Zonneallergie medicijnen, crème, zalf en zonneallergie spray

Zonneallergie medicijnen, crème, zalf en zonneallergie spray Mogelijk heeft 10 tot 20 procent van alle Nederlanders in meer of mindere mate last van zonneallergie, ook wel dermatitis solaris genoemd of polymorfe lichteruptie (PMLE). Zonneallergie duidt op een abnormale huidreactie met roodheid en een jeukende huiduitslag met bultjes en/of blaasjes, bij blootstelling aan de zon en dan vooral op die delen van de huid die aan de zon zijn blootgesteld. De meeste vormen van zonneallergie worden veroorzaakt door UV-A (ultraviolet A). UV-B (ultraviole B) veroorzaakt vooral de zonverbrandingsreacties. Meestal begint zonneallergie op jongvolwassen leeftijd, ergens tussen je twintigste en veertigste levensjaar, maar bij mannen mogelijk wat later. Het komt bij mannen en vrouwen evenveel voor. Deze lastige huidaandoening keert terug wanneer je weer intensief aan zonlicht wordt blootgesteld, dus ieder voorjaar. In de loop van de zomer treedt gewenning op. Hoe wordt zonneallergie behandeld? Met medicijnen, zalf, crème en spray.

Zonneallergie behandelen


Behandeling van zonneallergie

Strikt genomen is bij zonneallergie geen behandeling nodig. De huiduitslag verdwijnt vaak binnen enkele dagen tot weken vanzelf, wanneer er geen blootstelling aan zonlicht (meer) plaatsvindt. De huiduitslag verdwijnt zonder restverschijnselen. In de loop van de zomer treedt normaal gesproken gewenning op. De zonneallergie raakt dan meer op de achtergrond. Bij hevige jeuk of andere klachten, kan de huisarts zo nodig een crème of zalf voorschrijven die je lokaal aanbrengt. Er zijn ook zelfzorggeneesmiddelen die je zelf kunt aanschaffen bij een apotheek of drogist. Laat je altijd informeren voordat je een middel aanschaft.

Lichtgewenning

Als je weet dat je last hebt van zonneallergie en je ieder voorjaar 'getrakteerd' wordt op vervelende bultjes en jeuk, dan doe je er verstandig aan om je huid in het voorjaar geleidelijk aan het zonlicht te laten wennen. Deze langzame gewenning zorgt ervoor dat je huid wat dikker wordt en pigment aangemaakt, als gevolg waarvan bescherming optreedt tegen het ultraviolet licht. Begin in het voorjaar met dagelijkse blootstelling aan de zon en bouw dit langzaam op. Bijvoorbeeld de eerste dag 15 minuten en per dag 15 tot 30 minuten meer. Houdt er rekening mee dat je op zonnige dagen voorzichtiger moet zijn dan op bewolkte dagen. Houd de huid zo veel mogelijk bedekt en bescherm de niet-bedekte huid met een antizonnebrandcrème met zowel een UV-B- als een UV-A-filter en met een hoge beschermingsfactor (zie onder).

Belichting: poliklinisch of thuis

Belichting in het ziekenhuis behoort ook tot de mogelijkheden en vindt poliklinisch plaats op de afdeling dermatologie. Een kuur van enkele weken kan worden gevolgd gedurende het voorjaar, waarbij de huid twee tot drie keer per week belicht wordt met een ultraviolette lichtbron. Dit is afhankelijk van of de zonneallergie wordt veroorzaakt door UV-A of UV-B, alsook van de ernst van de verschijnselen. Er kan tegenwoordig ook thuis lichttherapie worden toegepast door middel van de SunshowerMedical. Uit onderzoek blijkt dat mensen met zonneallergie gemiddeld zesmaal langer in de zon kunnen blijven dan zonder deze lichttherapie. Het handige van dit apparaat is, dat je het in je douche kan laten ophangen, zodat je je regelmatig tijdens het douchen enkele minuten kan laten bestralen met UV-licht. Het apparaat wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Indifferente zalven en crèmes tegen jeuk

Indifferente middelen (waarbij dus geen medicatie aan het middel is toegevoegd), kunnen helpen de jeuk te bestrijden. De volgende middelen kunnen voor dit doel gebruikt worden:
  • Lotio alba FNA: een lotion op waterbasis met als werkzame bestanddelen zinkoxide en talk, wat verkoelend, jeukstillend en indrogend werkt.
  • Lotion calaminae FNA: zonder recept verkrijgbaar en te gebruiken bij jeuk.
  • Mentholtalkpoeder: geeft verkoeling door de menthol, doch alleen gebruiken bij een intacte huid.
  • Levomenthol 1% in carbomeerwatergel FNA: levomenthol (menthol) wordt gebruikt bij jeuk en heeft een verkoelend effect.
  • Levomenthol 1% in lanettecrème: idem.
  • Cremor vaseline lidocaïne 3%: dit middel maakt de huid gevoelloos en wordt gebruikt bij pijn en jeuk.

