Drukkend gevoel anus: oorzaken drukkende anus bij zitten

Drukkend gevoel anus: oorzaken drukkende anus bij zitten Een drukkend gevoel in de anus kan vóór, tijdens of na een stoelgang optreden. Het kan variëren van een licht drukkend gevoel of een zeurderige pijn die in de loop van de tijd kan verergeren tot een drukkende pijn die zo erg is dat het interfereert met je dagelijkse activiteiten. Een drukkend gevoel in de anus kan optreden bij zitten of staan, na het ontlasten of juist ervoor, na de zwangerschap, etc. Anale pijn of een drukkend gevoel in de anus of het rectum heeft vele oorzaken, waarvan de meeste relatief vaak voorkomen en goed behandelbaar zijn. Als een drukkend gevoel in de anus echter niet binnen 24 tot 48 uur verdwijnt, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Als een drukkend gevoel in de anus of rectum gepaard gaat met koorts, dan is het raadzaam meteen een arts te raadplegen.

Drukkend gevoel in de anus

Je anus is de uitgang van je darmkanaal en een drukkend gevoel in je anus kan zeer ongemakkelijk zijn en soms is het een teken van een ernstig probleem. Het kan gêne oproepen om met je huisarts te praten over druk in je anus of rectum (het laatste deel van de dikke darm, ook wel 'endeldarm' genoemd).

Symptomen

Rectale pijn, een drukken gevoel in de anus, duidt op pijn of ongemak in het onderste deel van het maagdarmkanaal. Het is een vrij algemeen probleem en kan het gevolg zijn van aandoeningen zoals aambeien of anale fissuren. Rectale pijn kan gepaard gaan met symptomen zoals verzakking, druk of bloeding. Rectale of anale pijn kan ook optreden bij ontstekingsziekten van de darmen, gelokaliseerde infecties of lichte verwondingen aan het gebied. Sommige oorzaken van rectale pijn of een drukkend gevoel in de anus, zoals aambeien of anale fissuren, kunnen gepaard gaan met andere symptomen zoals bloed in de ontlasting of bloeding. Diarree of obstipatie kunnen ook aanwezig zijn. Kankers zijn een zeldzame oorzaak van rectale of anale druk. Het levator ani-syndroom, is een spasme van de levator ani-spier die vluchtige pijn in het rectum veroorzaakt. Proctalgia fugax is een andere term verwijst naar anale pijn die optreedt door spierspasmen.

Oorzaken van een drukkende anus

Druk in je anus kan worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen. Er zijn een paar veel voorkomende oorzaken die goed behandelbaar zijn.

Diarree

Diarree duidt op een dunne waterige ontlasting die veel vaker komt dan je gewend ben en kan worden veroorzaakt door:

Soms is diarree gerelateerd aan iets dat je hebt gegeten en kan het worden behandeld met een middel tegen diarree, zoals loperamide.

Obstipatie

Obstipatie is het tegenovergestelde van diarree en hierbij lukt het niet goed om te poepen. Het wordt gekenmerkt door een droge, harde ontlasting. Dit kan worden veroorzaakt door:
 • gebrek aan vezels
 • te weinig drinken
 • uitdroging
 • spanning
 • medicijnen
 • inactiviteit / te weinig lichaamsbeweging

Obstipatie kan worden behandeld door:
 • laxeermiddelen
 • meer water drinken
 • het toevoegen van vezels aan je dieet (vezelrijke voeding)

Aambeien

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen in het onderste deel van je rectum of anus. Ze kunnen worden veroorzaakt door:
 • persen tijdens het poepen
 • persen tijdens de zwangerschap
 • overgewicht
 • anale seks

Je kunt aambeien meestal thuis behandelen met bijvoorbeeld aambeienzalf. Artsen kunnen preventieve maatregelen voorstellen, waaronder het aanhouden van een gezond voedingspatroon met voldoende vezels, het behouden van een gezond gewicht en voldoende drinken

Anale fissuur

Een anale fissuur is een pijnlijk kloofje in de anus en kan soms een ​​gevoel van druk of pijn veroorzaken. Een dergelijk kloofje wordt meestal veroorzaakt door trauma door obstipatie en hard persen. Anale kloven worden vaak behandeld met een verdovend en pijnstillend zalfje en door het in acht nemen van leefstijladviezen, zoals voldoende drinken, lichaamsbeweging en vezelrijk eten.

Proctalgia fugax

Proctalgia fugax is een aandoening die wordt gekenmerkt door tijdelijke, vaak nachtelijke, hevige pijn rond het rectum. Vaak ontwaak je uit een diepe slaap met een scherpe pijn, die wordt omschreven als een intens stekende pijn die wordt ervaren als een messteek diep in het rectum. De pijn is meestal van korte duur, dat wil zeggen minder dan 20 minuten.

