Gevoelloze pols: oorzaken van een doof gevoel in de pols

Gevoelloze pols: oorzaken van een doof gevoel in de pols Met een gevoelloze pols wordt een doof gevoel in de pols bedoeld, wat al dan niet gepaard kan gaan met tintelingen. Een gevoelloze pols kan worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen. Deze klacht is dan ook een symptoom en niet een aandoening op zichzelf. Het gevoel kan zich uitstrekken tot de handen en vingers, wat het gevoel kan geven alsof je hand in slaap is gevallen. Een doof gevoel in de pols is meestal geen reden tot bezorgdheid. Bij aanhoudende, terugkerende of verergerende klachten is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Deze kan onderzoeken wat er aan de hand is en een behandelplan opstellen om het probleem te verhelpen.

Oorzaken van gevoelloosheid in de pols

Wanneer zenuwen worden samengeperst, gecomprimeerd of geïrriteerd, kan dit het gevoel van speldenprikken en tintelingen veroorzaken. De gevoelloosheid of het dove gevoel kan plotseling opkomen en vervolgens wegtrekken of constant aanwezig zijn. Afhankelijk van de onderliggende aandoening kunnen de symptomen 's morgens, of na een periode van inactiviteit heviger zijn. Aandoeningen die kunnen zorgen voor een doof gevoel in de pols zijn het carpaaltunnelsyndroom, artritis en peesontsteking (tendinitis).

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Carpaaltunnelsyndroom

Zenuwbeknelling

Het carpaaltunnelsyndroom (CTS) is een aandoening aan de pols die de zenuwen door druk beschadigt. De carpale tunnel ligt aan de handpalmzijde van de pols. Het carpaletunnelsyndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van de zenuw (nervus medianus) die hier doorheen loopt. Deze zenuw enerveert duim, wijs- en middelvinger. Het carpaaltunnelsyndroom is een van de meest voorkomende zenuwcompressiestoornissen. Het treft vaker vrouwen dan mannen en het komt meestal voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar en kan zowel bilateraal als eenzijdig zijn.

Symptomen

Het kernsymptoom van het carpaletunnelsyndroom is ongemak van de hand, vooral bij de eerste drie vingers en de handpalm. Typische sensorische stoornissen zijn tintelingen, prikkelingen, pijn en gevoelloosheid. De klachten komen vaak aan beide polsen voor.

In de beginfase is de pijn vooral tijdens de nacht aanwezig. Een zeer kenmerkend symptoom van het carpaletunnelsyndroom is het plotseling wakker worden 's nachts. Bij het ontwaken ervaar je vaak een onduidelijke zwellende sensatie en bemerk je een tintelend gevoel en stijfheid van de vingers op.

Je kunt ook 'slaapproblemen' ervaren door de klachten en het ongemak 's nachts. Het schudden van de handen kan deze symptomen verlichten; masseren biedt ook tijdelijke verlichting. Naast de nachtelijke klachten komt ochtendstijfheid van de vingers en zwelling ook voor in een gevorderd stadium van de ziekte.

In een vergevorderd stadium heb je vaak ook overdag pijn en dit kan door de hele arm heen stralen. Een algemeen gebrek aan kracht kan ertoe leiden dat je gemakkelijk dingen uit de hand laat vallen. Laat in het ziekteproces kan atrofie van de handspieren en verminderde sensibiliteit optreden.

Artritis

Artritis is een ontsteking van de gewrichten wat leidt tot klachten als gewrichtsstijfheid, gewrichtszwelling en gewrichtspijn, maar gevoelloosheid kan ook optreden.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte waarbij je afweersysteem keert zich tegen je eigen lichaam. Hierbij ontstaan ontstekingen aan het synovium (gewrichtskapsel) rondom je gewrichten. Bij een gewrichtsontsteking komt er meer gewrichtsvocht vrij waardoor het gewricht gezwollen raakt. Dit gaat gepaard met pijn, stijfheid en warmte.

De eerste tekenen van reuma zijn de zogenaamde ochtendstijfheid, die gepaard kan gaan met lichte pijn. Na enkele minuten bewogen te hebben, worden de aangetaste gewrichten weer mobieler. Het kan een of meer vingers betreffen. Op dezelfde manier kunnen de enkels worden aangetast. Naarmate de ziekte voortschrijdt, neemt de duur van ochtendstijfheid aanzienlijk toe. De pijnlijke gewrichtsproblemen kunnen ook in rust voorkomen. Zwelling ontwikkelt zich in de aangetaste gewrichten. De bewegingsbeperkingen nemen toe.

