Brandende diarree: Oorzaken van branderig gevoel bij diarree

Brandende diarree: Oorzaken van branderig gevoel bij diarree Diarree (buikloop) is een symptoom waarbij een patiënt een veelvuldige, brijachtige tot waterdunne ontlasting produceert. Soms ervaren patiënten hierbij een pijnlijk, brandend gevoel. Dit vervelende symptoom is echter meestal geen reden tot paniek en verdwijnt vanzelf binnen enkele uren tot dagen met enkele eenvoudige behandelingen. Wanneer echter langdurige en ernstige brandende diarree optreedt, kunnen er complicaties zoals uitdroging en ondervoeding ontstaan, hetgeen onbehandeld tot de dood kan leiden. De patiënt moet daarom een arts raadplegen wanneer de brandende diarree langer dan twee à drie dagen aanhoudt.

Epidemiologie

Brandende diarree komt wereldwijd voor en kan mensen van alle leeftijden treffen. Het is vaak een symptoom van andere onderliggende aandoeningen, zoals infectieuze gastro-enteritis, voedselvergiftiging of chronische darmziekten zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). In ontwikkelingslanden is diarree een veelvoorkomend gezondheidsprobleem door slechte hygiënische omstandigheden en beperkte toegang tot schoon drinkwater, wat leidt tot een hoge incidentie van infectieuze oorzaken. In ontwikkelde landen is brandende diarree vaak geassocieerd met voedselinfecties, intoleranties of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals antibiotica.

Oorzaken van brandende diarree

Brandende diarree kan verschillende oorzaken hebben, waaronder infecties, voedselintoleranties, medicijngebruik en onderliggende gezondheidsproblemen. Diarree die gepaard gaat met een branderig gevoel wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van fysieke irritatie en chemische processen die optreden in het spijsverteringskanaal.

Chronische ontstekingsziekten

Chronische ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen leiden tot brandende diarree. Deze aandoeningen veroorzaken ontstekingen in de spijsverteringskanalen, wat leidt tot symptomen zoals diarree, buikpijn en vermoeidheid. Bij de ziekte van Crohn kan de gehele spijsverteringsbuis zijn aangetast, terwijl colitis ulcerosa zich voornamelijk in de dikke darm bevindt. Patiënten kunnen episodisch last hebben van opvlammingen waarbij de symptomen verergeren, wat de noodzaak van medische behandeling en zorg onderstreept.

Endocriene aandoeningen

Bepaalde endocriene aandoeningen zoals hyperthyreoïdie kunnen ook brandende diarree veroorzaken. Bij hyperthyreoïdie produceert de schildklier te veel schildklierhormoon, wat de spijsvertering versnelt en diarree kan veroorzaken. Andere symptomen van hyperthyreoïdie zijn onder andere gewichtsverlies, nervositeit en een versnelde hartslag. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van deze aandoening.

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) is een aandoening waarbij maagzuur terugstroomt in de slokdarm, wat leidt tot branderigheid en ongemak. Deze toestand kan ook de spijsvertering beïnvloeden en kan leiden tot diarree. Mensen met GERD ervaren vaak symptomen zoals brandend maagzuur, oprispingen en buikpijn, wat het dagelijkse leven kan beïnvloeden. Het is belangrijk om levensstijlveranderingen en medicatie te overwegen om de symptomen van GERD te verlichten.

Infecties en voedselvergiftiging

Infecties door bacteriën, virussen of parasieten zijn een veelvoorkomende oorzaak van acute brandende diarree. Bacteriën zoals Escherichia coli en Salmonella produceren toxines die de darmwand beschadigen, wat leidt tot ontsteking en irritatie. Virussen zoals het norovirus kunnen vergelijkbare effecten hebben, terwijl parasieten zoals Giardia de darmwand kunnen aantasten, wat diarree met een brandend gevoel veroorzaakt. Voedselvergiftiging kan ook leiden tot een versnelde passage van voedsel door de darmen, waardoor onvoldoende neutralisatie van maagzuren en gal optreedt, wat verdere irritatie veroorzaakt.

