Drukkend gevoel anus: oorzaken drukkende anus bij zitten
Een drukkend gevoel in de anus kan vóór, tijdens of na een stoelgang optreden. Het kan variëren van een licht drukkend gevoel of een zeurderige pijn die in de loop van de tijd kan verergeren tot een drukkende pijn die zo erg is dat het interfereert met je dagelijkse activiteiten. Een drukkend gevoel in de anus kan optreden bij zitten of staan, na het ontlasten of juist ervoor, na de zwangerschap, etc. Anale pijn of een drukkend gevoel in de anus of het rectum heeft vele oorzaken, waarvan de meeste relatief vaak voorkomen en goed behandelbaar zijn. Als een drukkend gevoel in de anus echter niet binnen 24 tot 48 uur verdwijnt, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Als een drukkend gevoel in de anus of rectum gepaard gaat met koorts, dan is het raadzaam meteen een arts te raadplegen.
Drukkend gevoel in de anus
Je
anus is de uitgang van je darmkanaal en een drukkend gevoel in je anus kan zeer ongemakkelijk zijn en soms is het een teken van een ernstig probleem. Het kan gêne oproepen om met je huisarts te praten over druk in je anus of rectum (het laatste deel van de dikke darm, ook wel 'endeldarm' genoemd).
Symptomen
Rectale pijn, een drukken gevoel in de anus, duidt op pijn of ongemak in het onderste deel van het maagdarmkanaal. Het is een vrij algemeen probleem en kan het gevolg zijn van aandoeningen zoals aambeien of anale fissuren. Rectale pijn kan gepaard gaan met symptomen zoals verzakking, druk of bloeding. Rectale of anale pijn kan ook optreden bij ontstekingsziekten van de darmen, gelokaliseerde infecties of lichte verwondingen aan het gebied. Sommige oorzaken van rectale pijn of een drukkend gevoel in de anus, zoals aambeien of anale fissuren, kunnen gepaard gaan met andere symptomen zoals bloed in de ontlasting of bloeding. Diarree of obstipatie kunnen ook aanwezig zijn. Kankers zijn een zeldzame oorzaak van rectale of anale druk. Het levator ani-syndroom, is een spasme van de levator ani-spier die vluchtige pijn in het rectum veroorzaakt. Proctalgia fugax is een andere term verwijst naar anale pijn die optreedt door
spierspasmen.
Oorzaken van een drukkende anus
Druk in je anus kan worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen. Er zijn een paar veel voorkomende oorzaken die goed behandelbaar zijn.
Diarree
Diarree duidt op een dunne waterige ontlasting die veel vaker komt dan je gewend ben en kan worden veroorzaakt door:
Soms is diarree gerelateerd aan iets dat je hebt gegeten en kan het worden behandeld met een middel tegen diarree, zoals loperamide.
Obstipatie
Obstipatie is het tegenovergestelde van diarree en hierbij lukt het niet goed om te poepen. Het wordt gekenmerkt door een droge, harde ontlasting. Dit kan worden veroorzaakt door:
- gebrek aan vezels
- te weinig drinken
- uitdroging
- spanning
- medicijnen
- inactiviteit / te weinig lichaamsbeweging
Obstipatie kan worden behandeld door:
- laxeermiddelen
- meer water drinken
- het toevoegen van vezels aan je dieet (vezelrijke voeding)
Aambeien
Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen in het onderste deel van je rectum of anus. Ze kunnen worden veroorzaakt door:
- persen tijdens het poepen
- persen tijdens de zwangerschap
- overgewicht
- anale seks
Je kunt aambeien meestal thuis behandelen met bijvoorbeeld
aambeienzalf. Artsen kunnen preventieve maatregelen voorstellen, waaronder het aanhouden van een gezond voedingspatroon met voldoende vezels, het behouden van een
gezond gewicht en voldoende drinken
Anale fissuur
Een
anale fissuur is een pijnlijk kloofje in de anus en kan soms een gevoel van druk of pijn veroorzaken. Een dergelijk kloofje wordt meestal veroorzaakt door trauma door obstipatie en hard persen. Anale kloven worden vaak behandeld met een verdovend en pijnstillend zalfje en door het in acht nemen van leefstijladviezen, zoals voldoende drinken,
lichaamsbeweging en vezelrijk eten.
Proctalgia fugax
Proctalgia fugax is een aandoening die wordt gekenmerkt door tijdelijke, vaak nachtelijke, hevige pijn rond het rectum. Vaak ontwaak je uit een diepe slaap met een scherpe pijn, die wordt omschreven als een intens stekende pijn die wordt ervaren als een messteek diep in het rectum. De pijn is meestal van korte duur, dat wil zeggen minder dan 20 minuten.
Ontlastingsincontinentie
Ontlastingsincontinentie duidt op het ongewenst verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden van de ontlasting. Naast een drukkend gevoel in de anale regio of het rectum, kan er sprake zijn van de volgende symptomen:
- niet op kunnen houden van ontlasting
- ongewild ontlastingsverlies
- geen aandranggevoel hebben
- kleine beetjes slijm uit de anus verliezen
- pijn, jeuk en een geïrriteerde huid bij de anus vanwege het verlies van ontlasting
- geen controle hebben over winden en scheten laten
- schaamte vanwege vieze luchtjes en angst voor ongelukjes en daardoor mogelijk sociaal isolement
Ernstige oorzaken
Soms kan anale druk een teken zijn van een ernstiger aandoening die een onmiddellijke of uitgebreidere behandeling kan vereisen. Als je een langdurige of intense anale of rectale druk ervaart, raadpleeg dan je huisarts.
