Anusabces: symptomen, oorzaken en behandeling abces bij anus

Anusabces: symptomen, oorzaken en behandeling abces bij anus Een anusabces is een holte gevuld met pus (een etterbuil) in of bij de anus. Het begint met een beetje pijn in de kont. Al snel ontwikkelt zich een puistje, dat langzaamaan groter wordt. Veel personen onderschatten de ernst van een anusabces te hebben en laten de ziekte voortschrijden of proberen het probleem zelf te verhelpen. Veel mensen vinden het misschien ook ongemakkelijk om naar de huisartsarts te gaan met een probleem aan de anus, maar een onbehandelde abces aan de anus kan ernstige gevolgen hebben. Het negeren van de symptomen kan leiden tot een verergering van de situatie, waarbij de pijn intenser wordt en de zwelling toeneemt. Bovendien kan een onbehandeld anusabces leiden tot complicaties zoals een anale fistel. Dit een abnormale verbinding tussen de anus en de huid. Een vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om verdere complicaties te voorkomen.

Wat is een anusabces?

Een abces is een hoeveelheid pus of etter in een niet eerder bestaande holte. In een abces wordt de stroom van pus voorkomen. Het lichaam omringt dit gebied met een beschermende laag. Als de ontsteking aanhoudt, zal het abces in omvang toenemen. Het kan groeien van enkele millimeters in diameter tot wel tien centimeter in diameter. Het weefsel sterft en wordt afgebroken door bacteriën, waardoor er zich pus vormt. Abcessen kunnen overal op het lichaam voorkomen, vooral in zeer vettige weefsels. Een abces bij de anus kan zowel buiten als binnen in het lichaam optreden als een anaal abces. In het laatste geval wordt vaak alleen opgemerkt door de pijn die het met zich meebrengt.

Oorzaken van een abces bij de anus

Een abces wordt veroorzaakt door bacteriën. Weefsel raakt ontstoken en geïnfecteerd, wordt roodachtig en is pijnlijk opgezwollen. De anus is een deel van het lichaam dat flink staat blootgesteld aan bacteriën. In de dikke darm leven grote hoeveelheden darmbacteriën. Op de huid komen ook bacteriën voor. Een anusabces kan ontstaan in een slijmklier bij de anus als zich daar bacteriën in ophopen, ofwel door bacteriën die op de huid voorkomen of darmbacteriën. Vaak ontstaat een anusabces als gevolg van een ontstoken anusklier, maar een ontstoken uitwendige aambei of een geïnfecteerde bloeduitstorting kunnen ook een anusabces veroorzaken.

Een verzwakt immuunsysteem, diabetes en huidziekten kunnen bijdragen aan de vorming van een abces. Maar ook strakke kleding kan een anusabces veroorzaken, omdat wrijving de huid beschadigt. De bacteriën kunnen dit aangetaste deel van de huid gemakkelijk infecteren.

Symptomen van een perianaal abces

Bacteriën veroorzaken in eerste instantie een milde infectie, die zich in de loop van de tijd ontwikkelt tot pusvorming. Als deze pus niet kan weglopen, ontwikkelt zich het abces. Het wordt geassocieerd met ernstige pijn en koorts. De inkapseling van het abces beveiligt het lichaam tegen verdere penetratie van de bacteriën. Als het abces niet (adequaat) wordt behandeld, kunnen de bacteriën in andere delen van het lichaam of zelfs in de bloedbaan terechtkomen. Als het abces niet wordt behandeld, verspreiden de bacteriën zich ook naar het aangrenzende weefsel. Op lange termijn ontwikkelen zich inflammatoire foci in verder gelegen gebieden. Als de vlek rood wordt of als er roodachtige strepen op de huid ontstaan, is bloedvergiftiging op handen. Zelfs bij vermoeden van een anusabces moet onmiddellijk een arts geraadpleegd worden.

Huisarts raadplegen

Een anusabces kan ernstige pijn veroorzaken naarmate deze groter wordt en zich steeds meer met pus vult. Bij een anusabces wordt ten zeerste aangeraden om een ​​arts te raadplegen. Als er aanvullende symptomen optreden, zoals koorts of een rode streep op de huid, moet je onverwijld een arts raadplegen omdat bloedvergiftiging aanwezig kan zijn.

Vooral bij de billen en in het genitale gebied is het vaak warm en vochtig, wat leidt tot een snelle verspreiding van bacteriën en ziektekiemen. Stel een bezoek aan de huisarts niet uit vanwege schaamte, want een abces moet vaak chirurgisch worden geopend en verwijderd. Dit gebeurt pijnloos onder lokale anesthesie. Dit proces is vooral belangrijk om pus en dode cellen te verwijderen en infectie te voorkomen. Omdat een anusabces wordt veroorzaakt door bacteriën, die door wondjes het lichaam kunnen binnendringen, is een antibacteriële wondverzorging door een arts noodzakelijk om een ​​snelle genezing te garanderen.