Maagzuren, spijsverteringsenzymen en galzuren

Tijdens de spijsvertering in de maag worden voedseldeeltjes vermengd met maagzuren en spijsverteringsenzymen om te helpen bij de afbraak. Deze zuren en enzymen worden vervolgens geneutraliseerd wanneer het voedsel in de dunne darm terechtkomt, waar galzuren worden toegevoegd om de vertering van vetten te bevorderen. Echter, bij diarree wordt het verteringsproces versneld, waardoor de zuren en enzymen onvoldoende tijd hebben om volledig geneutraliseerd te worden. Hierdoor kunnen maagzuren, spijsverteringsenzymen en galzuren nog steeds aanwezig zijn in de dunne en dikke darm en zelfs in de ontlasting. Dit kan het gevoelige slijmvlies van de darmen en de anale regio irriteren, wat leidt tot een brandend gevoel tijdens de ontlasting.

Medicijngebruik

Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en laxeermiddelen, kunnen brandende diarree veroorzaken door de natuurlijke balans van bacteriën in de darm te verstoren of door de darmmotiliteit te versnellen. Antibiotica doden niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de goede bacteriën in de darmen, wat kan leiden tot diarree en irritatie van de darmwand. Dit kan leiden tot een brandend gevoel, vooral wanneer de diarree langdurig aanhoudt.

Overmatig alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik kan de spijsvertering verstoren en leiden tot brandende diarree. Alcohol irriteert de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal en kan de opname van voedingsstoffen verstoren. Het kan ook de balans van de darmflora beïnvloeden, wat kan resulteren in diarree en andere spijsverteringsproblemen. Matiging in alcoholconsumptie en aandacht voor een gezonde levensstijl zijn essentieel om deze symptomen te voorkomen.

Stress en angst

Stress en angst kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de spijsvertering. Emotionele stress kan leiden tot veranderingen in de darmmotiliteit, wat diarree kan veroorzaken. Het lichaam reageert op stress door de productie van bepaalde hormonen die de spijsvertering beïnvloeden. Technieken voor stressmanagement, zoals meditatie, yoga en mindfulness, kunnen helpen om de spijsvertering te verbeteren en symptomen van brandende diarree te verminderen.

Slechte hygiëne en onveilige voedselbereiding

Slechte hygiëne en onveilige voedselbereiding zijn belangrijke factoren die bijdragen aan brandende diarree. Het consumeren van voedsel dat niet goed is gekookt of opgeslagen, kan leiden tot besmetting met bacteriën en virussen die diarree veroorzaken. Het handhaven van goede hygiënepraktijken, zoals regelmatig handen wassen en het goed koken van voedsel, is essentieel om het risico op diarree en andere spijsverteringsproblemen te minimaliseren.

Voedselintoleranties en -allergieën

Voedselintoleranties, zoals lactose-intolerantie of glutenintolerantie (coeliakie), kunnen ook bijdragen aan brandende diarree. Bij deze aandoeningen kan het lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed verteren, wat leidt tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en diarree. Het onverteerde voedsel en de overmaat aan zuren kunnen de darmwand irriteren en ontsteking veroorzaken, wat bijdraagt aan het branderige gevoel tijdens de stoelgang.

Voedselirritatie en lichamelijk trauma

Sommige voedingsmiddelen, vooral die met scherpe of ruwe structuren, zoals noten, zaden of onverteerde stukken voedsel, kunnen irritatie veroorzaken in het spijsverteringskanaal en bij de passage door het rectum. Deze scherpe voedingsresten kunnen de gevoelige slijmvliezen van de anus en het rectum beschadigen, wat leidt tot een branderig gevoel tijdens de stoelgang. Veelvuldig en intensief afvegen van het anale gebied kan ook leiden tot mechanische irritatie en ontsteking, wat de klachten verergert.

Deze oorzaken kunnen elkaar soms versterken, waardoor de klachten intenser worden. In veel gevallen is de aandoening tijdelijk en verdwijnt deze vanzelf, maar bij aanhoudende of ernstige klachten is het belangrijk om een arts te raadplegen om onderliggende problemen uit te sluiten.

Risicofactoren van branderig gevoel

Aambeien

Aambeien zijn gezwollen aders in het onderste rectum of rond de anus. Deze kunnen geïrriteerd raken door episodes van diarree, wat resulteert in een brandend, pijnlijk gevoel. Symptomen zijn jeuk, pijn en ongemak rond de anus, vaak vergezeld door een zichtbare zwelling of bobbel. Patiënten kunnen ook last hebben van fecale incontinentie of bloedverlies tijdens het ontlasten.

