Steken in het oog: symptomen, oorzaken van stekende oogpijn

Steken in het oog: symptomen, oorzaken van stekende oogpijn Stekende pijn in het oog of stekende oogpijn is een zeer vervelende klacht die voor onrust kan zorgen. Zoals alle sensorische organen zijn de ogen extreem gevoelig en kwetsbaar en reageren ze snel op ongunstige externe factoren en op verwondingen middels klachten als steken in het oog. Droge ogen, infecties en vreemde voorwerpen in het oog zijn de meest voorkomende oorzaken van oogproblemen. Pijnlijke steken in het oog zijn meestal erg belastend voor de getroffenen. Een steek in de ogen hoeft niet altijd op een ernstige ziekte te wijzen. Soms is het alleen een extreem koude wind of tijdelijke stress die prikkelende pijnsignalen in de oogzenuwen veroorzaakt. Af en toe kan er echter ook een oogziekte achter de klachten schuilen. Bovendien kunnen zelfs sommige ziekten die niet direct verband houden met het oog maar met een ander deel van het lichaam, scherpe of stekende pijn in het oog veroorzaken.

Wat zijn steken in het oog?

De sensatie van steken in het oog kan in verschillende situaties voorkomen. Je kan bijvoorbeeld een ​​steek in het oog ervaren wanneer je knippert, bij het sluiten van het oog of wanneer het oog open is. Steken in het oog is slechts één vorm van pijn, die kan worden waargenomen in de context van verschillende soorten oogpijn. Naast een stekend gevoel in het oog kan er ook drukpijn aanwezig zijn. Scherpe of plotselinge pijn in het oog is meestal te wijten aan een vuiltje in het oog. Het wordt meestal beschreven als een pijnlijk, stekend of brandend gevoel in het oog zelf.

Conjunctivitis / Bron: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)Conjunctivitis / Bron: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oorzaken van een stekend gevoel in het oog

Verschillende oorzaken

Stekende pijn in het oog kan meerdere oorzaken hebben, zoals onder meer:

Beschrijving

Zeer uiteenlopende oorzaken kunnen zich achter een steek in het oog verbergen. Het merendeel van alle personen die met steken in de ogen naar de huisarts gaan, lijden aan een vreemd lichaam in het oog (waarbij er van buitenaf een voorwerp op het hoornvlies belandt), aan ontstekingsprocessen in en op het oog of aan een allergie. Een ontsteking van het bindvlies, ook bekend als conjunctivitis, veroorzaakt bijvoorbeeld prikken of steken in het oog. Een ontsteking van het hoornvlies of keratitis kan deze klacht ook veroorzaken, evenals clusterhoofdpijn of een migraineaanval. Er is ook een oorzakelijk verband met een steek in het oog bij acuut glaucoom (een verhoogde oogdruk), bij droge ogen en pijn in de gezichtszenuwen en bij ontsteking die zich manifesteert in de oogzenuw. Brandwonden kunnen ook leiden tot een stekend gevoel in het oog.

Wazig zien / Bron: Martin SulmanWazig zien / Bron: Martin Sulman

Symptomen van stekende oogpijn

Afhankelijk van de oorzaak kan stekende oogpijn gepaard gaan met koorts, tranen, roodheid, dubbel zien, wazig zien, minder zien, en andere klachten. Soms kan een over het algemeen klein probleem, bijvoorbeeld een ondiepe geschraapte plek van het hoornvlies, zeer pijnlijk zijn.

Complicaties

Een steek in het oog kan verschillende complicaties veroorzaken. Het hangt natuurlijk af van de exacte oorzaak van de steken in het oog. In veel gevallen is het conjunctivitis, wat kan leiden tot verschillende complicaties. Als een conjunctiva zonder behandeling blijft, kan een brede waaier aan complicaties optreden. De lens kan troebel worden, wat enkele weken kan duren. Er kan ook een etterende afscheiding uit het oog zijn. In een dergelijk geval klagen de getroffenen over een zeer ongemakkelijk gevoel van een vreemd lichaam in het aangedane oog.

Met de juiste behandeling en de juiste medicatie is een volledig herstel mogelijk binnen een korte tijd. Natuurlijk kan er een vreemd lichaam in het oog zitten. In een dergelijk geval kun je last krijgen van hevige pijn en kan het oog ook geïrriteerd en ontstoken raken. Pogingen om zelf het vreemde lichaam te verwijderen moeten in dat geval worden vermeden, omdat anders verdere complicaties of permanente schade kunnen optreden. Alleen een arts mag zo'n vreemd lichaam (een houtsnipper, metaal van bijvoorbeeld tijdens het slijpen) verwijderen. Als er geen verwondingen aan het oog zijn, is natuurlijk een volledig herstel te verwachten. Er kan echter vervolgens een ontsteking ontstaan, die kan worden veroorzaakt door besmetting met een ziekteverwekker.

