Harde stoelgang met slijm: oorzaken, behandeling & preventie

Harde stoelgang met slijm: oorzaken, behandeling & preventie Harde stoelgang met slijm is een van de vele mogelijke (afwijkende) manifestaties van ontlasting en moet door een arts worden onderzocht als het herhaaldelijk voorkomt. In het maag-darmkanaal zitten veel slijmklieren. Deze afscheiding helpt voedselbrij die uit de maag komt, te vermengen en effectief te verteren. Het verhoogt ook het vermogen van de darmwand om de stoelgang te laten glijden en helpt zo het verteerde voedsel door de darm naar het rectum te transporteren, waarna het via de anus geloosd kan worden. De hoeveelheid slijm is meestal zo klein dat het niet opvalt in de ontlasting. Als het gaat om zichtbaar slijm in de ontlasting, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals veranderingen in het dieet, voedselintolerantie, infectieziekte, een inflammatoire darmaandoening of (soms) kanker.

Harde stoelgang met slijm

Consistentie, kleur en vorm van de stoelgang worden aanzienlijk beïnvloed door wat je eet. Omdat niemand elke dag hetzelfde eet, varieert de stoelgang bijna dagelijks. Harde stoelgang met slijm kan dagelijks of regelmatig optreden. Het is meestal geen teken van een ziekte. Het wijst eerder op milde obstipatie of slecht voedsel. Als een harde ontlasting met slijm maar dagelijks of zeer regelmatig optreedt, dan kan dit duiden op een onderliggende ziekte. De oorzaken houden meestal verband met het maag-darmkanaal of de voeding die je eet. Harde stoelgang met slijm kan bijvoorbeeld duiden op obstipatie en voedselintolerantie.

Oorzaken van harde stoelgang met slijm

Dagelijkse kleine veranderingen in de ontlasting zijn normaal en duiden niet op een pathologische verandering. Slijm in de ontlasting kan al ontstaan ​​wanneer de darm zeer veel moeite moet doen om bepaalde componenten uit het voedsel te verteren; ze worden dan uitgescheiden met slijm. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij voedselintolerantie, een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld lactose-intolerantie, waarbij je lactose niet of niet volledig kan verteren. Dergelijke intoleranties gaan vaak gepaard met lichte tot ernstige buikpijn en buikkrampen. Vaker wordt echter diarree waargenomen als een begeleidend symptoom. Als het gaat om harde ontlasting met slijm, is de oorzaak vaak gerelateerd aan obstipatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door verstoppend en vezelarm voedsel. Kant-en-klaarmaaltijden of fast food zijn nogal eens de boosdoeners van harde ontlasting met slijm, zeker als je het regelmatig eet. Een harde stoelgang met slijm komt ook vaak voor bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Het wisselt dan af met diarree, maar het slijm is er bijna altijd. Als het slijm geelachtig wordt met een harde ontlasting, moet dit nader worden onderzocht, omdat dit kan duiden op inflammatoire darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Huisarts raadplegen

Bij welke symptomen een arts raadplegen?

Iedereen heeft wel eens last een harde stoelgang gehad met slijm. Het is niet altijd nodig om je huis​arts te raadplegen als je dit opmerkt. Je moet echter je huisarts raadplegen als chronische obstipatie met slijm vaak of zeer regelmatig aanwezig is. Bovendien is een medisch bezoek ook nodig als je last hebt van afwisselend diarree en obstipatie met slijmerige ontlasting of bloed in de ontlasting, al dan niet gepaard gaande met klachten als constante buikkrampen, misselijkheid, braken en een opgeblazen gevoel.

Geel slijm

Ook als de vorm of samenstelling van je stoelgang op de langere termijn verandert, moet een arts worden geraadpleegd. Hetzelfde geldt als de stoelgang wordt omgeven door geel slijm. In dit geval kan het pus zijn. In het geval van een groene ontlasting met slijm is het mogelijk dat er een infectie met Salmonella is. Bij infecties of ernstige darmontsteking kan er ook harde stoelgang optreden met slijm.

Voeding of stress

Een arts zal ook onderzoeken of de klachten worden veroorzaakt door voedselintolerantie. Daarom is het raadzaam om een ​​arts te raadplegen als zowel harde als zachte ontlasting met slijm regelmatig voorkomt na het eten van bepaald voedsel. De arts moet ook worden geraadpleegd als dezelfde symptomen zich voortdurend voordoen in stressvolle situaties, zodat onderzocht kan worden of er een verband is.

Hamburger / Bron: Len Rizzi (photographer), Wikimedia Commons (Publiek domein)Hamburger / Bron: Len Rizzi (photographer), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Onderzoek en diagnose

Harde ontlasting met slijm kan onregelmatig optreden als gevolg van wat je eet. Zodra je het uitlokkende voedsel niet meer eet, normaliseert de stoelgang weer. Sommige mensen reageren op bepaald voedsel veel gevoeliger dan anderen en kunnen zelfs van een incidenteel broodje hamburger en een frietje onmiddellijk reageren met harde ontlasting met slijm. De ontlasting keert weer terug naar normaal als je weer gezond en vezelrijk eet. De huisarts zal vragen stellen over je klachten, maar ook over je eetgewoonten en je leefstijl. Tevens zal de huisarts je medische geschiedenis on ogenschouw nemen. Ook zal de arts lichamelijk onderzoek doen. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek of beeldvormingsonderzoek.

