Prenatale (antenatale) depressie bij zwangere vrouwen

Prenatale (antenatale) depressie bij zwangere vrouwen Een antenatale depressie (prenatale depressie) is een vorm van een klinische depressie die een vrouw tijdens de zwangerschap treft. Diverse oorzaken liggen mogelijk aan de basis van een prenatale depressie, zoals een ongeplande zwangerschap of een verleden van een depressie. Aanhoudend verdriet, prikkelbaarheid en slaapproblemen zijn enkele mogelijke tekenen van een antenatale depressie. De behandeling bestaat uit diverse zelfzorgmaatregelen, therapie en/of medicatie. Het is belangrijk dat vrouwen met symptomen van een depressie tijdens de zwangerschap een arts opzoeken want indien onbehandeld is dit een voorloper is van een postpartumdepressie (depressie na de bevalling).

Epidemiologie van depressie tijdens zwangerschap

Naar schatting heeft 7 tot 20% van de zwangere vrouwen last van een antenatale depressie. Niet alle vrouwen zoeken hiervoor medische hulp op waardoor het exacte aantal moeilijk in te schatten is.

Oorzaken en risicofactoren

Een prenatale depressie is het resultaat van ernstige stress en zorgen die een zwangerschap met zich meebrengt. Dit is het gevolg van bijvoorbeeld:
  • een familie- of persoonlijke geschiedenis van een depressie
  • een geschiedenis van misbruik of een trauma
  • een ongeplande zwangerschap
  • een slecht zelfbeeld
  • een slechte ondersteuning
  • eerder zwangerschapsverlies
  • financiële problemen
  • isolatie
  • problemen in het gezin / relatieproblemen.
  • problemen om zwanger te worden / onvruchtbaarheid (vrouwelijke onvruchtbaarheid)
  • worstelen met een druk om 'dingen goed te doen'.
  • zwangerschapscomplicaties

Symptomen

De symptomen van een antenatale depressie zijn voor elke zwangere vrouw anders. De tekenen zijn wel ernstig genoeg om het dagelijks leven te beïnvloeden. Bekende symptomen van een antenatale depressie omvatten:

De symptomen zijn dermate ernstig dat ze een invloed hebben op het dagelijks leven. De symptomen tasten de relatie tussen de moeder en de baby drastisch aan en leiden mogelijk ook tot een onvermogen van de moeder tot zelfzorg, wat leidt tot nog meer gezondheidsproblemen voor de moeder en baby.

Diagnose en onderzoeken

Een uitgebreid vraaggesprek en een medische geschiedenis is nodig wanneer een zwangere vrouw met haar symptomen de arts opzoekt. De diagnose gebeurt op basis van het vraaggesprek en de aanwezige symptomen. Om te mogen spreken van een prenatale depressie, moeten de symptomen minstens twee weken aanhouden.

De arts zet af en toe medicatie in / Bron: Stevepb, PixabayDe arts zet af en toe medicatie in / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van prenatale depressie

De behandeling van een antenatale depressie vormt veel uitdagingen omdat medicamenteuze behandelingen van de moeder ook effect hebben op de baby. Daarom focust de arts indien mogelijk eerst op andere maatregelen. De zwangere vrouw leert zich ontspannen en rust inbouwen, waarbij ze ook tijd doorbrengt met de partner. Verder kan de zwangere vrouw praten over haar angsten en zorgen rond de zwangerschap. Dit gebeurt het beste bij een therapeut of een andere professionele zorgverlener. Matige lichaamsbeweging is eveneens nuttig. In ernstige gevallen is medicatie nodig. Dit gebeurt enkel wanneer de symptomen zo ernstig zijn dat ze het dagelijks leven, de zelfzorg en de slaap verstoren. Mogelijk schrijft de arts antidepressiva voor, zoals tricyclische antidepressiva of selectieve serotonine heropname remmers (SSRI's). De gemoedstoestand verbetert gemiddeld binnen twee à drie weken waardoor vrouwen zich meer verbonden voelen met hun baby.

Prognose

Hoewel een prenatale depressie meestal verdwijnt bij de geboorte van de baby, lijdt één derde van de vrouwen met een postnatale depressie.

Complicaties van antenatale depressie bij zwangere vrouwen

Elke vorm van stress voor de bevalling die de moeder voelt, heeft mogelijk negatieve effecten op de ontwikkeling van de foetus, wat schadelijk is voor zowel moeder als kind. Ook na de geboorte voelt een baby geboren uit een depressieve/gestreste moeder de gevolgen. Het kind is minder actief en lijdt mogelijk ook aan emotionele problemen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De prenatale depressieDe prenatale depressieHoewel er veel geschreven wordt over de zogenaamde roze wolk waar vrouwen op weg zouden zweven wanneer zij zwanger zijn,…
De ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerIn week 33 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2000 gram, en is ongeveer 41 centimeter lang. De baby wordt de komen…
Prenatale testenPrenatale testenAlle zwangere vrouwen in Nederland worden regelmatig gecontroleerd en in de gaten gehouden door een verloskundige of art…
De ontwikkeling van je baby; 12 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 12 weken zwangerIn week 12 van een zwangerschap bereikt een zwangere vrouw haar eerste mijlpaal; de meest cruciale weken zijn voorbij, e…

Latent autoimmune diabetes of adults (LADA)Latent autoimmune diabetes of adults (LADA)Circa 15% van de patiënten die de diagnose van diabetes mellitus (suikerziekte) type 2 heeft gekregen, lijdt aan 'latent…
Lijnen van Beau: Nagelafwijking met diepe groeven in nagelsLijnen van Beau: Nagelafwijking met diepe groeven in nagelsDe lijnen van Beau (Beau’s lines) zijn diep gegroefde lijnen die van links naar rechts op de vingernagel of de teennagel…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 6 november 2019:
  • Antenatal depression and postnatal depression in women, https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/mental-health/antenatal-postnatal-depression
  • Antenatal depression, https://bpac.org.nz/BPJ/2010/nataldep/antenatal.aspx
  • Antenatal Depression: Causes and Treatment, https://www.healthhub.sg/a-z/diseases-and-conditions/537/antenatal-depression
  • Antenatal or prenatal depression: signs, symptoms and support, https://www.nct.org.uk/pregnancy/how-you-might-be-feeling/antenatal-or-prenatal-depression-signs-symptoms-and-support
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Postnatal depression and perinatal mental health, https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/postnatal-depression-and-perinatal-mental-health/postnatal-and-antenatal-depression/#.XcLS2DNKgdU
  • Prenatal (Antenatal) Depression? http://www.pandasfoundation.org.uk/preantenatal-depression/
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.