Haarverlies bij vrouwen: Oorzaken en behandeling haaruitval

Haarverlies bij vrouwen: Oorzaken en behandeling haaruitval Lang, kort, veerkrachtig of strak haar Voor de meeste vrouwen is hun haardos zeer belangrijk. Het geeft namelijk de stijl en persoonlijkheid weer. Sommige vrouwen raken in paniek wanneer ze hun haren beginnen te verliezen op korte of lange termijn. Het wordt overal dun, of anders wordt het middengedeelte breder en breder. Misschien krijgt een vrouw zelfs een kale plek op de kruin van het hoofd. Een terugwijkende haarlijn aan de voorkant komt bij vrouwen echter zelden tot stand. De meeste mensen verliezen elke dag ongeveer 50-100 haarstrengen. Het is dus normaal om een paar haren te vinden in de haarborstel of op de kleding. Maar als het haar echt uitvalt in bosjes of als een vrouw merkt dat het haar na verloop van tijd dunner wordt, is advies van een arts nodig.

Normale haargroei

Het haar groeit in drie verschillende cycli: anagene fase, catagene fase en telogene fase. Ongeveer 90% van het haar op het hoofd bevindt zich in de anagene fase (groeifase), die ergens tussen de twee en acht jaar duurt. De catagene fase (overgangsfase) duurt doorgaans twee à drie weken, waarin het haarzakje krimpt. Tijdens de telogene cyclus, die ongeveer twee tot vier maanden duurt, rust het haar. De meerderheid van de tijd groeit het haar op de hoofdhuid. Slechts ongeveer 10% van de haarstrengen bevindt zich in een overgangs- of rustfase op een bepaald moment. Haar groeit ongeveer zes centimeter per jaar voor de meeste mensen.

Aandoeningen en dunner wordend haar bij vrouw

Soms zijn artsen niet in staat om een specifieke oorzaak te detecteren van het haarverlies. Vaak spelen naast genen en de veroudering ook aandoeningen een rol bij het verlies van haar.

Alopecia areata

Alopecia areata zorgt ervoor dat haar uitvalt in grote stukken. De boosdoener is het eigen immuunsysteem, dat per ongeluk gezonde haarzakjes aanvalt. In de meeste gevallen is de schade niet permanent. De ontbrekende haarlokken groeien meestal terug binnen zes maanden tot één jaar. Sommige vrouwen verliezen al het haar op hun hoofdhuid en lichaam, maar dat is zeldzaam.

Chemotherapie leidt mogelijk tot haaruitval / Bron: Stevepb, PixabayChemotherapie leidt mogelijk tot haaruitval / Bron: Stevepb, Pixabay

Chemotherapie

Sommige vrouwen krijgen chemotherapie voor de behandeling van een type kanker. Een van de belangrijkste bijwerkingen van chemotherapie is haaruitval.

Extreme stress

Fysieke of emotionele stress op hoog niveau zorgt soms voor een plotseling verlies van enorme hoeveelheden haar. Voorbeelden zijn:
 • een trauma met bloedverlies
 • ernstige emotionele nood
 • een ernstige ziekte of grote operatie

Dit type haaruitval duurt meestal zes tot acht maanden en herstelt zich dan weer.

Polycysteus ovariumsyndroom

Een vrouw met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) heeft een hormonale onbalans. Het lichaam maakt meer mannelijke hormonen (androgeen) aan dan zou moeten. Dit zorgt voor extra haar op het gezicht en lichaam, terwijl het haar op de hoofd verdunt. PCOS leidt soms ook tot ovulatieproblemen, acne (huidaandoening met ontsteking van talgklieren) en een gewichtstoename. Maar soms is dunner wordend haar het enige duidelijke teken.

Schildklierproblemen

De schildklier is een vlindervormige klier aan de voorkant van de nek. Als de schildklier te veel (hyperthyreoïdie) of te weinig schildklierhormoon (hypothyreoïdie) aanmaakt, is de haargroeicyclus aangetast. Dunnere haren zijn echter zelden het enige teken van een schildklierprobleem. De vrouw kampt bijvoorbeeld ook nog met een gewichtsverlies of gewichtstoename, een overgevoeligheid voor koude of warmte of veranderingen in de hartslag.

Ringworm

Wanneer de ringwormschimmel de hoofdhuid aantast, veroorzaakt dit een duidelijk patroon van haarverlies met jeukende en ronde kale plekken die soms ook schilferig en rood zijn. De arts behandelt ringworm met antischimmelmiddelen. De infectie verspreidt zich snel door direct contact, dus het is belangrijk om ook de familieleden op symptomen te controleren.

Vitamine B12-tekort

Een tekort aan vitamine B12 leidt mogelijk tot vermoeidheid en een verlies van energie. Een vitamine B12-tekort veroorzaakt echter ook vaak haaruitval omdat het de gezondheid van rode bloedcellen aantast, die zuurstof naar de weefsels transporteren. Het komt het meest voor bij veganisten, omdat een persoon alleen B12 kan verkrijgen via dierlijke eiwitten.

Andere aandoeningen

Huidaandoeningen zoals psoriasis (droge huid en schilfers) en seborreïsche dermatitis (hoofdroos en rode huid) leiden mogelijk ook tot dunner wordende haren. Verder is bloedarmoede gekoppeld aan het verlies van haar.

Omgevingsfactoren en verlies van haar

Enkele omgevingsfactoren zijn ook gekoppeld aan haaruitval bij vrouwen.