Jicht in voet (grote teen) / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Jicht in voet (grote teen) / Bron: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Jicht

Wanneer er te veel opbouw van urinezuur in een deel van je lichaam plaatsvindt, kunnen zich kristallen vormen die zwelling, roodheid en ongemak in het getroffen gebied veroorzaken. Ofschoon jicht een aandoening is die meestal de voeten en dan in het bijzonder de grote teen treft, kan het zich ook voordoen in je pols en handen.

Jicht komt vaak in slechts één gewricht voor. In de eerste fase is er alleen een verhoogd niveau van urinezuur, dat geen duidelijk ongemak veroorzaakt. Het eerste teken is vaan een acute jichtaanval. In de tweede fase ontwikkelt zich ernstige pijn in het aangedane gewricht. De eerste jichtaanvallen vinden vaak 's nachts plaats en kunnen enkele dagen aanhouden. Vaak doen zich ontstekingsverschijnselen voor in het aangetaste gewricht. De gewrichten nemen dan een opvallende roodheid aan, zijn gevoelig voor aanraking en zijn erg warm.

De huid boven het aangetaste gewricht kan afschilferen of jeuken. Af en toe wordt een jichtaanval geassocieerd met andere symptomen. Meestal gaat het om koorts, hoofdpijn of tachycardie (snelle hartslag). Sommige personen hebben gastro-intestinale klachten. Je voelt je vaak ook erg zwak en lamlendig. Na verschillende aanvallen van jicht vermindert ook de beweeglijkheid van de gewrichten, geassocieerd met verdere pijn en zwelling. Tussen de aanvallen door ben je symptoomvrij.

Kraakbeen onder een microscoop gezien / Bron: Fanny CASTETS, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Kraakbeen onder een microscoop gezien / Bron: Fanny CASTETS, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Artrose

Artrose duidt op het in kwaliteit achteruitgaan van kraakbeen. Dat is weefsel in de gewrichten, dat de oppervlakte van de twee botuiteinden bekleedt. Na verloop van tijd zorgt het ervoor dat de botten in een gewricht tegen elkaar wrijven, waardoor klachten ontstaan. Bij artrose van de pols kan de pols rood, pijnlijk en gezwollen zijn. Ook kan je last krijgen van een gevoelloze pols.

Peesontsteking in de pols

Wanneer de pezen rond de pols geïrriteerd of ontstoken raken, kan dit resulteren in een warm gevoel of zwelling langs het polsgewricht. Een peesontsteking aan de pols kan ontstaan door langdurige overbelasting van de spieren. Een peesontsteking aan de pols kan ontstaan door langdurige overbelasting van de spieren.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handenPrikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handenEen prikkelend en tintelend gevoel in je armen is erg vervelend. Men kan zich afvragen wat er aan de hand is. Vaak komt…
Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Een klacht dat veel mensen treft is het hebben van een doof, tintelend en soms slapend of duizelig gevoel in het hoofd,…
Gevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten of een gevoelloze borst is een euvel dat niet vaak voorkomt bij een vrouw. Het kan voor onrust zorgen…
Doof gevoel in oor of oren: oorzaken verdoofd gevoel in oorDoof gevoel in oor of oren: oorzaken verdoofd gevoel in oorAls je oor verdoofd aanvoelt of als je een tintelend gevoel in een of beide oren ervaart, kan dit een symptoom zijn van…

Psoriasis capitis: Schilferige vlekken en jeuk op hoofdhuidPsoriasis capitis: Schilferige vlekken en jeuk op hoofdhuidDe huidaandoening psoriasis capitis veroorzaakt symptomen aan de hoofdhuid. Psoriasis capitis treft vooral de voorste ha…
Gewrichtsontsteking: oorzaken van ontstoken gewrichtenGewrichtsontsteking: oorzaken van ontstoken gewrichtenGewrichtsontsteking of artritis is een ontsteking van een gewricht. Gewrichtsontsteking kan zich voordoen in de handen,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/tongwongboot
 • http://www.assh.org/handcare/hand-arm-injuries/Numbness
 • https://www.healthline.com/health/numbness-in-wrist
 • https://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/zenuwletsels/carpaal-tunnel-syndroom/
 • https://www.uwhealth.org/health/topic/symptom/finger-hand-and-wrist-problems-noninjury/handp.html
 • https://www.mayoclinic.org/symptoms/numbness-in-hands/basics/causes/sym-20050842
 • https://healthfully.com/548647-numbness-in-the-wrist.html
 • https://www.henw.org/artikelen/carpaletunnelsyndroom
 • https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/reumatoide-artritis-ra/
 • https://www.franciscus.nl/uploads/folder_pdf/reumatoide_artritis_franciscus_gasthuis.pdf
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraakbeen
 • Afbeelding bron 1: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 2: Manu5, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: Fanny CASTETS, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.