De geneeskracht van struikheide

De geneeskracht van struikheide Struikheide is een bekende Nederlandse plant die mooi in paarse bloei kan staan. Velen hebben het in de tuin als sierplant, sommigen zelfs binnenshuis. Struikheide is ook een geneeskrachtige plant. Het wordt het meest ingezet bij blaasontstekingen, nierstenen en ter algehele reiniging van de inwendige mens. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening struikheide / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening struikheide / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Waar vind je struikheide?

In Nederland zie je de struikheide veel in de duinen, Drente, de Veluwe en de Kempen. De plant komt voornamelijk voor op zandgronden in Europa en Rusland tot aan West Siberië toe. Ook in het noorden van Marokko is de plant in het wild te bewonderen. In Nieuw Zeeland is de struikheide inmiddels aardig ingeburgerd. In de V.S. en Canada komt het plantje sporadisch voor omdat het is meegebracht door immigranten.

Naamgeving

De Latijnse naam voor struikheide is Calluna vulgaris. In het Nederlands wordt de plant heidekruid, heide, dopheide, zomerheide, bezemheide of heidebloem genoemd. Calluna betekent ´schoonmaken´. De plant heeft deze naam gekregen omdat er vroeger bezems van werden gemaakt, tenminste zo redeneren sommige mensen. Veel logischer is het dat het plantje deze naam heeft gekregen omdat het de mens van binnen reinigt. Vulgaris betekent ´gewoon´.

Geschiedenis gebruik struikheide

Dioscorides, pionier der geneeskunde en kruidenwetenschap, beval aan om bijenkorven op heidevelden te zetten omdat de heidehoning die door deze bijen wordt geproduceerd extra lekker is. Honing wordt in de geneeskunde van oudsher gebruikt om relatief eenvoudig een geneeskrachtige siroop te maken door een kruid op siroop gemaakt van honing te zetten. Al ver in de geschiedenis wisten mensen dat struikheide goed werkt bij nier- en blaasproblemen.

Werkzame stoffen struikheide

Van struikheide wordt het bloeiende kruid gebruikt. Hierin zitten de volgende werkzame stoffen: arbutine, hydrochinon, arbutase, catecholen galluslooistoffen, de flavonoïden quercetine, myricitine, leucodelfinidine en sporen van de etherische olie ericoline en ericinol.

Struikheide bij nier- en blaasproblemen

Struikheide werkt mild diuretisch of urineafdrijvend. Bovendien heeft het zweetafdrijvende en bloedzuiverende eigenschappen. Het wordt daarom gebruikt in kruidenmengsels die erop gericht zijn om het lichaam van binnen te reinigen. Afvalstoffen worden sneller uit het lichaam gevoerd als men deze geneesplant gebruikt. Fytotherapeuten kunnen het voorschrijven bij de volgende indicaties:
 • Nierstenen,
 • Blaasontsteking,
 • Nierontsteking.

Andere urinewegproblemen

Er zit in struikheide minder ontsmettende werking dan in beredruif of rode bosbes. Dat zijn meer krachtige geneesplanten om urineweginfecties mee aan te pakken. Toch heeft de struikheide wel degelijk nut. Het heeft een urinedrijvende, ontsmettende, samentrekkende en kalmerende werking op de urinewegen. Naast de al genoemde urinewegproblemen kan struikheide verlichting bieden tijdens een behandeling van de
Heide / Bron: Immanuel Giel, Wikimedia Commons (Publiek domein)Heide / Bron: Immanuel Giel, Wikimedia Commons (Publiek domein)
volgende ziekten:
 • Oligurie of te weinig urineproductie,
 • albuminurie of eiwit in de urine,
 • Prostatitis of prostaatontsteking,
 • Pyurie of etter in de urine.

Omdat struikheide kalmerend werkt wordt het ingezet bij slapeloosheid of insomnia.

Maximale dosis struikheide

Om van de geneeskracht van struikheide gebruik te maken kun je drie tot zes koppen thee van 1.5 gram struikheide drinken. Een andere manier is om driemaal daags 30 druppels van de moedertinctuur van struikheide te gebruiken. Er zijn helemaal geen toxische bijwerkingen bekend van struikheide, mits de maximale dosis in acht wordt genomen.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heide, zijn geschiedenisHeide, zijn geschiedenisBloeiende struikheide kan eind augustus geplukt worden. Calluna vulgaris is een plant die in de professionele kruidengen…
Wat te doen bij een blaasontsteking?Wat is een blaasontsteking? Een blaasontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de blaas. Een blaasontsteking is mak…
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…

De geneeskracht van zwarte mosterdDe geneeskracht van zwarte mosterdDe zwarte mosterdplant kennen we als bron voor het maken van mosterd maar het heeft zaad, bladeren en bloemen die gegete…
De geneeskracht van heggerankDe geneeskracht van heggerankDe heggerank behoort tot de Cucurbitaceae familie waartoe ook meloenen en pompoenen behoren. Deze klimplant komt voor in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Immanuel Giel, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Boek: Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: wikimedia commons
 • http://wilde-planten.nl/struikhei.htm
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Calluna#Uses
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Immanuel Giel, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.