Hoofdpijn door gebruik van medicatie (medicijnen)

Hoofdpijn door gebruik van medicatie (medicijnen) Het nemen van medicijnen veroorzaakt mogelijk bijwerkingen, waaronder hoofdpijn. Diverse geneesmiddelen, waaronder anticonceptiepillen, medicijnen voor het hart en zelfs pijnstillers, leiden mogelijk tot pijn aan het hoofd. Het is belangrijk om bij hoofdpijnklachten die vermoedelijk veroorzaakt zijn door medicatie, met een arts te praten. Hij beveelt mogelijk aan om de dosis te veranderen of over te schakelen naar een ander medicijn.

Anticonceptiva

Sommige vrouwen die migraine krijgen, merken dat hormonale anticonceptie helpt om dit type eenzijdige hoofdpijn te behandelen. Andere vrouwen vinden dat anticonceptiepillen en andere hormonale anticonceptiemethoden juist de boosdoener zijn van migraine. Als een vrouw die die anticonceptiepillen neemt te maken krijgt met hoofdpijn, is deze pijn mogelijk te wijten aan de daling van oestrogeen die optreedt tijdens de dagen dat de vrouw inactieve pillen of placebopillen inneemt. Volgende tips kunnen hierbij helpen:
  • een lage dosis oestrogeenpillen nemen of een oestrogeenpleister dragen tijdens de inactieve pildagen
  • een anticonceptiepil met een lager oestrogeengehalte gebruiken
  • een anticonceptiepil met minder inactieve pillendagen gebruiken
  • een anticonceptiepil proberen die alleen progestageen bevat in plaats van een combinatie van oestrogeen en progestageen
  • vrij verkrijgbare of voorgeschreven hoofdpijnmedicijnen gebruiken tijdens de inactieve pildagen

Een overdosis van pijnstillers leidt mogelijk tot reboundhoofdpijn / Bron: Stevepb, PixabayEen overdosis van pijnstillers leidt mogelijk tot reboundhoofdpijn / Bron: Stevepb, Pixabay

Hoofdpijnmedicatie die leidt tot hoofdpijn

Sommige medicijnen die van hoofdpijn behandelen, resulteren mogelijk juist in hoofdpijn. Dit soort hoofdpijn staat bekend als ‘reboundhoofdpijn’. Reboundhoofdpijn treedt op wanneer een patiënt meerdere keren per week pijnstillers gebruikt. Naarmate de medicatie verdwijnt uit het lichaam, krijgt de patiënt weer hoofdpijn, waardoor de patiënt uiteindelijk nog meer medicijnen gebruikt. Uiteindelijk merkt de patiënt dat hij steeds meer hoofdpijn krijgt, en vaak met meer pijn.

Dit probleem treedt op met zowel vrij verkrijgbare geneesmiddelen als door de arts voorgeschreven medicijnen. Enkele voorbeelden van geneesmiddelen die reboundhoofdpijn veroorzaken zijn:

De beste manier om reboundhoofdpijn te behandelen is door het medicijn dat zorgt voor de hoofdpijn, niet meer in te nemen. Een patiënt werkt het best samen met de arts om het veroorzakende medicijn op te sporen. De arts werkt dan samen met de patiënt om de dosis van het medicijn te verlagen of het medicament stop te zetten. Het stopzetten van het geneesmiddel veroorzaakt mogelijk ontwenningsverschijnselen, zoals misselijkheid, slaapproblemen, diarree of ergere hoofdpijn. Als de patiënt eenmaal volledig gestopt is met het medicijn en de reboundhoofdpijn verdwijnt, zijn de medicijnen die de patiënt neemt voor het behandelen van hoofdpijn effectiever.

Hormoonvervangingstherapie en pijn aan het hoofd

Hormoonvervangende therapie behandelt symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Deze medicijnen leiden mogelijk ook tot hoofdpijn. Als de patiënt hoofdpijn krijgt wanneer hij hormoonvervangende therapie gebruikt, bespreekt hij dit best met de arts. Er zijn verschillende veranderingen die hij kan aanbrengen die de pijn doen verminderen. De patiënt kan bijvoorbeeld een lagere dosis proberen of verschillende soorten hormoonvervangende therapie testen om te kijken welk medicijn het meest geschikt is. Een oestrogeenhuidplakker is een soort hormoonvervangende therapie met een lage oestrogeenafgifte. Deze vorm van hormoonvervangende therapie veroorzaakt zelden hoofdpijnklachten.

