Slechte (stinkende) geur in neus: Oorzaken van stank in neus

Slechte (stinkende) geur in neus: Oorzaken van stank in neus Af en toe kampt een patiënt met een vieze geur die afkomstig lijkt te komen of afkomstig is uit de binnenkant van de neus. Diverse aandoeningen aan onder andere de sinussen, de neusgangen en de mond zijn hiervoor mogelijk verantwoordelijk. Ook bepaalde voedingsmiddelen, dranken en medicijnen leiden mogelijk tot de slechte geur in de neus. Meestal is de stank uit de neus niet afkomstig van een ernstige ziekte en dan helpen levensstijlwijzigingen, vrij verkrijgbare medicijnen en andere huismiddeltjes. Bij een ernstigere oorzaak van een slechte geur in de neus is een medische behandeling nodig om het probleem te verhelpen en de levenskwaliteit van de patiënt te verhogen.
Sinusitis leidt mogelijk tot vermoeidheid / Bron: Concord90, PixabaySinusitis leidt mogelijk tot vermoeidheid / Bron: Concord90, Pixabay

Acute of chronische sinusitis en stank in de neus

Sinusitis, een infectie van de sinussen (neusbijholten) is meestal het gevolg van een bacterie, maar ook een virus of een schimmel leidt mogelijk tot deze aandoening. Een sinusinfectie gaat gepaard met onder andere een verstopte neus, hoofdpijn, druk op het gezicht, postnasale drip (overmatig veel slijm in de achterkant van de keel: keelslijmen) en vermoeidheid. Door deze tekenen krijgen geuren mogelijk een andere betekenis voor de patiënt. Verder kampt een patiënt mogelijk met een slechte adem en een verkleurde, stinkende afscheiding uit de neus en achterkant van de keel (keelslijmen), die allemaal mogelijk leiden tot stank in de neus. Acute sinusitis houdt meestal ongeveer drie à acht weken aan, terwijl chronische sinusitis soms langer dan acht weken duurt.

Atrofische rhinitis

Atrofische rhinitis is een ziekte waarbij de normale ruimte in de neus vergroot als gevolg van een verschrompeling van het slijmvlies van de neus. De aandoening presenteert zich ook met korstvorming binnen de neus en een verstopte neus. Soms ontstaan ook maden in de neus die afkomen op de vieze geur; deze doen de geur nog verergeren.

Droge mond en stinkende geur in neus

Een droge mond komt tot stand wanneer een patiënt te weinig speeksel produceert. Bekende oorzaken van een droge mond zijn:

Naast de droge mond zijn een gevoel van uitdroging en gezwollen neusholtes andere symptomen. Speeksel is belangrijk want dit verwijdert constant ongewenste microben en deeltjes uit de mond, en daarnaast neutraliseert het zuren. Door een speekseltekort komt bijgevolg vaker een slechte geur of smaak in de mond (smaakstoornis) en neus (geurstoornis) tot uiting, bijvoorbeeld door een slechte adem en tandbederf.

Fantosmie, reukstoornis met onechte vieze geur in de neus

Fantosmie is een aandoening waarbij patiënten dingen ruiken die er niet zijn. Fantosmie treedt op bij een verstoorde reukzin. De waargenomen geur is bij iedereen anders, zoals bijvoorbeeld een geur van brandlucht, metaal, chemicaliën, verrotting, verval of uitwerpselen. Fantosmie treft slechts ongeveer 10-20% van de patiënten met geurstoornissen. Deze geurstoornis resulteert mogelijk uit:

Kanker en neusgeur van ontlasting

Zeer zelden produceert kanker in de neus of kanker in de mond een vieze geur in de neus die doet denken aan de geur van ontlasting.

Roken veroorzaakt mond- en tandproblemen en ook een vieze geur in de neus / Bron: Geralt, PixabayRoken veroorzaakt mond- en tandproblemen en ook een vieze geur in de neus / Bron: Geralt, Pixabay

Roken en tabaksgebruik

Roken en tabaksgebruik veroorzaakt sneller mond- en tandproblemen waardoor vaker tand- en tandvleesaandoeningen tot stand komen. Ook ontstaat hierdoor sneller een vieze ademgeur. Verder smaakt en ruikt voedsel minder goed door deze ongezonde gewoonte. Zo ervaren rokers mogelijk een slechte geur in de neus bij bepaalde voedingsmiddelen terwijl het voedsel niet slecht is.