Gezwollen ooglid / Bron: ThamKC/Shutterstock.comGezwollen ooglid / Bron: ThamKC/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

In veel gevallen is een steek in het oog het eerste teken van conjunctivitis. Een vreemd voorwerp in het oog kan echter ook verantwoordelijk zijn voor een dergelijke sensaties. Als je zo'n steek in je oog waarneemt, hoef je niet onmiddellijk naar een arts te gaan, omdat zelfzorgmaatregelen kunnen bijdragen aan volledig herstel. Bij een vreemd voorwerp in het oog is het belangrijk het oog steeds overvloedig met water te spoelen en om wrijven in het oog te vermijden, teneinde verergering van de klachten te voorkomen. Voel je na het spoelen nog iets zitten, ga dan naar je huisarts. Raadpleeg ook in de volgende gevallen je huisarts:
 • als de steken ernstig zijn en/of verergeren of voortduren
 • als de oogpijn gepaard gaat met hoofdpijn of koorts
 • bij extreme lichtgevoeligheid of als je halo's (kringen) ziet rond lichtpunten
 • als je zicht plotseling verandert (dubbelzien of wazig zien)
 • als je zwelling in en rond de ogen ervaart
 • als je problemen ondervindt om de ogen te bewegen of open te houden
 • als er bloed of pus/etter uit je ogen komt

Als een vreemd lichaam verantwoordelijk is voor de steken in het oog, kan de arts dit professioneel en veilig uit het oog verwijderen. Proberen om zelf een vreemd lichaam uit je oog te verwijderen moet worden vermeden, omdat dit verdere schade aan het gevoelige oog kan veroorzaken.

Arts onderzoekt man met steken in het oog / Bron: Image Point Fr/Shutterstock.comArts onderzoekt man met steken in het oog / Bron: Image Point Fr/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De diagnose van steken in het oog kan erg verschillen. Aan het begin van elk onderzoek zal de arts een anamnese afnemen en middels een vraaggesprek informeren naar je klachten en je medische geschiedenis. Daarna volgt lichamelijk onderzoek, waarbij sommige symptomen zoals tranende ogen of rode ogen direct kunnen worden gesignaleerd. Er zijn ook speciale tests voor het beoordelen van symptomen die niet onmiddellijk zichtbaar zijn.

Diagnostisch onderzoek

Een oogtest helpt bijvoorbeeld om het gezichtsvermogen te bepalen. Gevoelens van druk in het oog, evenals oogziekten, die meestal een verandering in de interne drukomstandigheden veroorzaken, kunnen worden opgespoord middels een oogdrukmeting; elk oog heeft een bepaalde spanning, wat de oogdruk wordt genoemd. Diagnostische methoden zoals spleetlamponderzoek (met de spleetlamp kan bijna het hele oog onderzocht worden), of onderzoek met de oftalmoscoop (een hulpmiddel waarmee een arts het netvlies kan inspecteren) kunnen ook worden gebruikt om de toestand van verschillende delen van het oog te beoordelen. In beide gevallen gebruiken oogartsen speciale apparatuur die is uitgerust met een lichtbron om een ​​nauwkeurige beoordeling van de oogstructuren mogelijk te maken.

Bloedonderzoek / Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.comBloedonderzoek / Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.com
Als er een vermoeden is dat de klachten komen door allergische reacties, dan kunnen allergietesten worden uitgevoerd. Andere denkbare maatregelen omvatten onderzoek van het oog met behulp van röntgenfoto's, echografie of computertomografie (CT-scan) evenals bloeddrukmetingen en bloedtesten om bestaande vaatziekten te achterhalen.

Behandeling van stekende ogen

Geen behandeling

Oogsteken hoeven niet noodzakelijkerwijs te worden behandeld. Soms is het voldoende om het oog wat meer rust te geven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pijn veroorzaakt door stress of overbelasting (vermoeide ogen). Zelfs kleine vreemde lichamen zoals zandkorrels of stof worden meestal door het oog zelf verwijderd door een vergrote tranenstroom waardoor het korreltje of stofje wordt weggespoeld. Als het gaat om ziekten en ernstig oogletsel, is medische behandeling nodig. Anders kan er, naast stekende pijn, ook oogletsel kunnen optreden, wat natuurlijk moet worden voorkomen. De onderstaande behandelingsmaatregelen zijn beschikbaar voor behandeling.

Medicijnen ter behandeling van de oorzaak van steken in het oog / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen ter behandeling van de oorzaak van steken in het oog / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicamenteuze behandeling

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak ban steken in het oog, kan behandeling met geneesmiddelen nodig zijn, vooral in het geval van een oogontsteking. Het is aanbevolen om het ontstoken oog een paar keer per dag schoon te maken met kraanwater en geen contactlenzen te dragen. Zo nodig kan de huisarts ontstekingsremmende oogdruppels of zalf voorschrijven. In geval van een bacteriële infectie kan een antibioticum voorgeschreven worden. Zwelling van de ogen kan op zijn beurt worden behandeld met preparaten die cortison bevatten.

