Gevoelloze arm: oorzaken gevoelloosheid linkerarm/rechterarm

Gevoelloze arm: oorzaken gevoelloosheid linkerarm/rechterarm Gevoelloosheid van de arm, de linkerarm ofwel de rechterarm, kan te wijten zijn aan zoiets simpels als je slaaphouding of zoiets ernstigs als een hartaanval. Tussen deze twee uitersten zijn tientallen andere mogelijke oorzaken, variërend in ernst. Tijdelijke gevoelloosheid in je linkerarm of rechterarm is meestal geen reden tot ongerustheid. Vaak gaat het vanzelf over. Maar als het aanhoudt of je twijfelt over de oorzaak, is het verstandig om je huisarts te bellen of de dokterspost. Behandeling van een gevoelloze arm hangt af van de oorzaak.
Pijn in onderarm / Bron: Eskymaks/Shutterstock.comPijn in onderarm / Bron: Eskymaks/Shutterstock.com

Slechte bloedtoevoer

Problemen met de bloedvaten en aders kunnen de bloedtoevoer in je armen verstoren. Bloedvataandoeningen komen vaker voor als je lijdt aan diabetes, hoge bloeddruk of nierfalen. Het kan ook het gevolg zijn van letsel, tumoren of andere misvormingen. Naast gevoelloosheid en tintelingen in je armen en handen, heb je misschien ook last van de volgende symptomen:
 • pijn
 • zwelling
 • abnormale verkleuring van de vingertoppen
 • koude vingers en handen

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, massages en afwisselend gebruik van warm en koud onder de douche zijn maatregelen die de bloedcirculatie kunnen verbeteren.

Traumatische oorzaken van gevoelloze arm

Botbreuken

Gevoelloosheid van de linker- of rechterarm kan het gevolg zijn van een botbreuk. Meestal ontstaat een gebroken arm door een val, maar het kan ook komen doordat gedurende een langere periode veel druk op het bot komt te staan (stressfractuur). Een breuk in de bovenarm wordt vaak behandeld met gips.

Brandwonden

Een brandwond op je arm kan gevoelloosheid veroorzaken. Dit geldt met name voor een verbranding die de huid binnendringt en zenuwuiteinden vernietigt. Kleine, oppervlakkige brandwonden kunnen thuis worden behandeld met koud water of een koud, nat kompres. Daarna kan crème, zalf of natte kompressen worden toegepast.

Ga naar de spoedeisende hulp als er sprake is van een meer ernstige brandwond of als je symptomen opmerkt van een infectie. Voor ernstige brandwonden, bel 112. Dergelijke brandwonden kunnen levensbedreigend zijn en vereisen direct medische behandeling.

Beet van een zandvlieg / Bron: Mariegriffiths, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Beet van een zandvlieg / Bron: Mariegriffiths, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Insectenbeten

Insectenbeten en -steken kunnen slechts lichte irritatie veroorzaken tot hevigere klachten. Dat varieert per geval en per persoon. Sommige mensen hebben ernstige allergische reacties en anderen ondervinden slechts geringe symptomen. Deze kunnen bestaan uit een doof gevoel of tintelingen rond het getroffen gebied. Bij een insectenbeet met milde klachten kun je een koel kompres aanbrengen. Antihistaminica kunnen de jeuk verminderen. Schakel onmiddellijk medische hulp in bij de volgende symptomen:

Hernia

Een hernia in de nek kan gevoelloosheid, zwakte en een tintelend gevoel in één arm veroorzaken. Het kan ook uitstralende pijn in de hand, arm, nek of schouders veroorzaken (respectievelijk handpijn, armpijn, nekpijn en schouderpijn). Als de pijn aan de nek, schouder, arm of hand binnen twee maanden vanzelf verdwijnt en erg hinderlijk blijft, kan een operatie uitkomst bieden.

Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plexus brachialis (zenuw) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Plexus brachialis letsel

De brachiale zenuwen lopen langs de armen van het ruggenmerg in de nek. Verwonding van deze zenuwen kan signalen van de hersenen naar de armen onderbreken, waardoor het gevoel verloren gaat. Dit kan ook van invloed zijn op de schouder, elleboog, pols en hand. Kleine verwondingen kunnen spontaan verbeteren. Ernstige brachiale plexusbeschadigingen kunnen weken of maanden fysiotherapie vereisen. Soms is een operatie nodig.

Andere zenuwletsels

Beknelde perifere zenuwen kunnen leiden tot gevoelloosheid en pijn in je arm of onderarm. Bijvoorbeeld:
 • carpaal tunnel syndroom (CTS), welke ontstaat door beknelling van de middenhandszenuw in de pols
 • cubital tunnel syndroom, dat de nervus ulnaris nabij de elleboog beïnvloedt
 • radiaal tunnel syndroom, dat de radiale zenuw van de arm naar de rug van je hand beïnvloedt

De meeste van deze problemen kunnen worden gecorrigeerd door:
 • het vermijden van repetitieve taken
 • het vermijden van activiteiten die druk uitoefenen op het geblesseerde gebied
 • operatieve ingreep

Degeneratieve ziekten

Cervicale spondylose

Cervicale spondylose (versleten nekwervels of nekwervelslijtage) met myelopathie (een neurologische aandoening van het ruggenmerg), ook wel cervicale spondylotische myelopathie genoemd, vindt plaats wanneer het ruggenmerg in je nek samengedrukt raakt (als gevolg van degeneratieve artritis in de nek). Dit kan een doof gevoel, zwakte of pijn in je arm veroorzaken. Andere symptomen zijn nekpijn en problemen bij het gebruik van je handen. Een nekbrace of fysiotherapie kan voldoende zijn. Anders heb je mogelijk medicijnen of een operatie nodig.

Cervicale kanaalstenose

Cervicale kanaalstenose is een vernauwing van het halswervelkanaal. Dit kan te wijten zijn aan cervicale spondylotische myelopathie. Dit kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen en zwakte van de arm. Het kan ook de voeten, urineblaas en darm aantasten. Het wordt behandeld met medicijnen, fysiotherapie en soms een operatie.

Ontstaan van een hartaanval / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comOntstaan van een hartaanval / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com

Andere oorzaken gevoelloosheid linkerarm/rechterarm

Hartaanval

Bij sommige mensen is gevoelloosheid van de linkerarm een ​​symptoom van een hartaanval. Andere mogelijke symptomen zijn:

Een hartaanval is een levensbedreigende noodsituatie. Bel direct 112.

Beroerte

Een beroerte vindt plaats wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken. Hersencellen beginnen binnen enkele minuten af te sterven. Symptomen treffen meestal één kant van het lichaam en kunnen gevoelloosheid van een arm of been omvatten. Andere symptomen zijn:
 • scheve mond
 • spraakproblemen (onduidelijke spraak)
 • verwardheid
 • plotselinge hoofdpijn
 • braken
 • duizeligheid en problemen met evenwicht en coördinatie

Een beroerte vereist direct medische behandeling.

TIA (afkorting van Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen. De symptomen zijn in principe hetzelfde, alleen gaat het bij een TIA om een tijdelijke afsluiting van de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen. Ook bij een TIA moet je direct medische hulp inschakelen.

Multiple sclerose

Gevoelloosheid en tintelingen maken vaak deel uit van de eerste verschijnselen van multiple sclerose (MS). Gevoelloosheid in je arm kan het moeilijk maken om dingen goed op te tillen of vast te houden. MS onderbreekt de geleiding van signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Enkele andere symptomen van MS zijn evenwichts- en coördinatieproblemen, vermoeidheid en duizeligheid. MS kan miet genezen maar de klachten kunnen wel worden behandeld met verschillende medicijnen.

