Borstechografie: Onderzoek van borst met geluidsgolven
Een borstechografie is een zeer veilig beeldvormend onderzoek waarbij hoogfrequente geluidsgolven worden gebruikt om de interne structuren van de borsten te onderzoeken. Dit is bijvoorbeeld nuttig wanneer andere testen niks opleveren en de arts de oorzaak van een tepelafscheiding of een knobbeltje in de borst wil opsporen. Dit is een pijnloze test waarbij vrijwel slechts enkele voorbereidingen nodig zijn. De patiënt mag na het onderzoek meteen naar huis en bespreekt nadien de resultaten met de doorverwijzende arts. In sommige gevallen zijn nog vervolgonderzoeken nodig. Aan de hand van alle onderzoekresultaten stelt de arts een behandelplan op.
Indicatie van beeldvormend onderzoek van de borst
Soms heeft de arts reeds diverse testen uitgevoerd (zoals een
MRI-scan van de borst of een
mammografie) en heeft hij geen duidelijke oorzaak gevonden van de symptomen van de patiënt, of heeft hij afwijkingen gevonden die verder onderzoek vereisen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een borstknobbel of een heldere of bloederige
tepelafscheiding. Een echografie van de borst onthult het verschil tussen een vaste massa of een
cyste. Ook is het mogelijk om een tumor op te sporen wanneer de patiënt een heldere of bloederige vloeistof verliest uit de tepel. Daarnaast is het ook mogelijk om een borstechografie in te zetten bij een borstbiopsie waarbij de arts op het beeldscherm kan kijken waar hij een naald moet inbrengen.
Voorbereiding op het onderzoek
De patiënt mag op de dag van het onderzoek geen lotion, poeder of andere stoffen op de borsten toepassen. Ook mag hij geen deodorant onder de armen gebruiken. Hij moet tevens sieraden uit de nek en borst verwijderen. Tijdens de dag van het onderzoek draagt de patiënt best losse, comfortabele kleding. De patiënt krijgt vlak voor het onderzoek de vraag om zich uit te kleden boven de taille en een ziekenhuisjurk aan te trekken.
Tijdens de borstechografie
De totale tijdsduur van dit onderzoek bedraagt gemiddeld dertig minuten. Tijdens het veilig onderzoek ligt de patiënt op de rug op een onderzoekstafel. De arts brengt een gel aan op de huid van de borst. Daarna beweegt hij een transducer, een soort in de hand gehouden apparaatje (sonde), over het borstgebied. Hoogfrequente geluidsgolven reizen van de sonde door de gel in het lichaam. De sonde verzamelt de geluiden die terugkaatsen. Een computer gebruikt die geluidsgolven om een beeld te creëren. Omdat de beelden in realtime worden vastgelegd, is het mogelijk om op het beeldscherm de structuur en beweging van de interne organen van het lichaam te zien. Ook is het mogelijk om bloed te zien dat door de bloedvaten stroomt. Mogelijk moet de patiënt op vraag de armen boven het hoofd te heffen en naar links of rechts draaien. Het apparaat zendt geluidsgolven naar het borstweefsel. Deze test veroorzaakt meestal geen ongemak of
pijn, hoewel de gel wel koel kan aanvoelen. Tijdens een echografisch onderzoek van de borst gebruikt de arts mogelijk
Doppler-technieken om de bloedstroom of het gebrek aan bloedstroom in een borstgezwel te evalueren. In sommige gevallen levert dit aanvullende informatie op over de oorzaak van het gezwel.
Resultaten
Normaal uitziend borstweefsel duidt niet op afwijkingen. Soms vindt de arts echter
goedaardige borstknobbeltjes zoals:
Ook onthult een borstechografie mogelijk kwaadaardige gezwellen (
borstkanker).
Mogelijk moet de arts verdere testen uitvoeren zodat hij weet welke (eventuele) behandeling nodig is. Verdere onderzoeken van de borst omvatten:
- een borstknobbelverwijdering (excisionele borstbiopsie)
- een echografisch geleide borstbiopsie (naaldbiopsie uitgevoerd met behulp van een echografie)
- een open (chirurgische) borstbiopsie
- een stereotactische borstbiopsie (naaldbiopsie uitgevoerd met een toestel zoals een mammografie)

Een borstechografie is ook veilig voor zwangere vrouwen /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayRisico's van echografie van borstweefsel
Een borstechografie heeft geen risico op straling. Dit
beeldvormend onderzoek vormt geen risico voor zwangere vrouwen. Een borstechografie kan soms wel kleine
knobbeltjes of vaste tumoren missen die vaak worden aangetroffen tijdens een mammografie.
Zwaarlijvig zijn of zeer grote borsten hebben, maakt de resultaten van de echografie tevens minder nauwkeurig.
Lees verder