Anuskanker
Anuskanker kan de volgende symptomen veroorzaken:
Anuskanker wordt meestal behandeld met bestraling en chemotherapie, maar dit hangt allemaal af van je persoonlijke situatie. Een operatieve ingreep kan in bepaalde gevallen ook nodig zijn.
Diverticulitis
Diverticulitis treedt op wanneer een divertikel (een uitstulping in de dikke darm) ontstoken raakt. Obstipatie, lage vezelinname en zwakke darmwanden zijn enkele van de mogelijke oorzaken van diverticulitis. Behandeling voor niet-gecompliceerde acute diverticulitis bestaat uit antibiotica, hydratatie en mogelijk zelfs een vloeibaar dieet.
Inflammatoire darmaandoening
Inflammatoire darmaandoeningen zoals
colitis ulcerosa en de
ziekte van Crohn kunnen klachten geven als:
Bij de ziekte van Crohn kan het hele maag-darmkanaal, dat wil zeggen van mond tot anus, ontstoken raken. Indien de ontsteking in de buurt van de anus optreedt, kan dit onder meer gepaard gaan met pijn en een drukkend gevoel bij de anus. De behandeling bestaat in principe uit medicijnen
Ligging van de prostaat /
Bron: Decade3d/Shutterstock.comProstaatontsteking
De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot die alle mannen hebben. Het bevindt zich onder je blaas en voor je rectum. Het doel van de prostaat is om vloeistof te maken die sperma bevat. Deze vloeistof beschermt het sperma wanneer ze naar het eitje van een vrouw reist. Als de prostaat opgezwollen, gevoelig en ontstoken is, dan is er sprake van een
prostaatontsteking of
prostatitis. Er worden verschillende prostatitis onderscheiden. Elk heeft zijn eigen waaier aan symptomen en oorzaken. De belangrijkste zijn acute bacteriële prostatitis en chronische bacteriële prostatitis.
Acute bacteriële prostatitis
Je urinewegen bestaat uit je
nieren, blaas en de urineleiders. Als bacteriën van hieruit hun weg vinden naar je
prostaat, kun je een infectie krijgen. Dit type prostatitis steekt snel de kop op. Je kunt ineens last krijgen van de volgende symptomen:
Acute bacteriële prostatitis is een ernstige aandoening. Als je deze symptomen opmerkt, schakel dan onmiddellijk medische hulp in.
Chronische bacteriële prostatitis
Dit komt vaker voor bij oudere mannen. Het is een mildere bacteriële infectie die enkele maanden kan voortduren. Sommige mannen krijgen het nadat ze een
urineweginfectie of acute bacteriële prostatitis hebben gehad. De symptomen van chronische bacteriële prostatitis komen en gaan vaak. Met deze aandoening heb je soms last van de volgende klachten:
- een dringende noodzaak om te plassen, vaak midden in de nacht
- pijnlijk urineren
- pijn nadat je ejaculeert
- pijn in de onderrug
- rectumpijn of drukkend gevoel rectum/anus
- een zwaar gevoel achter je scrotum
- bloed in sperma
- urinewegblokkering (er komt geen urinestroom op gang)
Drukkende gevoel in de anus tijdens de zwangerschap /
Bron: Zerocool, PixabayDrukkende anus tijdens zwangerschap
Als je zwanger bent, wordt je baarmoeder groter, waardoor je anus onder druk komt te staan. Dat kan leiden tot ongemak of pijn. Deze extra druk kan ook aambeien veroorzaken, waardoor je een ongemakkelijk gevoel bij de anus kunt ervaren. Anale pijn of een drukkend gevoel bij de anus tijdens de zwangerschap komt het meest voor tijdens het derde trimester, wanneer je ongeboren baby groter is en mogelijk meer druk uitoefent op de anale zenuwen. Contracties tijdens de bevalling kunnen ook pijn en druk in de anus veroorzaken.
Wanneer arts raadplegen?
Zoek dringende medische hulp als:
- je anale pijn hebt waardoor je niet in staat bent om te lopen, te staan of te zitten
- je bloed waarneemt in je ontlasting
- je koorts hebt.
- je ernstig bent uitgedroogd
- je niet (meer) kunt poepen
Medische behandeling hangt af van de oorzaak van het drukken gevoel in de anus en de ernst van je symptomen.
Dagelijks voldoende drinken /
Bron: Luminast/Shutterstock.comAnuspijn voorkomen
Het is misschien niet altijd mogelijk om anale pijn of een drukkend gevoel in de anus te voorkomen. Maar er zijn maatregelen die je kunt treffen om het risico te verminderen:
- Blijf gehydrateerd en zorg dat je dagelijks voldoende water drinkt.
- Zit in een goede houding. Ga tijdens het zitten rechtop zitten en houd je knieën gebogen in een hoek van 90 graden.
- Sta minstens een keer per 30 tot 50 minuten op en loop rond. Dit vermindert de druk op de spieren en zenuwen op de lange termijn in je anus en de lagere wervelkolom.
- Niet persen tijdens het poepen. Persen kan ongemak, aambeien en anale fissuren veroorzaken.
- Eet een gezond dieet en eet veel vezels.
- Draag los, ademend ondergoed. Draag 100% katoenen ondergoed om te voorkomen dat je anus vochtig wordt van het zweet, wat kan leiden tot irritatie.
- Overweeg het gebruik van een toiletdouche in plaats van toiletpapier. Toiletpapier kan de anus irriteren.
- Eet geen rauw, ongekookt of onbetrouwbaar voedsel om voedselvergiftiging te voorkomen.
Prognose van rectale druk
Een drukken gevoel in de anus kan worden veroorzaakt door veel verschillende aandoeningen en oorzaken. De meeste oorzaken kunnen goed worden behandeld met medicatie en/of leefstijladviezen.
Lees verder