Branderige anus: oorzaken branderig gevoel of brandende anus

Branderige anus: oorzaken branderig gevoel of brandende anus Een branderige anus of een brandend gevoel in je aars tijdens en na het poepen, is geen zeldzaam verschijnsel. Iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven een branderige anus ervaren. Vaak is een brandend gevoel in de anus gerelateerd aan het eten van pittig voedsel of komt het voor als je buikgriep hebt. Op andere momenten is het brandende gevoel een teken van een ontsteking van de endeldarm (proctitis), wat allerlei oorzaken kan hebben. Er kunnen zich ook allerlei huidziekten rond de anus voordoen en klachten geven. Als je één keer een brandend gevoel in de anus ervaart na een stoelgang, of misschien een paar keer, dan hoeft dat zeker niet te wijzen op een ziekte. Als een branderige anus echter gepaard gaat met rectale bloedingen, slijm of bloed in de ontlasting, abnormale darmwerking zoals aanhoudende diarree of chronische obstipatie, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Branderig gevoel rond de anus

Een branderige anus of een branderig gevoel rond de anus of intense jeuk in je anale regio kan een zeer gênant en irritant probleem zijn. Het brandende gevoel in de anus kan soms optreden na een stoelgang, het eten van gekruid voedsel of door aambeien. Een aantal huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis kan echter ook klachten veroorzaken. Afhankelijk van de oorzaak van een branderige anus, kunnen de klachten intermitterend ofwel steeds aanwezig zijn. Als je anus geïrriteerd is na het poepen en je merkt een kleine hoeveelheid bloedverlies op, dan kan dit worden veroorzaakt door een anale fissuur, een anuskloofje. Als het brandende gevoel in het anale gebied niet verdwijnt en je andere symptomen hebt zoals obstipatie, diarree, ontlastingsincontinentie, of bloed bij de ontlasting, is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Symptomen van brandende anus

Een brandend gevoel in de anus of een brandende anus presenteert zich meestal als een aandoening die 'pruritus ani' wordt genoemd. Dit is een symptoomdiagnose waarmee jeuk rond de anus aangeduid wordt. In de meeste gevallen is het brandende gevoel het gevolg van krabben als gevolg van een intense anale jeuk. Jeuk rond de anus vaak wordt beschreven als brandend en pijnlijk na het passeren van ontlasting. Er kunnen ook kleine hoeveelheid bloed aanwezig zijn na een stoelgang. Als het branderige gevoel rond de anus is veroorzaakt door een huidaandoening zoals eczeem, psoriasis of een schimmelinfectie, van kun je last hebben van pijn, hevige jeuk rond de anus en ontsteking. Krabben kan niet alleen het branderige gevoel verergeren, maar het kan ook een secundaire bacteriële infectie veroorzaken. Een jeukend en branderig rond de anus, is meestal een teken van irritatie en niet van een onderliggende ziekte.

Oorzaken van branderige anus

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een branderige anus.

Slechte hygiëne

Een vaak voorkomende boosdoener van een branderig gevoel rond de anus is een slechte hygiëne. Bacteriën van uitwerpselen die op de huid achterblijven kunnen irritatie veroorzaken en leiden tot jeuk en een branderig gevoel. Als ontlasting en zweet achterblijven op de huid rond de anus, kan dit aanleiding geven tot klachten zoals irritatie, jeuk en een branderig gevoel. Overmatige reiniging van het anale gebied kan echter ook leiden tot jeuk rond de anus en een brandend gevoel. Dit komt omdat (agressieve) zepen, overmatig scrubben en hygiënische doekjes de anale huid droog en geïrriteerd kunnen maken en anale eczeem kunnen veroorzaken.

Branderige anus door pittig eten / Bron: Holbox/Shutterstock.comBranderige anus door pittig eten / Bron: Holbox/Shutterstock.com

Pittig eten

Als je anus brandt na het poepen, kan dit komen door het eten van pittig of zuur voedsel de dag ervoor. De anus kan vooral jeuken als er na het afvegen een kleine hoeveelheid ontlasting op de anale huid achterblijft. Het consumeren van chilipepers en pittig voedsel, kan de symptomen van ernstige jeuk en een branderig gevoel als gevolg van aambeien of anale fissuren vergroten. Verder kan pittig voedsel, zuur voedsel, zuivelproducten, en koffie klachten van jeuk rond de anus verergeren.

Aambeien

Aambeien zijn een andere mogelijke oorzaak van een branderige anus na een stoelgang of op andere momenten. Aambeien ontstaan door hoge druk rond de anus, bijvoorbeeld door persen tijdens een bevalling of tijdens het poepen omdat je ontlasting te hard en te droog is.

