Natuurlijk middel tegen buikpijn: zelfzorg & kruidenmiddelen

Natuurlijk middel tegen buikpijn: zelfzorg & kruidenmiddelen Buikpijn kan elke persoon op elke leeftijd treffen en heeft veel verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak van buikpijn of buikkrampen is spanning in de spieren in het maagdarmkanaal, die wordt veroorzaakt door ziekte, stress of zelfs voedsel. Maar wat kan je doen aan buikpijn? Is er een natuurlijk middel tegen buikpijn? Welke huismiddeltjes helpen? En zijn er tips en trucs die meteen werken? Gelukkig is buikpijn in de meeste gevallen geen reden voor een bezoek aan de huisarts. Buikpijn gaat vaak vanzelf over en huismiddeltjes en zelfzorgmaatregelen kunnen de pijn te verlichten. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten wel altijd de huisarts.

Wat helpt tegen buikpijn?

Buikpijn is de algemene term voor alle soorten pijn in het gehele buikgebied. Buikpijn kent veel mogelijke oorzaken. Welke huismiddeltjes kunnen helpen tegen buikpijn, hangt natuurlijk ook af van de onderliggende aandoening of ziekte. De term 'buikpijn' betekent echter meestal pijn in de bovenbuik of pijn in de onderbuik. Vaak is de pijn dan te wijten aan een overdadige maaltijd of aan een algeheel ongezond dieet. Stress is ook een van de vaak voorkomende triggers. Vrouwen lijden ook vaak aan buikpijn als gevolg van gynaecologische problemen. Maar wat helpt tegen buikpijn? Veel mensen nemen snel hun toevlucht tot buikpijn voor vrij verkrijgbare pijnstillers en andere medicijnen. De medicijnen belasten echter ook het spijsverteringskanaal en onderdrukken de pijn slechts tijdelijk. Daarom is het vaak beter om natuurlijke huismiddeltjes te gebruiken voor buikpijn.

Warme kruik bij buikpijn / Bron: Absolutimages/shutterstockWarme kruik bij buikpijn / Bron: Absolutimages/shutterstock

Warmte als natuurlijk middel tegen buikpijn

Warme kruik of warm bad

In veel gevallen kan warmte zeer effectief worden ingezet in geval van buikpijn. De oude vertrouwde warmwaterkruik of een kersenpitkussen helpen om buikpijn tegen te gaan. Warmte is vooral goed voor buikkrampen, krampende buikpijn of menstruatiekrampen. Maar waarom is dat zo? De warmte remt de pijnreceptoren, zodat de buikpijn wordt verlicht. Bovendien bevordert warmte de bloedcirculatie in het weefsel, dat op zijn beurt ontspannend werkt en dus ook de spieren ontspant. Als alternatief voor een warmwaterkruik of een kersenpitkussen, helpt ook het nemen van een warm bad. Voeg hier wat geschikte etherische olie aan toe, die ook helpen tegen buikpijn, zoals kamille of munt. Zorg ervoor dat het badwater niet te heet is.

Warme omslaghanddoek

Een ander huismiddeltje tegen buikpijn is een warme omslaghanddoek. Een ander type warmte produceert het jezelf omwikkelen met een omslaghanddoek of een andere voldoende grote doek. Je kan bijvoorbeeld heet water maken met kamille, waar je vervolgens de doek in kan doen. Na een paar minuten wikkel je de handdoek (voldoende uitwringen om een waterballet te voorkomen) gewoon om je buik en ontspan je vervolgens. Het voordeel van de wikkelmethode is dat de warmte zowel van voren als van achteren stroomt.

Verse gemberwortelstok / Bron: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Verse gemberwortelstok / Bron: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Buikpijn tegengaan met thee

Veel thee drinken helpt vaak ook. Venkelthee, kamillethee of thee met gember zijn vaak effectief gebleken bij buikpijn, evenals thee met karwij. In sommige drogisterijen zijn er ook speciale gastro-intestinale theeën verkrijgbaar die de buik kalmeren en zo de pijn verlichten. Het positieve van thee is dat het er tegelijkertijd voor zorgt dat je voldoende vocht binnenkrijgt, hetgeen uiterst belangrijk is bij buikpijn met diarree, omdat je dan veel vocht verliest. Theeën zijn bovendien niet koolzuurhoudend, wat je moet vermijden in geval van buikpijn. Thee helpt vooral bij stressgerelateerde buikpijn, onschadelijke gastro-intestinale infecties, maagklachten of menstruatiekrampen. Elk type thee heeft verschillende ingrediënten en eigenschappen. Daarom kan, afhankelijk van de symptomen, een bepaalde thee geschikter zijn dan een andere. Voor buikpijn helpen de volgende theeën vooral goed:
 • gember: helpt bij opgeblazen gevoel en winderigheid en bevordert de spijsvertering
 • karwij: is goed voor de spijsvertering en gaat winderigheid tegen
 • melisse en kamille: kalmerend voor de maag
 • anijs en venkel: krampstillend effect
 • salie: antibacterieel effect
 • pepermunt: bevordert de spijsvertering, verlicht misselijkheid en bevordert de productie van galsap

Zelfzorg: wat te eten bij buikpijn?

Pruimen tegen verstopping

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook helpen bij buikpijn. Bij buikpijn door obstipatie helpt het om gedroogd fruit zoals pruimen te eten. In pruimen zit een stofje dat laxerend werkt en pruimen bevatten tevens voedingsvezels, die de darmen stimuleren om goed te werken en dit zorgt voor een goede stoelgang. Daarnaast is het belangrijk om elke dag 1,5 tot 2 liter te drinken, aangezien dit helpt om verstopping tegen te gaan.

