Verbrande tong: Behandelingen van tongverbranding

Verbrande tong: Behandelingen van tongverbranding Lasagne, soepen, koffie en thee zijn allemaal veelvoorkomende boosdoeners van brandwonden aan de tong. Een verbrande tong gebeurt vaak wanneer mensen niet eerst controleren hoe warm bepaalde voedingsmiddelen of dranken zijn. Een tongverbranding veroorzaakt pijn en een brandend gevoel aan de tong, al treden mogelijk ook andere symptomen op. Een tongverbranding verdwijnt uiteindelijk spontaan, maar in de tussentijd is het dankzij enkele eenvoudige thuisbehandelingen mogelijk om het genezingsproces te versnellen en de pijn te verlichten. Als een patiënt merkt dat de verbrande tong niet verbetert, is het belangrijk om medisch advies bij een arts in te winnen. Om een tongverbranding te voorkomen, is het tot slot belangrijk om bij mogelijk erg warme of stomende dranken en voedingsmiddelen de temperatuur voor de mond te testen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het voedingsproduct of de drank dichtbij de mond te brengen of hele kleine beetjes te eten of drinken.

Geassocieerde symptomen van tongverbranding

Een rode tong, gezwollen tong en pijnlijke tong komen tot stand bij een verbrande tong. Bij een ernstige verbranding is de tongkleur zelfs wit of zwart door de verbrande huid. Verder kampen sommige patiënten met een tongverbranding ook met blaren op de tong. Hierbij treedt mogelijk eveneens gevoelloosheid op. Bovendien zorgt een tong die verbrand is er soms zelfs voor dat de papillen (de natuurlijke bultjes op de tong) tijdelijk verdwijnen. Tot slot ervaren patiënten met een verbrande tong mogelijk gedurende enkele uren smaakverlies wanneer ze andere voeding of dranken consumeren.

Te warme voedingsmiddelen of dranken uitspugen

De eerste reactie op een tongverbranding bepaalt de snelheid van het herstel. De eerste stap is zeer eenvoudig. Indien mogelijk, moeten patiënten namelijk het te warme voedingsmiddel of de te hete drank onmiddellijk uitspugen. Op die manier treden er geen brandwonden op aan de mond, de keel en/of de slokdarm.

Koud water drinken

Wanneer patiënten kleine brandwonden hebben, is het belangrijk om zo snel mogelijk koud water aan te brengen. Hetzelfde geldt voor patiënten met een tongverbranding. Door een glas koud water te drinken, verlaagt de temperatuur van de brandende tong, blijft de mond voldoende gehydrateerd (speekselstroom is de sleutel om ervoor te zorgen dat bacteriën het gebied niet verder schaden) en vermindert uiteindelijk de tongirritatie. Het is hierbij van belang om ook eventueel achtergebleven voedselresten weg te spoelen bij het drinken van het glas water, want deze voedselresten zorgen namelijk mogelijk voor verdere tongschade. Patiënten met een tong die verbrand is, mogen alleszins niet meteen weer warme gerechten en dranken consumeren. Ook gekruide voedingsmiddelen, zure voedingsproducten en dranken en tabak zijn uit den boze. Deze veroorzaken namelijk allemaal verdere irritatie en pijn aan de tong. Het is belangrijk om de tong rust te geven tijdens het herstelproces.

Koude en zachte voeding en dranken consumeren

Nadat de tong verbrand is, en de patiënt de tong gekoeld heeft met koud water, mag de patiënt iets zachts en kouds consumeren om de prikkels op natuurlijke wijze gedurende de dag te verdoven. Voedsel zoals yoghurt of wat appelmoes, zijn gemakkelijk te eten en kalmeren het brandende gevoel en de pijn aan de tong.

Met zout water spoelen

Als de mond is afgekoeld, mag een patiënt de mond en tong spoelen met een warme zoutwatermix. Hiermee spoelt de patiënt voorzichtig de mond waarna hij het mengsel uitspuugt. Zout is een natuurlijk antisepticum dat een gezwollen tong en tongpijn vermindert en uiteindelijk de symptomen van een tongverbranding vermindert.