Ontlastingsincontinentie

Ontlastingsincontinentie duidt op het ongewenst verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden van de ontlasting. Naast een drukkend gevoel in de anale regio of het rectum, kan er sprake zijn van de volgende symptomen:
 • niet op kunnen houden van ontlasting
 • ongewild ontlastingsverlies
 • geen aandranggevoel hebben
 • kleine beetjes slijm uit de anus verliezen
 • pijn, jeuk en een geïrriteerde huid bij de anus vanwege het verlies van ontlasting
 • geen controle hebben over winden en scheten laten
 • schaamte vanwege vieze luchtjes en angst voor ongelukjes en daardoor mogelijk sociaal isolement

Ernstige oorzaken

Soms kan anale druk een teken zijn van een ernstiger aandoening die een onmiddellijke of uitgebreidere behandeling kan vereisen. Als je een langdurige of intense anale of rectale druk ervaart, raadpleeg dan je huisarts.

Anuskanker

Anuskanker kan de volgende symptomen veroorzaken:

Anuskanker wordt meestal behandeld met bestraling en chemotherapie, maar dit hangt allemaal af van je persoonlijke situatie. Een operatieve ingreep kan in bepaalde gevallen ook nodig zijn.

Diverticulitis

Diverticulitis treedt op wanneer een divertikel (een uitstulping in de dikke darm) ontstoken raakt. Obstipatie, lage vezelinname en zwakke darmwanden zijn enkele van de mogelijke oorzaken van diverticulitis. Behandeling voor niet-gecompliceerde acute diverticulitis bestaat uit antibiotica, hydratatie en mogelijk zelfs een vloeibaar dieet.

Inflammatoire darmaandoening

Inflammatoire darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kunnen klachten geven als:

Bij de ziekte van Crohn kan het hele maag-darmkanaal, dat wil zeggen van mond tot anus, ontstoken raken. Indien de ontsteking in de buurt van de anus optreedt, kan dit onder meer gepaard gaan met pijn en een drukkend gevoel bij de anus. De behandeling bestaat in principe uit medicijnen

Ligging van de prostaat / Bron: Decade3d/Shutterstock.comLigging van de prostaat / Bron: Decade3d/Shutterstock.com

Prostaatontsteking

De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot die alle mannen hebben. Het bevindt zich onder je blaas en voor je rectum. Het doel van de prostaat is om vloeistof te maken die sperma bevat. Deze vloeistof beschermt het sperma wanneer ze naar het eitje van een vrouw reist. Als de prostaat opgezwollen, gevoelig en ontstoken is, dan is er sprake van een prostaatontsteking of prostatitis. Er worden verschillende prostatitis onderscheiden. Elk heeft zijn eigen waaier aan symptomen en oorzaken. De belangrijkste zijn acute bacteriële prostatitis en chronische bacteriële prostatitis.

Acute bacteriële prostatitis

Je urinewegen bestaat uit je nieren, blaas en de urineleiders. Als bacteriën van hieruit hun weg vinden naar je prostaat, kun je een infectie krijgen. Dit type prostatitis steekt snel de kop op. Je kunt ineens last krijgen van de volgende symptomen:

Acute bacteriële prostatitis is een ernstige aandoening. Als je deze symptomen opmerkt, schakel dan onmiddellijk medische hulp in.

Chronische bacteriële prostatitis

Dit komt vaker voor bij oudere mannen. Het is een mildere bacteriële infectie die enkele maanden kan voortduren. Sommige mannen krijgen het nadat ze een urineweginfectie of acute bacteriële prostatitis hebben gehad. De symptomen van chronische bacteriële prostatitis komen en gaan vaak. Met deze aandoening heb je soms last van de volgende klachten:
 • een dringende noodzaak om te plassen, vaak midden in de nacht
 • pijnlijk urineren
 • pijn nadat je ejaculeert
 • pijn in de onderrug
 • rectumpijn of drukkend gevoel rectum/anus
 • een zwaar gevoel achter je scrotum
 • bloed in sperma
 • urinewegblokkering (er komt geen urinestroom op gang)

Drukkende gevoel in de anus tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayDrukkende gevoel in de anus tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Drukkende anus tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, wordt je baarmoeder groter, waardoor je anus onder druk komt te staan. Dat kan leiden tot ongemak of pijn. Deze extra druk kan ook aambeien veroorzaken, waardoor je een ongemakkelijk gevoel bij de anus kunt ervaren. Anale pijn of een drukkend gevoel bij de anus tijdens de zwangerschap komt het meest voor tijdens het derde trimester, wanneer je ongeboren baby groter is en mogelijk meer druk uitoefent op de anale zenuwen. Contracties tijdens de bevalling kunnen ook pijn en druk in de anus veroorzaken.

