Zwanger en blauwe kaas

Blauwe kaas en schimmels
Er bestaan meerdere soorten blauwschimmelkazen, die de blauwe kleur danken aan de groei van blauwe schimmel. De gebruikte schimmels zijn Penicillium roqueforti en Penicillium glaucum. Penicillium roqueforti heeft een sterke smaak en wordt gebruikt voor onder andere Roquefort. Penicillium glaucum heeft een mildere smaak en wordt gebruikt in bijvoorbeeld Gorgonzola, Bleu de Termignon en Rochebaron. De schimmel groeit in aders door de kaas heen, waardoor blauwe kaas ook wel blauwaderkaas genoemd wordt. De blauwe schimmel geeft naast een blauwe kleur ook een bepaalde geur en vaak scherpe smaak die typisch is voor blauwe kaas. Daarbij wordt de structuur van de kaas steviger door groei van de schimmel. Tenslotte zorgt de schimmel voor conservering van de kaas.Soorten
Er bestaan veel blauwschimmelkazen. Een aantal hiervan hebben een beschermde oorsprongsbenaming en mogen alleen in een bepaalde plaats in een bepaald land gemaakt worden. Blauwe kazen kunnen enorm in smaak verschillen door verschillen in bereidingswijze en gebruik van verschillende melksoorten. Zo zijn er blauwe kazen van koemelk, geitenmelk en schapenmelk. Bij sommige blauwe kazen wordt altijd gebruik gemaakt van rauwe melk, omdat dit een bepaalde smaak aan de kaas geeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Roquefort. Andere blauwe kazen worden gemaakt van zowel gepasteuriseerde als rauwe melk. In de onderstaande tabel vind je verschillende blauwe kazen met een omschrijving, de herkomst en de melksoort waarvan ze gemaakt zijn. Ook staat erbij of de kaas veilig is om tijdens de zwangerschap te eten, of dat de verpakking gecheckt moet worden om te controleren of de kaas gemaakt is van rauwe of gepasteuriseerde melk.Melksoort, herkomst, omschrijving en veiligheid voor zwangere vrouwen van verschillende blauwe kazen
Blauwe kaas | Melksoort | Herkomst | Omschrijving | Veilig voor zwangere vrouwen |
---|---|---|---|---|
Blu '61 | Gepasteuriseerde koemelk | Italië | Blauwader kaas met dessertwijn en veenbessen | Veilig |
Blue Brie | Koemelk | Denemarken | Witschimmel brie met blauwader | Verpakking checken |
Bleu d'Auvergne | Koemelk | Auvergne, Frankrijk | Plakkerige, kruidige blauwader kaas verpakt in aluminiumfolie | Verpakking checken |
Bleu des Basques | Onafgeroomde schapenmelk | Frankrijk | Stevige en romige blauwe kaas | Verpakking checken |
Blue Stilton | Gepasteuriseerde koemelk | Derbyshire, Leicestershire en Nottinghamshire, England | Stevige cilindervormige blauwader kaas | Veilig |
Bresse Blue | Gepasteuriseerde koemelk | Frankrijk | Zachte blauwader kaas met witschimmelkorst | Veilig |
Cambozola | Gepasteuriseerde koemelk | Duitsland | Zachte crème-achtige kaas met fijne blauwader en witschimmelkorst | Veilig |
Castello blue | Gepasteuriseerde koemelk | Denemarken | Variant op Danisch Blue | Veilig |
Castello Magor | Gepasteuriseerde koemelk | Italië | Lagen gorgonzola en mascarpone in aluminiumfolie. De kaas is ook wel bekend als Gormas | Veilig |
Claxstone Blue | Gepasteuriseerde koemelk | England | Zachte, romige variant op blue stilton | Veilig |
Danish Blue | Gepasteuriseerde koemelk | Denemarken | Witte, romige blauwader kaas | Veilig |
Dor Blu | Gepasteuriseerde koemelk | Duitsland | Zachte, pittige blauwader kaas in aluminiumfolie | Veilig |
Fourme d'Ambert | Koemelk | Auvergne, Frankrijk | Zachte blauwader kaas met grijze korst | Verpakking checken |
Gorgonzola | Koemelk | Italië | Romige blauwader kaas | Verpakking checken |