Tandproblemen en slechte mondhygiëne

Bacteriën komen binnen bij gaatjes in de tanden (cariës). Deze veroorzaken onaangename gassen zoals zwavel wanneer ze afbreken. Tandbederf of gingivitis (tandvleesontsteking) veroorzaken meestal gaatjes. Deze gassen reizen mogelijk door naar de sinussen waardoor een slechte geur in de neus ontstaat. Door een slechte mondhygiëne, waarbij voedseldeeltjes achterblijven in de mond, vergroot de kans op een slechte smaak of geur in de mond. Door tandproblemen stijgt eveneens het risico op het krijgen van tandplak, wat mogelijk resulteert in tandbederf en parodontitis.

Tuberculose

Tuberculose van het neusslijmvlies veroorzaakt een granulomateuze ontsteking en aanhoudende necrose (weefselversterf), hetgeen resulteert in de dood van weefsels en een vieze geur die uit de neus komt.

Bepaalde medicijnen leiden mogelijk tot stank in de neus / Bron: Stevepb, PixabayBepaalde medicijnen leiden mogelijk tot stank in de neus / Bron: Stevepb, Pixabay

Voedingsmiddelen, dranken en medicijnen

In voedingsmiddelen drank bevinden zich microscopisch kleine moleculen die het reukvermogen stimuleren. Deze moleculen reizen naar de sinussen via een gang vlakbij waar het gehemelte aansluit op de neus. Deze moleculen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het smaak- en geurvermogen. Bepaalde voedingsmiddelen en dranken, evenals sommige medicijnen blijven in de mond aanwezig of veroorzaken stank in de neus en dan vooral:

Vreemd voorwerp in neus

Een vreemd voorwerp in de neus dat al enkele dagen vastzit in de neus veroorzaakt een etterende afscheiding en geur.

Andere aandoeningen en slecht ruikende geur in de neus

Enkele andere aandoeningen veroorzaken mogelijk een vieze geur in de neus en/of mond:

Behandeling

Zelfzorg

Gehydrateerd blijven
Vaak is een slechte geur in de neus afkomstig van een aandoening die uitdroging veroorzaakt. Het is bijgevolg belangrijk om voldoende te drinken. Wanneer een patiënt te weinig speeksel produceert, is het gebruik van kunstmatig speeksel of suikervrij snoep inzetbaar om de speekselproductie te verhogen. Ook krijgen patiënten meer speeksel door het eten van voedingsmiddelen waarop ze veel moeten kauwen, zoals vezelrijke groenten en fruit.

Twee keer per dag de tanden poetsen is belangrijk / Bron: Photo Mix, PixabayTwee keer per dag de tanden poetsen is belangrijk / Bron: Photo Mix, Pixabay
Goede mondhygiëne beoefenen
Een goede tand- mondhygiëne behandelt diverse aandoeningen die een slechte geur in de mond en neus met zich meebrengen:
 • dagelijks flossen
 • dagelijks het kunstgebit en andere tandapparaten reinigen
 • de tanden tweemaal per dag poetsen met tandpasta op basis van fluoride en minstens gedurende twee minuten
 • de tong dagelijks reinigen met een tandenborstel of een tongkrabber
 • regelmatig een tandheelkundige controle inlassen en de tanden laten reinigen door een tandarts
 • stoppen met roken en tabaksgebruik.
 • suikervrije kauwgom kauwen minuten na de maaltijd en dit gedurende vijf minuten
 • voedsel en dranken beperken die bijdragen aan uitdroging, zoals koffie en alcohol

Vrij verkrijgbare medicijnen gebruiken
Ook enkele vrij verkrijgbare medicijnen behandelen aandoeningen die een slechte geur in de neus veroorzaken:
 • antihistaminica: Deze blokkeren ontstekingen, en openen een verstopte neus en sinussen
 • decongestivumneussprays: Deze neussprays verminderen ontstoken neusholtes en vergroten de sinusafvoer. De meeste nasale decongestivumsprays zijn drie à vier dagen bruikbaar.

