Hydrocèle bij een baby: symptomen, oorzaak en behandeling

Hydrocèle bij een baby: symptomen, oorzaak en behandeling Een hydrocèle is een opeenhoping van waterige vloeistof rond één of beide testikels in het scrotum, de balzak. Het zorgt ervoor dat het scrotum of liesgebied opzwelt. Deze vochtophoping rond het balletje is een aangeboren hydrocèle; het is iets waarmee een baby wordt geboren. Het is een pijnloze zwelling die vaak gelijk blijft in grootte, tenzij het kanaaltje in het buikvlies nog open is waarlangs ongeveer één maand voor de geboorte de balletjes zijn ingedaald. Een hydrocèle kan ook vanwege meerdere oorzaken later in het leven optreden. Dit wordt een verworven hydrocèle genoemd. Een hydrocèle bij een baby kan eng lijken, maar het is meestal geen probleem. Vaak verdwijnt het voor het tweede levensjaar. Het gaat meestal vanzelf over, zonder behandeling. De oorzaak van een hydrocèle bij een baby is een niet geheel sluiten van de anatomische structuren in het lieskanaal.

Echo van een hydrocèle / Bron: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (CC0)Echo van een hydrocèle / Bron: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (CC0)

Een hydrocèle bij een baby

Een hydrocèle of waterbreuk is een ophoping van vocht in de balzak. Wanneer de hydrocèle bij de geboorte aanwezig is, wordt deze een congenitale hydrocèle genoemd. Congenitaal betekent aangeboren. De symptomen zijn onder meer zwelling van het scrotum en de lies en een zwaar gevoel in de testikels. In het algemeen lost het vanzelf op, meestal vóór de eerste verjaardag van het kind. Zo nodig volgt er een operatieve ingreep. Er treden geen langdurige of ernstige complicaties op. De prognose is uitstekend.

Synoniemen

Een hydrocèle wordt ook wel waterbreuk genoemd. Een aangeboren hydrocèle staat ook bekend als congenitale hydrocèle.

Wie krijgt het?

Een aangeboren hydrocèle komt voor bij pasgeboren jongetjes. De aandoening wordt wereldwijd waargenomen.

Twee soorten hydrocèles

Er worden twee soorten hydrocèles onderscheiden.

Communicerende hydrocèle

Hierbij is er sprake van het niet goed sluiten van de processus vaginalis tijdens de ontwikkeling. Dit wordt een communicerende hydrocèle of hydrocèle communicans genoemd. De processus vaginalis is de onderste uitstulping van de peritoneumholte (de vrije buikholte), die sluit na het indalen van de teelballen. In de meeste gevallen sluit de processus zich voor het eerste levensjaar en verdwijnt de hydrocèle. Bij een communicerende hydrocèle kan het vocht heen en weer stromen, en varieert bijgevolg de hoeveelheid vocht die erin zit voortdurend.

Niet-communicerende hydrocèle

Bij de niet-communicerende hydrocèle is er sprake van vochtophoping in de balzak, maar het kanaaltje is al wel gesloten. Hierbij blijft de hoeveelheid vocht in de balzak gelijk.

Oorzaak van hydrocèle bij een baby

Testikels of teelballen ontwikkelen zich normaal gesproken in de buik en dalen van die locatie af naar hun normale positie in het scrotum of balzak. De processus vaginalis sluit als gevolg van het normale indalingsproces van de balletjes. Dit kanaal sluit bij de meeste jongetjes rond de geboorte. Maar als dat niet het geval is, kan er via deze doorgang een kleine hoeveelheid vocht uit de buik naar het scrotum stromen. Dit resulteert in een hydrocèle.

Ook bij meisjes vormt zich de processus vaginalis en als deze zich niet volledig sluit, kan er een opening blijven bestaan. Hierdoor kan zich vocht ophopen, wat een cyste (hydrocèle) veroorzaakt in het lieskanaal.