Bevalling

De vrouw merkt soms het haar tijdens de zwangerschap voller lijkt, hetgeen het gevolg is van hoge hormoonspiegels. Maar nadat de baby ter wereld is gekomen, zijn de haren weer normaal en vallen de extra snel uit. De vrouw verliest mogelijk heel veel haar tegelijk. Het duurt soms wel tot twee jaar voordat de haren weer helemaal normaal zijn.

Crashdiëten (dramatisch gewichtsverlies)

Door een crashdieet waarbij een vrouw vijftien kilo of meer verliest, worden na enkele maanden ook wat meer haren afgeworpen. De haren herstellen zich van zodra de vrouw weer gezond is. Ook verliezen vrouwen sneller haren wanneer ze te veel vitamine A innemen (hypervitaminose A) of te weinig eiwitten consumeren.

De pil

De hormonen die de eisprong onderdrukken, zorgen soms voor dunnere haren. Dit komt vaker voor bij een vrouw met een familiegeschiedenis van haarverlies. Het verlies van de haren treedt vooral op wanneer de vrouw stopt met het innemen van de pil. Andere geneesmiddelen die verband houden met haarverlies omvatten bloedverdunners en geneesmiddelen die een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, artritis (gewrichtsontsteking) en een depressie behandelen.

Strakke kapsels

Het dragen van te strakke paardenstaarten of andere strakke kapsels irriteert de hoofdhuid en leidt tot uitvallend haar. Een losse haarsnit herstelt de haargezondheid. Blijft een vrouw vasthouden aan de strakke haarstijl, dan leidt dit tot schade aan de hoofdhuid en leidt dit tot permanent haarverlies.

Behandeling van haaruitval bij vrouwen

Haartransplantaties

Bij een haartransplantatie wordt haar van gebieden met vollere gebieden naar de dunner wordende hoofdhuid gebieden verplaatst. Het probleem is dat vrouwelijke kaalheid overal dunne haren veroorzaakt, dus goede donorplaatsen zijn vaak beperkt. Het werkt beter als de haaruitval het gevolg is van mannelijke kaalheid of littekens.

Lasers

Apparaten die laag energetisch laserlicht uitstralen, kunnen helpen bij de groei van nieuw haar. Het duurt vaak wel twee tot vier maanden voordat de resultaten zichtbaar zijn.

Medicatie

Minoxidil (Rogaine) behandelt haaruitval bij vrouwen. Het vertraagt of stopt het haarverlies bij de meeste vrouwen en helpt het haar weer terug te groeien. Maar de voordelen verdwijnen als de vrouw ermee stopt. Corticosteroïden helpen bij het helen van het haar voor vrouwen met alopecia-areata. Als de oorzaak van het dunner wordend haar te wijten is aan een onderliggend medisch probleem of slechte voeding, groeien de haarlokken vanzelf weer als de onderliggende problemen succesvol behandeld zijn.

Ondersteunende behandeling

Het is voor een vrouw vaak een uitdaging om om te gaan met veel haarverlies. Als dunne gebieden gemakkelijk te herkennen zijn, is een haarstuk/pruik, een sjaal of een hoed een nuttig alternatief. Pruiken van goede kwaliteit zijn comfortabeler dan ooit, en ze zorgen er voor dat het haar steeds goed ligt. Ook is het vaak nuttig om advies van een kapper in te winnen. Bepaalde stylingproducten voor dun haar verbergen kale plekken. Ook speciale cosmetica zijn inzetbaar om delen van de hoofdhuid te verbergen die zichtbaar zijn (haarcosmetica van keratinevezels). Als haarverlies het werk of sociale leven aantast of ervoor zorgt dat een vrouw het huis niet wil verlaten, is het belangrijk om hierover met een arts te praten.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval tijdens en na de zwangerschap: wat te doen?Haaruitval tijdens en na de zwangerschap: wat te doen?Veel vrouwen krijgen tijdens of na de zwangerschap te maken met (soms extreme) haaruitval. Dit kan een lastig probleem z…
Ongewenst haarverlies: soortenSommige mensen vinden het prachtig: een glanzende hoofdhuid zonder haar. Het wordt een ander verhaal wanneer je geen keu…
Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Haaruitval of haarverlies kan komen door verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde medicijnen, langdurige ziekte,..…
Wat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneWat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneIeder mens verliest elke dag wel wat haar, maar bij de meesten groeit dit ook weer meteen aan. Haarverlies wordt pas abn…

Overtollige haargroei in gezicht (gezichtshaar) bij vrouwenOvertollige haargroei in gezicht (gezichtshaar) bij vrouwenAlle vrouwen hebben haar op hun lichaam en gezicht, maar meestal zijn deze haren heel fijn en licht van kleur waardoor z…
Niet-kleincellige longkanker: Oorzaken en symptomenNiet-kleincellige longkanker: Oorzaken en symptomenNiet-kleincellige longkanker is de meest voorkomende vorm van longkanker. Rokers of patiënten die meeroken zijn het vaak…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onbekend, Pexels
 • Geraadpleegd op 20 december 2018:
 • 11 Sneaky Causes of Hair Loss in Women, https://www.redbookmag.com/beauty/hair/g3652/hair-loss-women-facts/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Female hair loss: causes and treatment, https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/feb/06/female-hair-loss-causes-treatment
 • Options for Female Pattern Baldness and Other Hair Loss, https://www.healthline.com/health/hair-loss-treatment-for-women
 • This is why your hair is falling out (AND how to stop it), https://www.cosmopolitan.com/uk/beauty-hair/advice/a48958/hair-loss-reasons/
 • Women and Hair Loss: Possible Causes, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/women-hair-loss-causes#1
 • Women's Hair Loss: Thinning Hair Causes and Solutions , https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/ss/slideshow-womens-hair-loss
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.