Onderzoek en diagnose

Een anusabces wordt gemakkelijk herkend als het zich direct onder de huid bevindt. Een abces dat zich direct onder de huid bevindt, kan de arts het abces herkennen met behulp van symptomen zoals roodheid, zwelling (gezwollen anus), maar ook koorts. Voor diepere abcessen of anale abcessen die niet gemakkelijk te palperen (in- of uitwendig onderzoek door met de hand of vinger te voelen) of te zien zijn, zal een echoscopie worden ingezet.

In moeilijkere gevallen wordt een CT-scan of MRI-scan gebruikt om een abces in het binnenste deel van het lichaam te lokaliseren. Een anusabces vormt zich vaak alleen in het onderste anale gebied en kan normaal gesproken gemakkelijk worden gelokaliseerd met echografisch onderzoek.

Complicaties

Bloedvergiftiging

Een anusabces is een aandoening die kan leiden tot verschillende complicaties. Een abces ontstaat meestal uit een normaal puistje. In een abces vormt zich een holte, die zich vervolgens vult met pusvloeistof. Onder bepaalde omstandigheden kan de pusvloeistof niet goed draineren, zodat het abces binnen korte tijd groter wordt. De druk in het abces neemt toe, waardoor bacteriën de bloedbaan kunnen binnendringen. Wanneer dit gebeurt, wordt dit bloedvergiftiging genoemd. Bloedvergiftiging is een zeer ernstige complicatie die dringend moet worden behandeld door een arts.

Algehele malaise

Andere complicaties die kunnen optreden zijn algehele malaise, koorts, koude rillingen of misselijkheid.

Fistel

Bij een deel van de mensen met een anusabces, ontstaat er een perianale fistel. Dat is verbinding of gangetje tussen de darm en de huid rond de anus.

Slechte wondgenezing

Een slechte wondgenezing moet worden voorkomen teneinde complicaties of recidief te voorkomen. Het betrachten van goede hygiëne is daarbij belangrijk. Na een operatieve ingreep dien je het wondgebied minimaal twee keer per dag schoon te spoelen. De wond herstelt van binnenuit.

Behandeling van een anusabces

Voor de behandeling is een chirurgische ingreep noodzakelijk, waarbij de precieze ingreep afhangt van de locatie en de grootte van het abces. Een anusabces wordt behandeld onder lokale anesthesie. De arts opent het abces waarna de pus wordt verwijderd. Daarna wordt het ontsmet. Soms blijft er een drain of slangetje achter om het wondvocht af te voeren. de wond wordt niet dichtgemaakt maar blijft open, teneinde nieuw gevormde pus in de volgende dagen af ​​te voeren. Afhankelijk van de grootte van het abces, geneest het lichaam na drie tot vijf dagen. Er kan ook antibiotica worden gegeven.

Preventie

Omdat een anusabces een bacteriële oorzaak heeft, helpt een goede hygiëne. Vooral het anale gebied moet dagelijks worden schoongemaakt en gewassen met warm water, niet met zeep. Normaal wassen met water voorkomt kolonisatie van bacteriën. Te strakke kleding kan schuren en voor irritatie zorgen en veroorzaakt schade aan de huid. Maar ook mensen met goede hygiëne kunnen een anusabces krijgen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezwollen anus: symptomen en behandeling van anuszwellingGezwollen anus: symptomen en behandeling van anuszwellingEen gezwollen anus is een vervelende klacht die duidt op zwelling van de anus(regio). De anus is is het laatste stukje v…
Steken in de anus, wat kan het zijn en wat doe je eraan?Het is een veelvoorkomend probleem. Dagelijks op onregelmatige momenten kun je er last van hebben: steken in de anus. De…
Anorectaal abces: Verzameling van pus rond anus en rectumAnorectaal abces: Verzameling van pus rond anus en rectumEen anorectaal abces is een pijnlijke verzameling van pus in de omgeving van de anus en het rectum (endeldarm). De meest…
Epiduraal abcesEpiduraal abcesEen epiduraal abces komt voor tussen het hoofd en de ruggenwervels en kan al snel het zenuwweefsel beschadigen. Lees hie…

Drunkorexia: Eetstoornis in combinatie met alcoholmisbruikDrunkorexia: Eetstoornis in combinatie met alcoholmisbruikDrunkorexia is geen officiële diagnose of medische term. Het is de omgangstaal van een verslavingsstoornis waarbij een p…
Verbrande tong: Behandelingen van tongverbrandingVerbrande tong: Behandelingen van tongverbrandingLasagne, soepen, koffie en thee zijn allemaal veelvoorkomende boosdoeners van brandwonden aan de tong. Een verbrande ton…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
  • https://www.etz.nl/Behandeling/Aandoeningen/Abces
  • https://www.verywellhealth.com/perirectal-abscess-2328821
  • https://www.thuisarts.nl/perianaal-abces/ik-heb-perianaal-abces
  • https://www.mmc.nl/chirurgie/aandoening-en-behandeling/abces-bij-de-anus/
  • https://www.webmd.com/a-to-z-guides/anal-abscess#1
  • https://www.bmj.com/content/356/bmj.j475
  • https://www.tussendelijnen.nl/werkafspraken/Oncologie/
  • Proctos Kliniek. Peri-anaal abces. https://proctoskliniek.nl/aandoening/peri-anaal-abces/ (ingezien op 7-12-2023)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.