Ontgiften: ontgiftende voedingsmiddelen
Ontgiften is het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Dit kun je op allerlei manieren doen met bepaalde diëten, supplementen of beweging. Er zijn ontzettend veel voedingsmiddelen die gezond en lekker zijn maar die er ook nog eens voor zorgen dat afvalstoffen sneller uit je lichaam worden afgevoerd.
Citroenen
Citroenen bevatten heel veel vitamine C, deze vitamine helpt vooral bij het verwijderen van afvalstoffen uit de lever en dus ook uit je lichaam. Als je een tekort aan zuurstof of calcium in je lever hebt, kan dit door het eten van citroenen verbeterd worden. Je stofwisseling zal dan vooruit gaan, waar je schonere darmen krijgt. Ook schonere darmen zorgen weer voor een schoner lichaam. Ook zorgen citroenen ervoor dat je meer zuurstof in je bloed krijgt, dit is gezond voor je algehele gesteldheid en het functioneren van al je lichaamsfuncties. Een losse citroen is misschien niet erg aantrekkelijk om te eten, maar als je een citroen uitperst in een glas warm water is het een stuk lekker en makkelijker om binnen te krijgen. Alle andere vruchten en groenten die een hoge concentratie vitamine C bevatten zijn goed om je lichaam te zuiveren van afvalstoffen. Ook andere citrusvruchten bevatten veel vitamine C en zorgen voor een snellere stofwisseling. Als je citroen dus wat te zuur vindt, kun ook kiezen voor bijvoorbeeld sinaasappels of grapefruit.
Groene bladgroenten
In groenten met groene bladeren zit veel van de stof chloryfol. Chloryfol wordt ook wel bladgroen genoemd, het is de kleurstof die de groenten de groene kleur geeft. Groenten met groene bladeren zijn bijvoorbeeld rucola, spinazie of waterkers. Chloryfol beschermt de lever en helpt vooral bij het afvoeren van zware metalen uit je lichaam. Ook zorgt chloryfol ervoor dat je bloed, je darmen, lever en nieren gezond blijven.
Artisjokken
Artisjokken zijn goed voor de gezondheid van de lever, galblaas en voor je spijsvertering. Dit is bij veel bittere groenten zo, bijvoorbeeld ook bij witlof. Bittere stoffen zorgen voor meer galafscheiding en beschermen de cellen van de lever. Artisjokken zorgen voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel, het eten van artisjokken kan voor diabetespatiënten dus heel gezond zijn.
Groenten en fruit met veel vocht
Groenten en fruit met een hoog vochtgehalte zijn goed voor de stoelgang en de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Voedingsstoffen die veel vocht bevatten zijn natuurlijk sowieso gezond, omdat voldoende vocht alleen maar gunstige uitwerkingen heeft op het lichaam. Groenten en fruit met veel vocht zijn bijvoorbeeld watermeloenen, bleekselderij of komkommers. Komkommers zorgen er ook voor dat de nieren makkelijker urinezuur kunnen oplossen.
Vochtafdrijvende groenten en fruit
Voorbeeld van groenten en fruit die helpen bij de vochtafdrijving zijn artisjokken, asperges en waterkers. Deze voedingsmiddelen helpen bij de verwijdering van afvalstoffen en stimuleren de werking van de nieren. Deze twee dingen zorgen ervoor dat afvalstoffen sneller en makkelijker kunnen worden afgevoerd uit het lichaam. Vooral als je veel vocht vasthoudt is het gezond om wat extra van deze groenten en fruit binnen te krijgen.
Brandnetels
Brandnetels werken bloedzuiverend, ontgiftend en alkaliserend. Brandnetels zorgen voor een goede gezondheid van de lever, de gal, de milt en de maag. Ook zorgen brandnetels voor een snellere vochtafdrijving, waarmee er dus afvalstoffen uit het lichaam worden afgevoerd. Van brandnetelbladeren kun je bijvoorbeeld thee of soep maken of je kunt ze rauw door een salade doen.
Goji bessen
Gojibessen zijn ontzettend gunstig voor de werking van de lever. De besjes helpen je lichaam om schadelijke stoffen uit voeding en drank te verwijderen en af te voeren. Gojibessen zijn te vinden in allerlei sapjes en supplementen, maar je kunt ze ook gewoon los eten.
