Nature Deficit Disorder: Gebrek aan natuurbeleving bij kind

Nature Deficit Disorder: Gebrek aan natuurbeleving bij kind Nature Deficit Disorder (NDD) is een term waarbij mensen, en dan vooral schoolgaande kinderen, te weinig in de natuur komen. Het gebrek aan de natuurervaring is geen wetenschappelijk erkende term of aandoening, maar dit gevolg van onze levensstijl leidt soms wel tot fysieke en mentale symptomen en aandoeningen. Het gebrek aan ervaring met de natuur creëert namelijk een verminderde hersencoördinatie. Zowel scholen als ouders zijn in staat om enkele verbeteringen aan te brengen waardoor kinderen weer meer buitenkomen en minder problemen tot stand komen.

Oorzaken van Nature Deficit Disorder

De menselijke vervreemding van de natuur werd voor het eerst beschreven in het boek ‘Last Child in the Woods’ dat geschreven werd door de auteur Richard Louv. Louv wijst er in zijn boek op dat de natuurvervreemding het gevolg is van de veranderende samenleving. Met de opkomst van technologie en de toegankelijkheid van informatie via internet, besteden kinderen minder tijd buitenshuis en meer tijd binnenshuis. De computer en smartphone zijn in het begin van de eenentwintigste eeuw hun ‘speelterrein’ geworden.

Kinderen en vervreemding van natuur

Kinderen hebben in het begin van de eenentwintigste eeuw geen reden meer om naar buiten te gaan. Ze besteden tussen de zes en acht uur per dag op school. ’s Avonds maken ze hun huiswerk of studeren ze enkele uren voor een toets, of anders nemen ze deel aan buitenschoolse activiteiten, die al dan niet binnenshuis plaatsvinden, of ze brengen tijd door met het gezin en voor de televisie of computer. ’s Nachts slapen kinderen tussen de acht en tien uur. Zelfs in het weekend of tijdens een schoolvakantie blijven kinderen vaak binnen omwille van diverse redenen. Kinderen komen bijvoorbeeld niet meer veel buiten omwille van de veiligheid: dichtbevolkte buurten met veel verkeersvolume, angst omwille van ontvoering, hoge criminaliteitscijfers, … Ook omwille van gezondheidsaspecten ontstaat een gebrek aan natuurbeleving bij kinderen, zoals bijvoorbeeld wanneer kinderen lijden aan astma (ontsteking van de luchtwegen in de longen).

Fysieke en mentale gevolgen van tekort aan natuurervaring

Het Nature Deficit Disorder resulteert in tal van fysieke en mentale symptomen en aandoeningen. Kinderen met deze aandoening vertonen een beperkt gebruik van de zintuigen, waardoor ze bijvoorbeeld sneller bijziendheid (myopie) ontwikkelen. Daarnaast hebben kinderen met een vervreemding van de natuur meer aandachtstoornissen (moeite om zich ergens op te focussen). Een depressie en paniekaanvallen zijn enkele mentale gevolgen bij kinderen die lijden aan Nature Deficit Disorder. Voorts komt obesitas bij kinderen sneller tot stand doordat ze haast niet meer bewegen. Kinderen die niet ondergedompeld zijn in de natuur, gebruiken in de loop der tijd minder van analytische, sociale, structurele en conceptuele hersenfuncties.

Mogelijke oplossingen voor gebrek aan natuurbeleving

School

In 2015 voerde de universiteit van Tennessee (Verenigde Staten) een wetenschappelijk onderzoek uit om dit groeiende fenomeen aan te pakken. De onderzoekers introduceerden buitenklaslokalen in scholen. Deze bestrijden de beperkte tijd die buitenshuis wordt doorgebracht. Scholen kunnen zo ook groene omgevingen creëren om kinderen buiten les te laten volgen.

Ouders

Ook ouders zijn in staat om iets te doen aan het gebrek aan natuurbeleving bij kinderen. Ze kunnen kinderen aanmoedigen om meer buiten te spelen en zelf ook meedoen aan deze buitenactiviteiten. Elke kleine stap om meer buiten door te brengen, is belangrijk. Elke interactie met de natuur, hoe klein dan ook, zorgt namelijk voor positieve effecten op de mentale en fysieke gezondheid. Het toevoegen van groene omgevingen aan of in het huis is eveneens nuttig. Zelfs een kleine kamerplant maakt reeds een verschil. Samen buiten tuinieren is eveneens aangewezen indien mogelijk.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADD - attention deficit disorder - bij volwassenenADD - attention deficit disorder - bij volwassenenADD staat voor attention deficit disorder en is een psychisch stoornis. Dit stoornis is een vorm van ADHD (attention def…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…

Brandende huid: op armen en benen, oorzaken en behandelingBrandende huid: op armen en benen, oorzaken en behandelingEen brandende huid is een vervelende klacht. Een branderige huid kan optreden op armen, benen, in het gezicht of op ande…
Brandende diarree: Oorzaken van branderig gevoel bij diarreeBrandende diarree: Oorzaken van branderig gevoel bij diarreeDiarree (buikloop) is een symptoom waarbij een patiënt een veelvuldige brijachtige tot waterdunne ontlasting produceert.…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 1 januari 2018:
  • Addressing Nature Deficiency With Outdoor Classrooms, http://trace.tennessee.edu/utk_gradthes/3413/
  • All you need to know about nature deficit disorder, http://www.bbc.com/news/science-environment-38094186
  • Nature-deficiency disorder: What it is and how to avoid it, https://www.belmarrahealth.com/nature-deficiency-disorder-avoid/
  • No More "Nature-Deficit Disorder", https://www.psychologytoday.com/blog/people-in-nature/200901/no-more-nature-deficit-disorder
  • We lijden met z'n allen aan NDD, http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/we-lijden-met-z-n-allen-aan-ndd/article-normal-783567.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.