Te veel vitamine B: gezondheidsrisico's vit. B-vergiftiging
Je hebt dagelijks voldoende vitamine B nodig om goed te functioneren, maar het is ook mogelijk om te veel vitamine B binnen te krijgen als je supplementen neemt. Overmatig vitamine B-gebruik kan vervelende gevolgen hebben. Een teveel aan vitamine B6 kan bijvoorbeeld zenuwschade veroorzaken. Bij gezonde personen zal overmatig vitamine B12-gebruik waarschijnlijk geen problemen veroorzaken. Doch als je een erfelijke oogaandoening hebt die bekend staat als 'hereditaire opticusatofie van Leber', dan kunnen vitamine B12-supplementen je oogzenuw ernstig beschadigen. Vooral een vitamine B6-vergiftiging kan klachten geven. Te veel vitamine B6 kan leiden tot pijnlijke voetzolen, een klemmend gevoel rond de enkels, prikkeling in de onderbenen en voeten. Dit staat bekend als perifere neuropathie.- Functie van vitamine B
- Vitamine B-vergiftiging
- Te veel vitamine B6 gevaarlijk voor de gezondheid
- Te veel vitamine B3
- Gezondheidsrisico's van vitamine B12
- Gevarieerd en gezond eten
- Vitamine B in voeding
- Vitamine B1
- Vitamine B2
- Vitamine B3
- Vitamine B5
- Vitamine B6
- Vitamine B8
- Vitamine B11
- Vitamine B12
- Huisarts raadplegen
Functie van vitamine B
Alle B-vitaminen zijn belangrijk voor het produceren van energie en het bestrijden van infectie en ziekte, maar vitamine B6 en vitamine B12 spelen ook een rol bij de cognitieve functie. Vitamine B6 helpt neurotransmitters te maken die nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, en vitamine B12 houdt je zenuwen en bloedcellen gezond en speelt een rol bij het maken van DNA, naast vele andere functies. Een vitamine B12-tekort, evenals een vitamine B6-tekort en een tekort aan andere B-vitaminen, kunnen in verband worden gebracht met depressie, en vitamine B12 wordt soms ingenomen om de stemming te stimuleren en bij geheugenproblemen. Een tekort aan vitamine B6 of vitamine B12 kan bloedarmoede veroorzaken. Deze beide vitaminen kunnen dus worden gebruikt om deze aandoening te behandelen.
Vitamine B-vergiftiging
Vroeger ging men ervan uit dat vitamine B onschadelijk was omdat deze vitamine, net als vitamine C, oplosbaar is in water en zich daarom niet in het lichaam kan opstapelen, zoals in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K). Anno 2024 is echter bekend dat een te hoge inname van bepaalde B-vitaminen vervelende consequenties kan hebben. Vooral een vitamine B6-vergiftiging leidt tot nare klachten.Te veel vitamine B6 gevaarlijk voor de gezondheid
Te veel vitamine B6 kan zenuwtoxiciteit veroorzaken, bijvoorbeeld bij langdurig dagelijks gebruik van supplementen met meer dan 21 milligram vitamine B6. Na verloop van tijd kunnen hogere doses B6 schadelijk zijn en tot zenuwbeschadiging of zenuwschade leiden, met gevoelloosheid en tintelingen in de ledematen (tintelingen in handen en tintelingen in benen) wat uiteindelijk onomkeerbaar kan zijn. Zorg ervoor dat je het gebruik van vitamine B6-supplementen staakt als je ongewone sensaties opmerkt, zoals gevoelloosheid in je benen. Te veel B6 kan ook overgevoeligheid veroorzaken voor zonlicht, wat kan leiden tot huiduitslag en gevoelloosheid, evenals misselijkheid, braken, buikpijn, verlies van eetlust en abnormale leverfunctie.
Te veel vitamine B3
Hoge doses vitamine B3 (niacine, nicotinezuur, nicotinamide) kunnen ook problemen veroorzaken, maar het is onwaarschijnlijk dat je in de problemen komt tenzij je extreem hoge doses gebruikt in een poging om je cholesterol te verlagen. De reacties van te veel vitamine B3 variëren van blozen, jeuk, nervositeit en hoofdpijn tot darmkrampen. Bij grote hoeveelheden kunnen misselijkheid, geelzucht en verhoogde leverenzymen voorkomen, een toxisch beeld dat hepatitis nabootst. De symptomen verdwijnen wanneer je stopt met de inname van vitamine B3. Neem geen hoge doses niacine als je zwanger bent, of zweren, jicht, diabetes, galblaasaandoeningen, leverziekte of een recente hartaanval hebt gehad. Iedereen die deze B-vitamine inneemt om een verlaging van het cholesterolgehalte te bewerkstelligen, moet dit alleen doen onder toezicht van een arts en moet vóór de start van de behandeling en daarna periodiek leverfunctietesten ondergaan.Gezondheidsrisico's van vitamine B12
Het nemen van vitamine B12 wordt als veilig beschouwd, hoewel hooggedoseerde supplementen of vitamine B12-injecties bij sommige mensen diarree, jeuk, bloedstolsels en allergische reacties kunnen veroorzaken. Als je een erfelijke oogziekte hebt die bekend staat als de ziekte van Leber, kan vitamine B12 de oogzenuw ernstig beschadigen, wat kan leiden tot blindheid. Als je allergisch bent voor het element kobalt, dan kun je het beste geen vitamine B12-supplement gebruiken omdat dit een allergische reactie kan veroorzaken. Vitamine B12 wordt soms gebruikt voor de behandeling van bloedarmoede, maar dit is een ernstige ziekte en de therapie moet onder toezicht staan van een arts. Afgezien van deze aandoeningen en mogelijke interacties met andere supplementen is het nemen van vitamine B12 veilig. Toch is het nooit verstandig om meer in te nemen dan nodig is.Gevarieerd en gezond eten
De gezondste manier om ervoor te zorgen dat je alle B-vitaminen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, is om gevarieerd en gezond te eten: eet dagelijks fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, gezonde vetten en eiwitten.Sommige voedingsmiddelen zijn vooral goede bronnen van slechts één vitamine B, terwijl andere voedingsmiddelen meerdere B-vitamines bevatten. Gelukkig komen B-vitaminen veel voor in allerlei soorten voedingsmiddelen. Dus als je een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet eet dat voedingsmiddelen uit alle voedingsgroepen bevat, dan krijg je waarschijnlijk genoeg vitaminen binnen.
Vitamine B in voeding
Vitamine B1
Je lichaam heeft vitamine B1 of thiamine nodig om je eetlust te reguleren en je metabolisme te ondersteunen. Enkele van de beste bronnen van thiamine zijn donkergroene bladgroenten, verrijkte volkoren granen, tarwekiemen, verrijkte rijst, groene erwten, linzen en noten zoals amandelen en pecannoten.
Vitamine B2
Consumeer vitamine B2 of riboflavine voor een gezonde huid. Melk en melkproducten zoals yoghurt en kaas zijn rijk aan riboflavine. Asperges, spinazie en andere donkergroene bladgroenten, kip, vis, eieren en verrijkte granen leveren ook aanzienlijke hoeveelheden riboflavine.Vitamine B3
Kip, kalkoen, zalm en andere vissen, inclusief ingeblikte tonijn (in water), zijn allemaal uitstekende natuurlijke bronnen van vitamine B3 of niacine. Verrijkte granen, peulvruchten, pinda’s, pasta en volkoren producten leveren ook variërende hoeveelheden. Niacine bevordert een gezonde zenuwfunctie, komt ten goede aan je cardiovasculaire systeem en helpt bij de energieproductie.