Chondroom: Goedaardige bottumor, vaak in hand of voet

Chondroom: Goedaardige bottumor, vaak in hand of voet Chondromen zijn zeer zeldzame, goedaardige tumoren die zijn samengesteld uit kraakbeen. Ze groeien meestal langzaam. Ze verschijnen op verschillende plaatsen in het lichaam, zoals de handen en de voeten. Als ze zich vormen in de mergholte van de botten, bestempelen artsen deze bottumoren als ‘enchondromen’. Als de gezwellen zich op het botoppervlak vormen, is sprake van ‘periostale chondromen’. Deze tumoren hoeft een arts meestal niet te behandelen omdat symptomen bijna niet optreden, maar indien nodig is het wel mogelijk om deze chirurgisch te verwijderen. De prognose is over het algemeen zeer goed, maar af en toe komen wel complicaties voor.

Epidemiologie

Chondromen zijn zeldzaam en komen voornamelijk voor bij volwassenen tussen de 20 en 50 jaar oud. Enchondromen zijn de meest voorkomende goedaardige bottumoren in de hand en voet, en periostale chondromen zijn nog zeldzamer. De prevalentie van chondromen in de algemene bevolking is moeilijk vast te stellen, maar het is bekend dat ze vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaken

Chondromen ontstaan uit kraakbeenweefsel, maar de precieze oorzaak van hun vorming is nog onbekend. Er zijn geen specifieke genetische of omgevingsfactoren die duidelijk bijdragen aan de ontwikkeling van chondromen. In de meeste gevallen lijkt het te gaan om een spontane en idiopathische gebeurtenis zonder aanwijzing voor erfelijke aanleg.

Risicofactoren

Er zijn geen goed gedefinieerde risicofactoren voor het ontwikkelen van chondromen. Ze komen sporadisch voor zonder een duidelijk patroon of correlatie met specifieke omgevings- of leefstijlfactoren.

Symptomen

Chondromen veroorzaken meestal geen symptomen. In gevallen waar symptomen optreden, kunnen deze variëren afhankelijk van de locatie van de tumor. Enchondromen worden vaak pas opgemerkt bij toeval tijdens röntgenonderzoeken om andere redenen. Als symptomen optreden, kunnen ze pijn, een botbreuk, tendinitis of een pijnloze zwelling omvatten.

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van chondromen zijn meestal niet specifiek en kunnen variëren afhankelijk van de locatie en grootte van de tumor. Patiënten kunnen echter klachten ervaren zoals:
  • Onverklaarbare pijn in de betrokken regio
  • Een toename van pijn of veranderingen in de symptomen
  • Pijnlijke of voelbare zwellingen
  • Beperkingen in de mobiliteit of functie van het aangedane gebied

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van chondromen wordt vaak gesteld op basis van beeldvormende technieken. De volgende onderzoeken kunnen worden ingezet:

Bij twijfel over de diagnose kan een biopsie noodzakelijk zijn om de aard van de tumor te bevestigen.

Behandeling

De behandeling van chondromen hangt af van de symptomen en de locatie van de tumor. In veel gevallen is een afwachtend beleid voldoende. Als de tumor symptomen veroorzaakt of cosmetische problemen oplevert, kan chirurgische verwijdering noodzakelijk zijn. De behandelopties zijn:
  • Curettage en bottransplantatie voor enchondromen Brede lokale excisie voor periostale chondromen, omdat deze tumoren klinisch en radiologisch kunnen lijken op chondrosarcomen

Prognose

De prognose voor patiënten met chondromen is over het algemeen goed. De meeste patiënten blijven asymptomatisch en ervaren geen terugval. Regelmatige controle kan nodig zijn om de status van de tumor te monitoren.

Complicaties

Complicaties van chondromen zijn relatief zeldzaam, maar kunnen omvatten:
  • Een botbreuk
  • Herhaling van de tumor, wat kan wijzen op een kwaadaardige transformatie
  • Transformatie naar een chondrosarcoom
  • Groeistoornissen, zoals verkorting van het bot door een periostaal chondroom

Preventie

Er zijn geen specifieke preventieve maatregelen voor het voorkomen van chondromen. Algemeen goede gezondheids- en hygiënepraktijken kunnen bijdragen aan een gezond skelet, maar zijn niet specifiek gericht op het voorkomen van deze tumoren. Het vermijden van overmatige blootstelling aan risicofactoren zoals roken en het handhaven van een gezonde levensstijl kan wel bijdragen aan het algemeen welzijn en mogelijk de kans op andere gezondheidsproblemen verkleinen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Ollier: Skeletaandoening met bottumorenZiekte van Ollier: Skeletaandoening met bottumorenDe ziekte van Ollier is een zeldzame, meestal niet-erfelijke skeletaandoening waarbij goedaardige kraakbeenachtige tumor…
Exostose: uitsteeksel van het botExostose: uitsteeksel van het botExostose is een uitsteeksel van het skelet. Er wordt ook wel gesproken van een goedaardig bottumor. Dit kan op verschill…
Chondroblastoom: Goedaardige bottumor in lange bottenChondroblastoom: Goedaardige bottumor in lange bottenEen chondroblastoom is een zeldzame goedaardige bottumor die uitgaat van kraakbeenweefsel. Kraakbeen speelt een belangri…
Maffucci-syndroom: Afwijkingen aan botten en huidMaffucci-syndroom: Afwijkingen aan botten en huidHet Maffucci-syndroom is een uiterst zeldzame aandoening waarbij de patiënt goedaardige kraakbeengezwellen (enchondromen…

Exploding head syndroom: Horen van geluiden tijdens slaapExploding head syndroom: Horen van geluiden tijdens slaapHet exploding head syndrome (exploderend hoofd syndroom) is een aandoening waarbij een patiënt onechte geluiden ervaart…
Anasarca: Ernstige zwelling van lichaam door aandoeningAnasarca: Ernstige zwelling van lichaam door aandoeningAnasarca (extreem gegeneraliseerd oedeem) is een symptoom van een ernstige aandoening of orgaanschade waarbij een algeme…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 17 oktober 2018:
  • Bone: chondroma, http://atlasgeneticsoncology.org/Tumors/ChondromaID5147.html
  • Chondroma, https://en.wikipedia.org/wiki/Chondroma
  • Chondromas | Symptoms & Causes, http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/c/chondromas/symptoms-and-causes
  • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/1258109-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1258109-overview#showall
  • Treatment, https://emedicine.medscape.com/article/1258109-treatment
  • Workup, https://emedicine.medscape.com/article/1258109-workup#showall
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.