Stille beroerte: Hersenaandoening zonder herkenbare tekenen
Één op de drie zeventigplussers heeft al eens minstens één keer een stille beroerte gehad. Een stille beroerte (asymptomatisch herseninfarct) is een beroerte die geen uiterlijke symptomen heeft die gepaard gaan met een beroerte. Bij deze gevaarlijke vorm van een beroerte weet de patiënt meestal niet dat hij een beroerte heeft gehad. Hoewel een stille beroerte geen gemakkelijk te herkennen symptomen veroorzaakt, ontstaat toch hersenschade. Na het optreden van meerdere stille beroertes ontstaat cumulatieve hersenschade wat wel gepaard gaat met symptomen zoals concentratieproblemen en snelle valpartijen. Een multidisciplinaire behandeling is nodig om de symptomen te verlichten of hiermee om te leren gaan. De hersenen kunnen de getroffen hersenschade mogelijk compenseren maar dit vermogen vermindert naarmate meerdere stille beroertes ontstaan. Bij de neurologische aandoening ontstaan tot slot soms ook complicaties.
Epidemiologie
Stille beroertes komen vaak voor bij ouderen, vooral bij mensen van 70 jaar en ouder. Het risico op stille beroertes neemt toe met de leeftijd, en een aanzienlijk percentage van de oudere bevolking ervaart deze aandoening zonder zich bewust te zijn van de hersenschade die is opgetreden. Studies tonen aan dat stille beroertes een belangrijk risico vormen voor het ontwikkelen van symptomatische beroertes en cognitieve achteruitgang.
Oorzaken
Stille beroertes treden op wanneer onvoldoende bloed- en zuurstoftoevoer naar een klein hersengebied optreedt, hetgeen leidt tot schade aan de hersencellen. Een stille beroerte is ‘stil’ omdat ze ‘stille’ hersengebieden treft die geen merkbare verandering veroorzaken in de motorische functies van een getroffen patiënt. Een stille beroerte tast meestal hersengebieden aan die verband houden met verschillende denkprocessen, de stemmingsregulatie en cognitieve functies.
Risicofactoren
Er zijn verschillende risicofactoren geassocieerd met een stille beroerte. Veel van deze risicofactoren zijn dezelfde als deze van een ernstige symptomatische beroerte.
Aandoeningen
Volgende aandoeningen zijn geassocieerd met een stille beroerte:

Roken verhoogt de kans op een stille beroerte /
Bron: Geralt, Pixabay
Omgevingsfactoren
Een stille beroerte ontstaat sneller wanneer één of meer van deze risicofactoren aanwezig zijn:
- een sedentaire levensstijl (weinig lichaamsbeweging)
- geslacht: vrouwen hebben een verhoogd risico op een stille beroerte
- leeftijd/veroudering: het risico op een stille beroerte neemt toe met de leeftijd, maar kan ook jongere volwassenen treffen.
- sigaretten roken
Symptomen
Typische symptomen van een beroerte zoals
verlammingsverschijnselen, een
onduidelijke spraak,
pijn of een verandering in de tastzin komen niet tot uiting omdat deze neurologische aandoening enkel ‘stille’ hersengebieden aantast. Een stille beroerte treft meestal een klein hersengebied waardoor geen tekenen tot stand komen, maar wanneer patiënten meerdere stille beroertes krijgen, ontstaan wel symptomen zoals
Alarmsymptomen
Alarmsymptomen voor stille beroertes zijn moeilijk te identificeren omdat de aandoening geen directe symptomen vertoont. Echter, als een patiënt subtiele symptomen begint te ervaren zoals
Diagnose en onderzoeken
Vaak vermoeden patiënten (of de omgeving) dat de eerder subtiele symptomen (als deze verschijnen) toe te wijten zijn aan de veroudering. De diagnose van een stille beroerte gebeurt daarom meestal op basis van een incidentele ontdekking (bij toeval) met behulp van verschillende beeldvormende onderzoeken. Een stille beroerte is te detecteren via:
- een geautomatiseerde axiale tomografie (CAT-scan)
- een MRI-scan
- een transcraniële Doppler-echografie (TCD): Dit onderzoek meet de bloedstroomsnelheid (CBFV) in de grote intracraniële slagaders in de hersenen
Behandeling
Een patiënt met een stille beroerte is mogelijk gebaat met revalidatietherapie. Hij krijgt fysiotherapie, psychotherapie, ergotherapie en/of logopedie. Verder behandelt de arts indien mogelijk de oorzaken en risicofactoren van een stille beroerte.
Prognose
De schade van een stille beroerte is permanent en deze hersenschade herstelt zich niet. Daardoor ontstaat verdere schade wanneer de patiënt opnieuw getroffen wordt door een stille beroerte. Af en toe gaan gezonde hersengebieden wel de functie overnemen van de beschadigde hersengebieden, maar dit compenserend vermogen neemt wel af wanneer meerdere stille beroertes optreden.