Thoracic-outlet syndroom

Het thoracic-outlet syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij een vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld raakt. Dit kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen en pijn in je armen, handen en nek. Je handen kunnen bleekblauw worden en wondjes op de handen genezen vaak traag. TOS kan worden behandeld met medicijnen en fysiotherapie. Een operatie kan nodig zijn.

Perifere neuropathie

Gevoelloosheid in je arm kan een symptoom zijn van perifere neuropathie. Dit betekent dat er schade is opgetreden in het perifere zenuwstelsel. Gevoelloosheid van je arm is een symptoom van deze aandoening. Andere symptomen zijn onder andere tintelingen of branderige pijn en spierzwakte. Infecties, diabetes mellitus, hormonale disbalans, vitaminetekorten en toxines (gifstoffen) zijn mogelijke oorzaken van deze aandoening. De behandeling hangt af van de oorzaak en kan soms het probleem oplossen.

Vitamine B12-tekort

Perifere neuropathie kan optreden wanneer je niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Je kunt ook bloedarmoede krijgen. Andere symptomen van zenuwbeschadiging zijn:
 • gevoelloosheid, tintelingen of pijn in je handen of voeten
 • gebrek aan coördinatie
 • sensorische symptomen
 • algemene zwakte

Behandeling bestaat uit het verhogen van je vitamine B12-inname via voeding of voedingssupplementen.

Syndroom van Wernicke-Korsakov

Het syndroom van Wernicke-Korsakov is een combinatie van twee syndromen en is een mogelijke complicatie van een alcoholverslaving. Het syndroom van Wernicke-Korsakov kan ook perifere neuropathie veroorzaken. Het syndroom is te wijten aan een tekort een vitamine B1. Symptomen zijn verwardheid, desoriëntatie en een onvaste gang. Het wordt behandeld met thiamine-substitutietherapie, alcoholonthouding en een verbeterd dieet.

Familiaire hemiplegische migraine

Familiaire hemiplegische migraine (FHM) is een erfelijke en ernstige vorm van migraine met halfzijdig krachtsverlies en tijdens een aanval veroorzaakt het tijdelijke zwakte aan één kant van het lichaam. Het kan ervoor zorgen dat je arm gevoelloos wordt of dat je een gevoel van speldenprikken ontwikkelt. Migraine veroorzaakt ook eenzijdige hoofdpijn, misselijkheid en gevoeligheid voor licht. Migraine wordt behandeld met medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn en op recept verkrijgbaar zijn.

Erythema migrans als symptoom van de ziekte van Lyme / Bron: Hannah Garrison, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Erythema migrans als symptoom van de ziekte van Lyme / Bron: Hannah Garrison, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Ziekte van Lyme

Gevoelloosheid van de arm kan te wijten zijn aan onbehandelde ziekte van Lyme. Het kan ook pijn in de rug veroorzaken of tintelingen. Een paar andere symptomen zijn:
 • huidirritatie op de plaats van de tekenbeet of erythema migrans; een rode ring die steeds groter wordt
 • hoofdpijn, duizeligheid
 • gezichtsverlamming
 • spierpijn, gewrichtspijn en botpijn

De ziekte van Lyme kan worden behandeld met antibiotica.

Loodvergiftiging

Blootstelling aan hoge niveaus van lood kan gevoelloosheid van de ledematen veroorzaken. Enkele andere symptomen van acute loodvergiftiging zijn:

Chelatietherapie wordt gebruikt om lood uit je systeem te verwijderen wanneer de loodvergiftiging ernstig is. Bij deze vorm van behandeling worden er schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderd.

