Steken in het oog: symptomen, oorzaken van stekende oogpijn
Stekende pijn in het oog of stekende oogpijn is een zeer vervelende klacht die voor onrust kan zorgen. Zoals alle sensorische organen zijn de ogen extreem gevoelig en kwetsbaar en reageren ze snel op ongunstige externe factoren en op verwondingen middels klachten als steken in het oog. Droge ogen, infecties en vreemde voorwerpen in het oog zijn de meest voorkomende oorzaken van oogproblemen. Pijnlijke steken in het oog zijn meestal erg belastend voor de getroffenen. Een steek in de ogen hoeft niet altijd op een ernstige ziekte te wijzen. Soms is het alleen een extreem koude wind of tijdelijke stress die prikkelende pijnsignalen in de oogzenuwen veroorzaakt. Af en toe kan er echter ook een oogziekte achter de klachten schuilen. Bovendien kunnen zelfs sommige ziekten die niet direct verband houden met het oog maar met een ander deel van het lichaam, scherpe of stekende pijn in het oog veroorzaken.
Wat zijn steken in het oog?
De sensatie van steken in het oog kan in verschillende situaties voorkomen. Je kan bijvoorbeeld een steek in het oog ervaren wanneer je knippert, bij het sluiten van het oog of wanneer het oog open is. Steken in het oog is slechts één vorm van
pijn, die kan worden waargenomen in de context van verschillende soorten
oogpijn. Naast een stekend gevoel in het oog kan er ook drukpijn aanwezig zijn. Scherpe of plotselinge pijn in het oog is meestal te wijten aan een vuiltje in het oog. Het wordt meestal beschreven als een pijnlijk, stekend of
brandend gevoel in het oog zelf.
Oorzaken van een stekend gevoel in het oog
Verschillende oorzaken
Stekende pijn in het oog kan meerdere oorzaken hebben, zoals onder meer:
Beschrijving
Zeer uiteenlopende oorzaken kunnen zich achter een steek in het oog verbergen. Het merendeel van alle personen die met steken in de ogen naar de huisarts gaan, lijden aan een vreemd lichaam in het oog (waarbij er van buitenaf een voorwerp op het hoornvlies belandt), aan ontstekingsprocessen in en op het oog of aan een allergie. Een ontsteking van het bindvlies, ook bekend als conjunctivitis, veroorzaakt bijvoorbeeld prikken of steken in het oog. Een ontsteking van het hoornvlies of keratitis kan deze klacht ook veroorzaken, evenals clusterhoofdpijn of een
migraineaanval. Er is ook een oorzakelijk verband met een steek in het oog bij acuut glaucoom (een verhoogde oogdruk), bij droge ogen en pijn in de gezichtszenuwen en bij ontsteking die zich manifesteert in de oogzenuw. Brandwonden kunnen ook leiden tot een stekend gevoel in het oog.
Wazig zien /
Bron: Martin SulmanSymptomen van stekende oogpijn
Afhankelijk van de oorzaak kan stekende oogpijn gepaard gaan met
koorts, tranen,
roodheid, dubbel zien,
wazig zien, minder zien, en andere klachten. Soms kan een over het algemeen klein probleem, bijvoorbeeld een ondiepe geschraapte plek van het hoornvlies, zeer pijnlijk zijn.
Complicaties
Een steek in het oog kan verschillende complicaties veroorzaken. Het hangt natuurlijk af van de exacte oorzaak van de steken in het oog. In veel gevallen is het conjunctivitis, wat kan leiden tot verschillende complicaties. Als een conjunctiva zonder behandeling blijft, kan een brede waaier aan complicaties optreden. De lens kan troebel worden, wat enkele weken kan duren. Er kan ook een etterende afscheiding uit het oog zijn. In een dergelijk geval klagen de getroffenen over een zeer ongemakkelijk gevoel van een vreemd lichaam in het aangedane oog.
Met de juiste behandeling en de juiste medicatie is een volledig herstel mogelijk binnen een korte tijd. Natuurlijk kan er een vreemd lichaam in het oog zitten. In een dergelijk geval kun je last krijgen van hevige pijn en kan het oog ook geïrriteerd en ontstoken raken. Pogingen om zelf het vreemde lichaam te verwijderen moeten in dat geval worden vermeden, omdat anders verdere complicaties of permanente schade kunnen optreden. Alleen een arts mag zo'n vreemd lichaam (een houtsnipper, metaal van bijvoorbeeld tijdens het slijpen) verwijderen. Als er geen verwondingen aan het oog zijn, is natuurlijk een volledig herstel te verwachten. Er kan echter vervolgens een ontsteking ontstaan, die kan worden veroorzaakt door besmetting met een ziekteverwekker.
Gezwollen ooglid /
Bron: ThamKC/Shutterstock.comHuisarts raadplegen
In veel gevallen is een steek in het oog het eerste teken van conjunctivitis. Een vreemd voorwerp in het oog kan echter ook verantwoordelijk zijn voor een dergelijke sensaties. Als je zo'n steek in je oog waarneemt, hoef je niet onmiddellijk naar een arts te gaan, omdat zelfzorgmaatregelen kunnen bijdragen aan volledig herstel. Bij een vreemd voorwerp in het oog is het belangrijk het oog steeds overvloedig met water te spoelen en om wrijven in het oog te vermijden, teneinde verergering van de klachten te voorkomen. Voel je na het spoelen nog iets zitten, ga dan naar je huisarts. Raadpleeg ook in de volgende gevallen je huisarts:
- als de steken ernstig zijn en/of verergeren of voortduren
- als de oogpijn gepaard gaat met hoofdpijn of koorts
- bij extreme lichtgevoeligheid of als je halo's (kringen) ziet rond lichtpunten
- als je zicht plotseling verandert (dubbelzien of wazig zien)
- als je zwelling in en rond de ogen ervaart
- als je problemen ondervindt om de ogen te bewegen of open te houden
- als er bloed of pus/etter uit je ogen komt
Als een vreemd lichaam verantwoordelijk is voor de steken in het oog, kan de arts dit professioneel en veilig uit het oog verwijderen. Proberen om zelf een vreemd lichaam uit je oog te verwijderen moet worden vermeden, omdat dit verdere schade aan het gevoelige oog kan veroorzaken.
