De helende werking van kardemom

De helende werking van kardemom Kardemom is een kruid dat vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken, het is lekker in currygerechten en wordt bij ons gebruikt in speculaas. Groene kardemom is het meest voorkomend en heeft naast een lekkere smaak ook tal van voordelen voor de gezondheid. Kardemom kan gebruikt worden om de mond en de adem fris te houden, de spijsvertering te bevorderen, depressies tegen te gaan en als afrodisiacum. Het kan ook helpen tegen infecties, kanker, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten.
verschillende soorten kardemom / Bron: Dominik Hundhammer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)verschillende soorten kardemom / Bron: Dominik Hundhammer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
kardemomplant / Bron: Rhaessner (Rainer Haeßner), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)kardemomplant / Bron: Rhaessner (Rainer Haeßner), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is kardemom

Kardemom of Elettaria cardamomum is familie van gember, het is ook bekend onder de naam groene kardemom. Er bestaat een groene, witte en zwarte variant maar de groene is het meest voorkomend en het meest gebruikt. Groene kardemom bestaat uit een groene zaaddoos met daarin zwarte zaden, zowel de zaaddozen als de zaden worden gebruikt in de keuken. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en wordt gebruikt in currygerechten, rijst, soep, speculaas en thee. Origineel werd kardemom gekweekt in India, Nepal en Bhutan. Het is het derde duurste kruid na saffraan en vanille. De oude Egyptenaren, Romeinen en Vikingen gebruikten kardemom al om zijn smaak en medicinale werking, vooral om hun gebit te reinigen. Kardemom bevat veel ijzer, mangaan, zink, magnesium, calcium, fosfor, kalium, vitamine C, vitamine A, antioxidanten en heeft een antibacteriële werking dankzij het bestanddeel cineol. Kardemom kan gebruikt worden om een frisse adem te behouden, de spijsvertering te verbeteren en depressies tegen te gaan. Het kan helpen tegen infecties, kanker, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten. Ten slotte is het een uitstekend afrodisiacum.

Spijsvertering

Kardemom bevordert de spijsvertering op dezelfde manier als gember, door de productie van spijsverteringsenzymen te stimuleren en de spieren van de slokdarm te ontspannen. Tevens zorgt het voor de productie van gal, wat helpt bij het verteren van vetten. Het kan gebruikt worden bij misselijkheid, zure oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Frisse adem

Het bestanddeel cineol in kardemom is verantwoordelijk voor de antibacteriële werking, het doodt de bacteriën in de mond die een slechte adem veroorzaken. Tevens kan kardemom gebruikt worden bij tandvleesontsteking en mondabcessen. Door te kauwen op de zaden zal de cineol vrijkomen en de mond verfrissen.

Depressie

Kardemom zorgt voor meer productie van het hormoon serotonine, ook bekend als het gelukshormoon. Serotonine heeft een invloed op het geheugen, de stemming, het zelfvertrouwen, de slaap en de emoties. Tevens zal kardemom de productie van cortisol in de hypofyse reguleren. Een teveel aan cortisol kan ervoor zorgen dat men overdreven reageert in stressvolle situaties. Door beide hormonen te reguleren kan kardemom de symptomen van een depressie afzwakken.

Infecties

De antibacteriële werking van kardemom kan helpen bij verkoudheden en urineweginfecties. Naast het doden van de ziekteverwekkende bacteriën werkt het ook slijmoplossend en helpt het om de bloedtoevoer naar de longen te verbeteren, waardoor men makkelijker kan ademhalen. Kardemom werkt ook als diureticum, het bevordert de afgifte van water aan de nieren wat een verhoogde productie van urine tot gevolg heeft. Dit stimuleert en reinigt de nieren en urinewegen bij een urineweginfectie.

Kanker

De werking van kardemom bij kanker is toe te schrijven aan de antioxidanten, ze verminderen de celgroei van kwaadaardige cellen en doden de kankercellen. Een studie uit 2007 in Kolkata in India toonde aan dat kardemom het gehalte aan ontgiftingsenzymen verhoogt. Deze enzymen, glutathione S-transferases (GST), binden schadelijke stoffen in het lichaam en verwijderen ze via de lever. Tevens vermindert het de peroxidatie van lipiden. Tijdens de peroxidatie worden de lipiden in de celmembranen afgebroken door vrije radicalen waardoor de celmembranen beschadigd worden en kunnen uitgroeien tot kankercellen.

