De geneeskracht van koninginnenkruid

De geneeskracht van koninginnenkruid Koniginnenkruid komt in heel Nederland in het wild voor behalve op de Waddeneilanden. De plant is oorspronkelijk aanwezig in vele gebieden van Europa en Azië. Het wordt anderhalve meter hoog. Het heeft roze tot rode bloemen die enigszins naar salie ruiken. Hij bloeit van juli tot september. De plant heeft geneeskracht voor de lever en beschikt daarnaast over een diuretische werking. Bovendien is het een bloedzuiverende plant.
Botanische tekening koninginnenkruid / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening koninginnenkruid / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam van konigninnenkruid is Eupatorium cannabinum. In het Nederlands wordt het naast koninginnenkruid ook leverkruid genoemd. Dat komt omdat het bij leverziekten wordt ingezet. De Latijnse naam cannabinum is gegeven omdat de bladeren veel lijken op de bladeren van de cannabisplant. De naam koninginnenkruid komt waarschijnlijk van het feit dat het vroeger Sint Kunigundkruid werd genoemd. Kunegonda was de vrouw van keizer Hendrik de tweede de heilige die leefde aan het eind van de tiende en begin van de elfde eeuw. Kunegonda stierf kinderloos in 1033 en werd 77 jaar later heilig verklaard door de Rooms katholieke kerk.

Werkzame stoffen

Van koninginnenkruid wordt de hele bovengronds groeiende plant en de wortel gebruikt om natuurmedicijnen mee te bereiden. In volgorde van belangrijkheid komt hier een opsomming van de werkzame stoffen in koninginnenkruid: Polysacchariden zoals inuline, flavonoïden, benzofuranen, etherische olie, sesquiterpeenlactonen zoals eupatoriopicrine en eupacrine, pyrrolizidine-alkaloïden waaronder echinatine, lycopsamine, intermedine en rinderine. Verder bevat het saponine, looistof en hars. In de wortel zit naast deze stoffen supinine.

Veiligheid koninginnenkruid

Volgens de reguliere geneeskunde kunnen pyrrolizidine-alkaloïden kanker verwekken en zijn ze slecht voor de lever. In de natuurgeneeskunde wordt daarentegen aangenomen dat pyrrolizidine-alkaloïden in planten leverziekten kunnen genezen. Toch houdt men in de fytotherapie als veilgheidsmaatregel dat koninginnenkruid nooit langer dan twee maanden moet worden voorgeschreven. Het gebruik van koninginnenkruid onder voorschrift van een fytotherapeut is veilig, maar neem nooit zelf de beslissing om veelvuldig koninginnenkruidthee te gaan drinken.

Leverkruid is goed voor de lever

Leverkruid of koninginnenkruid is volgens natuurgeneeskundigen een kruid dat de galvorming triggert en daarmee de lever beschermt. De wortel is actiever dan het kruid zelf. Koninginnenkruid is echter niet het enige leverbeschermend kruid. In de fytotherapie wordt veel vaker paardenbloem, mariadistel, artisjok, picrorhiza en geelwortel gebruikt. Toch wordt koninginnenkruid soms door fytoterapeuten voorgeschreven bij:
Koninginnenkruid / Bron: Hedwig Storch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Koninginnenkruid / Bron: Hedwig Storch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Leverinsufficiëntie of zwakke leverfunctie,
 • Slechte vetvertering door galgebrek,
 • Galblaasontsteking,
 • Ter preventie van galstenen,
 • Geelzucht,
 • Overige gal- en leverstoornissen.

Leverkruid, een diureticum

Koninginnenkruid is een diureticum. Dat wilt zeggen: een stof die vocht afdrijft. Een teveel aan afvalstoffen wordt in eerste instantie in het bloed opgeslagen. Als meer afvalstoffen het lichaam verlaten, wordt vanzelf het bloed gereinigd. Daarom werkt leverkruid depuratief of bloedzuiverend. Vele huidziekten worden veroorzaakt door een slecht werkende lever. Dat komt als volgt. De lever voert normaal gesproken lichaamsvreemde gifstoffen uit het lichaam via de urine. Maar als de lever door een bepaalde reden overbelast is, kan de lever veel minder gifstoffen onschadelijk maken. Het lichaam zoekt vervolgens een andere weg om gifstoffen af te voeren. Een van die wegen is via de huid. Echter, als een gifstof via de huid naar buiten gaat, het lichaam verlaat, richt deze stof niet zelden schade aan. Dat kan tot een veelvoud aan ziekten leiden, afhankelijk van ieders persoonlijke situatie. In ieder geval is een leverbeschermend diureticum goed bij behandeling van de volgende indicaties:
 • Acné,
 • Couperose
 • Acné rosacea,
 • Eczeem.

Dosis een veiligheid

Voor het gebruik ter versterking van de lever en als diureticum of vochtdrijvend middel worden, mits men therapeutische doseringen aanhoudt, geen bijwerkingen gemeld. Omdat leverkruid een kleine hoeveelheid pyrrolizidine-alkaloïden bevat die kanker kunnen verwekken wordt door fytotherapeuten aangeraden leverkruid maximaal twee maanden aan een stuk te gebruiken.
© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van purper leverkruidDe geneeskracht van purper leverkruidPurper leverkruid is een vaste plant met magentaroze-paarse bloemen en hij kan anderhalf tot tweeënhalve meter hoog word…
Natuurlijk middel tegen eczeem en acnéNatuurlijk middel tegen eczeem en acnéEen natuurlijk middel tegen eczeem en acné. Het is er en het is zelfs door jezelf te maken. Eczeem en acné zijn vervelen…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?

De geneeskracht van mannetjesvarenDe geneeskracht van mannetjesvarenDe mannetjesvaren heeft bladeren die dezelfde vorm hebben als een veer. Elk deel van deze veer lijkt weer op een soort v…
De geneeskracht van digitalis of vingerhoedskruidDe geneeskracht van digitalis of vingerhoedskruidVingerhoedskruid is een meerjarige plant die vrijwel iedereen kent. Hij groeit in de steden spontaan op tussen de stenen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Planten en hun legenden van Jurrie Meulenhoff en Sophieke Nijhuis
 • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Leverbeschemendewerking koniginnenkruid: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2748727
 • Afbeelding bron 1: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Hedwig Storch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van koninginnenkruid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 08-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!