Arts onderzoekt man met steken in het oog /
Bron: Image Point Fr/Shutterstock.comOnderzoek en diagnose
Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
De diagnose van steken in het oog kan erg verschillen. Aan het begin van elk onderzoek zal de arts een anamnese afnemen en middels een vraaggesprek informeren naar je klachten en je medische geschiedenis. Daarna volgt lichamelijk onderzoek, waarbij sommige symptomen zoals
tranende ogen of
rode ogen direct kunnen worden gesignaleerd. Er zijn ook speciale tests voor het beoordelen van symptomen die niet onmiddellijk zichtbaar zijn.
Diagnostisch onderzoek
Een oogtest helpt bijvoorbeeld om het gezichtsvermogen te bepalen. Gevoelens van druk in het oog, evenals
oogziekten, die meestal een verandering in de interne drukomstandigheden veroorzaken, kunnen worden opgespoord middels een oogdrukmeting; elk oog heeft een bepaalde spanning, wat de oogdruk wordt genoemd. Diagnostische methoden zoals spleetlamponderzoek (met de spleetlamp kan bijna het hele oog onderzocht worden), of onderzoek met de oftalmoscoop (een hulpmiddel waarmee een arts het netvlies kan inspecteren) kunnen ook worden gebruikt om de toestand van verschillende delen van het oog te beoordelen. In beide gevallen gebruiken oogartsen speciale apparatuur die is uitgerust met een lichtbron om een nauwkeurige beoordeling van de oogstructuren mogelijk te maken.
Bloedonderzoek /
Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.comAls er een vermoeden is dat de klachten komen door allergische reacties, dan kunnen allergietesten worden uitgevoerd. Andere denkbare maatregelen omvatten onderzoek van het oog met behulp van röntgenfoto's, echografie of computertomografie (CT-scan) evenals
bloeddrukmetingen en
bloedtesten om bestaande vaatziekten te achterhalen.
Behandeling van stekende ogen
Geen behandeling
Oogsteken hoeven niet noodzakelijkerwijs te worden behandeld. Soms is het voldoende om het oog wat meer rust te geven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pijn veroorzaakt door stress of overbelasting (
vermoeide ogen). Zelfs kleine vreemde lichamen zoals zandkorrels of stof worden meestal door het oog zelf verwijderd door een vergrote tranenstroom waardoor het korreltje of stofje wordt weggespoeld. Als het gaat om ziekten en ernstig oogletsel, is medische behandeling nodig. Anders kan er, naast stekende pijn, ook oogletsel kunnen optreden, wat natuurlijk moet worden voorkomen. De onderstaande behandelingsmaatregelen zijn beschikbaar voor behandeling.
Medicijnen ter behandeling van de oorzaak van steken in het oog /
Bron: Stevepb, PixabayMedicamenteuze behandeling
Afhankelijk van de onderliggende oorzaak ban steken in het oog, kan behandeling met geneesmiddelen nodig zijn, vooral in het geval van een oogontsteking. Het is aanbevolen om het ontstoken oog een paar keer per dag schoon te maken met kraanwater en geen contactlenzen te dragen. Zo nodig kan de huisarts ontstekingsremmende oogdruppels of zalf voorschrijven. In geval van een bacteriële infectie kan een antibioticum voorgeschreven worden. Zwelling van de ogen kan op zijn beurt worden behandeld met preparaten die cortison bevatten.
Chirurgische behandeling
Chirurgie is met name noodzakelijk als er een gevaarlijk vreemd lichaam (bijvoorbeeld gebroken glas) in het oog is gekomen, er een ernstig letsel of ernstige oogziekte is, zoals glaucoom of retinitis. De procedure wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over nog meer pijn. Lokale anesthesie kalmeert ook oogbewegingen, waardoor de chirurg veilig aan het oog kan werken.
Als er een oogletsel is, moet de operatie bestaande wonden zoveel mogelijk sluiten. Dit is niet altijd mogelijk en bestaand oogletsel kan vaak een leven lang aanwezig blijven, ondanks een succesvolle wondbehandeling. Zelfs het verwijderen van vreemde voorwerpen kan schade aan het oog, veroorzaakt door het vreemde voorwerp, niet altijd ongedaan maken. Aan de andere kant zijn de volledige kansen op genezing beter met vroege chirurgische behandeling van oogziekten.
Preventie
Omdat steken in het oog vaak kan worden veroorzaakt door verschillende oogziekten, is preventie daarop gericht. Het is daarbij van belang om de ogen te beschermen tegen verwondingen van buitenaf en tegen overmatig licht. Dit laatste kan worden bereikt met geschikte sneeuw- en UV-zonnebrillen en met een op de juiste wijze vervaardigde lasbril. Als je wilt voorkomen dat je last krijgt van een steek in het oog, moet je tocht vermijden en een veiligheidsbril dragen wanneer je in een stoffige omgeving verblijft. Intensief wrijven van de ogen kan ook klachten veroorzaken.
Lees verder