Pijn in rechterbovenbuik: oorzaken pijn rechts in bovenbuik

Pijn in rechterbovenbuik: oorzaken pijn rechts in bovenbuik Pijn in de rechterbovenbuik wijst vaak op aandoeningen van de lever of de galblaas. Ook kunnen darmproblemen voor pijn in de rechterbovenbuik zorgen, evenals longaandoeningen. Soms geeft een longontsteking namelijk pijn in de bovenbuik, terwijl er geen pijn op de borst is wat normaal een kenmerkend symptoom van longontsteking is. Dit kan mensen op het verkeerde been zetten, want je denkt aan pijn in de bovenbuik niet direct aan een longontsteking. Het kan bij pijn in de rechterbovenbuik gaan om zeurende, stekende of andersoortige pijn. De pijn kan uitstralen naar de rug of zij. Bij aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik (onder de rechterribbenboog) of als de pijn gepaard gaat met andere klachten, is het verstandig de huisarts te raadplegen. Andere klachten zijn bijvoorbeeld een opgezette buik, misselijkheid, braken en koorts.
Acute hevige buikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.comAcute hevige buikpijn / Bron: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Alarmsymptomen

Pijn in de rechterbovenbuik kan variëren in intensiteit afhankelijk van de onderliggende aandoening. De pijn kan aanvoelen als een doffe, zeurende pijn of een scherp, stekend gevoel. Als een of meer van de volgende symptomen zich voordoen, dien je direct medische hulp in te schakelen:

Pijn in rechterbovenbuik door een onderliggende aandoening

Leverziekten

De lever is het grootste orgaan in het lichaam. Het weegt ongeveer 1,5 kilo. De lever ligt net onder je ribbenkast aan de rechterkant van de buik. De lever is essentieel voor de vertering van voedsel en het het ontgiften van je lichaam, door het te ontdoen van allerlei schadelijke en giftige stoffen. Een leverziekte kan aangeboren of verworven zijn. Er zijn een aantal factoren die de lever aantasten, zoals virussen en alcoholgebruik. Obesitas wordt ook geassocieerd met leverbeschadiging. Leverschade kan mettertijd littekens (cirrose) veroorzaken, wat kan leiden tot leverfalen, een levensbedreigende aandoening.

Vochtophoping in de buik (ascites) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vochtophoping in de buik (ascites) / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Symptomen van een leveraandoening zijn onder meer:

Galblaasaandoeningen

De galblaas is een klein orgaan dat gal opslaat. Gal is een spijsverteringssap uit de lever. De galblaas ligt de onderkant van de lever, rechtsboven in de buik. Galstenen kunnen de galstroom uit de galblaas blokkeren, wat pijn veroorzaakt. Ontsteking van de galblaas, bekend als galblaasontsteking of cholecystitis, kan ook leiden tot pijn in dit gebied. Galblaaskanker is een andere, zij het zeldzame, oorzaak van pijn in deze regio.

Galblaas en alvleesklier / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comGalblaas en alvleesklier / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com
Acute cholecystitis wordt meestal veroorzaakt door galstenen, maar kan ook het gevolg zijn van tumoren of andere ziekten. Het kan zich presenteren door pijn in de rechterbovenbuik of of het bovenste middelste deel van de buik. De pijn treedt vaak direct na het eten van een maaltijd op en varieert van scherpe pijnen tot doffe pijn die kan uitstralen naar je rechterschouder. Acute cholecystitis kan ook leiden tot:
 • Koorts;
 • misselijkheid
 • braken
 • geelzucht
 • afwijkende ontlastingskleur

Alvleesklieraandoeningen

Pijn in de rechterbovenbuik kan ook voortkomen door een alvleesklierontsteking, wat bekend staat als pancreatitis. De pijn die je ervaart bij pancreatitis verergert langzaam na verloop van tijd en het kan gepaard gaan met de volgende klachten:
 • misselijkheid of braken
 • koorts
 • toename van de hartslag

Darmstoornissen

Hoewel het veel minder vaak voorkomt, kan een ontsteking van de dikke darm (colitis) ook leiden tot pijn in de rechterbovenbuik. Dit kan een gevolg zijn van een infectie of een inflammatoire darmziekte, zoals de ziekte van Crohn, waarbij meestal de dunne en/of dikke darm zijn ontstoken. Blindedarmontsteking of appendicitis kan ook de boosdoener zijn.

Symptomen van appendicitis of een blindedarmontsteking kunnen bestaan uit:
 • plotselinge pijn die begint in de rechterkant van de onderbuik
 • plotselinge pijn die begint rond je navel en vaak verschuift naar je rechteronderbuik, maar bij sommige mensen is de pijn juist in het midden of rechtsboven gelokaliseerd
 • pijn verergert als je hoest, wandelt of andere (schokkende) bewegingen maakt
 • misselijkheid en overgeven
 • verlies van eetlust
 • lichte koorts die kan verergeren als de ziekte vordert
 • obstipatie of diarree
 • opgezette buik / gezwollen buik

Behandeling van appendicitis bestaat doorgaans uit een operatie waarbij het ontstoken lichaamsdeel wordt verwijderd. Voor de operatie krijg je mogelijk een dosis antibiotica om infectie te voorkomen.

Longaandoeningen

Longontsteking in de onderste kwab van de rechter long kan resulteren in lokale pijn. Pleuritis is een andere longaandoening die buikpijn kan veroorzaken. Pleuritis is een ontsteking van het vlies rond de longen en het wordt vaak veroorzaakt door virale infecties, maar kan ook het resultaat zijn van ernstigere aandoeningen zoals longembolie.