Risicofactoren

Een congenitale hydrocèle is een aandoening die wordt waargenomen bij de geboorte. Er zijn een paar risicofactoren aan verbonden, waaronder:
 • chirurgie
 • vroeggeboorte en/of kinderen met een laag geboortegewicht
 • het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS) of fibrodysplasia elastica generalisata congenita, een aandoening die leidt tot een defecte collageenstructuur en -productie

Symptomen

De symptomen van een hydrocèle bij een baby zijn:
 • zwelling van het scrotum en de lies
 • de zwelling kan variëren (bij communicerende hydrocèle)
 • de zwelling verandert niet qua omvang (bij een niet-communicerende hydrocèle)
 • ongemakkelijk zware testikels
 • meestal geen pijn

Arts onderzoekt baby / Bron: Istock.com/Zdenka DarulaArts onderzoekt baby / Bron: Istock.com/Zdenka Darula

Onderzoek en diagnose

Een hydrocèle bij een baby kan worden gediagnosticeerd door een onderzoek van de teelballen, waarbij tevens de medische voorgeschiedenis van de pasgeborene in ogenschouw wordt genomen. Zo nodig kan een echografie van de balzak worden gemaakt. Bloedonderzoek en/of urinetests kan uitgevoerd worden om een infectie uit te sluiten.

Complicaties

Een hydrocèle geeft normaal gesproken geen complicaties. Enkele mogelijke complicaties kunnen bestaan uit een ontsteking of het samengaan met een liesbreuk.

Behandeling van een hydrocèle

Een hydrocèle klaart meestal vanzelf op voor het eerste levensjaar van het kind of anders voor zijn tweede levensjaar. Als de zwelling op tweejarige leeftijd nog steeds aanwezig is, of als de zwelling fluctueert en/of pijnlijk is, dan is een operatie vereist om de vloeistof te verwijderen. Via een sneetje in de lies maakt de chirurg de verbinding tussen de buikholte en het balzakje dicht, waardoor het vocht kan zich dan niet meer kan ophopen. Daarna wordt de wond gehecht en op de wond komt een pleister.

Preventie

Er zijn geen maatregelen om te voorkomen dat je kindje een hydrocèle krijgt.

Prognose

In de meeste gevallen is een hydrocèle verdwenen voor het tweede levensjaar. De aandoening heeft een zeer goede prognose zonder complicaties op de lange termijn

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezwollen scrotum (balzak): Oorzaken van scrotale zwellingGezwollen scrotum (balzak): Oorzaken van scrotale zwellingEen man met een gezwollen scrotum heeft een abnormale vergroting van de balzak (scrotum: zakje rond de teelballen / test…
Knobbeltje in teelbal: oorzaken van knobbel in de teelbalKnobbeltje in teelbal: oorzaken van knobbel in de teelbalEen knobbeltje in de teelbal of meerdere knobbeltjes in de teelbal kunnen op veel dingen wijzen. Sommige zijn volkomen n…
Transilluminatie: Onderzoek lichaamsgebieden met lichtbronTransilluminatie: Onderzoek lichaamsgebieden met lichtbronVia transilluminatie schijnt een arts een lichtbron op een lichaamsgebied of orgaan. Hij is door middel van dit niet-inv…
Pijn aan teelbal: oorzaken pijn aan zaadbal (lies/onderrug)Pijn aan teelbal: oorzaken pijn aan zaadbal (lies/onderrug)Pijn aan de teelbal of pijn in de balzak wijst op pijn of ongemak die wordt gevoeld in één of beide teelballen; je kunt…

Warfarine: Medicijn voor het voorkomen van bloedstolselsWarfarine: Medicijn voor het voorkomen van bloedstolselsWarfarine is een antistollingsmiddel. Dit medicijn voorkomt dat zich stolsels in het bloed vormen. De arts voert eerst e…
Nitraten: Medicijnen voor behandeling van pijn op de borstNitraten: Medicijnen voor behandeling van pijn op de borstNitraten of nitraatmedicijnen zijn medicijnen die de arts voorschrijft ter voorkoming of behandeling van angina pectoris…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay (bewerkt)
 • https://www.webmd.com/parenting/baby/hydrocele-baby-boys
 • https://www.healthline.com/health/hydrocele
 • https://www.gpnotebook.co.uk/simplepage.cfm?ID=-1429209032
 • https://www.jpurol.com/article/S1477-5131(07)00486-X/fulltext
 • http://www.explainmedicine.com/article/Pediatric-surgery/Congenital-Hydrocele
 • Afbeelding bron 1: Mikael Häggström, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/Zdenka Darula
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.