijdens de nachtKwijlen tijdens slaap: Oorzaken kwijlgedrag tijdens de nachtBij patiënten die kwijlen, loopt het speeksel uit de mond. Zowel volwassenen als kinderen kwijlen als er een overmatige…
Vermoeidheid bij man: symptomen, oorzaken en behandelingVermoeidheid bij man: symptomen, oorzaken en behandelingVeel leefstijl- en medische factoren kunnen vermoeidheid bij een man veroorzaken. Sommige oorzaken zijn specifiek voor m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • Geraadpleegd op 27 oktober 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Red Veins in Eyes: Causes & Treatment, https://www.myhealthcareindia.com/red-veins-in-eyes-causes-treatment.html
 • Red veins in eyes: Causes and treatment, https://www.belmarrahealth.com/red-veins-eyes-causes-treatment/
 • Red veins in Eyes: Lines, Squiggly, Permanent, How to Get Rid, Pictures, http://www.healtreatcure.org/eye/red-veins-in-eyes-lines-permanent-get-rid-pictures/
 • Red Veins in Your Eyes, https://www.superpharmacy.com.au/blog/red-veins-in-your-eyes
 • Red Veins on the Whites of the Eyes, https://healdove.com/eye-care/Veins-on-Eyes
 • What Causes Red Veins In Eyes: Treating Red Veins That Won’t Go Away,
 • Afbeelding bron 1: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: WerbeFabrik, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.