Stemverlies (afonie): Oorzaken van verlies van stemgeluid

Stemverlies (afonie): Oorzaken van verlies van stemgeluid Afonie is de medische term voor stemverlies. Dit medisch probleem is vaak te wijten aan aandoeningen zoals zure reflux of een neurologische ziekte, maar ook omgevingsfactoren zoals overmatig praten kunnen aan de basis liggen van het verlies van het stemgeluid. Sommige patiënten klinken hees omdat ze een deel van hun stem verliezen, terwijl anderen alleen nog maar kunnen fluisteren. Wanneer stemproblemen langer dan twee weken aanhouden of andere verontrustende symptomen optreden, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Oorzaken van verlies van stem

Aandoeningen

Diverse aandoeningen kunnen leiden tot afonie:

Omgevingsfactoren

Ook enkele omgevingsfactoren kunnen leiden tot een verlies van het stemgeluid:
  • Blootstelling aan irriterende stoffen in de lucht, zoals rook of luchtvervuiling.
  • Onvoldoende bevochtiging, wat zorgt voor minder efficiënte vibratie van de stembanden en verhoogde keelirritatie.
  • Roken.
  • Stemmisbruik, zoals overmatig schreeuwen, zingen, hoesten of praten.

Risicofactoren

Factoren die de kans op het ontwikkelen van afonie kunnen vergroten, zijn onder meer:
  • De stem te veel gebruiken, zoals spreken totdat heesheid optreedt.
  • Een geschiedenis van kanker.
  • Een operatie op of rond het strottenhoofd.
  • Een vocaal veeleisende baan waarbij een patiënt zijn stem vaak gedurende meerdere uren moet gebruiken, zoals lesgeven of werken in een callcenter.
  • Gedrag dat misbruik maakt van de stembanden, zoals roken, waardoor de patiënt ook een hoger risico loopt op strottenhoofdkanker.

Symptomen

Het verlies van de stem (afonie) kan zich op verschillende manieren manifesteren. Een patiënt kan bijvoorbeeld een gedeeltelijk verlies van de stem ervaren, waarbij de stem hees, ruw, rasperig of moe klinkt. Sommige patiënten verliezen hun stem volledig, waardoor alleen een fluisterend geluid overblijft. Het stemverlies kan afhankelijk van de oorzaak langzaam of snel optreden. Andere mogelijke symptomen zijn onder meer keelpijn, keelslijm, benauwdheid in de keel, een piepende ademhaling en slikproblemen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen ook andere klachten optreden.

Diagnose en onderzoeken

De patiënt geeft de arts informatie over de aanwezige klachten en de medische geschiedenis, waarna de arts een lichamelijk onderzoek uitvoert. De oorzaak van de symptomen is niet altijd meteen duidelijk voor de arts. Daarom verwijst hij de patiënt mogelijk door naar een keel-, neus- en oorspecialist (KNO-arts). Deze specialist voert een laryngoscopie uit. Bij dit inwendig kijkonderzoek onderzoekt de arts de stembanden, het strottenhoofd en de keel. De arts kan nog andere onderzoeken uitvoeren om de stemfunctie te controleren. Wanneer de arts vermoedt dat een neurologische of psychologische oorzaak aan de basis ligt van het stemverlies, kan hij de patiënt doorverwijzen naar een andere specialist.

Behandeling van afonie

Zelfzorg

Patiënten die hun stemgeluid verliezen of hees klinken, doen er goed aan hun stem rust te geven. Ze moeten ook stoppen met roken. Het is daarnaast belangrijk om voldoende te blijven drinken (water, en geen alcohol of cafeïne) en om een luchtbevochtiger te gebruiken. Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol en ibuprofen, kunnen helpen bij het verlichten van eventuele pijn.

Professionele medische behandeling

De medische behandeling van afonie hangt af van de specifieke oorzaak. Logopedie kan bijvoorbeeld nuttig zijn wanneer afonie het gevolg is van overmatig stemgebruik. Bij zure reflux kan de arts medicatie voorschrijven. In sommige gevallen is een chirurgische ingreep nodig, bijvoorbeeld om een gezwel te verwijderen dat het stemverlies veroorzaakt.

Prognose van afwezig of verminderd stemgeluid

Meestal herstelt de stem binnen één à twee weken zonder blijvende effecten. Als het stemverlies echter langer aanhoudt, is het verstandig om een arts te raadplegen om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten en complicaties te voorkomen.

Complicaties

Onbehandelde of aanhoudende afonie kan leiden tot verdere complicaties, zoals:
  • Chronische heesheid of stemproblemen.
  • Verminderde communicatievaardigheden en sociale interactie.
  • Psychologische stress of angst door het onvermogen om effectief te communiceren.
  • Ernstige onderliggende aandoeningen, zoals kanker, die onbehandeld blijven.

Preventie van stemverlies

Met enkele eenvoudige tips kan het risico op stemverlies worden verminderd:
  • Behandel aandoeningen die kunnen leiden tot stemverlies tijdig en adequaat.
  • Beperk de alcoholinname.
  • Beperk de blootstelling aan dampen en giftige stoffen.
  • Laat de stem voldoende rusten, vooral na intensief gebruik.
  • Vermijd luide omgevingen, omdat mensen dan vaak gedwongen worden om luid te praten.
  • Leer stemtechnieken van een logopedist als veel spreken voor het werk noodzakelijk is.
  • Stop met roken.
  • Vermijd stress, aangezien dit mensen sneller kan laten schreeuwen of hun stem verkeerd kan laten gebruiken.
  • Vermijd overmatig praten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, ik ben mijn stem kwijt!Je stem kwijt zijn of zo hees zijn dat je stem af en toe wegvalt is een vervelend probleem. Pas dan besef je hoe vaak en…
Wat is heesheidHeesheid is een stoornis van het stemgeluid. De meeste mensen zijn ooit al eens hees geweest. Maar wat is heesheid nou p…
Dag van de Stem - World Voice DayDag van de Stem - World Voice DayIn de maand april is de Dag van de Stem. Er is een Internationale Dag van de Stem, World Voice Day, en er is een nationa…
Heesheid: oorzaken en behandelingHeesheid: oorzaken en behandelingHeesheid is iets wat de meeste mensen wel eens of zelfs vrij vaak ervaren. Je kunt hees worden doordat je verkouden bent…

Gebroken kuitbeen: symptomen, oorzaken en behandelingGebroken kuitbeen: symptomen, oorzaken en behandelingHet kuitbeen (fibula) is het bot dat zijdelings van het scheenbeen (tibia) is geplaatst. Het is aan de boven- en onderka…
Gebroken scheenbeen (tibiafractuur): Symptomen & behandelingGebroken scheenbeen (tibiafractuur): Symptomen & behandelingHet onderbeen bestaat uit twee botten: het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula). Het scheenbeen is het grootste v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mcmurryjulie, Pixabay
  • Geraadpleegd op 26 december 2019:
  • 4 Causes of Voice Loss: Lifestyle Demand, Vocal Technique and More, https://www.healthxchange.sg/head-neck/ear-nose-throat/four-causes-voice-loss-lifestyle-demand-vocal-technique
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Losing Your Voice? What’s Going On in Your Body, https://health.clevelandclinic.org/losing-your-voice-whats-going-on-in-your-body/
  • Loss of Voice, https://www.carepointhealth.org/condition/loss-of-voice/
  • Loss of Voice, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=432303
  • Why Am I Losing My Voice?, https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/why-am-i-losing-my-voice#1
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.