Graangrassen
Voorbeeld van graangrassen zijn tarwegras, kamutgras en gerstegras. Deze graangrassen bevatten allemaal veel chloryfol, deze stof helpt je lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen, met name zware metalen. Ook heeft cholryfol een gunstige uitwerking op je bloed, je lever, je nieren en je darmen.
Paardenbloemen
Paardenbloemen hebben een hele gunstige werking op de lever, de nieren en de galblaas. De toevoer van gal en de doorstroming van stoffen door de lever worden door het eten van paardenbloemen verbeterd. Ook vermindert het de kans op galstenen en ontsteking van de galblaas. De smaak van paardenbloemen is sterk en een beetje bitter, niet iedereen houdt hiervan. Je kunt de paardenbloemen rauw eten, bijvoorbeeld in een salade of gewoon los. Als je de smaak niet lekker vindt, meng de paardenbloemen dan met sterke kruiden of knoflook, dit verbloemt de bittere smaak.
Kiemgroenten
Kiemgroenten zijn bijvoorbeeld, taugé, alfalfa, tuinkers, preischeuten of mosterdkers. Deze kiemgroenten bevatten ontzettend veel voedingstoffen die helpen bij de vorming van nieuwe cellen, het voorzien van organen van zuurstof en daarnaast werken ze ontgiftend voor het lichaam. Alle kiemgroenten kun je gewoon los rauw eten, maar deze zijn niet altijd even lekker. Je kunt ze ook mensen door een saus of salade, of op een boterham of cracker doen.
Mungbonen
Mungbonen zijn de nog niet ontkiemde zaadjes van taugé. De boontjes bevatten heel veel proteïnen en vitamine B en helpen hierdoor om je cholesterol op een gezond niveau te houden. De boontjes bevatten ook heel veel vezels en dit heeft reinigende werking op de darmen. Mungbonen kun je rauw los eten, maar ook bijvoorbeeld mengen door een salade of saus.
Peterselie
Peterselie heeft een hele sterke ontgiftende werking en werkt natuurlijk vochtafdrijvend. Peterselie bevat veel chloryfol, dit helpt het bloed zuiveren en stimuleert de nieren, lever blaas en de lymfen. De stof chloryfol, ook wel bladgroen, is ook al bij andere voedingsmiddelen genoemd vanwege de sterke ontgiftende werking voor het lichaam. Peterselie is prima rauw of gedroogd te gebruiken in allerlei gerechten.
Knoflook
Knoflook is niet alleen erg lekker in ontzettend veel gerechten, maar ook nog eens heel erg gezond. Knoflook zorgt ervoor dat de leverenzymen in je lichaam geactiveerd worden, deze filteren de gifstoffen en verhogen de bloedcirculatie. Ook bevat knoflook veel zwavel en waterstofbestanddelen, deze helpen bij het afdrijven van zware metalen uit je lichaam. Ook bevat knoflook ontstekingsremmende stoffen, dit kan dus heel goed helpen bij bijvoorbeeld een keelontsteking of verkoudheid. De werking van knoflook is het meest optimaal als de knoflook rauw gegeten wordt. Knoflook kan makkelijk rauw, geperst of gesneden in allerlei gerechten gebruikt worden. De meeste mensen vinden de smaak van knoflook ook nog eens erg lekker.
Groene thee
Groene thee bevat heel veel natuurlijke anti-oxidanten en werkt daardoor ontgiftend voor je lichaam, vooral voor je lever, en stimulerend voor de stofwisseling en spijsvertering. Veel mensen vinden de smaak van groene thee te bitter, om dit tegen te gaan kun je er een paar druppels citroensap of een schepje honing in doen.
Koriander
Koriander helpt bij het verwijderen van zware metalen uit je lichaam. Deze metalen binden zich aan de koriander en verlaten zo via de spijsvertering het lichaam. Koriander is gewoon rauw te gebruiken is allerlei gerechten en sauzen. De smaak van koriander is wel een smaak die niet iedereen kan waarderen, het is best een aparte, sterke smaak. Als je niet van de smaak van koriander houdt maar deze vanwege de gunstige effecten wel graag wil gebruiken, combineer de koriander dan met andere kruiden of doe er een teentje knoflook bij om de koriandersmaak te overstemmen.
Lees verder