Hart- en vaatziekten

Kardemom kan helpen bij hart- en vaatziekten door de aanwezigheid van kalium. Kalium is belangrijk bij het reguleren van het hartritme, de bloeddruk en de bloeddoorstroming. Ook zorgt kardemom ervoor dat er minder bloedplaatjesaggregaten zullen ontstaan en dus minder kans op bloedklonters.

Hoge cholesterol

Kardemom kan helpen om een hoge cholesterol te verlagen omdat het de productie van gal stimuleert. De gal zal vetten zoals cholesterol afbreken waardoor de cholesterolwaarde in het bloed zal dalen. Een studie uit 2014 aan de Isfahan University of Medical Science in Iran op 204 patiënten die acht weken lang kardemom gebruikten, toonde aan dat er een gunstig effect was op de totale cholesterol, de LDL-cholesterol, de HDL-cholesterol en de triglyceriden in het bloed.

Afrodisiacum

Kardemom werkt als afrodisiacum dankzij het bestanddeel cineol. Cineol zorgt voor een verbeterde bloeddoorstroming, wat de seksuele opwinding kan versterken. Tevens kan de warme, zoete geur sensuele gevoelens oproepen.

Hoe innemen

Zowel de zaden als de zaaddozen kunnen gebruikt worden om een gerecht smaak te geven. De zaaddozen worden mee gestoofd in currygerechten maar niet opgegeten. De zaden worden fijngestampt tot poeder, ze worden meestal in de zaaddozen verkocht omdat ze zo langer vers blijven. Kardemom is het hoofdingrediënt van Indiase chai thee, het wordt gebruikt om rijst smaak te geven en is lekker in gerechten met pompoen. In België en Nederland is kardemom vooral bekend als één van de ingrediënten van speculaaskruiden naast kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember.

Bijwerkingen

Kardemom wordt over het algemeen goed verdragen, een normale dosis is één tot twee gram per dag. Bij een overdosering kunnen enkele bijwerkingen voorkomen zoals huidirritatie en maagpijn. Omdat kardemom de galblaas doet samentrekken kan een milde buikpijn worden ervaren en soms kunnen galstenen worden gevormd. Omdat het lichaam een grote hoeveelheid kardemom niet kan opnemen, kan er zich een neerslag vormen in de galblaas waardoor galstenen kunnen ontstaan. Wie al last heeft van galstenen kan beter geen kardemom innemen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het specerij KardemomHet specerij KardemomKardemom is een van de oudst bekende specerijen, maar wordt in Westerse keukens niet zo veel gebruikt. In Azië en in het…
Kruiden en specerijen: voordelen voor de gezondheidKruiden en specerijen: voordelen voor de gezondheidSinds mensenheugenis worden specerijen en kruiden geassocieerd met exotische oorden als India en China. De aroma's van s…
De geneeskracht van kardemomDe geneeskracht van kardemomKardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Het is een fris kruid dat onder andere in speculaaskruiden zit. Kardemom hee…
De helende werking van kruidnagelDe helende werking van kruidnagelKruidnagel is een kruid met een sterk overheersende smaak, het wordt voornamelijk in Indonesië gekweekt waar het in siga…

De helende werking van chilipeperDe helende werking van chilipeperChilipepers geven een heerlijke pittige smaak aan tal van gerechten, ze zijn onmisbaar in de Aziatische keuken en een be…
De helende werking van korianderDe helende werking van korianderKoriander is een aromatisch kruid dat vaak gebruikt wordt om gerechten te garneren, het wordt zowel in de Europese als d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kwol, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kardemom
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cardamom.html
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18260732
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine
  • https://beautyhealthtips.in/best-health-benefits-of-cardamom-or-elachi/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26177486
  • http://www.stylecraze.com/articles/cardamom-side-effects/
  • Afbeelding bron 1: Dominik Hundhammer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Rhaessner (Rainer Haeßner), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 17-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.