Kloofjestong: Tongafwijking met groeven of kloven in de tong

Kloofjestong: Tongafwijking met groeven of kloven in de tong Een kloofjestong is een goedaardige tongafwijking waarbij een patiënt diepe groeven (kloven) in het dorsale oppervlak van de tong (bovenoppervlak) heeft. Deze ondiepe of diepe groef of groeven zien er misschien verontrustend uit, maar de niet-besmettelijke aandoening gaat meestal niet met pijn gepaard. Sommige patiënten klagen wel over een brandend gevoel, pijn en een slechte adem, wat vooral optreedt doordat voedselresten in de tongspleten terechtkomen. Een behandeling van deze tongaandoening is meestal niet nodig maar een goede mondhygiëne is wel aanbevolen.

Synoniemen van kloofjestong

Bekende synoniemen voor een kloofjestong zijn:
 • een gegroefde tong
 • een scrotale tong
 • lingua plicata
 • fissured tongue

Epidemiologie van tongafwijking

Een kloofjestong is een relatief veel voorkomende aandoening, met een geschatte prevalentie van 2% - 11%. Mannen worden vaker getroffen dan vrouwen door groeven in de tong. De scheurtjes in de tong treden mogelijk op elke leeftijd op, maar de meeste patiënten zijn ouderen. De prevalentie van de aandoening neemt aanzienlijk toe met de leeftijd, waardoor 40% van de bevolking na de leeftijd van veertig jaar tekenen van scheuren in de tong vertoont. Soms komen ook kinderen ter wereld met scheurtjes in het tongoppervlak.

Oorzaken van kloven in tong

De oorzaak van groeven in de tong is onbekend anno oktober 2020, maar mogelijk is sprake van een gedeeltelijke genetische eigenschap. De veroudering en omgevingsfactoren dragen mogelijk ook bij aan het afwijkende tonguiterlijk. Enkele aandoeningen zijn gekoppeld aan het gewijzigde tonguiterlijk, maar de groefjes in de tong komen echter mogelijk ook tot uiting bij gezonde mensen.

Geassocieerde aandoeningen bij groeven in tong

Bij volgende aandoeningen komt een kloofjestong mogelijk tot stand

Symptomen

Uiterlijk

Het klinische uiterlijk van kloven in de tong is zeer variabel in zowel de oriëntatie, het aantal, de diepte en de lengte van de barstjes. De kloven verschijnen aan de bovenkant en soms ook de zijkanten van de tong. De meeste patiënten hebben één of meerdere groeven/barsten met een diepte van 2-6 mm. Soms is er een grote centrale groef, met kleinere spleten die loodrecht vertakken. Andere patronen kunnen vertonen voornamelijk een dorsolaterale positie van de kloven. Hierbij lopen de groeven zijwaarts op het bovenoppervlak van de tong. De barsten maken soms contact met andere groeven, waardoor de tong in kleine lobben of secties wordt gescheiden. Bij ouderen zijn fissuren (scheurtjes) in de tong tot slot meer uitgesproken naarmate ze verouderen.

Tekenen

Het merendeel van de patiënten met de tongafwijking ervaart geen tongpijn, maar sommige patiënten klagen wel over een brandend gevoel, pijn, tongirritatie en een slechte adem. Deze symptomen treden vooral op wanneer voedselresten in de groeven terechtkomen.

Diagnose en onderzoeken

De tonggroefjes worden meestal incidenteel waargenomen tijdens een standaard tandartsonderzoek. De diagnose gebeurt op basis van het kenmerkende klinische uiterlijk van de tong. Een tongbiopsie is meestal niet geïndiceerd voor de diagnose van een kloofjestong.

Treden er symptomen op, dan is het gebruik van een tongreiniger aanbevolen / Bron: Niro5, Wikimedia Commons (Publiek domein)Treden er symptomen op, dan is het gebruik van een tongreiniger aanbevolen / Bron: Niro5, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Behandeling van barstjes in tong

De meeste patiënten met scheurtjes in de tong hebben geen behandeling nodig. Als een kloofjestong toch symptomen veroorzaakt, dan is een goede mondhygiëne aanbevolen. De patiënt moet de bovenkant van de tong reinigen met een tongreiniger. Dit verwijdert vuil dat is opgebouwd in diepe kloven, wat leidt tot irritatie van het tonggebied en een slechte adem.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kloofjestong: symptomen kloofjes in tong of groeven in tongKloofjestong: symptomen kloofjes in tong of groeven in tongEen kloofjestong – ook wel scrotale tong, lingua plicata, lingua fissurata of fissured tongue genoemd – is een veelvoork…
Scheurtje of kloofje in de tongScheurtje of kloofje in de tongEen scheurtje in de tong komt vrij vaak voor. Het kan dan om één of meerdere scheurtjes of kloven gaan. Vaak is de oorza…
Melkersson-Rosenthal syndroom: Symptomen aan gezichtMelkersson-Rosenthal syndroom: Symptomen aan gezichtHet Melkersson-Rosenthal syndroom is een zeldzame neurologische aandoening. Een terugkerende verlamming en zwelling van…
Gladde tong (afwezige smaakpapillen): OorzakenGladde tong (afwezige smaakpapillen): OorzakenDe tong is nodig voor het kauwen, proeven en slikken. Doordat mensen de tong vrijwel continu gebruiken gedurende de dag,…

Gezwollen gewrichten: oorzaken van zwelling van een gewrichtGezwollen gewrichten: oorzaken van zwelling van een gewrichtGezwollen gewrichten duidt op zwelling van de gewrichten ofwel gewrichtszwelling. Zwelling van een gewricht kan optreden…
Hoofdroos: Behandelingen van roos aan hoofdhuidHoofdroos: Behandelingen van roos aan hoofdhuidRoos is een huidaandoening waarbij een patiënt een jeukende, schilferende huid op de hoofdhuid heeft. Deze aandoening ve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Laila, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Geraadpleegd op 1 juni 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Fissured Tongue to Worry or Not to Worry?, http://www.alliedacademies.org/articles/fissured-tongue-to-worry-or-not-to-worry-5982.html
 • Fissured tongue, https://en.wikipedia.org/wiki/Fissured_tongue
 • Fissured tongue, https://todaysdentist.org/fissured-tongue/
 • Fissured tongue, https://www.aaom.com/fissured-tongue
 • Fissured tongue, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/fissured-tongue
 • Fissured tongue, https://www.webmd.com/oral-health/guide/fissured-tongue
 • Tongue cracks, https://www.healthline.com/health/tongue-cracks
 • Afbeelding bron 1: Niro5, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.