Zoutwaterspoeling om de neus spoelen
Het gebruik van een spoeling met zout water vermindert de intensiteit van stan in de neus tijdelijk.

Medische behandeling

Soms is een medische behandeling nodig. Sinus- of neusinfecties die langer dan zeven à tien dagen aanhouden, vereisen meestal een antibioticabehandeling gedurende drie dagen à vier weken. Verder zijn topische (op de huid toegepaste) corticosteroïde neussprays voor inzetbaar om de ontsteking van de neus en de sinussen te verminderen. Chirurgie is nodig bij structurele problemen zoals bij neusbotdefecten, neuspoliepen of afgesloten luchtwegen.

Het is belangrijk om uitdroging te voorkomen door voldoende te drinken (maar beter geen alcohol of cafeïne) / Bron: Jarmoluk, PixabayHet is belangrijk om uitdroging te voorkomen door voldoende te drinken (maar beter geen alcohol of cafeïne) / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Preventie van slechte geur in de neus

Door enkele veranderingen in de levensstijl door te voren, verlaagt de kans op bepaalde factoren die leiden tot een slechte ruikende geur in de neus:
 • antihistaminica of decongestiva gebruiken om een neus- of sinusontsteking te behandelen
 • een goede mond- en tandhygiëne beoefenen
 • gehydrateerd blijven
 • niet roken of geen tabaksproducten gebruiken
 • praten met een arts over het verminderen of wisselen van medicijnen die mogelijk leiden tot een droge mond
 • regelmatig de tandarts bezoeken en tand- of mondinfecties laten behandelen
 • vezelrijk voedsel eten
 • voedsel en dranken vermijden die slechte geuren in de mond veroorzaken, zoals knoflook en uien
 • voedsel en dranken vermijden of beperken die uitdroging veroorzaken, zoals cafeïne en alcohol

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonmaken van een stinkende wasmachineSchoonmaken van een stinkende wasmachineEen stinkende wasmachine is erg vervelend, maar gelukkig kun je dit gemakkelijk verhelpen. Lees hier hoe je gemakkelijk…
Stinkneus of ozaenaStinkneus of ozaenaStinkneus, ozaena, klebsiella, vieze geur. Een stinkneus oftewel ozaena is een vervelend aandoening, waarbij er een viez…
Kenmerken en oorzaken van de bierscheetDe bierscheet is een alom bekend fenomeen bij de liefhebbers van het gerstenbrouwsel bier. Echter zijn deze liefhebbers…
Wat te doen aan een slechte ademWat te doen aan een slechte ademEen slechte adem kan een enorme spelbreker en afknapper voor anderen zijn. Maar vaak heeft iemand met een slechte stinke…

Eikenprocessierups: symptomen, oorzaak en behandelingEikenprocessierups: symptomen, oorzaak en behandelingDe eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw worden ze steeds vak…
Gehemelte verbrand: symptomen, oorzaken en behandelingGehemelte verbrand: symptomen, oorzaken en behandelingEen verbrand gehemelte wordt meestal veroorzaakt door de inname van voedsel of dranken die te warm zijn. Vooral het geno…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 401711, Pixabay
 • Geraadpleegd op 30 juni 2019:
 • Bad smell in nose – causes and treatment, https://www.healtholino.com/bad-smell-in-nose-causes-and-treatment/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What causes a bad smell in the nose?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325596.php
 • What causes a musty smell in the nose?, https://patient.info/news-and-features/what-causes-a-musty-smell-in-the-nose
 • What is the cause of bad smell in the nose? How can one deal with it?, https://www.quora.com/What-is-the-cause-of-bad-smell-in-the-nose-How-can-one-deal-with-it
 • What’s Causing the Bad Smell in My Nose, and How Do I Cure It?, https://www.healthline.com/health/bad-smell-in-nose
 • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Photo Mix, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.