Nierkneuzing: Oorzaken en symptomen van gekneusde nier
De nieren worden beschermd door de rugspieren en ribbenkast. Een nierkneuzing is een ernstig letsel dat ontstaat door een stomp trauma of een directe slag tegen de lagere rug. Hierdoor ontstaat een bloeding in de nier. Misselijkheid, doffe pijn, plasproblemen en een lage bloeddruk zijn enkele symptomen van een gekneusde nier. Als de arts het letsel niet op de juiste manier behandelt, leidt dit tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs tot de dood. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en ernst maar bestaat meestal uit rust, voldoende vochtinname, pijnstillers en/of een operatie. De prognose is meestal goed maar een snelle diagnose en ook behandeling zijn nodig zodat er geen complicaties optreden.
Oorzaken van nierkneuzing
Een
kneuzing van de
nieren ontstaat na een stomp trauma of een directe slag tegen de lagere rug, bijvoorbeeld door een
valpartij, sportletsel of auto-ongeval. Het trauma leidt mogelijk tot bloedingen in de nier, maar ook andere symptomen zijn mogelijk doordat mogelijk ook de spieren en botten gewond zijn.
Symptomen: Pijn en bloedingen
Milde tekenen
De patiënt ervaart pijn, meestal aan de zijkanten van de buik en de flankstreek (
pijn in de flank).
Andere begeleidende symptomen zijn:
Ernstige tekenen
In ernstige gevallen leidt een nierkneuzing tot ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van het ernstig bloedverlies, zoals:

Met een urineonderzoek is het mogelijk om bloed in de urine op te sporen /
Bron: Frolicsomepl, PixabayDiagnose en onderzoeken
De arts voert onderzoeken uit om de aandoening te diagnosticeren en andere gezondheidscomplicaties uit te sluiten. Vooreerst stelt de arts vragen, zoals welke symptomen aanwezig zijn, de oorzaak van de tekenen en eventuele recente aandoeningen. Daarna is een lichamelijk onderzoek nodig, waarbij de arts kijkt naar uiterlijke tekenen van een gekneusde nier, zoals blauwe plekken en ander bewijs van overmatige bloedingen. Een bloeddrukmeting is eveneens nodig. De arts voert bovendien een
urineonderzoek uit om de aanwezigheid van bloed in de urine op te sporen. Een
röntgenfoto is ook nodig om ernstige verwondingen zoals
gebroken ribben te detecteren. Interne bloedingen spoort de arts op met behulp van een
CT-scan of
MRI-scan.
Behandeling van niercontusie

Hardlopen is geen goed idee bij een nierkneuzing /
Bron: Skeeze, PixabayMilde nierkneuzing
De behandeling van een gekneusde nier is gebaseerd op de oorzaak en symptomen. In milde gevallen herstelt de nier spontaan binnen één à twee weken. De arts adviseert in deze periode bedrust om de toestand onder controle te houden. Daarnaast moeten patiënten voldoende vloeistoffen innemen om de bloeddruk te handhaven en te zorgen voor een goede doorstroming van de nier. De patiënt mag enkel
paracetamol als
pijnstiller innemen want andere
pijnstillers veroorzaken mogelijk complicaties. De arts geeft de patiënt voorts adviezen inzake de toegelaten activiteiten. Meestal zijn tijdens de herstelperiode van een nierkneuzing bepaalde activiteiten afgeraden, zoals onder andere
fietsen, hardlopen en sporten.
Ernstige nierkneuzing
De arts volgt nauwgezet de patiënt op om het bloedverlies onder controle te krijgen. De patiënt krijgt mogelijk intraveneus (via een ader) vloeistoffen toegediend om de bloeddruk te handhaven en de urineproductie te verhogen. Als er interne bloedingen aanwezig zijn, behandelt de arts deze eveneens. Wanneer de arts de inwendige bloedingen niet onder controle krijgt, is een operatie vereist.
Prognose van gekneusde nier
Een nierkneuzing is een ernstige verwonding die onmiddellijke medische zorg vereist. Patiënten met milde symptomen herstellen binnen de twee weken na het oplopen van het letsel.
Complicaties van kneuzing van nier
Het is belangrijk dat een patiënt medisch advies inwint want zelfs milde tekenen leiden mogelijk tot ernstige complicaties zoals interne bloedingen.
Lees verder