Zweten

Een veel voorkomende oorzaak van anale jeuk dat een brandend gevoel kan veroorzaken, is zweten. Warme, vochtige omstandigheden kunnen irritatie, jeuk, branderigheid en huiduitslag veroorzaken in de bilspleet. Overmatig zweten rond de anus kan een sterke drang tot krabben geven, wat kan leiden tot huidschade en meer irritatie. Om een ​​brandend gevoel rond je anus door zweten te voorkomen, is het belangrijk om het gebied zo droog mogelijk te houden. Daarom moet je nauwsluitend ondergoed en kleding van synthetische materialen alsook irriterende hygiëneproducten vermijden.

Schimmelinfectie

De warme, vochtige omstandigheden rondom je anus kunnen ook de perfecte omgeving vormen voor een schimmelinfectie. Een schimmelinfectie kan zich snel ontwikkelen tussen je billen en jeuk en een branderig gevoel veroorzaken. Antibioticagebruik, warm weer of een verzwakt immuunsysteem kunnen leiden tot Candida-infecties op de huid.

Eczeem

Anaal eczeem kan een branderige anus veroorzaken na het poepen. Anaal eczeem kan worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen, waaronder een droge huid, allergieën of infecties. Deze inflammatoire huidaandoening veroorzaakt jeuk, branderige, gebarsten huid en soms infecties. Eczeem rond de anus geeft vaak ergere jeuk dan regulier eczeem en kan leiden tot permanente huidirritatie. Je kunt het behandelen met vochtinbrengende ontstekingsremmende middelen. Je kunt anaal eczeem soms ook onder controle krijgen met een dieet of door de plek te behandelen met natuurlijke oliën.

Psoriasis

Een andere irriterende huidaandoening die een branderig gevoel rond de anus kan veroorzaken, is psoriasis. Deze huidaandoening is te herkennen aan platte plekken met rode, schilferige huid. De plekken kunnen jeuken en pijnlijk zijn en overmatige jeuk kan een branderig gevoel veroorzaken. Anale psoriasis kan een brandende sensatie na de stoelgang veroorzaken. Sommige van de bijbehorende symptomen van anale psoriasis zijn pijn bij het passeren van ontlasting, bloed uit de anus en overmatige jeuk.

In linzen zitten veel vezels / Bron: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock.comIn linzen zitten veel vezels / Bron: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock.com

Anale kloof

Het hebben van een anale fissuur kan een brandend gevoel in de anus veroorzaken na het passeren van ontlasting. Een anale fissuur is een kleine scheur of wond bij de uitgang van de anus en ontstaan vaak na een periode van harde ontlasting of juist heftige of aanhoudende diarree. Na het passeren van ontlasting voel je vaak een diep branderige sensatie en dit gevoel kan enkele uren aanhouden. Het brandende gevoel kan gepaard gaan met scherpe pijn en mogelijk bloedverlies. Veel drinken, lichaamsbeweging en het eten van veel vezels (volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen, groenten en fruit), is de manier om je ontlasting zacht te maken.

Chronische inflammatoire darmziekten

Chronische inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de tussenvorm indeterminate colitis) kunnen een ontsteking van de darmen veroorzaken die een branderig gevoel, jeuk en bloedverlies bij de ontlasting.

Volwassen aarsmaden / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Volwassen aarsmaden / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Aarsmaden

Anale jeuk en een branderige anus, vooral 's nachts, kan worden veroorzaakt door aarsmaden. Deze parasieten infecteren de darmen en worden verspreid door het inslikken van eitjes van deze lastpak. Het meest voorkomende symptoom van een infectie met aarsmaden zijn jeuk en irritatatie rondom het rectum. De jeuk is meestal 's nachts erger en kan ook huidirritatie of huiduitslag in de anale regio veroorzaken. Flink krabben (in de slaap) kan soms secundaire infecties veroorzaken en het branderige gevoel verergeren.

Ontlastingsincontinentie

Als er frequent fecaal materiaal uit je anus lekt, kan dit een brandend gevoel geven. Enkele redenen voor ontlastingsincontinentie zijn obstipatie, diarree, zenuwbeschadiging in het rectum of spierschade in de anus.

Zelfzorg bij irritatie aan de anus

Er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om een branderige anus te verlichten.