Gormas | Gepasteuriseerde koemelk | Italië | Lagen Gorgonzola en Mascarpone verpakt in aluminiumfolie | Veilig |
Huntsman | Gepasteuriseerde koemelk | England | Stevige Cheddar met lagen blue stilton | Veilig |
Korstkass | Gepasteuriseerde koemelk | England | Krachtige oranje kaas met heel fijn blauwader schimmel | Veilig |
Montagnolo | Gepasteuriseerde koemelk | Duitsland | Zachte, romige blauwader kaas | Veilig |
Pas De Bleu | Rauwe biologische koemelk | België | Stevige, blauwader kaas met niet eetbare bruine korst | Niet veilig |
Persillé de Rambouillet | Biologische rauwe geitenmelk | Frankrijk | Harde kaas met lichte blauwader | Veilig |
Rochebaron | Gepasteuriseerde koemelk | Frankrijk | Romige blauwader kaas met korst van as | Veilig |
Roquefort | Rauwe schapenmelk | Roquefort, Frankrijk | Zachte, pittige blauwader kaas verpakt in aluminiumfolie | Veilig |
Saint Agur | Gepasteuriseerde koemelk | Frankrijk | Romige en pittige achtkantige blauwader kaas in aluminiumfolie | Veilig |
Val-Dieu Bleu des Moines | Gepasteuriseerde koemelk | België | Kleine zachte blauwader kaas met witschimmelkorst | Veilig |
Bereiding
Voor blauwe kaas wordt koeien- geiten- of schapenmelk gebruikt. Afhankelijk van de kaas wordt deze wel of niet eerst gepasteuriseerd. Voor Roquefort, Pas De Blue en Persillé de Rambouillet wordt bijvoorbeeld rauwe melk gebruikt, terwijl voor Blue Stilton altijd gepasteuriseerde melk gebruikt wordt. Bij sommige kazen wordt er ook extra room toegevoegd, zoals bij Danish Blue bijvoorbeeld het geval is. Dat maakt de kaas extra romig en zacht. De melk wordt gestremd door stremsel toe te voegen en de melk bij een bepaalde temperatuur te bewaren. Meestal wordt tijdens dit proces ook al de Penicilliumschimmel toegevoegd. Deze schimmel zal pas gaan werken zodra er voldoende zuurstof beschikbaar is. Na het stremmen ontstaat er een wrongel die in de juiste vorm geperst kan worden. Bij een zachte kaas zal er meer vocht in de wrongel achterblijven dan bij een harde kaas. Nadat er voldoende vocht uit de kaas is wordt de kaas gezouten. Dit voorkomt bacteriegroei en geeft een zoutere smaak aan de kaas. Vaak wordt in blauwe kazen met naalden gaten geprikt. Dit zorgt ervoor dat er zuurstof bij de schimmel kan, waardoor er blauwe aders van blauwschimmel ontstaan. Dit kan, afhankelijk van de soort, aan het begin of aan het einde van de rijping gedaan worden. Sommige kazen vormen tijdens de rijping een natuurlijke korst, terwijl andere blauwe kazen worden verpakt in aluminiumfolie. Als de kaas na de rijpingsperiode goedgekeurd wordt, kan deze verpakt en verkocht worden.Gezondheid
Blauwe kaas bevat veel verzadigd vet en veel zout. Dit kan nadelen hebben voor de gezondheid. Maar aan de andere kant bevat blauwe kaas een aantal belangrijke vitaminen en mineralen die tijdens de zwangerschap nodig zijn.Vitamine en mineralen
Blauwe kaas bevat veel calcium, vitamine B12 en vitamine D. Vooral de combinatie van vitamine D en calcium is gunstig, omdat deze een positieve interactie hebben. Vitamine D bevordert namelijk de calciumopname in het bloed. Calcium is tijdens de zwangerschap nodig voor de opbouw van het skelet en het gebit van de baby. Een portie blauwe Roquefort van 30 gram bevat ongeveer een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor zwangere vrouwen. Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en draagt bij aan een goede werking van het zenuwstelsel. Zwangere vrouwen hebben dan ook een verhoogde behoefte aan vitamine B12.