Vermoeidheid bij man: symptomen, oorzaken en behandeling

Vermoeidheid bij man: symptomen, oorzaken en behandeling Veel leefstijl- en medische factoren kunnen vermoeidheid bij een man veroorzaken. Sommige oorzaken zijn specifiek voor mannen of komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Veel mannen voelen zich elke dag moe en futloos, vooral door de drukke levens die veel mensen leiden. Leefstijlfactoren zoals slaapgewoonten, lichaamsbeweging en voeding, kunnen bijdragen aan lage energieniveaus en een gevoel van uitputting. Medische aandoeningen, zoals lage testosteronspiegels en slaapapneu, kunnen ook lage energieniveaus bij mannen veroorzaken.
Vermoeidheid bij een man / Bron: Istock.com/dolgachovVermoeidheid bij een man / Bron: Istock.com/dolgachov

Symptomen van vermoeidheid

Een man met een gebrek aan energie, kan zich altijd moe voelen en is mogelijk niet in staat om alledaagse taken waarvoor hij zich gesteld ziet uit te voeren zonder zich vermoeid of uitgeput te voelen. Andere symptomen die worden geassocieerd met een gebrek aan energie of vermoeidheid zijn onder meer:
 • je overdag slaperig voelen
 • hersenmist (brain fog) of moeite met concentreren
 • gebrek aan motivatie
 • slecht humeur

Oorzaken van vermoeidheid bij mannen

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​man last heeft van een gebrek aan energie of chronische vermoeidheid. De belangrijkste oorzaken zijn de volgende.

Voeding en dieet

Een slecht voedingspatroon of voedingstekorten kunnen ervoor zorgen dat mannen een laag energieniveau hebben. Een gezond dieet met veel groenten, fruit, volle granen en eiwitten kan het energieniveau van een man aanzienlijk verhogen. Het eten van een dieet waarin belangrijke voedingsstoffen ontbreken, of een dieet dat niet genoeg calorieën bevat, kan vermoeidheid, een gebrek aan energie of zelfs uitputting veroorzaken. Het hebben van voedingstekorten is vooral gebruikelijk bij jongere mannen die veel of intensief sporten of gewichtheffen, of bij oudere mannen die niet genoeg eten of problemen ondervinden met betrekking tot ondervoeding.

Te veel of gebrek aan beweging

Mannen kunnen merken dat hun energieniveau afneemt nadat ze gedurende langere tijd onvoldoende hebben bewogen of een poos niet hebben gesport. Sport en beweging verhoogt de adrenaline en energieniveaus. Na verloop van tijd kan een gebrek aan lichaamsbeweging ervoor zorgen dat de spieren zwakker worden, wat vermoeidheid kan veroorzaken na het uitvoeren van basisactiviteiten. Te veel lichaamsbeweging kan ook leiden tot vermoeidheid. Het vinden van de juiste balans voor optimale energieniveaus is belangrijk.

Laag testosterongehalte of testosterontekort

Testosteron is het primaire mannelijke geslachtshormoon. Het speelt een essentiële rol in je mentale en fysieke energiehuishouding. Naarmate mannen ouder worden, neemt de hoeveelheid testosteron die hun lichaam produceert van nature af. Een testosterontekort of lage testosteronspiegels, ook wel hypogonadisme genoemd, kunnen bij mannen een laag energieniveau, vermoeidheid en depressie veroorzaken. Mannelijk hypogonadisme komt vaker voor naarmate een man ouder wordt.

Andere symptomen van laag testosteronniveau zijn:
 • verminderde energie en uithoudingsvermogen
 • depressie
 • prikkelbaarheid
 • moeite met concentreren
 • anemie of bloedarmoede
 • opvliegers
 • erectiestoornissen
 • onvruchtbaarheid
 • afname van baard- en lichaamshaargroei
 • afname van spiermassa
 • ontwikkeling van borstweefsel, gynaecomastie genoemd
 • verlies van botmassa genaamd osteoporose (botontkalking)

Slapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.comSlapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.com

Slapeloosheid

Slapeloosheid en andere slaapproblemen kunnen bij mannen vermoeidheid veroorzaken. Hoewel het vaker voorkomt bij oudere mannen, kan slapeloosheid mannen van elke leeftijd treffen. Er zijn veel verschillende oorzaken van slapeloosheid, waaronder fysieke, emotionele en psychologische redenen.

