De geneeskracht van kleine galgant of laos

De geneeskracht van kleine galgant of laos Galgant is een plant uit de gemberfamilie en komt oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig wordt het nauwelijks als natuurmedicijn gebruikt hoewel het goed helpt bij misselijkheid. We kennen het vooral als Indonesisch keukenkruid onder de naam Laos. Het groeit van oorsprong in Indonesië, India, Maleisië, Japan en Hainan, een Chinees eiland voor de kust van China. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening kleine galgant of laos / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening kleine galgant of laos / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Gebruik van galgant wereldwijd

In het oude Europa en tijdens de Middeleeuwen werd galgant vaak als kruid in de keuken gebruikt. Helaas is dat in onbruik geraakt. Slechts in Rusland , Estland en Litauen gebruikt men nog galgant. In Rusland wordt het bijvoorbeeld gebruikt om een azijn mee te kruiden. De Tataren drinken een thee van galgant. In Zuidoost-Azië en India wordt de plant gebruikt om een curry mee te kruiden.

Naamgeving galgant

De Latijnse naam voor kleine galgant is Alpinia officinarum. In het Nederlands kennen we de plant onder de naam laos, Thaise gember, maagwortel en galanga. De naam galant is een verbastering van een Chinees woord wat eigenlijk ´milde gember´ betekent. De naam Alpinia is gegeven om de Italiaanse botanist Prospero Alpina 1533-1617 te eren. Het toevoegsel officinarum betekent letterlijk´laboratorium´. Het verwijst naar de medische standaard uit de 16e en 17e eeuw om galant voor te schrijven als maagwortel.

Kleine galgant of Laos is een afrodisiac. Dat betekent dat het sexleven erdoor verbeterd wordt.

Kleine galgant, gebruik in Azië

De kleine galgant is een rietachtige plant die anderhalve meter hoog kan worden en witte niet-ronde bloemen met rode uitsteeksels heeft. Na een vier tot tien jaar zijn de wortelstokken oogstrijp. De jonge scheuten en bloemen kunnen rauw worden gegeten. Het is vooral de wortel die wordt gebruikt voor het kruiden van allerlei gerechten zoals soepen en currygerechten. In Azië heeft de kleine galgant een medicinale werking bij:
 • Bronchitis,
 • Mazelen,
 • Maagontsteking,
 • Cholera,
 • Huidziekten.

Werkzame stoffen laos

In Laos zitten verschillende vormen van cadineen. Verder zit er een groot aantal stoffen in: isorhamnetine, methylcinnamaat, limoneen, linaloöl, galangol, gingerol, p-cymeen, terpinen-4-ol, trans-a-bergamoteen, b-pineen, eugenol, kamfer, alfa-pineen, gingerol, kamfeen en kaempferol. Je kunt van een tot twee koffielepels laoswortel een thee (afkooksel) maken voor medicinale doeleinden. Je kunt in plaats van de verse wortel ook 0.5 tot 1.5 gram van het wortelpoeder gebruiken voor een infuus of kop thee.

Kleine galgant voor de spijsvertering

Kleine galgant is een bittermiddel, en deze helpen met name een gezonde spijsvertering in stand te houden. Het werkt maagversterkend en eetlustbevorderend. De productie van maagsappen en galsappen wordt geactiveerd door laos. Deze sappen zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering, vandaar dat laos spijsverteringsbevorderend werkt. Fytotherapeuten kunnen besluiten laos te gebruiken bij de volgende indicaties:
 • Anorexia,
 • Subacide gastritis,
 • Indigestie,
 • Zwakke spijsvertering.

Het kauwen op een stuk laoswortel helpt bij kiespijn en tandpijn.

Laos bij krampen

Laos wordt het meest ingezet bij maagkrampen en misselijkheid. Allerlei soorten krampen in de maag, darmen en galwegen worden verholpen met deze wortel. Net zoals het meer pittige neefje gember kan laos worden ingezet bij reisziekte. Sommige artsen melden dat laos ook helpt bij krampen in de hartstreek en menstruatiekrampen. Fytotherapeuten kunnen laos inzetten bij:
 • Maagdarmkrampen,
 • Galwegenkrampen,
 • Misselijkheid, braken, reisziekte,
 • Angina pectoris of hartkrampen,
 • Dysmenorrhee of menstruatiekrampen.

Laos tijdens herstelperiode

Galgant of laos kent nog meer medicinale toepassingen. Zo wordt het aanbevolen tijdens herstel van een ziekte. Dit is logisch als je bedenkt dat medicijnen de spijsvertering negatief beïnvloeden en tijdens een ziekte minder goed wordt gegeten. Door laos te eten of laosthee te drinken komen er meer maagsappen vrij waardoor men zowel honger krijgt als het eten beter verteerd, en daar heeft iemand in een herstelperiode van zijn ziekte iets aan. Verder is het een feit dat de stof galangine in laos de opname van vitamine E en C bevordert.

Overige medicinale toepassingen

Laos kent een aantal toepassingen die niet door iedereen worden omarmd. Zo is het een middel bij luchtwegenontsteking, kan duizeligheid ermee verholpen worden en zou het goed werken tegen hypochondrie. Deze laatste ziekte zou je kunnen definiëren als´de onredelijke vrees om ernstig ziek te zijn´.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om misselijkheid en braken te verhelpenTips om misselijkheid en braken te verhelpenMisselijkheid en braken zijn tekenen dat het niet goed gaat met je lichaam. Rusten is daarom van primordiaal belang. Als…
Aromatherapie bij misselijkheid en brakenAromatherapie bij misselijkheid en brakenMisselijkheid en braken zijn erg vervelende kwaaltjes, waar vaak geen direct voor de hand liggende behandeling voor is.…
Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie…
Misselijkheid en braakneigingen, wat kun je er tegen doen?Misselijkheid en braakneigingen, wat kun je er tegen doen?Iedereen is wel eens onpasselijk, misselijk of moet overgeven. Misselijkheid ontstaat doordat een bepaald stukje van de…

De geneeskracht van konjakVan oorsprong komt deze opvallend bloeiende plant voor in Indonesië, China en Japan. Konjak heeft een zware wortelknol d…
De geneeskracht van geurig ijzerhard of citroenverbenaDe geneeskracht van geurig ijzerhard of citroenverbenaCitroenverbena komt oorspronkelijk uit Chili en wordt thans als keukenkruid wereldwijd gebruikt. De blaadjes kenmerken z…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.