Ooracupunctuur (auriculotherapie) biedt vaak uitkomst

Ooracupunctuur (auriculotherapie) biedt vaak uitkomst Ooracupunctuur, of auriculotherapie, kan volgens velen soelaas bieden bij diverse gezondheidsklachten, van bronchitis tot gewrichtsaandoeningen en slapeloosheid. In combinatie met reguliere medicatie wordt auriculotherapie ook ingezet bij pijnbestrijding. Reden genoeg om deze westerse loot van de klassieke Chinese acupunctuur eens onder de loep te nemen. Auriculotherapie wordt onderwezen aan de prestigieuze medische faculteiten van Parijs, Nantes en tal van andere ziekenhuizen. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar ooracupunctuur.

Inhoud


Wat is ooracupunctuur?

Allereerst moet gezegd zijn dat ooracupunctuur een alternatieve geneeswijze is en slechts een deelgebied van auriculotherapie. De twee termen worden voor het gemak vaak als synoniemen gebruikt. Bij deze westerse vorm van acupunctuur, ofwel auriculotherapie, wordt het oor beschouwd als een projectie van het hele lichaam. Dat houdt in dat bepaalde punten in het uitwendige oor corresponderen met de verschillende lichaamsorganen, zoals het hart, de lever, de nieren en de hersenen.

Geneeswijze
Met behulp van acupunctuur kunnen die punten gestimuleerd worden, zoals met acupunctuurnaalden maar ook door middel van massage of andersoortige manipulatie. Op die wijze is elk lichaamsdeel en elk orgaan als reflexzone terug te vinden in het uitwendige oor en als geneeswijze te gebruiken.

De geschiedenis van de ooracupunctuur

Men zou bijna kunnen stellen dat auriculotherapie zo oud is als de mensheid. Ooracupunctuur was al voor onze jaartelling gangbaar in de Chinese, Perzische en Egyptische cultuur. Volgens oude Egyptische geschriften zou prikkeling van bepaalde punten in de oorschelp anticonceptief zijn. Ook Hippocrates onderkende het therapeutische belang van het oor. Hij behandelde impotentie en neuralgieën onder andere door het verwarmen en stimuleren van de oorschelp. Al in de 18de en 19de eeuw werd ischias behandeld met ooracupunctuur.

Onderzoek

De Franse arts en manueel therapeut Paul Nogier heeft sinds 1946 veel onderzoek gedaan naar deze geneeswijze en gaf er de naam auriculotherapie aan. Onder meer de neurofysioloog David Alimi deed in het begin van dit millennium onderzoek naar veranderingen in de hersenen in relatie tot acupunctuurpunten die corresponderen met de verschillende lichaamsdelen. In veel landen is ooracupunctuur een vast onderdeel van de pijnbestrijding. Auriculotherapie wordt onder andere onderwezen aan de prestigieuze medische faculteiten van Parijs en Nantes.

Hoe werkt ooracupunctuur?

De vraag is natuurlijk welke punten in het uitwendige oor overeenkomen met de lichaamsorganen. Het geheim van de ooraccupuncturist kan enigszins worden onthuld door het oor voor te stellen als omgekeerde menselijke foetus, waarbij de oorlel dus het hoofd voorstelt. De helix is dan het ruggenmerg en de oorlel de hersenen. Bij die voorstelling van zaken vinden aldus ruwweg alle organen en ledematen hun plaats in het uitwendige oor. Alleen de ooraccupuncturist weet tot op de millimeter nauwkeurig de juiste positie van de acupunctuurpunten en reflexzones te bepalen.

Bron: Dr.Lu.Bi., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Dr.Lu.Bi., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
'Topografie' van het oor
Er zijn handboeken te over die de leek een goede indruk kunnen geven van de plaats van de reflexzones van bijvoorbeeld het hart, de nieren, de maag en de longen. De wetenschapper Nogier ontdekte deze punten en zones door een specifiek deel van het lichaam te prikkelen. Hij noteerde daarbij welk gedeelte van het uitwendige oor pijn deed. Met deze topografie van het oor bracht hij het hele lichaam in kaart.

Diagnose

Volgens Nogier wijst een afwijking van het uitwendige oor dikwijls op anomalieën in de organen. De mate van die oorafwijking zou daarin echter geen rol spelen. Zeer interessant is bovendien dat drukpijn aan het oor op een afwijking in het lichaam wijst. De diagnose kan dus gesteld worden aan de hand van pijnpunten die corresponderen met bepaalde lichaamszones en waarbij dus druk wordt uitgeoefend op de reflexzone. Het aftasten van het oor gebeurt doorgaans met een druktaster of puntzoeker.

Behandeling

Het prikkelen of stimuleren van bepaalde punten in het uitwendige oor beïnvloedt de werking van organen en andere lichaamsdelen.