Bij pijn op de borst zet de arts soms nitraten in / Bron: Pexels, PixabayBij pijn op de borst zet de arts soms nitraten in / Bron: Pexels, Pixabay

Nitraten en hoofdpijnklachten

Nitraten (nitroglycerine) zijn een soort geneesmiddel die de arts inzet om pijn op de borst te behandelen die optreedt bij een hartaandoening. Dit medicijn verwijdt de bloedvaten (vasodilatatie), zodat het bloed gemakkelijker naar het hart kan stromen. Hoofdpijn is een veel voorkomende bijwerking van nitraten. De patiënt krijgt te maken met lichte tot matige hoofdpijn kort nadat hij het geneesmiddel heeft gebruikt, of anders krijgt hij mogelijk een intense migraineaanval ongeveer drie tot zes uur na inname van het medicijn. De patiënt kampt soms ook met misselijkheid, braken of een overgevoeligheid voor licht (fotofobie). De hoofdpijn verdwijnt soms als het lichaam aan het geneesmiddel gewend is geraakt. Als de patiënt nitraten gebruikt en hoofdpijn krijgt, gaat de patiënt het best door met het innemen van het geneesmiddel en neemt hij contact op met de arts.

Andere medicijnen en supplementen die hoofdpijn kunnen veroorzaken

Vitaminesupplementen en elke vorm van stimulerend middel zoals dieetpillen leiden mogelijk ook tot (ernstige) hoofdpijn. De geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van andere gezondheidsproblemen zoals angststoornissen, astma (chronische ontsteking van luchtwegen in longen), een depressie, fibromyalgie en chronische vermoeidheid veroorzaken bij een aantal patiënten eveneens chronische hoofdpijn.

Behandeling van hoofdpijn door gebruik van medicatie

Patiënten met hoofdpijn moeten met hun arts samenwerken om erachter te komen welk medicijn de hoofdpijn veroorzaakt. Over het algemeen geneest de hoofdpijn door het gebruik van de boosdoener te stoppen of de dosering van het medicijn te verlagen. Het is echter erg belangrijk om een arts te raadplegen voordat een patiënt een voorgeschreven medicijn stopzet. Als geneesmiddelen zonder recept, cafeïne of alcohol verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van hoofdpijn, moet de inname van deze producten worden beperkt zodat de hoofdpijn verdwijnt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Geneesmiddelen en medicijnen tijdens zwangerschapGeneesmiddelen en medicijnen tijdens zwangerschapZwanger? Welke geneesmiddelen en medicijnen mag ik tijdens mijn zwangerschap innemen, vraagt u zich vast af. Iemand die…
Van hoofdpijn tot kopzorgenVan hoofdpijn tot kopzorgenWe hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhel…

Darmperforatie: oorzaken en behandeling geperforeerde darmDarmperforatie: oorzaken en behandeling geperforeerde darmEen zogenaamde darmperforatie of geperforeerde darm is een uiterst ernstig ziektebeeld, waarbij er een scheur in de wand…
Gebarsten lippen: oorzaken en behandeling van gescheurde lipGebarsten lippen: oorzaken en behandeling van gescheurde lipDroge, gebarsten lippen zijn onaantrekkelijk om naar te kijken, verveld en daarom zeer irritant. Een gescheurde lip kan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Geraadpleegd op 19 juni 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • 4 Types of Medications That Can Cause Headaches, https://www.epainassist.com/headache/types-of-medications-that-can-cause-headaches
  • Medication Overuse Headache, https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/medication-overuse-headache-3/
  • Medications and substances causing headache, http://www.medlink.com/article/medications_and_substances_causing_headache
  • Medicines That Can Cause Headaches, https://www.webmd.com/migraines-headaches/medication-headaches#1
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.