Vraag je apotheker om advies voordat je zelf een middel aanschaft.

Hormoonzalf

Het lokaal aanbrengen van een hormoonzalf (betamethason) kan effectief zijn bij zonneallergie. Soms kunnen er bijwerkingen optreden, zoals huidinfecties en overgevoeligheid. Je moet de zalf of crème dun op de huid aanbrengen.

Antihistaminica

Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij, genaamd 'histamine', wat klachten kan veroorzaken, zoals jeuk. Antihistaminica kunnen klachten verminderen die berusten op het vrijkomen van histamine.

Hydroxychloroquine

Het oorspronkelijke antimalariamiddel zoals hydroxychloroquine (bekend onder de merknaam Plaquenil®), wordt alleen voorgeschreven bij zonneallergie als de klachten ernstig zijn en worden alleen geslikt tijdens periodes dat je veel blootstaat aan de zon. Dit middel remt ontstekingen, maar hoe het precies werkt bij lichtovergevoeligheid is niet bekend.

Zonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.comZonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.com

Zonnebrandcrème

Een zonnebrandcrème met een SPF (Sun Protection Factor - beschermingsfactor) van 30 voor zowel UV-B als UV-A gedurende de zomermaanden blijkt 90 procent van de PMLE. Aanbevelingen hierbij zijn: een half uur voordat je de zon ingaat de zonnebrandcrème aanbrengen en na ongeveer twee tot drie uur opnieuw aanbrengen, evenals nadat je het water in bent geweest (zwemmen) en na hevig transpireren. Vooral kinderen met zonneallergie dienen extra goed te worden beschermd met zonnebrandcrème.

Zonneallergiespray

Sinds kort is er ook zonneallergie spray verkrijgbaar. Deze spray is zowel door kinderen als volwassenen te gebruiken en voorkomt direct een allergische reactie van de huid op zonlicht. De spray bevat een UV-A/UV-B filter met een SPF van 30. De zonneallergiespray legt een barrière op de huid zodat UV-A en UV-B stralen geblokkeerd worden. Je kunt de spray gemakkelijk aanbrengen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij zonneallergie?Wat is zonneallergie? Zonneallergie is een abnormale reactie van de huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Z…
Zonneallergie spray: zonneblaasjes voorkomen met DermaForteZonneallergie spray: zonneblaasjes voorkomen met DermaForteZonneblaasjes door zonneallergie treden op na blootstelling aan ultraviolette stralen (uv-licht). De uitslag bij zonneal…
Zonneallergie: oorzaken, symptomen en behandelingZonneallergie: oorzaken, symptomen en behandelingAllergieën, niemand wil ergens allergisch voor zijn en als je dan toch ergens allergisch voor bent ga je de bron van je…
Zonneblaasjes: symptomen, oorzaak en behandelingZonneblaasjes: symptomen, oorzaak en behandelingWat zijn zonneblaasjes en wat kun je tegen zonneblaasjes doen? Bij de eerste zonnestralen in de lente zijn er een aantal…

Nagelbijten: oorzaken, behandeling, tips & middeltjesNagelbijten: oorzaken, behandeling, tips & middeltjesBen jij ook zo een van die verstokte nagelbijters en geraak je maar niet van die vervelende gewoonte af? Dan ben je alli…
Lucide droom: baas over je droomLucide droom: baas over je droomJe bent aan het dromen, net zoals alle andere nachten. In je droom vliegen de kogels om de oren en je probeert te vlucht…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
  • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.
  • www.apotheek.nl
  • www.symptomen-behandeling.nl/1/zonneallergie_creme_en_zalf_535767.html
  • www.symptomen-behandeling.nl/1/zonneallergie_lichttherapie_550390.html
  • Afbeelding bron 1: Asiandelight/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.