Verspreid over de dag eten

Als je een gevoelige spijsvertering hebt, eet dan meerdere, kleine maaltijden per dag in plaats van drie grote maaltijden. Dit voorkomt buikpijn en houdt de stofwisseling op gang. Over het algemeen moet voor gezonde voeding worden gezorgd bestaande uit groenten, fruit, peulvrichten, zaden en noten en volkoren graanproducten. Als je problemen met je buik hebt, is het van belang om bijzondere aandacht besteden aan je dieet om onnodige belasting van het maagdarmkanaal te voorkomen. Het is vooral belangrijk om zwaar en vet voedsel te vermijden.

Bananen zijn goed voor de spijsvertering / Bron: Ajcespedes, PixabayBananen zijn goed voor de spijsvertering / Bron: Ajcespedes, Pixabay

BRAT-dieet

Voorts wordt aanbevolen om licht verteerbaar voedsel te eten dat het spijsverteringsstelsel niet belast. Bijvoorbeeld beschuit, aardappelen, rijst, wortelen, bananen, appels en peren en (als vlees) gevogelte. Als je herstelt van een maag-darminfectie wordt het BRAT-dieet aanbevolen. BRAT staat voor banaan, rijst, appelmoes en toast.

Lichamelijke activiteit

Net als een warmwaterkruik leidt lichamelijke activiteit ook tot een verbeterde bloedcirculatie in de spieren. Als gevolg hiervan kunnen krampen worden opgelost en de spieren ontspannen. Milde vormen van beweging, zoals wandelen of gymnastiek, zijn bijzonder geschikt bij obstipatie. Ook aanbevolen zijn matig joggen/hardlopen of zwemmen.

Vermijd alcohol, tabak en koffie

De consumptie van koffie, sigaretten of alcohol kan de reeds bestaande buikpijn verergeren, omdat hun consumptie de maag irriteert. Daarom kan je je beter onthouden van deze stoffen in het geval van acute maagproblemen. Overigens kan de maag ook geïrriteerd zijn door het gebruik van bepaalde pijnstillers.

Kruidenmiddelen tegen buikpijn

Verschillende geneeskrachtige planten en kruiden vertonen een bijzonder goede werking tegen buikpijn. De genezende planten kunnen nuttig zijn, vooral in de vorm van thee (zie boven) of als afgewerkte preparaten. De volgende medicinale planten zijn bijzonder effectief gebleken tegen buikpijn:
 • Engelwortel: deze plant uit de schermbloemenfamilie ontspant het maagdarmkanaal en stimuleert ook de productie van gal, wat de spijsvertering bevordert.
 • Pepermunt: ontspant en kalmeert de maag-darmspieren. Kan ook helpen bij winderigheid en misselijkheid. Het bevat flavonoïden en bitterstoffen.
 • Kamille: de bloemen van kamille zijn anticonvulsief, ontstekingsremmend, immuunstimulerend en antibacterieel. Het genezende effect is voornamelijk te wijten aan de aanwezige etherische oliën.
 • Karwij: antispasmodisch, bloedsomloopbevorderend en antimicrobieel. Helpt bij winderigheid, opgeblazen gevoel en buikkrampen. Het bevat flavonoïden, coumarinederivaten en fenolcarbonzuren.
 • Mirre: dit is een gomhars met een sterk ontstekingsremmend effect en het desinfecteert bacteriën en ziektekiemen. Mirre is vooral nuttig bij darmkrampen en bevat naast de essentiële oliën tannines en bitterstoffen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikpijn bij kinderenBuikpijn bij kinderenBuikpijn bij kinderen is heel vervelend. Het kan veel verschillende oorzaken hebben zoals stress, diarree, maagzuur, con…
Een maagzweer of gewoon buikpijn?Een maagzweer of gewoon buikpijn?Buikpijn is de meest gehoorde klacht, vooral kinderen klagen hier nog al eens van. De buik bestrijkt een groot gebied en…
Natuurlijke middelen tegen oorsmeer en buikpijnNatuurlijke middelen tegen oorsmeer en buikpijnVeel oorsmeer Kinderen hebben er vaak last van. Vaak is de dokter de aangewezen persoon om veel oorsmeer te verhelpen, m…
Wat te doen bij spastische darmen?Wat te doen bij spastische darmen?Een spastische darm wordt ook wel een prikkelbare darm genoemd. Met een prikkelbare darm heb je wekenlang buikpijn. Met…

Pijn in de onderbuik: oorzaken onderbuikpijn bij man & vrouwPijn in de onderbuik: oorzaken onderbuikpijn bij man & vrouwPijn in de onderbuik duidt specifiek op pijn die zich in de onderbuik bevindt. Bijna iedereen ervaart bij tijd en wijle…
Buikkrampen: Oorzaken van krampaanvallen in buikstreekBuikkrampen: Oorzaken van krampaanvallen in buikstreekEen plotseling, ongecontroleerd, strak en scherp gevoel in de buikspieren duidt op de aanwezigheid van buikkrampen (koli…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michaeljung/Shutterstock.com
 • http://www.e-gezondheid.be/darmproblemen-sommige-planten-en-etherische-olien-helpen/actueel/900
 • https://www.nieuwsblad.be/cnt/g0vun0cb
 • https://dieetditdieetdat.nl/blog/vijf-tips-obstipatie/
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verstopping.aspx
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Grote_engelwortel
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Mirre
 • https://www.healthline.com/health/digestive-health/natural-upset-stomach-remedies#chamomile-tea
 • https://emilykylenutrition.com/natural-remedies-to-cure-a-stomachache/
 • Afbeelding bron 1: Absolutimages/shutterstock
 • Afbeelding bron 2: Nataraja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Ajcespedes, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.