Wat is angina pectoris (pijn op de borst) en hartinfarct?

De hartspier heeft net als alle andere spieren van het lichaam bloed en zuurstof nodig. De kransslagaders voorzien het hart van bloed en zuurstof. Wanneer de kransslagaders deels verstopt zijn door aderverkalking (atherosclerose) krijgt de hartspier te weinig bloed en zuurstof en treedt er pijn op de borst op. Vaak treedt deze angina pectoris op tijdens perioden wanneer er meer van het hart gevraagd wordt, bijvoorbeeld tijdens sport en stress. Wanneer de kransslagaders geheel verstopt zijn, krijgt een deel van de hartspier helemaal geen bloed meer en sterft een deel van de hartspier af. Dit wordt een hartinfarct, of hartaanval genoemd. Risicofactoren voor het krijgen van een hartinfarct zijn: roken, weinig lichaamsbeweging, hoge bloeddruk, overgewicht, suikerziekte, erfelijkheid en een hoog LDL-cholesterol. Door het eten van veel verzadigd vet, te veel calorieën en zout en roken neemt de kans op het krijgen van hoge bloeddruk, overgewicht en te hoog LDL-cholesterol sterk toe.

De bloedvoorziening van het hart; coronairvaten, kransslagaders

Het hart heeft bloed en zuurstof nodig

Net zoals bijna alle cellen van het lichaam hebben ook de hartspiercellen zuurstof nodig om energie te produceren. Deze energie die door de hartspiercellen geproduceerd wordt, wordt enerzijds gebruikt om de hartspiercel in leven te houden en anderzijds om te kunnen samentrekken.

Het hart wordt van bloed voorzien door de kransslagaders

Het gecontroleerd en ritmisch samentrekken van de hartspiercellen zorgt ervoor dat het hart bloed door de slagaders kan pompen. Een deel van het bloed wat door de slagaders wordt gepompt, wordt ook door de slagaders van het hart gepompt. Deze slagaders van het hart voorzien het hart van bloed met daarin zuurstof en voedingsstoffen. De slagaders van het hart worden coronairvaten, of kransslagaders genoemd. De kransslagaders vervoeren dus bloed met daarin zuurstof en voedingsstoffen die de hartspiercellen vervolgens uit het bloed halen om te kunnen functioneren.

Er zijn twee grote kransslagaders; de linker en rechter kransslagader. Het meeste bloed stroomt via de kransslagaders naar de linker en rechter hartkamer (ventrikel) en linker boezem (atrium). Via de coronaire sinus en voorste hartader verlaat het bloed het hart. In rust wordt er ongeveer tussen de 200 en 250 milliliter door de coronaire vaten van het hart gepompt. Dit is ongeveer 5% van het totale hartminuutvolume (HMV) in rust.

Zuurstofgebruik van het hart

De hartspiercellen zijn extreem goed in het onttrekken van zuurstof uit het bloed wat het aangeboden. Ongeveer 75% van het zuurstof wat via het bloed in de kransslagaders wordt aangeboden, wordt door de hartspiercellen gebruikt. Tijdens inspanning (sporten en zware arbeid) verwijden (dilateren) de verschillende bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Ook neemt de bloeddruk toe. Hierdoor krijgt het hart meer bloed aangeboden.

Wat is angina pectoris een hartaanval, hartinfarct?

Wanneer de bloedtoevoer door de kransslagaders is afgesloten, krijgen de hartspiercellen geen zuurstof. Wanneer de hartspiercellen een zeer korte tijd geen zuurstof krijgen, kunnen de hartspiercellen dat overleven. Wanneer de hartspiercellen lange tijd geen zuurstof krijgen, sterven de hartspiercellen af.

Angina pectoris, pijn op de borst

Angina pectoris betekent letterlijk pijn op de borst. Angina pectoris ontstaat wanneer de hartspiercellen relatief te weinig zuurstof krijgen om hun functie goed uit te voeren, maar nog wel genoeg zuurstof krijgen om in leven te blijven. Wanneer de hartspiercellen onvoldoende zuurstof krijgen om samen te trekken, gaan zij zonder zuurstof energie produceren om te kunnen samen trekken. Hierbij komt melkzuur vrij. Dit melkzuur prikkelt pijnzenuwen die vervolgens de pijn op de borst opwekken. Angina pectoris kan opgewekt worden wanneer het hart gedwongen wordt om meer arbeid te leveren, bijvoorbeeld tijdens sporten of stress. Het hart komt dan in zuurstofnood en geeft pijnsignalen. Het hart komt in zuurstofnood, omdat de kransslagaders deels verstopt zijn door aderverkalking (atherosclerose). Er kan dan minder bloed en zuurstof worden aangevoerd door de kransslagaders naar de hartspiercellen. Zodra het sporten wordt gestaakt, of de stress verdwijnt, verdwijnt ook de pijn op de borst.

Een hartaanval, hartinfarct

Wanneer een kransslagader door atherosclerose geheel verstopt is, of een stolsel een kransslagader verstopt, krijgen de achterliggende hartspiercellen onvoldoende zuurstof en sterven af. Hartspiercellen die afsterven komen niet meer terug. Symptomen van een hartinfarct kunnen:
  • Pijn op de borst, pijn tussen schouderbladen, linker en, of rechterarm
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Transpireren (zweten)
  • Koude en bleke huid
  • Kortademigheid

Deze symptomen hoeven niet allemaal aanwezig te zijn. Soms kan er sprake zijn van een stil hartaanval. Er zijn dan helemaal geen symptomen. Wanneer een groot deel van de hartspier afsterft, kan dit dodelijk zijn.

Lees verder

© 2015 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hartaandoening angina pectorisBij angina pectoris krijgt een deel van de kransslagader die naar het hart toeloopt onvoldoende zuurstof doordat door ee…
Tips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarctTips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarctHoe kunt u een angina pectoris herkennen en wat gebeurt er bij een hartinfarct? Hart- en vaatziekten hebben grote invloe…
Hartinfarct: elke seconde teltHartinfarct: elke seconde teltJaarlijks komen 25.000 mensen in Nederland met een hartinfarct in het ziekenhuis te liggen. Een hartinfarct word ook wel…
Wat is een hartaanvalWat is een hartaanvalEen hartaanval/hartinfarct is een veel voorkomende, dan wel de meest voorkomende hartziekte. Wat gebeurt er tijdens een…

De meest voorkomende ziektes bij kinderenDe meest voorkomende ziektes bij kinderenZiektes. Elk kind wordt vroeg of laat een keer ziek. Maar hoe kun je een ziekte herkennen, wat zijn de symptomen, en wan…
Huidkanker: symptomen, herkennen, oorzaak en behandelingHuidkanker: symptomen, herkennen, oorzaak en behandelingHuidkanker is in de meeste gevallen het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling, wat van nature voorkomt in zon…
Bronnen en referenties
  • William D. McArdle, Victor L. Katch, & Frank I. Katch (2014) Exercise Physiology, Nutrition, Energy, and Human Performance, LWW Philadelphia

Reageer op het artikel "Wat is angina pectoris (pijn op de borst) en hartinfarct?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: 04-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Het hart
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!