Druk in de bovenbuik: oorzaken, complicaties en behandeling

Druk in de bovenbuik: oorzaken, complicaties en behandeling Druk in de bovenbuik is een symptoom dat op verschillende ziekten kan wijzen. Een ongemakkelijk gevoel van druk wordt gevoeld in het gebied tussen de ribbenboog en de navel (epigastrum) en kan zowel links als recht of meer in het midden worden gevoeld. Pijn of druk in de bovenbuik gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals pijn, indigestie of dyspepsie of verlies van eetlust. De combinatie van de klachten geeft informatie over de onderliggende ziekte. Raadpleeg bij aanhoudende (constante), terugkerende of verergerende klachten je huisarts. De arts kan een diagnose stellen en een behandeling inzetten om de klachten te verhelpen.
Maag / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comMaag / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Wat is druk in de bovenbuik?

Druk in de bovenbuik beschrijft een gevoel van druk dat optreedt in het gebied tussen de navel en de ribbenboog. Het gevoel van druk kan beperkt blijven tot een bepaald punt of over een groter oppervlak worden gevoeld. Het gevoel van druk kan permanent aanwezig zijn of slechts tijdelijk optreden. De maag en twaalfvingerige darm evenals delen van de dikke darm en dunne darm bevinden zich in de bovenbuik. De alvleesklier evenals de lever en galblaas bevinden zich ook in deze regio. De milt bevindt zich onder de linker ribbenboog. Dit grote aantal organen maakt een zorgvuldige diagnose van een gevoel van druk of pijn in de bovenbuik bijzonder belangrijk.

Oorzaken

Dyspepsie

De oorzaken van druk in de bovenbuik kunnen afkomstig zijn van verschillende organen in dit gebied. Een gevoel van druk in de bovenbuik kan ook worden veroorzaakt door nabijgelegen organen. Als het gevoel van druk optreedt samen met een gevoel van volheid, winderigheid, misselijkheid en verlies van eetlust, kan functionele dyspepsie de oorzaak zijn. Dit is een verstoorde spijsvertering in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal. Bovendien veroorzaakt deze ziekte soms ook maagkrampen en een opgeblazen gevoel. De meeste patiënten worden getriggerd door een overgevoelig zenuwstelsel in het bovenste gedeelte van het maag-darmkanaal. Ontsteking van het maagslijmvlies (maagslijmvliesontsteking), een onevenwichtig dieet, een verstoring van de maagmotiliteit (beweging van de maag) en een verhoogde gevoeligheid voor maagzuur kunnen ook dyspepsie veroorzaken.

Maagslijmvliesontsteking en maagzweer

Een gevoel van misselijkheid of een druk in de maagstreek; als deze symptomen aanhouden, kan een bacterie, de zogenaamde Helicobacter pylori, de boosdoener zijn. Deze nestelt zich in het slijmvlies van de maag en irriteert het. Permanente ontsteking kan optreden, een zogeheten maagslijmvliesontsteking of gastritis. Als gevolg hiervan kunnen ook andere ziekten zoals maagzweren of darmzweren optreden.

Kanker

Door bepaalde soorten kanker, zoals maagkanker of alvleesklierkanker, kunnen klachten in de bovenbuik verschijnen, zoals een gevoel van druk. Er zijn ook andere symptomen zoals een vol gevoel, gewichtsverlies, verlies van eetlust en vermoeidheid. Pijn in de bovenbuik komt ook voor bij deze vormen van kanker.

Levercirrose

Levercirrose kan zich ook manifesteren als een gevoel van druk en volheid in de bovenbuik. Dit is een vergevorderd stadium van leverziekte, waarbij het leverweefsel wordt omgezet in niet-functioneel bindweefsel. De functie van de lever wordt steeds beperkter. De oorzaken van deze ziekte zijn het misbruik van alcohol, virussen en metabole ziekten. Naast het gevoel van druk in de bovenbuik, treden andere symptomen op bij levercirrose, zoals verlies van eetlust, prestatieverlies, geestelijke instabiliteit, slaapstoornissen en geelzucht op bij levercirrose.

Hart en longen

Naast de organen in de bovenbuik, kunnen het hart en de longen ook druk in de bovenbuik veroorzaken als symptoom bij bepaalde ziekten. Dit kan het geval zijn bij hartfalen, een hartaanval of bij longontsteking. Het gevoel van druk treedt echter meestal op in combinatie met andere symptomen zoals kortademigheid, pijn of koorts.

