Afvallen is simpel: minder calorieën eten dan je verbruikt

Afvallen is simpel: minder calorieën eten dan je verbruikt Vergeet Sonja Bakker, Weight watchers, Atkins of welk dieet je ook geprobeerd hebt. De kern van alle diëten is minder calorieën innemen dan je verbruikt. Dat is ook de enige manier als je wilt afvallen. Je kan dus gewicht verliezen en eten wat je lekker vindt door uit te rekenen hoeveel calorieën je die dag nog mag nemen. Je kan best een koekje of een gebakje nemen, zolang je maar onder het aantal calorieën blijft dat je verbruikt.

Eten

Om te weten hoeveel je op een dag mag eten, moet je eerst bepalen hoeveel calorieën je op een dag verbruikt. Dat is helaas niet exact te meten, maar je kan uitgaan van 2600 - 2800 calorieën voor mannen en 2000 - 2200 calorieën voor vrouwen bij matige activiteit. Heb je een intensieve baan of doe je aan sport, dan verbruik je meer calorieën.

Uit onderzoek is gebleken dat als je circa 7000 minder calorieën tot je neemt dan je verbruikt, je één kilo gewicht verliest. Aangezien niemand gezonder wordt van crashdiëten, is het raadzaam niet meer dan een kilo per week te verliezen.

Stofwisseling

Daarnaast heb je elke dag minimaal 1200 calorieën nodig om je stofwisseling actief te laten blijven. Als je stofwisseling minder calorieën kan verbranden, gaat het op een langzamere verbranding over. Dat betekent nog minder eten om af te vallen én zodra je weer normaal eet, vliegen de kilo’s eraan: het jojo-effect. Het beste kun je dus je eetpatroon met mate aanpassen. Dan blijft je stofwisseling op peil en dan houd je het veel makkelijker vol.

Het eerste dingen die je kan doen, zonder dat je al begint met het tellen van calorieën, zijn een aantal punten. Het lijkt misschien een klein verschil, maar er zijn genoeg mensen die alleen hierdoor al afvallen.

Light, mager of halfvol

 • Als je frisdrank kiest, drink dan altijd de light variant (zo bevat gewone cola ongeveer 95 calorieën, cola light slechts 1 calorie)
 • Drink halfvolle melk of karnemelk in plaats van volle melk
 • Koop magere yoghurt in plaats van volle yoghurt
 • Kijk voor boter en kaas naar een variant met minder calorieën
 • Kijk ook voor andere producten of er ook een light variant te koop is
 • Schep niet te veel in één keer op
 • Beleg je brood niet dubbeldik

Aankomen

Als je juist wilt aankomen, omdat je te mager bent. Kan je zonder dat je veel meer hoeft te eten toch aankomen door bovenstaande punten om te draaien. Gebruik volle yoghurt, volle kaas etcetera. Als je aan wilt komen, moet je meer calorieën eten dan je verbruikt.

Als je helemaal tevreden bent met jezelf, zorg dan gewoon dat je de calorieën die je binnen krijgt ongeveer gelijk zijn aan de calorieën die je verbrandt.

Afvallen

De volgende punten helpen ook als je wilt afvallen, maar zijn ook gezonder:
 • Gebruik boter met mate (zowel op brood als in de pan)
 • Beperk je gebruik van suiker in koffie en thee (neem desnoods Candarel, zoetjes etc)
 • Beperk het gebruik van jus en saus
 • Beperk je bezoek aan de snackbar/McDonald’s etcetera (of bestel met mate)
 • Beperk je gebruik van alcohol (alcohol bevat veel calorieën, maar niks aan voedingsstoffen)

Calorieën

Als je meteen serieus aan de slag wil en calorieën wil gaan tellen, moet zich instellen op afmeten van hoeveelheden en rekensommen. Steeds vaker vermelden de fabrikanten hoeveel calorieën er in hun product zitten. Vaak alleen per 100 gram, maar soms ook per stuk.

Tot slot wat kleine waarschuwingen:
 • Laat niet calorierijk 'slecht' voedsel (zoals snoep, koek en alcohol) ten koste gaan van de gezonde voeding (brood, groente, fruit)
 • Laat je leven niet leiden door wel of niet eten
 • Succes

Lees verder

© 2008 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het calorie shifting dieetHet calorie shifting dieetVeel mensen zijn op zoek naar een manier om af te vallen, dat dit niet zomaar gaat blijkt uit het feit dat er in Nederla…
Snel afvallen – Calorie BlockerOvergewicht is de grootste klacht onder de Nederlanders. Mensen zoeken allerlei methoden om snel af te vallen, de nodige…
Tien redenen waarom je niet afvaltTien redenen waarom je niet afvaltJe ben een paar kilo te zwaar en gaat op dieet of besluit meer te gaan bewegen, maar wat je ook doet, de kilo's blijven…

Detox, er is meer dan sappenDetox, er is meer dan sappenHet schoonmaken van het lichaam groeit in populariteit. Het begiftigen of ontslakken is een methode met vele variabele p…
Oestrogeen remt de verouderingOestrogeen remt de verouderingHet belang van hormonen voor de veroudering is heel verschillend. Elk hormoon heeft een heel speciale functie in het lic…
Reactie

Delilah, 02-06-2013
Er staat dat als je 5000 kcal minder neemt je 1 kilo afvalt, maar 1 kilo is toch 7000 calorieën? Reactie infoteur, 07-06-2013
Klopt. In een boekje wat ik meer dan tien jaar geleden kocht werd uitgegaan van 5000 kcal, maar tegenwoordig wordt uitgegaan van 7000 kcal. Ik heb het aangepast, dank voor je opmerking.

Jour (127 artikelen)
Laatste update: 07-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.