De geneeskracht van struikheide
Struikheide is een bekende Nederlandse plant die mooi in paarse bloei kan staan. Velen hebben het in de tuin als sierplant, sommigen zelfs binnenshuis. Struikheide is ook een geneeskrachtige plant. Het wordt het meest ingezet bij blaasontstekingen, nierstenen en ter algehele reiniging van de inwendige mens.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Botanische tekening struikheide /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Inhoud:
Waar vind je struikheide?
In
Nederland zie je de struikheide veel in de duinen, Drente, de Veluwe en de Kempen. De plant komt voornamelijk voor op zandgronden in Europa en Rusland tot aan West Siberië toe. Ook in het noorden van Marokko is de plant in het wild te bewonderen. In Nieuw Zeeland is de struikheide inmiddels aardig ingeburgerd. In de V.S. en Canada komt het plantje sporadisch voor omdat het is meegebracht door immigranten.
Naamgeving
De Latijnse naam voor struikheide is
Calluna vulgaris. In
het Nederlands wordt de plant heidekruid, heide, dopheide, zomerheide, bezemheide of heidebloem genoemd. Calluna betekent ´schoonmaken´. De plant heeft deze naam gekregen omdat er vroeger bezems van werden gemaakt, tenminste zo redeneren sommige mensen. Veel logischer is het dat het plantje deze naam heeft gekregen omdat het de mens van binnen reinigt. Vulgaris betekent ´gewoon´.
Geschiedenis gebruik struikheide
Dioscorides, pionier der geneeskunde en kruidenwetenschap, beval aan om bijenkorven op heidevelden te zetten omdat de heidehoning die door deze bijen wordt geproduceerd extra lekker is.
Honing wordt in de geneeskunde van oudsher gebruikt om relatief eenvoudig een geneeskrachtige siroop te maken door een kruid op siroop gemaakt van honing te zetten. Al ver in de geschiedenis wisten mensen dat struikheide goed werkt bij nier- en blaasproblemen.
Werkzame stoffen struikheide
Van struikheide wordt het bloeiende kruid gebruikt. Hierin zitten de volgende werkzame stoffen: arbutine, hydrochinon, arbutase, catecholen galluslooistoffen, de
flavonoïden quercetine, myricitine, leucodelfinidine en sporen van de etherische olie ericoline en ericinol.
Struikheide bij nier- en blaasproblemen
Struikheide werkt mild diuretisch of urineafdrijvend. Bovendien heeft het zweetafdrijvende en bloedzuiverende eigenschappen. Het wordt daarom gebruikt in kruidenmengsels die erop gericht zijn om het lichaam van binnen te reinigen. Afvalstoffen worden sneller uit het lichaam gevoerd als men deze geneesplant gebruikt. Fytotherapeuten kunnen het voorschrijven bij de volgende indicaties:
- Nierstenen,
- Blaasontsteking,
- Nierontsteking.
Andere urinewegproblemen
Er zit in struikheide minder ontsmettende werking dan in
beredruif of
rode bosbes. Dat zijn meer krachtige
geneesplanten om urineweginfecties mee aan te pakken. Toch heeft de struikheide wel degelijk nut. Het heeft een urinedrijvende, ontsmettende, samentrekkende en kalmerende werking op de urinewegen. Naast de al genoemde urinewegproblemen kan struikheide verlichting bieden tijdens een behandeling van de
volgende ziekten:
- Oligurie of te weinig urineproductie,
- albuminurie of eiwit in de urine,
- Prostatitis of prostaatontsteking,
- Pyurie of etter in de urine.
Omdat struikheide kalmerend werkt wordt het ingezet bij slapeloosheid of insomnia.
Maximale dosis struikheide
Om van de geneeskracht van struikheide gebruik te maken kun je drie tot zes koppen thee van 1.5 gram struikheide drinken. Een andere manier is om driemaal daags 30 druppels van de moedertinctuur van struikheide te gebruiken. Er zijn helemaal geen toxische bijwerkingen bekend van struikheide, mits de maximale dosis in acht wordt genomen.