Complicaties
Een stille beroerte verhoogt de kans op een ernstige
depressie en een ernstigere
beroerte. Verder lijden patiënten ook vaker aan een
vasculaire dementie (problemen met denken, praten en plannen). Hierbij treden volgende mogelijke symptomen op:

Een gezonde en gevarieerde voeding is aanbevolen /
Bron: Jill111, Pixabay
Preventie
De preventieve maatregelen om een stille beroerte te voorkomen, zijn dezelfde als voor een gewone beroerte. Patiënten houden best de bloedsuikerspiegel onder controle wanneer ze lijden aan diabetes mellitus (en bloeddruk), stoppen met roken, passen een gezonde voeding toe, verhogen hun lichaamsbeweging en gebruiken preventieve medicatie (bloedverdunners).
Praktische tips voor het leven / omgaan met stille beroerte
Herkenning en medische opvolging
Hoewel de stille beroerte vaak geen duidelijke symptomen vertoont, kunnen er subtiele cognitieve of motorische veranderingen optreden. Regelmatige medische controle, zoals hersenscans en neurologische tests, is belangrijk om de schade in kaart te brengen.
Herstel en revalidatie
Zelfs bij milde symptomen kan revalidatie helpen bij het verbeteren van mobiliteit en cognitieve functies. Fysiotherapie en ergotherapie kunnen de gevolgen van de beroerte verminderen en de patiënt helpen om terug te keren naar dagelijkse activiteiten.
Preventieve maatregelen
Een gezonde levensstijl is cruciaal: let op een evenwichtig voedingspatroon, stop met roken, en zorg voor voldoende lichaamsbeweging om het risico op een beroerte te verlagen. Het is ook belangrijk om risicofactoren zoals hoge bloeddruk en diabetes goed onder controle te houden.
Misvattingen rond Stille Beroerte
Een stille beroerte, ook wel een "stille" cerebrovasculaire gebeurtenis genoemd, kan onopgemerkt blijven omdat de symptomen vaak mild of zelfs onzichtbaar zijn. Dit kan leiden tot misvattingen en onvoldoende begrip van de ernst en de gevolgen. Hieronder worden zeven veelvoorkomende misvattingen over stille beroertes besproken.
Een stille beroerte heeft geen gevolgen
Veel mensen denken dat een stille beroerte geen serieuze gevolgen heeft omdat er geen duidelijke symptomen zijn, maar dit is een misverstand. Hoewel de symptomen vaak mild of onmerkbaar zijn, kan een stille beroerte toch schade aan de
hersenen veroorzaken, wat het risico op toekomstige beroertes vergroot en cognitieve achteruitgang kan veroorzaken.
Je kunt een stille beroerte alleen krijgen als je ouder bent
Hoewel het risico op een stille beroerte toeneemt met de leeftijd, kunnen mensen van alle leeftijden een stille beroerte krijgen, vooral als ze risicofactoren zoals
diabetes mellitus, hoge
bloeddruk, of een slechte levensstijl hebben. Jonge mensen kunnen ook getroffen worden, hoewel dit minder vaak voorkomt.
Stille beroertes zijn zeldzaam
In werkelijkheid komen stille beroertes veel vaker voor dan vaak wordt aangenomen. Onderzoek heeft aangetoond dat een groot aantal mensen onbewust stille beroertes heeft doorgemaakt. Deze beroertes worden vaak pas ontdekt bij een
beeldvormend onderzoek, zoals een MRI of CT-scan, wanneer er een andere reden voor onderzoek is.
Stille beroertes hebben geen invloed op je geheugen
Er is een misvatting dat stille beroertes geen invloed hebben op cognitieve functies zoals geheugen en concentratie. Het tegendeel is waar; zelfs een stille beroerte kan leiden tot geheugenproblemen, moeite met concentreren en andere vormen van cognitieve achteruitgang, vooral wanneer er meerdere stille beroertes zijn opgetreden.
Stille beroertes kunnen niet worden voorkomen
Hoewel stille beroertes moeilijker te detecteren zijn, kunnen ze vaak worden voorkomen door het beheersen van risicofactoren zoals hoge bloeddruk,
suikerziekte, en
hoge bloeddruk. Een gezond
voedingspatroon, regelmatige lichaamsbeweging, en het vermijden van roken zijn allemaal belangrijke maatregelen om het risico te verlagen.
Symptomen van een stille beroerte zijn altijd duidelijk
Aangezien stille beroertes vaak geen duidelijke symptomen vertonen, worden ze niet altijd onmiddellijk opgemerkt. Sommige mensen kunnen lichte symptomen ervaren, zoals een kortdurende verwardheid of lichte zwakte, maar vaak worden deze symptomen niet herkend als een teken van een beroerte. Daarom kunnen ze gemakkelijk worden gemist of verkeerd worden geïnterpreteerd.
Er is geen behandeling voor een stille beroerte
Hoewel er geen specifieke behandeling is voor een stille beroerte, kunnen risicofactoren zoals een
hoge bloeddruk,
diabetes mellitus en een verhoogd cholesterolgehalte worden behandeld om verdere schade aan de
hersenen te voorkomen. Het gebruik van medicijnen en veranderingen in de levensstijl kunnen helpen om het risico op een toekomstige beroerte te verminderen.
Lees verder