Alcoholmisbruik is een risicofactor voor branderige diarree / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcoholmisbruik is een risicofactor voor branderige diarree / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Alcoholmisbruik

Overmatig alcoholgebruik kan diarree veroorzaken doordat het de darmwand irriteert. Dit leidt tot snellere vertering, waarbij maagzuur en andere irriterende stoffen niet volledig worden afgebroken, wat een brandend gevoel bij diarree kan veroorzaken.

Anale kloven

Anale kloven zijn kleine scheurtjes in de huid rond de anus, vaak veroorzaakt door harde ontlasting of overmatig krachtig afvegen. Dit kan veel pijn en een brandend gevoel veroorzaken bij het ontlasten, vooral bij patiënten met chronische diarree of obstipatie.

Antibiotica

Het gebruik van antibiotica kan diarree veroorzaken door verstoring van de darmflora. Deze verstoring kan leiden tot overgroei van bepaalde bacteriën, zoals Clostridioides difficile, die giftige stoffen produceren en brandende diarree veroorzaken.

Cafeïne

Cafeïne kan de darmen stimuleren en de spijsvertering versnellen, wat diarree en een brandend gevoel kan veroorzaken, vooral bij overmatig gebruik van koffie, thee, of energiedranken.

Chirurgie of medische behandelingen

Operaties in het maagdarmkanaal of behandelingen zoals chemotherapie kunnen diarree veroorzaken. Dit kan weken aanhouden na de behandeling en resulteert vaak in irritatie en een brandend gevoel.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Patiënten met diabetes mellitus kunnen last krijgen van diarree als gevolg van zenuwschade (diabetische neuropathie). Ook kan het gebruik van medicijnen zoals metformine diarree veroorzaken, wat bijdraagt aan het brandende gevoel.

Dikkedarmkanker

Colorectale kanker (dikkedarmkanker) kan symptomen zoals diarree, rectale bloeding en een brandend gevoel bij de anus veroorzaken. Tumoren kunnen de doorgang van ontlasting belemmeren en irritatie veroorzaken.

Fructose

Fructose, een van nature voorkomende suiker in fruit, kan bij sommige mensen diarree en een brandend gevoel veroorzaken, vooral bij overmatig gebruik of bij een intolerantie voor fructose.

Pittig voedsel

Pittig voedsel, met name capsaïcine uit pepers, irriteert het darmslijmvlies. Dit kan leiden tot een brandend gevoel bij diarree, omdat de capsaïcine onvolledig wordt afgebroken tijdens de spijsvertering.

Prikkelbaredarmsyndroom (IBS)

Het prikkelbaredarmsyndroom (IBS) veroorzaakt wisselende periodes van diarree en obstipatie. Diarree bij IBS kan leiden tot irritatie van de anale huid en een brandend gevoel. Andere aandoeningen zoals coeliakie, colitis ulcerosa, en de ziekte van Crohn kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken.

Proctitis

Proctitis is een ontsteking van het rectum die vaak gepaard gaat met diarree, een brandend gevoel, en bloed of slijm in de ontlasting. Infecties, bestraling of auto-immuunziekten kunnen deze aandoening veroorzaken.

Roken

Roken verhoogt het risico op gastro-intestinale problemen zoals diarree, wat kan bijdragen aan het ontstaan van een brandend gevoel bij diarree.

Spanning en stress

Stress kan de darmfunctie beïnvloeden en bijdragen aan de ontwikkeling van diarree. Chronische stress kan leiden tot prikkelbare darmsymptomen, waaronder een brandend gevoel.

Voedselallergie of voedselintolerantie

Bij een voedselallergie of voedselintolerantie reageert het immuunsysteem op bepaalde voedingsstoffen, wat diarree en een brandend gevoel kan veroorzaken. Bekende triggers zijn gluten, lactose en bepaalde noten.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging veroorzaakt vaak diarree, wat een brandend gevoel kan veroorzaken door irritatie van de darmwand. Overmatig vegen kan deze irritatie verergeren.