Druk in de bovenbuik tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayDruk in de bovenbuik tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Buikpijn tijdens de zwangerschap kan een normaal verschijnsel zijn als je lichaam verandert om je groeiende baby te huisvesten. Hoewel er veel onschadelijke oorzaken zijn van buikpijn tijdens de zwangerschap, kunnen sommige ernstiger zijn. Als aanstaande moeder is het belangrijk om jezelf te informeren over alle mogelijke oorzaken, zodat je symptomen kunt herkennen die je zorgen baren en tijdig hulp kan inschakelen.

Wanneer de huisarts raadplegen?

Als je druk in de bovenbuik voelt die anders voelt dan normaal, is een bezoek aan je huisarts vereist. Een druk in de bovenbuik die plotseling begint en verergert in de loop van de tijd is een serieus waarschuwingssignaal, vooral als je een kromme houding aanneemt om de pijn een beetje te verlichten. Alleen al deze situatie is een goede reden om onmiddellijk een arts te raadplegen. Als er bijkomende symptomen zijn, zoals een harde en opgeblazen buik, moet je een arts raadplegen. Hetzelfde geldt voor druk in de bovenbuik die gepaard gaat met ernstig braken, bloederig of zwart braaksel. Druk in de bovenbuik met andere symptomen zoals hoge koorts, bloed in de urine of ernstige, ondraaglijke rugpijn moet door een arts worden beoordeeld. De situatie is ernstig als de druk in de bovenbuik gepaard gaat met flauwvallen, koud zweet of een shocktoestand.

Zwangerschap

Neem onmiddellijk contact op met je huisarts als een van de volgende symptomen optreden naast een gevoel van druk in de bovenbuik:

Onderzoek en diagnose

De diagnose en het beloop van de symptomen van druk in de bovenbuik hangen altijd af van de onderliggende ziekte. Een grondige vraaggesprek van de arts over je klachten en de locatie van de druk, evenals een lichamelijk onderzoek geven de eerste indicaties van de mogelijke oorzaak. Bloedonderzoek en eventueel beeldvormend onderzoek in de vorm van bijvoorbeeld echografie of en röntgenfoto's kunnen ook nodig voor het stellen van de juiste diagnose. Endoscopie (kijkonderzoek door de mond) en computertomografie (CT-scan) kunnen ook licht op de zaak werpen.

Het verloop van de symptomen kan ook bijdragen aan de diagnose. Als de druk in de bovenbuik slechts tijdelijk optreedt, bijvoorbeeld in acute stressvolle situaties, kan dit een indicatie zijn dyspepsie. Overmatig alcoholgebruik, roken en/of stress bevorderen het ontstaan van dyspepsie.

Complicaties

Druk in de bovenbuik leidt tot een ongemakkelijk gevoel van beklemming. Het gevoel kan gepaard gaan met winderigheid, pijn bij het bewegen of een gevoel van volheid. Misselijkheid en verlies van eetlust kunnen ook voorkomen. Je kunt je onwel en verzwakt voelen en het liefste in bed kruipen. Als het verlies van eetlust aanhoudt, kan er ongewenst gewichtsverlies optreden. In ernstige gevallen dreigt ondervoeding.

Behandeling van een drukgevoel in de bovenbuik

Dyspepsie

Behandeling van een gevoel van druk in de bovenbuik hangt af ​​van de onderliggende oorzaak. In geval van dyspepsie is een verandering in dieet vaak voldoende om de symptomen aanzienlijk te verbeteren. Ook zijn leefstijlaanpassingen geboden, zoals niet te vet eten en kleinere porties nemen. Eet niet te snel, maar neem de tijd en kauw alles goed door. Het vermijden van stress en een gezonde levensstijl zijn ook nuttig in een dergelijk geval.

Stoppen met roken bij maagslijmvliesontsteking / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken bij maagslijmvliesontsteking / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Maagslijmvliesontsteking

Bij maagslijmvliesontsteking is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Het is in ieder geval belangrijk om te stoppen met alcoholgebruik, aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers. Als een bacterie de oorzaak, zal de arts antibiotica en een maagzuurremmer voorschrijven. Neem het medicijn zoals voorgeschreven door de arts. Roken irriteert de maagwand. Probeer daarom ook te stoppen met roken. Dit kan ook het succes van de behandeling verbeteren.