Chirurgische behandeling

Chirurgie is met name noodzakelijk als er een gevaarlijk vreemd lichaam (bijvoorbeeld gebroken glas) in het oog is gekomen, er een ernstig letsel of ernstige oogziekte is, zoals glaucoom of retinitis. De procedure wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over nog meer pijn. Lokale anesthesie kalmeert ook oogbewegingen, waardoor de chirurg veilig aan het oog kan werken.

Als er een oogletsel is, moet de operatie bestaande wonden zoveel mogelijk sluiten. Dit is niet altijd mogelijk en bestaand oogletsel kan vaak een leven lang aanwezig blijven, ondanks een succesvolle wondbehandeling. Zelfs het verwijderen van vreemde voorwerpen kan schade aan het oog, veroorzaakt door het vreemde voorwerp, niet altijd ongedaan maken. Aan de andere kant zijn de volledige kansen op genezing beter met vroege chirurgische behandeling van oogziekten.

Het gebruik van een lasbril / Bron: Konstantin Brizhnichenko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Het gebruik van een lasbril / Bron: Konstantin Brizhnichenko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Preventie

Omdat steken in het oog vaak kan worden veroorzaakt door verschillende oogziekten, is preventie daarop gericht. Het is daarbij van belang om de ogen te beschermen tegen verwondingen van buitenaf en tegen overmatig licht. Dit laatste kan worden bereikt met geschikte sneeuw- en UV-zonnebrillen en met een op de juiste wijze vervaardigde lasbril. Als je wilt voorkomen dat je last krijgt van een steek in het oog, moet je tocht vermijden en een veiligheidsbril dragen wanneer je in een stoffige omgeving verblijft. Intensief wrijven van de ogen kan ook klachten veroorzaken.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knifty knitting: Breien op de breiringBreien is helemaal hip, maar in plaats van met je breinaalden aan de slag te gaan, kun je ook breien met een breiring. B…
Steek/steken in zij tijdens sporten. Voorkomen en genezenSteken in de zij tijdens het sporten, iedereen kent het verschijnsel. Vooral beginnende sporters hebben er vaak last van…
Beten en steken van insectenBeten en steken van insectenWanneer het beter weer in aantocht is betekent ook dat de insecten weer in aantocht zijn. Sommigen van deze insecten kun…
Steken in de zij bij sporten: oorzaken en behandelingSteken in de zij bij sporten: oorzaken en behandelingIedereen heeft het wel eens meegemaakt: steken in de zij tijdens lichamelijke inspanning. Deze zeurende en stekende pijn…

Krakende geluiden van knie (crepitus van kniegewricht)Krakende geluiden van knie (crepitus van kniegewricht)Bij het buigen om de schoenen dicht te doen of bij het vastnemen van iets dat op de grond ligt, horen mensen af en toe e…
Nefritisch syndroom: Symptomen van nierontstekingNefritisch syndroom: Symptomen van nierontstekingHet nefritisch syndroom (niet te verwarren met het nefrotisch syndroom) is een groep aandoeningen waarbij tekenen van ne…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
 • https://www.healthline.com/health/sharp-pain-in-eye
 • https://www.allaboutvision.com/conditions/eye-pain.htm
 • https://www.goodeyes.com/blog/whats-the-stabbing-pain-in-my-eye/
 • https://www.verywellhealth.com/pain-behind-the-eye-3422050
 • https://www.thuisarts.nl/oogontsteking/ik-heb-last-van-rood-oog
 • https://www.oogziekenhuis.nl/oogziekten-behandelingen/hoornvliesontsteking-keratitis
 • https://allesoverhoofdpijn.nl/soorten-hoofdpijn/alles-over-clusterhoofdpijn/
 • https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/een-vreemd-voorwerp-in-het-oog
 • https://www.patient1.nl/encyclopedie/acuut-glaucoom
 • https://iristech.co/is-stabbing-eye-pain-dangerous/
 • https://www.oogcentrumnoordholland.nl/aandoeningen/conjunctivitis/
 • https://www.oogartsen.nl/oogartsen/onderzoeken/oogdrukmeting_tonometrie/
 • https://www.customeyesvisioncare.com/eyecare-services/diagnosis-and-management-of-eye-disease/
 • https://www.cwz.nl/patient/onderzoeken/spleetlamponderzoek/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oogspiegel
 • Patrice van Efferen. Mordern medisch woordenboek - Praktische snelzoekgids van A-Z. Elmar, Rijswijk, 5e druk 2009.
 • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
 • Afbeelding bron 1: EvilQueenAcidBurn, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 3: ThamKC/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Image Point Fr/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: WathanyuSowong/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Konstantin Brizhnichenko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 25
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.