Symptomen van brandende diarree

Naast de toename van de frequentie en waterigheid van de ontlasting, kan brandende diarree gepaard gaan met de volgende symptomen:
  • Pijn en brandend gevoel in de anus en het rectum
  • Jeuk rond de anus
  • Bloed in de ontlasting
  • Slijm in de ontlasting
  • Dringende behoefte om te ontlasten
  • Een opgeblazen gevoel
  • Krampen in de buik
  • Koorts
  • Misselijkheid en braken

Alarmsymptomen

Hoewel brandende diarree vaak mild en zelflimiterend is, kunnen er alarmsymptomen optreden die wijzen op ernstigere onderliggende aandoeningen. Alarmsymptomen die onmiddellijke medische aandacht vereisen, zijn onder meer aanhoudende of ernstige buikpijn, bloederige diarree, hoge koorts, uitdroging, of onverklaarbaar gewichtsverlies. Deze symptomen kunnen wijzen op ernstige infecties, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, of andere complicaties zoals darmobstructie of darmperforatie.

Brandende diarree stopt vaak vanzelf binnen enkele dagen, maar kan in sommige gevallen duiden op een onderliggend probleem dat medische behandeling vereist. Het is verstandig om bij de volgende symptomen direct medisch advies in te winnen, omdat ze op ernstige aandoeningen of complicaties kunnen wijzen:


Deze symptomen kunnen wijzen op ernstige onderliggende aandoeningen zoals bacteriële infecties (bijv. Salmonella of Clostridium difficile), virale infecties, parasitaire infecties, of ernstige inflammatoire processen in de darmen. Indien alarmsymptomen optreden, is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen voor verder onderzoek en behandeling, om mogelijke complicaties te voorkomen.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van brandende diarree begint met een grondige anamnese, waarbij de arts vraagt naar recente reisgeschiedenis, voedingsinname, medicatiegebruik en mogelijke blootstelling aan infectiebronnen. Lichamelijk onderzoek kan helpen om de ernst van de aandoening te beoordelen. Aanvullende onderzoeken kunnen ontlastingsonderzoek omvatten om infecties op te sporen, zoals bacteriën, virussen of parasieten. Bloedonderzoek kan helpen om ontstekingsmarkers of tekorten aan te tonen. Bij chronische of onverklaarbare diarree kunnen beeldvormende onderzoeken, zoals een colonoscopie, nodig zijn om structurele afwijkingen van de darm te detecteren.

Probiotica zijn nuttig bij brandende diarree / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Probiotica zijn nuttig bij brandende diarree / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Behandeling van brandende diarree

De behandeling van brandende diarree hangt af van de oorzaak. In de meeste gevallen is de behandeling gericht op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van complicaties, zoals uitdroging.

[S]Algemene behandelmaatregelen[/H]
  • Vocht en elektrolyten aanvullen: Diarree kan leiden tot uitdroging en het verlies van elektrolyten. Het is belangrijk om veel vocht te drinken, zoals water, bouillon of elektrolytenoplossingen.
  • Een BRAT-dieet volgen: Een BRAT-dieet bestaat uit Bananen, Rijst, Appelmoes en Toast. Dit dieet is zacht voor de maag en darmen en kan helpen om de diarree te stoppen.
  • Probiotica nemen: Probiotica zijn levende bacteriën die de darmflora kunnen helpen herstellen en de symptomen van diarree kunnen verminderen.
  • Vrij verkrijgbare medicijnen gebruiken: Vrij verkrijgbare medicijnen zoals loperamide en bismuthsubsalicylaat kunnen helpen om de diarree te vertragen.

[S]Medicamenteuze behandeling[/H]
Afhankelijk van de oorzaak van de brandende diarree kan een arts medicijnen voorschrijven, zoals:
  • Antibiotica: Antibiotica worden voorgeschreven om bacteriële infecties te behandelen.
  • Antischimmelmiddelen: Antischimmelmiddelen worden voorgeschreven om schimmelinfecties te behandelen.
  • Ontstekingsremmende medicijnen: Ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven om ontstekingen van de darmen te behandelen.
  • Immunosuppressiva: Immunosuppressiva worden voorgeschreven om ontstekingsaandoeningen van de darmen te behandelen.

[S]Chirurgische behandeling[/H]
In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de oorzaak van de brandende diarree te behandelen, zoals bij ernstige aambeien of anale fissuren.