Hulpmiddelen

De behandeling vindt onder andere plaats met:
 • Acupunctuurnaalden.
 • Magneetstaafjes.
 • Cauterisatie (verwarmen).
 • Laser (lichttoevoer).
 • Massage.
 • Elektrische prikkeling.

Acupunctuurnaalden

Meestal wordt het linkeroor behandeld, waarbij echter ook van belang is of de patiënt links- of rechtshandig is. Het bepaalt mede met welk oor de acupuncturist gaat werken. Het linkeroor zou namelijk gevoeliger zijn en een lagere huidweerstand hebben dan het rechteroor. Met behulp van een applicator worden stalen naaldjes, al dan niet verguld, verzilverd (belangrijk bij pijnbestrijding) of van titanium tijdelijk in de huid van het uitwendige oor aangebracht.

Puntzoekers
De naaldjes kunnen zeer klein (bijv. 0,75 X 1,00 mm) zijn. Uiteraard hebben ook de gewone acupunctuurnaalden een prominente plaats in auriculotherapie. Eventueel kunnen met mechanische of elektrische puntzoekers de acupunctuurpunten op zeer nauwkeurige wijze worden opgespoord.

Gevaren van ooracupunctuur

Er zijn minstens 200 oorpunten ontdekt. Het spreekt voor zich dat de behandeling aan professionals moet worden overgelaten. Een verkeerde of onnauwkeurige prikkeling zou stoornissen of verstoringen in andere lichaamsdelen kunnen veroorzaken. Volgens de leer van de auriculotherapie heeft elke stimulans meteen effect op het corresponderende orgaan. ‘Grasduinen’ en ‘hobbyen’ kan dus ronduit gevaarlijk zijn. Om deze gevaren te omzeilen kan het nooit kwaad om meer te weten te komen over de geschiedenis, filosofie en therapie van ooracupunctuur.

Geneeskrachtige werking van ooracupunctuur

In klinieken buiten Nederland wordt ooracupunctuur toegepast bij de behandeling van chronische ziekten, waaronder de ziekte van Parkinson. Ook blijkt ooracupunctuur werkzaam bij pijnbestrijding, doorgaans in combinatie met reguliere medicatie. In al die gevallen verbetert de levenskwaliteit. Ook blijkt ooracupunctuur een effectieve therapie te zijn bij pijnbestrijding (zie boven), voor wie wil stoppen met roken en als methode om andere verslavingen te behandelen.

Bron: CostaPPPR, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: CostaPPPR, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Klachten en aandoeningen

Met ooracupunctuur kunnen veel aandoeningen, klachten en symptomen, ook psychische, met succes worden behandeld. Een greep hieruit:
 • Slapeloosheid.
 • Vermoeidheid.
 • Gewrichtsaandoeningen.
 • Migraine.
 • Impotentie.
 • Bronchitis.
 • Preventief bij zee- en wagenziekte.
 • Neuralgieën.
 • Depressiviteit.
 • Allergieën.

Naar de huisarts

Bij gezondheidsklachten is het zaak eerst naar de huisarts te gaan. Wie bijvoorbeeld vaak erge hoofdpijn heeft, kan beter niet meteen naar de ooraccupuncturist gaan. Eerst dienen medische kwesties uitgesloten te worden. Er kan immers van alles aan de hand zijn. Niemand minder dan de huisarts is in staat het onderscheid te maken tussen ‘ernstig en minder ernstig’. Hij of zij zal de patiënt eerst doorsturen naar bijvoorbeeld een specialist. Als vervolgens alle klachten en symptomen op een rijtje zijn gezet, en er een diagnose is gesteld, kan de ooraccupuncturist een grote rol spelen in de behandeling. En in samenspraak met de huisarts. Maar dat initiatief zal altijd eerst de patiënt moeten nemen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: acupunctuurStoppen met roken: acupunctuurAcupunctuur wordt reeds lange tijd toegepast, met name in de behandeling van pijn, verlammingen, obesitas en psychologis…
IVF/ICSI en acupunctuurIVF/ICSI en acupunctuurIn de afgelopen jaren wordt acupunctuur steeds vaker genoemd als ondersteuning bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Het zou…
Afvallen met acupunctuurAfvallen met acupunctuurAcupunctuur is een behandelmethode die uit China komt. Acupunctuur kan je in allerlei situaties helpen. Zo ook bij het a…
Stoppen met roken: lasertherapieStoppen met roken: lasertherapieStoppen met roken kan tegenwoordig op diverse manieren: er worden verschillende hulpprogramma's om te stoppen met roken…

Natuurlijke antibiotica en het immuunsysteemNatuurlijke antibiotica en het immuunsysteemRegelmatig komt het in de media ter sprake dat er teveel antibiotica voorgeschreven wordt. De Westerse mens gebruikt dez…
Waarom de paracetamolIedereen weet wel wat een medicijn is. Als je aan iemand vraagt wat een medicijn is, krijg je meestal een antwoord dat l…
Bronnen en referenties
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 10-01-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.