Slaapapneu

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij je ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken. Je stopt met ademen gedurende ongeveer 10 seconden per keer en meerdere keren per nacht. Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen met overgewicht. Het belangrijkste symptoom van slaapapneu is overmatige slaperigheid gedurende de dag. Andere symptomen zijn onder meer:
 • rusteloze slaap
 • luid snurken
 • ochtendhoofdpijn (wakker worden met hoofdpijn)
 • moeite met concentreren
 • prikkelbaarheid
 • angst of depressie

Deze symptomen wijzen niet per se op slaapapneu. Als je vermoedt dat je slaapapneu hebt, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Onbehandeld kan deze aandoening levensbedreigend zijn.

Een depressie kan gepaard gaan met vermoeidheidsklachten / Bron: Saschamilk, PixabayEen depressie kan gepaard gaan met vermoeidheidsklachten / Bron: Saschamilk, Pixabay

Depressie

Depressie is een psychische aandoening die een groot aantal mannen treft. De symptomen van depressie kunnen bij mannen en vrouwen verschillen. Mannen met een depressie kunnen het gevoel hebben dat ze heel weinig energie hebben. Ze kunnen hun interesse verliezen in allerlei leefgebieden, zoals werk, familie of hobby's. Een depressie bij mannen kan de volgende symptomen veroorzaken:
 • verdriet en prikkelbaarheid
 • woede of agressie
 • moeite met slapen
 • moeite met concentreren
 • moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken
 • seksuele problemen
 • terugtrekken van contacten met vrienden en familie (sociaal isolement)

Mannen zijn minder geneigd dan vrouwen om te erkennen dat ze lijden aan een depressie, om erover te praten en er hulp bij te zoeken. Het is echter noodzakelijk om een depressie aan te pakken door met een dierbare of arts te praten en behandeling te zoeken.

Bloedarmoede

IJzergebreksanemie is een veelvoorkomende voedingsdeficiëntie die wordt veroorzaakt door een gebrek aan ijzer. Hoewel het ook bij vrouwen voorkomt, is een bloeding in het maag-darmkanaal bij mannen, zoals een maagzweer of gastritis, de meest voorkomende oorzaak van dit type bloedarmoede bij mannen.

Schildklieraandoeningen

De schildklier produceert hormonen die het metabolisme van het lichaam en andere essentiële functies regelen. Wanneer de schildklier niet genoeg van bepaalde hormonen produceert, veroorzaakt het een aandoening die bekend staat als hypothyreoïdie, een traag werkende schildklier. Vrouwen hebben veel meer kans op hypothyreoïdie, maar ook mannen van alle leeftijden kunnen deze aandoening ontwikkelen.

Symptomen van schildklieraandoeningen zijn onder meer:
 • vermoeidheid
 • hersensmist
 • veranderingen in eetlust
 • kouwelijkheid

Onderliggende aandoeningen

Er zijn verschillende (andere) aandoeningen die ook vermoeidheid kunnen veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende zijn:

Behandeling: hoe mannen meer energie kunnen krijgen

Je kunt een gebrek aan energie hebben als je langere tijd onder aanzienlijke stress staat, te veel of te weinig eet, of nauwelijks beweegt. Bij dergelijke oorzaken kun je al meer energie krijgen door een aantal eenvoudige leefstijlveranderingen door te voeren. Elke man die structureel deze symptomen ervaart, moet zijn arts raadplegen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten. In veel gevallen kunnen mannen de volgende methoden gebruiken om hun dagelijkse energieniveau te verhogen of te verbeteren.

Gezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Gezonde voeding

Het eten van te veel bewerkte, vetrijke of suikerrijke voedingsmiddelen kan voedingsdeficiënties en vermoeidheid veroorzaken. Mannen moeten altijd proberen ervoor te zorgen dat ze aan hun dagelijkse voedingsvereisten voldoen. Het eten van gezond, energierijk voedsel kan helpen het energieniveau te verhogen. Een dieet rijk aan fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen biedt veel gezonde voedingsstoffen. Vooral een plantaardig dieet staat erom bekend dat het je energie geeft.

Voldoende bewegen

Lichaamsbeweging verhoogt de hormoonspiegels, waaronder testosteron en adrenaline, waardoor je een energieboost krijgt. Het kan een heuse uitdaging vormen om de motivatie te vinden om te bewegen of te sporten als je energieniveau laag is, maar de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging zijn immens. Probeer te beginnen met eenvoudige oefeningen, zoals een wandeling maken en vanaf daar verder opbouwen. Na verloop van tijd kan een regelmatig trainingsprogramma je energieniveau verhogen en vermoeidheid verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook de slaapkwaliteit verbeteren waardoor je uitgeruster wakker wordt.

Goed slapen

Veel mensen krijgen niet genoeg slaap of voldoende slaap van goede kwaliteit. Door meer tijd en energie te steken in voldoende slaap en goede slaaphygiëne, zoals iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip gaan slapen en opstaan, kan je energieniveau aanzienlijk verbeteren.

Voldoende water drinken

Het lichaam heeft veel water nodig om op gang te blijven. Uitdroging kan het energieniveau verlagen en vermoeidheid veroorzaken. Veel mannen raken gemakkelijk uitgedroogd, vooral als ze ouder of zeer actieve volwassenen zijn. Draag een waterfles bij je en drink regelmatig om gehydrateerd te blijven, vooral bij warm weer of tijdens het sporten.

Prognose

Het is normaal dat mannen zich af en toe moe voelen of een laag energiegehalte hebben, hoewel een gebrek aan energie het dagelijks leven behoorlijk kan verstoren. Sommige oorzaken van vermoeidheid en lusteloosheid zijn specifiek voor mannen of komen vaker voor bij mannen. In veel gevallen kunnen mannen hun energieniveau verbeteren door eenvoudige veranderingen in de levensstijl aan te brengen, zoals meer lichaamsbeweging, betere slaapgewoonten of veranderde voedingsgewoonten. Als deze veranderingen niet helpen, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid, vaak ook wel aangeduid als het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), werd oorspronkelijk gebr…
Vermoeid of oververmoeidVermoeid of oververmoeidElke dag bezoeken grote aantallen mensen de dokter met klachten over vermoeidheid. Toch zijn er veel mensen die na afloo…
Maak een eind aan vermoeidheidMaak een eind aan vermoeidheidIedereen is wel eens moe. Meestal wordt dit veroorzaakt door een nacht slecht slapen, een volle agenda of overbelasting…
Chronisch Vermoeidheids SyndroomHet centrale symptoom van het chronisch vermoeidheid syndroom is vermoeidheid. We kennen vermoeidheid die ontstaat bij i…

Rode adertjes (lijntjes in ogen): Oorzaken van rode adersRode adertjes (lijntjes in ogen): Oorzaken van rode adersSommige mensen kampen met zichtbare rode lijntjes in de ogen. Vaak wijst dit op vermoeidheid of een slaapgebrek. Maar de…
Pneumokokkenziekte: Infectie door pneumokokkenbacteriePneumokokkenziekte: Infectie door pneumokokkenbacterieJaarlijks krijgen circa 10.000 mensen uit Nederland de diagnose van een pneumokokkeninfectie. Een pneumokokkenziekte is…
Bronnen en referenties
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320800.php
 • https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/10-medical-reasons-for-feeling-tired/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/8877.php
 • https://www.dreams.co.uk/sleep-matters-club/most-common-causes-for-tiredness/
 • https://www.verywellmind.com/why-am-i-always-tired-1067496
 • Renew Youth. Fatigue in Men. https://www.renewyouth.com/symptom/fatigue-in-men/ (ingezien op 7-4-2023)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/dolgachov
 • Afbeelding bron 2: PrinceOfLove/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Saschamilk, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.