Suiker op de tong toepassen

In de meeste voorraadkasten bevindt zich suiker. Een klein beetje suiker over de tong strooien, verlicht eveneens de pijn wanneer een patiënt de tong heeft verbrand. De patiënt laat de besprenkelde suiker gewoon oplossen. Het is wel verstandig om weinig suiker te gebruiken want te veel suiker is lang niet zo goed voor de tanden. Honing is een andere heerlijke natuurlijke behandeling voor brandwonden zoals een tongverbranding. Het toepassen van honing op de tong biedt antibacteriële eigenschappen en versnelt het genezingsproces. Hierdoor komen uiteindelijk minder snel tongzweren tot uiting.

Tandenborstel met zachte borstelharen gebruiken

Om een verbrande tong volledig te laten genezen, gebruikt de patiënt voorts een tandenborstel met extra zachte borstelharen, wat extra zacht is voor het gevoelige weefsel van de mond. Bovendien is een tandenborstel met zachte haren uitstekend voor de bescherming van het tandglazuur.

Vrij verkrijgbare pijnstillers nemen

Wanneer alle bovenstaande suggesties geen of onvoldoende verlichting bieden, is het aanbevolen om de standaard vrij verkrijgbare pijnstillers te nemen. Een patiënt mag de aanbevolen dosering van paracetamol of ibuprofen gebruiken voor het verminderen van de ontsteking en pijn.

Prognose van tong die verbrand is

Als de tong verbrand is, zijn de weefselcellen beschadigd. Het duurt normaal gesproken twee tot drie dagen voordat de tong van de patiënt weer hersteld is.

Alarmsymptomen bij verbrande tong

Soms heeft een patiënt een brandende tong, maar is hij er niet zeker van dat hij wel iets warm geconsumeerd of gedronken heeft. Ook verdwijnt de tongverbranding soms niet. Verder kampen sommige patiënten met ernstige pijn, blaren of tekenen van ernstige brandwonden aan de tong. Het is in deze gevallen belangrijk om een arts te raadplegen omdat de patiënt dan mogelijk lijdt aan mondbranden (brandende mond-syndroom).

Preventie van brandwonden aan tong

Mensen moeten voedsel en vloeistoffen goed laten afkoelen voordat ze deze gaan consumeren of drinken. Het is eveneens belangrijk om de temperatuur te meten van het voedingsmiddel of de drank door deze kort bij de mond te houden of anders kleine hapjes te eten of kleine slokjes te drinken.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verbrande tong: symptomen, oorzaken & behandeling/zelfzorgVerbrande tong: symptomen, oorzaken & behandeling/zelfzorgJe kunt je tong flink verbranden aan hete thee, hete soep of bepaalde gerechten, zoals hete pizza-toppings of lasagne. G…
Tong verbrand: eerste hulpTong verbrand: eerste hulpDe tong verbranden is iets dat bijna iedereen overkomt. Een verbrande tong geeft pijn, en soms ook blaasjes op de tong.…
Brandwonden verzorgenBrandwonden verzorgenBrandwonden worden in vier verschillende gradaties verdeeld. Een eerstegraads verbranding kan voorkomen bij gewoon in de…
Verbrande tong, symptomen en behandelingVerbrande tong, symptomen en behandelingEen verbrande tong ontstaat vaak door het eten of drinken van te heet voedsel of drank. Hierdoor verbrandt de tong en vo…

Anusabces: symptomen, oorzaken en behandeling abces bij anusAnusabces: symptomen, oorzaken en behandeling abces bij anusEen anusabces is een holte gevuld met pus (een etterbuil) in of bij de anus. Het begint met een beetje pijn in de kont.…
Miltpijn: Oorzaken en symptomen van pijnlijke miltMiltpijn: Oorzaken en symptomen van pijnlijke miltDe milt is een orgaan dat zich achter de maag en onder de ribbenkast bevindt. Het orgaan is meestal niet voelbaar wannee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1045373, Pixabay
  • Geraadpleegd op 23 juli 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Exactly What to Do If You Burn Your Tongue, According to a Doctor, https://www.eatthis.com/burnt-tongue-remedy/
  • First Aid for a Burned Tongue, https://www.verywellhealth.com/first-aid-for-a-burned-tongue-1192150
  • Five Burning Tongue Remedies That Soothe And Heal, https://www.colgate.com/en-us/oral-health/life-stages/adult-oral-care/five-burning-tongue-remedies-1115
  • How to Soothe Painful Mouth Burns, https://www.everydayhealth.com/dental-health/how-to-soothe-painful-mouth-burns.aspx
  • Tongue burn, https://www.healthline.com/health/tongue-burn
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.