Artikelen 531 - 540 in de rubriek NatuurgeneeswijzeNatuurgeneeswijze (Mens en Gezondheid)
Vroeger was het een gebruik om bomen namen te geven naar hun geneeskrachtige werking. Potentiehout is een eeuwenlang gebruikt medicijn tegen seksuele vermoeidheid dat van nature voorkwam in het Amazon…
Tom008, 11-04-2013
De naam monnikenpeper is aan deze plant gegeven omdat het gebruikt zou worden door monniken. De plant is namelijk een bekend anafrodisiac; het vermindert de seksuele drang. Monnikenkruid komt van oors…
Tom008, 08-04-2013
Maiskorrels zijn lekker om te eten. Er zijn 2000 verschillende soorten mais. Mais kan als basis dienen voor veevoer, hoogwaardige maisolie, popcorn en brood. Mais komt oorspronkelijk uit Mexico. De gr…
Tom008, 08-04-2013
Wijn kennen we allemaal als bedwelmende alcoholische drank die maar zeer beperkte positieve eigenschappen heeft; eerder veel meer negatieve. Druiven, waarvan wijn is gemaakt, zijn zeer gezond. Tegenwo…
Tom008, 05-04-2013
Ashwaganda wordt zowel culinair als medicinaal ingezet. In de Indiase keuken worden de jonge bladeren van ashwaganda gebruikt in gerechten. De bladeren hebben enige medicinale waarde maar de wortel we…
Tom008, 05-04-2013
Kleine maagdenpalm is een mooie, decoratieve en bloemrijke plant. Hij wordt overal ter wereld gebruikt als sierplant. Daarnaast heeft hij geneeskrachtige eigenschappen. Vinca wordt vooral gebruikt teg…
Tom008, 04-04-2013
IJzerhard of ijzerkruid was al bij de Egyptenaren een heilige plant. De roem van dit plantje steeg bij de Romeinen tot ongekende hoogte. Plinius de Oudere noemde ijzerkruid het beroemdste kruid van Ro…
Tom008, 04-04-2013
Koningskaars was vroeger een heilige plant. Met behulp hiervan kon men tovenarij afwenden. In de Middeleeuwen gaf men de plant de koninklijke naam om de waardigheid te onderschrijven. Maria is op schi…
Tom008, 04-04-2013
Van het driekleurig viooltje kun je thee drinken maar je moet er niet teveel van drinken want dan krijg je braakneigingen. Anderhalve gram is genoeg voor een glas thee en drink daar maximaal een liter…
Tom008, 04-04-2013
De vruchten van Gelderse roos kun je koken. Daarna zijn ze eetbaar; ze worden in balkanlanden traditioneel verwerkt tot vruchtenmousse. Gelderse roos is inheems in Europa behalve in het warme zuiden.…
Tom008, 04-04-2013