Complicaties

Harde stoelgang met slijm is in de meeste gevallen onschadelijk. Het kan echter ook geassocieerd worden met een ernstige ziekte of zelfs complicaties veroorzaken. Vooral indien het in combinatie met constante buikkrampen en buikpijn, zware bloedingen en braken, of als het komt door chronische inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, ernstige intestinale infecties of kanker.

Harde stoelgang met of zonder slijm kan leiden tot problemen en zelfs complicaties bij onschadelijke oorzaken als het lang aanhoudt. Ten eerste kan zich een chronische obstipatie ontwikkelen. Op de darmwand en de anus zitten vaak kleine scheurtjes (anuskloofjes), die kunnen bloeden. Ook kunnen er aambeien optreden door het persen. Bovendien is de darmwand chronisch geïrriteerd.

De constante darmirritatie vanwege de harde ontlasting stimuleer slijmproductie, omdat het darmslijmvlies chronisch beschadigd is. Dit leidt vaak tot algemene verzwakking van de darm en dus tot een verhoogde vatbaarheid voor andere darmziekten. Dit geldt ook voor bacteriële darmontsteking. In dit geval vormt er zich etterig slijm, afgewisseld met harde stoelgang of diarree. Een andere complicatie van chronische obstipatie is de zogenaamde endeldarmverzakking als gevolg van persen tijdens het poepen.

Behandeling van harde ontlasting met slijm

De behandeling van harde stoelgang met slijm hangt volledig af van de oorzaak. Als het slechts één keer optreedt en niet als onderdeel van een terugkerende reeks ervaringen, kunnen eenvoudige huismiddeltjes helpen. Gedroogde pruimen hebben bijvoorbeeld een licht laxerend effect wanneer ze in gezonde hoeveelheden worden gegeten en worden aanbevolen bij harde ontlasting. Het is ook belangrijk om voldoende (water) te drinken. De harde ontlasting met slijm moet dan snel weer normaal worden, maar het kan ook leiden tot lichte diarree. Bovendien zal de huisarts bij obstipatie adviseren of veel vezels te eten, genoeg te drinken, elke dag te bewegen, je poep niet op te houden als je aandrang voelt en om op regelmatige tijden te eten. Verder kunnen laxeermiddelen helpen.

In geval van een ontsteking kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Bij een voedselintolerantie kunnen de klachten voorkomen worden door voedingsmiddelen waarop een allergische reactie ontstaat uit het dieet te elimineren. Buikkrampen kunnen symptomatisch worden behandeld totdat de harde ontlasting met slijm normaliseert.

Preventie

Harde ontlasting met slijm kan het beste worden voorkomen door een vezelrijk dieet, dagelijks te beweging en voldoende drinken. Veel verse groenten en fruit, weinig kant-en-klaar voedsel en fast food, zijn de beste garantie voor een goede darmgezondheid. Voor intoleranties zijn er veel alternatieve voedingsmiddelen die geen gluten of lactose bevatten en tegelijk goed smaken. Dit is beter dan het onderdrukken van de klachten met medicijnen.

Regelmatige, vrij kleine maaltijden gedurende de dag doen het spijsverteringskanaal goed; beter dan een grote maaltijd en dan lange tijd niets meer. Voor permanente problemen, zoals het prikkelbare darm syndroom, kunnen ontspanningsoefeningen helpen en is het raadzaam om triggers van harde ontlasting met slijm uit de weg te gaan. Stress, negatieve emoties of zelfs ongezond voedsel kan snel tot klachten leiden en moet daarom zo veel mogelijk worden uitgesloten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moeilijke stoelgang: wat doe je eraan?Moeilijke stoelgang: wat doe je eraan?Als je last hebt van je darmen en een moeilijke stoelgang ben je niet de enige. Een moeilijke stoelgang komt bij veel me…
Zwanger worden en vruchtbaar slijmZwanger worden en vruchtbaar slijmJe wilt zwanger worden. Maar wanneer weet je nou wanneer je op je meest vruchtbaar bent en dus ook de meeste kans hebt o…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Snot en slijm: erg belangrijk voor de mensSnot en slijm: erg belangrijk voor de mensWe vinden het irritant: iemand die de hele tijd zijn neus zit op te halen omdat hij een overmaat aan snot heeft. Of iema…

Virale hemorragische koorts: Ernstig ziektebeeld door virusVirale hemorragische koorts: Ernstig ziektebeeld door virusVirale hemorragische koorts zijn een diverse groep menselijke ziekten waarbij een virale infectie leidt tot koorts en bl…
Slokdarmzweer: Oorzaken en symptomen van zweervormingSlokdarmzweer: Oorzaken en symptomen van zweervormingDe slokdarm is de buis die de keel met de maag verbindt. Bij een slokdarmzweer is er schade opgetreden in het slijmvlies…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
  • https://www.mcl.nl/patient/specialismen-en-centra/dietetiek/medisch-abc/ziektebeelden/voedselintolerantie
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/lactose-intolerantie.aspx
  • https://www.webmd.com/digestive-disorders/mucus-in-poop-stool
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verstopping.aspx
  • https://www.thuisarts.nl/verstopping/ik-heb-last-van-verstopping
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/310101.php
  • Afbeelding bron 1: Len Rizzi (photographer), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.