Alarmsymptomen

Schakel in de volgende gevallen direct medische hulp in:
 • pijn op de borst
 • rugpijn, kaakpijn of schouderpijn
 • verkleuring van de huid
 • zwelling of infectie
 • ademhalingsklachten of slikproblemen
 • verwardheid
 • plotselinge hoofdpijn
 • gezichtsverlamming
 • misselijkheid en braken
 • plotselinge evenwichts- en coördinatieproblemen

Behandeling van een gevoelloze arm

Hier zijn een paar tips voor het omgaan met gevoelloze armen:
 • Als je 's ochtends opstaat met een verdoofde arm of 's nachts wakker wordt vanwege een verdoofde arm, probeer dan je slaaphouding aan te passen. Een armkussen kan ervoor zorgen dat je niet op je armen slaapt.
 • Wanneer je arm gedurende de dag verdoofd raakt, probeer dan enkele eenvoudige bewegingen of oefeningen uit te voeren om de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Vermijd repetitieve bewegingen van de schouders, armen, polsen en vingers. Probeer het patroon te doorbreken door regelmatig pauzes in te lassen.
 • Als de gevoelloosheid van je arm(en) je werk of andere dagelijkse activiteiten verstoort, is het een goed idee om het te bespreken met je huisarts.

Prognose

Armgevoelloosheid kan uit zichzelf overgaan binnen enkele uren, dagen of weken. De vooruitzichten op de lange termijn zijn afhankelijk van de oorzaak. Maak een afspraak met je huisarts als de klachten aanhouden of verergeren.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten of een gevoelloze borst is een euvel dat niet vaak voorkomt bij een vrouw. Het kan voor onrust zorgen…
Gevoelloze benen: oorzaken gevoelloosheid in been of benenGevoelloze benen: oorzaken gevoelloosheid in been of benenGevoelloze benen of been duidt op het verschijnsel dat je minder voelt of waarneemt in je benen of been. Gevoelloosheid…
Gevoelloosheid in de knie: oorzaken van een gevoelloze knieGevoelloosheid in de knie: oorzaken van een gevoelloze knieGevoelloosheid in de knie wordt voornamelijk veroorzaakt door problemen met het zenuwstelsel en gaat vaak gepaard met éé…
Gevoelloze mond: oorzaken van gevoelloosheid in mond en tongGevoelloze mond: oorzaken van gevoelloosheid in mond en tongEen gevoelloze mond wijst op het verlies van gevoel of sensatie in de mond, ofwel een doof gevoel in de mond. Gevoelloos…

Doof gevoel in oor of oren: oorzaken verdoofd gevoel in oorDoof gevoel in oor of oren: oorzaken verdoofd gevoel in oorAls je oor verdoofd aanvoelt of als je een tintelend gevoel in een of beide oren ervaart, kan dit een symptoom zijn van…
Doorbraak: Nieuw medicijn tegen migraine verwacht in 2019nieuws uitgelichtDoorbraak: Nieuw medicijn tegen migraine verwacht in 2019Migraine is een veel voorkomende aandoening. In Noord-Amerikaanse en Europese landen hebben tussen de 14.8 en 18.5% van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Syda Productions/Shutterstock.com
 • https://www.haaglandenmc.nl/specialismen/ziektebeeld/stenose-in-de-nek
 • https://www.cwz.nl/patient/aandoeningen/gebroken-arm/
 • https://www.optimalegezondheid.com/gezonde-bloedcirculatie-om-hart-en-vaatziekten-te-voorkomen/
 • https://www.lumc.nl/org/hoofdpijn-onderzoek/informatie/fhm/
 • http://www.foot-pain-explored.com/numb-feet.html
 • https://zenuwcentrum.org/ziektebeelden/plexus-brachialis-letsel/
 • https://www.haaglandenmc.nl/specialismen/ziektebeeld/nekhernia
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/carpaal-tunnel-syndroom/item40497
 • https://www.levenmetms.nl/Behandeling-van-MS
 • https://www.healthline.com/health/arm-numbness
 • https://www.healthline.com/health/left-arm-numb
 • https://www.mayoclinic.org/symptoms/numbness-in-hands/basics/causes/sym-20050842
 • Afbeelding bron 1: Eskymaks/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Mariegriffiths, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Alila Medical Media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Hannah Garrison, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.