De geneeskracht van konjak
Van oorsprong komt deze opvallend bloeiende plant voor in Indonesië, China en Japan. Konjak heeft een zware wortelknol die kan worden gegeten. Daarnaast zijn er enkele medicinale aanwendingen van konjak. De belangrijkste daarvan is dat het de honger stilt. Hiervoor heb je slechts weinig nodig; slechts driemaal per dag een gram is genoeg.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving konjak
De Latijnse naam voor konjak is
Amorphophallus konjac. Konjak komt van de Japanse naam konnyaku. Het eerste deel van deze naam is een samenstelling van twee woorden. Amorpho betekent ´zonder vorm´ en phallus betekent ´penis´. Vrij vertaald betekent deze plant vormloze penis. Dat slaat op de bloem van de plant waar een grote, dikke stengel uit omhoog komt. De naam is bedacht door een Nederlandse botanicus uit de 18e eeuw. De plant is voor het eerst door Nederlanders beschreven in 1692. De Nederlanders in den vreemde waren altijd zeer geïnteresseerd in de lokale planten- en dierenwereld.
Konjak in de keuken
Konjak heeft een eetbare, zetmeelhoudende wortelknol. Je kunt het gebruiken in plaats van gelatine. In China en vooral Japan wordt het veel gegeten. Je kunt er snacks kopen van konnyaku, zoals de Japanners het noemen. Daarnaast wordt er een konjakmeel van gemaakt die wordt vermengd met groenten zoals
zeewier. Er wordt ´oden´ van gemaakt; dat is een brede plak die kwa vorm doet lijken op
tempeh. Ook worden er nudelgerechten van konjak gemaakt; deze heten ´śhirataki´.
Konjak bij obesitas en vermageringsdieet
In de wortelknol konjak zit voornamelijk glucomannaan. Dat is een polysaccharide die niet verteerd kan worden door het menselijk lichaam. Deze stof neemt 100 maal zijn gewicht in water op. Wanneer je bij een maaltijd één gram konjak doet, vormt het een volumineuze gel van 100 gram. Hierdoor zit je veel sneller vol. Het beschermt de obesitaspatiënt tegen overgewicht. Dat maakt konjak dat een veel geprezen ondersteuning voor een dieet dat gericht is op gewichtsverlies.
Konjak werkt bloedsuikerspiegelverlagend
Aangezien er een gel wordt gevormd waarin ook suikers worden opgenomen, wordt de afbraak van suikers aanmerkelijk vertraagd. Dat leidt ertoe dat minder grote pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan. Dat heeft als bijkomend voordeel dat er minder insuline hoeft te worden aangemaakt. Van insuline is bekend dat het vetvorming veroorzaakt. Hierdoor is het een extra goed middel voor diabetespatiënten die willen afvallen.
Water drinken is essentieel
Het is een eerste vereiste om voldoende vocht in te nemen als je konjak om medicinale redenen gebruikt. Vochttekort kan overigens zowel een oorzaak van obesitas als van diabetes zijn, daar heeft de arts Batmanghelidj over geschreven in zijn boek: water, het goedkoopste medicijn. Het drinken van water en het gebruik van konjak heeft dus meerdere positieve doelen. Er zijn verder geen bijwerkingen van konjak bekend, mits er voldoende wordt gedronken. Hiervoor kun je de volgende richtlijn hanteren:
- Drink een uur voor elke maaltijd 400 cl water
- Drink een uur na elke maaltijd 300 cl water
- Drink ´s avonds (en ´s nachts) 300 cl water.
Op deze manier drink je 2400 cl of bijna twee en een halve liter water per dag, en dat moet voldoende zijn. De meeste voedingsexperts raden aan tussen de twee liter water per dag te drinken.
Lees verder