Zitbad

Als je constant last hebt van een irritatie en een branderig gevoel rondom je anus als gevolg van een anale fissuur of aambeien, kun je een zitbad nemen om het ongemak te verlichten. Zitten in een badkuip met warm water kan helpen om het genezingsproces te versnellen en de bloedcirculatie naar de anale regio te verbeteren. Vul een badkuip met ongeveer 10 centimeter warm water. Ga 10-15 minuten in het bad zitten en zorg ervoor dat je anus bedekt is met het water. Dep het gebied voorzichtig droog om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. Doe dit drie keer per dag om het brandende gevoel van je anus en billen te verlichten.

Havermout

Havermout kan jeuk verlichten, ook jeuk tussen je billen. Havermout bevat natuurlijke reinigende ingrediënten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben om jeuk en branderig gevoel te verlichten veroorzaakt door anaal eczeem, psoriasis of schimmelinfecties. Vul een badkuip met warm water en voeg twee kopjes gemalen havermout toe. Roer de havermout goed door het badwater om de geneeskrachtige eigenschappen te onttrekken. Geniet gedurende 20 minuten van het bad. Gedurende deze tijd kun je een handvol havermout nemen en het tussen je billen duwen om de brandende sensatie te kalmeren en de genezing te versnellen. Dep na het bad het gebied voorzichtig droog om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. Herhaal het proces 2-3 keer per week totdat het branderige gevoel rond de anus is verdwenen.

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn

Appelazijn helpt bij het wegnemen van jeuk en ongemak van een ontstoken anus. Appelazijn is effectief bij jeuk vanwege het gehalte aan azijnzuur dat het bevat. Het zure gehalte helpt de pH-waarden te verlagen, die vaak verhoogd zijn bij een jeukende, geïrriteerde huid. Als je aan branderige anus hebt als gevolg van een schimmelinfectie, anaal eczeem of psoriasis, kun je verdunde appelazijn gebruiken ter verlichting van de klachten. Verdun het appelazijn met water in gelijke verhoudingen (1:1). Week een watje in de oplossing van appelazijn en knijp de overtollige vloeistof eruit. Houd het watjes met de appelazijn gedurende 5-10 minuten op je anus om de jeuk te verminderen. Herhaal 2-3 keer per dag totdat je geen anaal ongemak meer ervaart. Na het aanbrengen van de appelazijn, kun je wat verse kokosolie gebruiken om het gebied te hydrateren. In feite kan kokosolie ook worden gebruikt als een antischimmelzalf, samen met tea tree olie.

Aloë vera

Aloë vera-gel geeft verlichting bij veel huidaandoeningen die gepaard gaan met jeuk, waaronder een jeukende brandende anus. Aloë vera bevat veel voedingsstoffen die helpen de huid te voeden. Was en droog de brandende huid rond je anus. Bren aloë vera-gel aan op je anus. Masseer de aloë vera-gel zachtjes op je jeukende anus en het omliggende gebied.
Herhaal 2-3 keer per dag voor onmiddellijke verlichting van een brandend gevoel rond de anus.

Tea tree olie / Bron: Kriplozoik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tea tree olie / Bron: Kriplozoik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Virgin kokosolie en tea tree olie

Kokosolie bevat evenals tea tree olie antischimmel eigenschappen. Dit kan je jeuk verlichten. Kokosolie bevat vetzuren die goed zijn voor het hydrateren van een droge huid, een symptoom van eczeem, psoriasis en andere oorzaken van een jeukende huid. Gebruik bij voorkeur ontgeurde kokosolie of virgin kokosolie (koudgeperste, niet ontgeurde kokosolie). Je kunt de antibacteriële, antischimmel en anti-jeuk eigenschappen van kokosolie een boost geven door tea tree olie toe te voegen. Meng 2-3 druppels tea tree olie met 1 eetlepel kokosolie. Breng deze substantie aan op het jeukende anale gebied en masseer goed om het brandende gevoel te kalmeren. Herhaal dit 2-3 keer per dag totdat de jeuk en het branden van je anus volledig verdwenen is.

Preventie

Afgezien van het gebruik van natuurlijke middeltjes bij klachten van een branderige anus, kun je ook een paar maatregelen nemen om te voorkomen dat een brandend gevoel rond je anus ontstaat.

Houd je anus schoon en droog

Het spoelen van de anale regio met schoon water na het poepen (bijvoorbeeld met een toiletdouche) en het grondig droogmaken van het getroffen gebied, kan jeuk en een branderig gevoel door anale eczeem verminderen. Goede hygiëne is van essentieel belang als je korte metten wilt maken met klachten als jeuk rond de anus.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Verhoog je vezelinname

Als je een brandende anus hebt na het poepen door een anale fissuur of aambeien, moet je je vezelinname verhogen en ook veel water drinken. Het eten van meer vezels en het verhogen van je vochtinname maakt je ontlasting zachter. Het poepen gaat daardoor stukken gemakkelijker. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen.