Tips bij diarree met brandend gevoel: Voeding en leefstijll

  • Vermijd cafeïne en alcohol: Deze stoffen kunnen uitdroging verergeren en de symptomen van brandende diarree versterken.
  • Neem een warm bad met Epsomzout: Dit kan helpen om de pijn en jeuk rond de anus te verzachten.
  • Gebruik een waterafstotende crème of zalf: Dit kan helpen om de huid rond de anus te beschermen tegen irritatie door vocht.
  • Kauw uw voedsel goed: Goed kauwen helpt bij de spijsvertering en kan de kans op irritatie van de darmen verminderen.
  • Reinig het getroffen gebied met lauw water en geurloze babydoekjes: Gebruik geen agressieve zeep of parfum, die de irritatie kunnen verergeren.
  • Vermijd pittig voedsel en voedselallergenen: Pittig voedsel kan de anus en darmen irriteren, terwijl voedselallergenen een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken die diarree en brandend gevoel kan verergeren.
  • Neem probiotische supplementen: Probiotica zijn levende bacteriën die de darmflora kunnen helpen herstellen en de symptomen van diarree kunnen verminderen.
  • Vermijd roken: Roken kan de darmen irriteren en de symptomen van diarree verergeren.
  • Drink voldoende vocht: Diarree kan leiden tot uitdroging, dus het is belangrijk om veel vocht te drinken, zoals water, bouillon of elektrolytenoplossingen.
  • Vermijd voedingsmiddelen met veel suiker of vet: Deze voedingsmiddelen kunnen de darmen irriteren en de symptomen van diarree verergeren.
  • Veeg voorzichtig af: Gebruik zacht toiletpapier of vochtige doekjes om de anus te reinigen. Wrijf niet te hard, want dit kan de irritatie verergeren.
  • Gebruik vrij verkrijgbare aambeiencrèmes: Aambeiencrèmes kunnen de pijn en jeuk van aambeien verminderen, die vaak brandende diarree vergezellen.
  • Neem vrij verkrijgbare pijnstillers: Pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen.

Prognose

De prognose van brandende diarree is over het algemeen gunstig, vooral wanneer de oorzaak snel wordt geïdentificeerd en behandeld. Acute diarree, zoals bij een voedselvergiftiging, duurt meestal slechts enkele dagen en verdwijnt zonder blijvende gevolgen. Chronische diarree, veroorzaakt door onderliggende aandoeningen zoals coeliakie of inflammatoire darmziekten, vereist vaak langdurige behandeling en monitoring. Zonder tijdige behandeling kan ernstige uitdroging een complicatie zijn, maar met adequate zorg herstellen de meeste patiënten volledig.

Complicaties

Brandende diarree kan leiden tot complicaties, vooral bij aanhoudende of onbehandelde gevallen. Uitdroging is een van de meest voorkomende complicaties, wat kan leiden tot een onevenwicht in elektrolyten en nierproblemen. In ernstige gevallen kunnen infecties zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, wat leidt tot sepsis. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen infecties ernstiger verlopen en langer aanhouden. Daarnaast kan chronische diarree leiden tot voedingstekorten en gewichtsverlies, vooral bij onderliggende aandoeningen zoals coeliakie of inflammatoire darmziekten.

Preventie van brandende diarree

Goede handhygiëne
Goede handhygiëne is een van de belangrijkste preventieve maatregelen tegen brandende diarree. Het grondig wassen van de handen met zeep en water na toiletbezoek en voor het eten helpt de verspreiding van infecties die diarree kunnen veroorzaken te voorkomen. Het gebruik van handdesinfectiemiddelen kan ook nuttig zijn, vooral als er geen zeep en water beschikbaar zijn. Deze eenvoudige, maar effectieve maatregel kan het risico op virale of bacteriële infecties aanzienlijk verlagen, waaronder die veroorzaakt door Salmonella en Escherichia coli.

Voedselveiligheid
Voedselveiligheid speelt een cruciale rol in de preventie van brandende diarree. Zorg ervoor dat voedsel op de juiste temperatuur wordt gekookt en veilig wordt bewaard om besmetting met ziekteverwekkers te vermijden. Dit omvat het koken van vlees tot de aanbevolen interne temperatuur, het vermijden van kruisbesmetting tussen rauw en gekookt voedsel, en het correct bewaren van voedsel om bederf te voorkomen. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de houdbaarheidsdatum van producten en om bedorven voedsel te vermijden.