Kanker

Als kanker de oorzaak van het ongemak is, spelen het type en de verspreiding van kankercellen een belangrijke rol bij de behandeling.Chirurgie is de eerste voorkeursmethode, vooral voor lokaal beperkte tumoren. Er wordt geprobeerd het weefsel dat door kankercellen is aangetast zo volledig mogelijk te verwijderen. Chemotherapie en bestraling kunnen worden uitgevoerd ter ondersteuning. Deze behandelvormen kunnen ook worden ingezet wanneer de kanker zich heeft verspreid naar andere organen en een operatieve ingreep niet langer mogelijk is.

Levercirrose

Levercirrose kan niet worden genezen. De vernietiging van het orgaan kan echter worden vertraagd als de onderliggende ziekte bekend is en adequaat wordt behandeld. De arts zal medicijnen voorschrijven. In een dergelijk geval is het belangrijk om geen alcohol te drinken en ervoor te zorgen dat je gezond en gevarieerd gaat eten. Gebruik geen NSAID-pijnstillers, zoals ibuprofen en diclofenac. In ernstige gevallen en een gevorderd stadium van cirrose is een levertransplantatie de enige manier om te genezen.

Hartaanval of longontsteking

Als hartfalen of een hartaanval wordt geïdentificeerd als de oorzaak van de druk in de bovenbuik, is een snelle medicamenteuze behandeling belangrijk. In het geval van een hartaanval moeten de geblokkeerde kransslagaders ook worden verwijd. Dit gebeurt chirurgisch of met medicatie. In het geval van longontsteking, die ook symptomatisch naar de bovenbuik kan uitstralen, wordt medicatie gegeven. Dit hangt af van de oorzakelijke ziekteverwekker.

Preventie

Het voorkomen van ziekten die gepaard gaan met druk in de bovenbuik is in principe een gezonde levensstijl. Dit omvat een uitgebalanceerd vetarm dieet (of een plantaardig dieet), beperkt alcoholgebruik en niet roken. Regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van stress zijn ook belangrijke pijlers van preventie. Naast preventie door een bewuste levensstijl, zijn regelmatige preventieve onderzoeken en controles door de huisarts ook nuttig. Op deze manier kunnen ziekten vaak in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd, wat de kans op herstel aanzienlijk verbetert.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsPijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsHeb je last van een zeurende, trekkende pijn in de bovenbuik, die soms overgaat naar de linkerzij? Dan kan een probleem…
Steken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikSteken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikVraagt ​​u zich af wat de oorzaak kan zijn van stekende pijn in de bovenbuik? In dit artikel wordt stilgesta…
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Infectieziekten bij kinderen Hepatitis AEen kindje heeft al enkele dagen koorts, gebrek aan eetlust en pijn rechts in de bovenbuik. Na een paar dagen kleurt het…

Gebroken dijbeen (femurfractuur): Oorzaken en behandelingGebroken dijbeen (femurfractuur): Oorzaken en behandelingHet dijbeen loopt van de heup tot de knie. Een femurfractuur is de medische term voor een breuk in het dijbeen. Een trau…
Gifsumak: Symptomen van blootstelling aan urushiol van plantGifsumak: Symptomen van blootstelling aan urushiol van plantGifsumak (Engels: poison ivy) is een plant van het plantengeslacht Toxicodendron die voornamelijk aanwezig is in Canada…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: InesBazdar/Shutterstock.com
 • https://www.ensie.nl/betekenis/epigastrium
 • https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/pijn-onder-de-ribbenboog-rechts.htm
 • https://www.iffgd.org/upper-gi-disorders/dyspepsia
 • https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/prikkelbare-maag-of-darmen
 • https://www.ikazia.nl/assets/folders/800313-NL.pdf
 • https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/abdominal-pain-during-pregnancy/
 • https://www.medicinenet.com/abdominal_pain_causes/views.htm
 • https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/maagslijmvliesontsteking/
 • https://www.cwz.nl/patient/aandoeningen/gastritis/
 • https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/maagontsteking-gastritis
 • https://www.healthline.com/health/pressure-in-the-stomach
 • https://www.thuisarts.nl/leverschade/ik-heb-levercirrose
 • https://www.healthline.com/health/upper-abdominal-pain
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
 • Afbeelding bron 1: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.