Vermijd irriterende stoffen

Als je af en toe last hebt van een branderige anus, vermijd dan irriterende stoffen die jeuk en anaal ongemak kunnen veroorzaken. Gebruik bij voorkeur geen (geparfumeerde) zeep en deodorants op je anale gebied. Vermijd ook het gebruik van voedsel of drank die je darmen irriteert en ontstekingen kan veroorzaken.

Huisarts raadplegen

De meeste gevallen van een branderige anus verdwijnen of worden verlicht door het gebruik van huismiddeltjes. Soms is anale jeuk een branderig gevoel rond de anus echter een symptoom van een ernstiger aandoening, die medische behandeling behoeft. Het is verstandig in de volgende gevallen van een branderig gevoel rond je anus je huisarts te raadplegen:

Medische behandeling van branderige anus

Behandeling van een branderig gevoel rond de anus is afhankelijk van de onderliggende oorzaak:
 • Aambeien: bij hevige klachten kan rubberbandligatie je klachten verminderen.
 • Anale kloof: ISDN zalf of AnaMel® huidzalf en zo nodig een kortdurende operatie.
 • Schimmelinfectie: de arts kan een antischimmelzalf voorschrijven.
 • Eczeem: na het poepen de huid inwrijven met een neutrale, vette crème en bij een nattende huid, kun je zinkolie dun aanbrengen.
 • Psoriasis: een (hormoon)zalf kan uitkomst bieden.
 • Aarsmaden: je kunt aarsmaden behandelen met een kuur van de apotheek of drogist.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien - oorzaken, verschijnselen en behandelingAambeien - oorzaken, verschijnselen en behandelingAambeien krijgen is iets wat iedereen kan overkomen. Er zijn tal van oorzaken. De verschijnselen die bij aambeien horen…
Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…
Aambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakEen aambei komt voor aan de binnenkant van de anus. De aambei kan het beste worden omschreven als een uitstulping. Aambe…
Aambeien en pijn bij de ontlastingAambeien en pijn bij de ontlastingAambeien zijn klachten die veel voorkomen. Ze veroorzaken pijn en hinder bij de ontlasting. Een klacht waarmee je missch…

Brandende diarree: Oorzaken van branderig gevoel bij diarreeBrandende diarree: Oorzaken van branderig gevoel bij diarreeDiarree (buikloop) is een symptoom waarbij een patiënt een veelvuldige brijachtige tot waterdunne ontlasting produceert.…
Idiopathische guttata hypomelanosis: Huidziekte met vlekjesIdiopathische guttata hypomelanosis: Huidziekte met vlekjesIdiopathische guttata hypomelanosis (IGH) is een veel voorkomende huidaandoening met onbekende oorzaak waarbij witte vle…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/KatarzynaBialasiewicz
 • Dokterdokter. Anaal eczeem. https://www.dokterdokter.nl/aandoening/anaal-eczeem/ (ingezien op 1-1-2018)
 • Healthyandnaturalworld. Burning Anus: Causes, Effective Treatments and When to See a Doctor. http://www.healthyandnaturalworld.com/burning-anus/ (ingezien op 1-1-2018)
 • Healthhype. Burning Anus, Rectum, Burning Sensation after a Bowel Movement. http://www.healthhype.com/burning-anus-rectum-burning-sensation-after-a-bowel-movement.html (ingezien op 1-2-2017)
 • Huidarts. Anale fissuur. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/anale-fissuur/ (ingezien op 1-1-2018)
 • Huidhuis. Psoriasis. https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/psoriasis (ingezien op 1-1-2018)
 • Livestrong. Causes of Severe Rectal Itching & Burning. https://www.livestrong.com/article/266141-causes-of-severe-rectal-itching-burning/ (ingezien op 1-1-2018)
 • Organicfacts. Burning Sensations Of Rectum (Anus) Causes & Home Remedies. https://www.organicfacts.net/home-remedies/home-remedies-for-burning-of-rectum.html (ingezien op 1-1-2018)
 • Thuisarts. Ik heb last van aambeien. https://www.thuisarts.nl/aambeien/ik-heb-last-van-aambeien (ingezien 1-1-2018)
 • Afbeelding bron 1: Holbox/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 4: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Kriplozoik, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Luminast/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.