Voorzorgsmaatregelen tijdens het reizen
Voor mensen die naar risicogebieden reizen, zijn er specifieke voorzorgsmaatregelen die genomen kunnen worden om brandende diarree te voorkomen. Drink enkel flessenwater en vermijd kraanwater, aangezien dit vaak besmet kan zijn. Daarnaast is het raadzaam om voorzichtig te zijn met rauw voedsel of voedsel van straatverkopers, omdat deze vaak niet voldoen aan de voedselveiligheidsnormen. Het vermijden van contact met personen die diarree of besmettelijke ziekten hebben is eveneens cruciaal om de kans op infectie te verkleinen.

Gezonde voeding
Een gezond dieet rijk aan vezels kan de spijsvertering ondersteunen en diarree helpen voorkomen. Vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volkoren producten bevorderen een gezonde darmwerking. Het is ook belangrijk om voldoende hydratatie te waarborgen, aangezien uitdroging een veelvoorkomend probleem is bij diarree. Daarnaast kunnen mensen met voedselintoleranties hun dieet aanpassen door problematische voedingsmiddelen te vermijden, wat kan helpen terugkerende episodes van diarree te voorkomen.

Stressmanagement
Stress is een bekende trigger voor gastro-intestinale klachten, waaronder brandende diarree. Het vinden van manieren om stress te beheersen kan helpen om episodes van diarree te verminderen. Activiteiten zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen niet alleen helpen om stress te verlichten, maar ook de algehele spijsvertering verbeteren. Regelmatige lichaamsbeweging is ook belangrijk, omdat het de darmfunctie bevordert en het risico op diarree verlaagt.

Monitoring van symptomen
Tot slot is het essentieel om bewust te zijn van de eigen symptomen en reacties op voedsel en stress. Het bijhouden van een voedingsdagboek kan helpen om triggerfactoren voor brandende diarree te identificeren. Door proactief deze factoren te beheren, kunnen patiënten effectievere strategieën ontwikkelen om hun spijsvertering te ondersteunen en het risico op brandende diarree te minimaliseren.

Door het toepassen van deze preventieve maatregelen kan het risico op brandende diarree aanzienlijk worden verminderd, wat bijdraagt aan een betere spijsvertering en algehele gezondheid.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaak diarree: oorzaken en behandelingVaak diarree: oorzaken en behandelingBij diarree is er sprake van dunne en frequente ontlasting. Vaak gaat dit gepaard met buikpijn, kramp en winderigheid. W…
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Last van diarree?Last van diarree?Bij diarree heb je last van een dunne soms waterige ontlasting. Het is erg vervelend als je last hebt van diarree vooral…
Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Diarree, Hoe komt het en wat doe je eraan?Iedereen kent het wel: Diarree. Helaas is dit een overlast wat vaak voorkomt en in de volksmond ook wel genoemd: spetter…

Nature Deficit Disorder: Gebrek aan natuurbeleving bij kindNature Deficit Disorder: Gebrek aan natuurbeleving bij kindNature Deficit Disorder (NDD) is een term die wordt gebruikt om de gevolgen te beschrijven van een gebrek aan natuurerva…
Branderige anus: oorzaken branderig gevoel of brandende anusBranderige anus: oorzaken branderig gevoel of brandende anusEen branderige anus of een brandend gevoel in je aars tijdens en na het poepen, is geen zeldzaam verschijnsel. Iedereen…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Diabetic Diarrhea: Treatment and Prevention, https://diabetesstrong.com/diabetes-diarrhea/#:~:text=your%20digestive%20health-,How%20does%20diabetes%20cause%20diarrhea%3F,a%20condition%20known%20as%20neuropathy).
  • Geraadpleegd op 31 december 2017:
  • Burning Diarrhea – Causes of Hot Feeling with Loose Stool, http://www.healthhype.com/burning-diarrhea-causes-of-hot-feeling-with-loose-stool.html
  • Burning diarrhea: What are the causes?, http://firstaidkelowna.ca/burning-diarrhea-what-are-the-causes/
  • Burning diarrhea: What causes itching, pain, and loose stools?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319403.php
  • Burning during and after diarrhea: Causes and how to stop burning diarrhea, https://www.belmarrahealth.com/burning-diarrhea-causes-stop-burning-diarrhea/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What Causes Burning Diarrhea?, https://www.healthline.com/health/digestive-health/burning-diarrhea#modal-close
  • What is Burning Diarrhea, Know Its Causes, Management, Treatment, https://www.epainassist.com/abdominal-pain/intestine/what-is-burning-diarrhea-know-its-causes-management-treatment
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.