Liggen van de nieren (en blaas) / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLiggen van de nieren (en blaas) / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Nieraandoeningen

Je nieren zijn boonvormige organen van ongeveer 12 cm, die aan de rugzijde van je lichaam liggen. Pijn door een nierziekte wordt vaak in de zij of de onderrug gevoeld. Deze pijn kan een enkele keer uitstralen naar het midden van de buik. Andere mogelijke klachten zijn:
Symptomen die gepaard kunnen gaan met pijn in de rechterbovenbuik als gevolg van een nierprobleem, zijn onder andere:

Maagaandoeningen

Een verscheidenheid aan gastro-intestinale problemen, zoals dyspepsie, gastritis (maagslijmvliesontsteking) en maagzweren, kunnen pijn in de rechterbovenbuik veroorzaken. Het is kenmerkend dat de pijn die wordt veroorzaakt door deze aandoeningen een doffe, brandende vorm van pijn is. Andere symptomen kunnen zijn:
 • een ongemakkelijk vol gevoel
 • gezwollen buik
 • boeren of gasvorming
 • misselijkheid of braken

Pijn in rechterbovenbuik tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayPijn in rechterbovenbuik tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Pre-eclampsie (zwangerschap)

Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) is een aandoening die meestal voorkomt bij vrouwen die ten minste 20 weken zwanger zijn. Het kan zich ook eerder in de zwangerschap ontwikkelen en in sommige gevallen na de bevalling. Het kenmerk van pre-eclampsie is een stijging van de bloeddruk, maar pijn in de rechterbovenbuik komt vaak ook voor. Bijkomende symptomen kunnen zijn:

Onderzoek en diagnose

Om de oorzaak van pijn in de rechterbovenbuik te diagnosticeren, zal de arts vragen stellen over de klachten die je ervaart, je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en tevens een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ook kan aanvullend onderzoek nodig zijn in de vorm van:

Behandeling van pijn rechts in de bovenbuik

Behandeling van pijn in de rechterbovenbuik is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Behandeling kan onder meer bestaan uit:
 • pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen of zwaardere pijnstillers ter verlichting van de pijn
 • maagzuurremmers om maagzuur te helpen neutraliseren
 • antibiotica om bacteriën te doden die een infectie veroorzaken
 • chirurgische ingrepen, zoals die voor het verwijderen van stenen of het verwijderen van een tumor
 • kankerbehandelingen, zoals chemotherapie, bestralingstherapie of immunotherapie

Medische procedures en herstel

Meestal zal de arts proberen een operatie te vermijden. Het kan voor sommige aandoeningen noodzakelijk zijn om complicaties of verergering van de ziekte te voorkomen. Als bijvoorbeeld galstenen die de galgang blokkeren (choledocholithiasis) niet worden verwijderd, kunnen er levensbedreigende complicaties zijn. In dat geval wordt de galblaas verwijderd. Als nierstenen te groot zijn om op natuurlijke wijze te worden uitgeplast, kan de arts ervoor kiezen om geluidsgolven te gebruiken om de stenen in kleinere stukken te laten uiteenvallen die wel kunnen worden gepasseerd. Als je wordt gediagnosticeerd met nierkanker of leverkanker, kan een operatie nodig zijn om een ​​tumor te verwijderen, afhankelijk van het stadium en de ernst van de kanker.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Galblaasontsteking: symptomen, diagnose en behandelingGalblaasontsteking: symptomen, diagnose en behandelingEen galblaasontsteking (cholecystitis) is een ontsteking aan de muur van de galblaas. De ontsteking treedt meestal op bi…
Steken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikSteken in de buik: stekende pijn of pijnscheuten bovenbuikVraagt ​​u zich af wat de oorzaak kan zijn van stekende pijn in de bovenbuik? In dit artikel wordt stilgesta…
Buikpijn verplaatst zich: mogelijke oorzakenBuikpijn verplaatst zich: mogelijke oorzakenHeb je last van buikpijn dan is het mogelijk dat de buikpijn zich verplaatst, bijvoorbeeld van het midden naar de rechte…

Huiduitslag en huidafwijkingen bij baby's (pasgeborenen)Huiduitslag en huidafwijkingen bij baby's (pasgeborenen)Pasgeborenen hebben mogelijk bij de geboorte een huiduitslag. Ook kort na de geboorte ontwikkelen zich mogelijk huidvlek…
Gezwollen lymfeklieren in lies: oorzaken opgezette klierenGezwollen lymfeklieren in lies: oorzaken opgezette klierenOpgezette of gezwollen klieren in de lies? Een voelbare lymfeklier is in 75% van de gevallen een lokaal verschijnsel. Da…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/herjua
 • Anna Ziekenhuis. Galstenen. https://www.st-anna.nl/ziektebeelden/galstenen/ (ingezien op 10-2-2024)
 • Healthline. What Causes the Pain Under My Ribs in the Right Upper Quadrant of My Abdomen? https://www.healthline.com/health/right-upper-quadrant-pain-under-ribs (ingezien op 8-11-2018)
 • http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/Klacht:Buikpijn
 • http://www.webmd.com/digestive-disorders/cirrhosis-liver
 • https://www.davita.com/kidney-disease/overview/symptoms-and-diagnosis
 • Afbeelding bron 1: Leszek Glasner/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Zerocool, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.