Wanneer arts raadplegen?

Zoek dringende medische hulp als:
 • je anale pijn hebt waardoor je niet in staat bent om te lopen, te staan ​​of te zitten
 • je bloed waarneemt in je ontlasting
 • je koorts hebt.
 • je ernstig bent uitgedroogd
 • je niet (meer) kunt poepen

Medische behandeling hangt af van de oorzaak van het drukken gevoel in de anus en de ernst van je symptomen.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Anuspijn voorkomen

Het is misschien niet altijd mogelijk om anale pijn of een drukkend gevoel in de anus te voorkomen. Maar er zijn maatregelen die je kunt treffen om het risico te verminderen:
 • Blijf gehydrateerd en zorg dat je dagelijks voldoende water drinkt.
 • Zit in een goede houding. Ga tijdens het zitten rechtop zitten en houd je knieën gebogen in een hoek van 90 graden.
 • Sta minstens een keer per 30 tot 50 minuten op en loop rond. Dit vermindert de druk op de spieren en zenuwen op de lange termijn in je anus en de lagere wervelkolom.
 • Niet persen tijdens het poepen. Persen kan ongemak, aambeien en anale fissuren veroorzaken.
 • Eet een gezond dieet en eet veel vezels.
 • Draag los, ademend ondergoed. Draag 100% katoenen ondergoed om te voorkomen dat je anus vochtig wordt van het zweet, wat kan leiden tot irritatie.
 • Overweeg het gebruik van een toiletdouche in plaats van toiletpapier. Toiletpapier kan de anus irriteren.
 • Eet geen rauw, ongekookt of onbetrouwbaar voedsel om voedselvergiftiging te voorkomen.

Prognose van rectale druk

Een drukken gevoel in de anus kan worden veroorzaakt door veel verschillende aandoeningen en oorzaken. De meeste oorzaken kunnen goed worden behandeld met medicatie en/of leefstijladviezen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien - oorzaken, verschijnselen en behandelingAambeien - oorzaken, verschijnselen en behandelingAambeien krijgen is iets wat iedereen kan overkomen. Er zijn tal van oorzaken. De verschijnselen die bij aambeien horen…
Aambeien genezenAambeien genezenAambeien worden onderscheidt tussen inwendige en uitwendige aambeien. Ze ontstaan door het uitzetten van de adertjes in…
Anusontsteking: oorzaken, symptomen, onderzoek & behandelingAnusontsteking: oorzaken, symptomen, onderzoek & behandelingEen drukkend gevoel in de anus, anale pijn en buikkrampen bij het toiletbezoek: het zijn symptomen die kunnen wijzen op…
Aambeien en pijn bij de ontlastingAambeien en pijn bij de ontlastingAambeien zijn klachten die veel voorkomen. Ze veroorzaken pijn en hinder bij de ontlasting. Een klacht waarmee je missch…

Gezwollen duim: Oorzaken van zwelling van duimGezwollen duim: Oorzaken van zwelling van duimEen zwelling van de duim is een mogelijk slopend symptoom, omdat de duim zo belangrijk is voor het uitvoeren van diverse…
Sinuscongestie: Behandeling van verstopte sinussenSinuscongestie: Behandeling van verstopte sinussenSinuscongestie is een symptoom waarbij vloeistof in de sinussen opgesloten raakt, waardoor de sinusholtes verstopt zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • https://www.gezondheidsnet.nl/cookies/gn/?url=/aambeien/scheurtjes-of-kloofjes-in-de-anus
 • https://www.healthline.com/health/pressure-in-rectum
 • https://www.fascrs.org/patients/disease-condition/anal-pain
 • https://www.healthline.com/health/anus-pain
 • https://www.cyberpoli.nl/ibd/medisch/watisibd
 • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Ziekte-van-Crohn
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anal-cancer/symptoms-causes/syc-20354140
 • MedicineNet. Rectal Pain: Symptoms & Signs. https://www.medicinenet.com/rectal_pain/symptoms.htm (ingezien op 16-4-2019)
 • Rijnstate. Ontlastingsincontinentie. https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/ontlastingsincontinentie/ (ingezien op 16-4-2019)
 • WebMD. What is Prostatitis? https://www.webmd.com/men/guide/prostatitis#1 (ingezien op 16-4-2019)
 • Afbeelding bron 1: Decade3d/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Luminast/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.