Stekende, scherpe, schietende oogpijn: Oorzaken

Stekende, scherpe, schietende oogpijn: Oorzaken Sommige patiënten kampen met scherpe, stekende en schietende oogpijn. Dit is bijvoorbeeld te wijten aan een vuiltje in het oog, maar ook enkele aandoeningen leiden mogelijk tot dit soort oogpijn zoals glaucoom. Het is belangrijk om een oogarts te bezoeken zodat hij de oorzaak kan bepalen van de stekende hoofdpijn en indien nodig een behandeling kan inzetten. Ook andere symptomen treden mogelijk op in combinatie met het pijnlijk oog of de pijnlijke ogen, zoals rode ogen of hangende oogleden. Niet altijd is een behandeling nodig, maar sommige oorzaken van scherpe oogpijn leiden onbehandeld tot een verlies van het gezichtsvermogen en andere ernstige complicaties.

Chemische brandwonden en schietende oogpijn

Schoonmaakmiddelen, kunstmest, nagellakremover of azijn bevatten chemische middelen die in het oog kunnen terechtkomen en chemische brandwonden kunnen veroorzaken, met ernstige, stekende pijn aan het oog of de ogen tot gevolg. Het is belangrijk om bij dit type oogletsels het oog met een zoutoplossing of laat het water gedurende ten minste tien minuten te spoelen en dan spoedeisende hulp op te zoeken.

Clusterhoofdpijn en sterke pijn boven oog

Clusterhoofdpijn is een type hoofdpijn die schroeiende, brandende en schietende hoofdpijn kan veroorzaken. De hevige pijn presenteert zich vaak boven het oog of in de buurt van het slapen. Een aanval van clusterhoofdpijn houdt meestal vijftien minuten tot twee uur aan. De aanvallen treden gedurende meerdere dagen of weken op, met pijnvrije periodes ertussen.

Andere symptomen van clusterhoofdpijn zijn:

Contactlenshygiëne en stekende pijnlijke ogen

Contactlensdragers krijgen soms pijnlijke ogen en een wazig zicht door een probleem met de contactlenzen, zoals een verschuiving of plooiing van de lenzen. Na het wassen van de handen, moet de persoon de contactlenzen verwijderen en opnieuw indoen. Een goede contactlenshygiëne is eveneens noodzakelijk.

Gesloten hoek-glaucoom en stekende oogpijn

Glaucoom is een groep oogaandoeningen waarbij schade aan de oogzenuw tot stand komt. Onbehandeld leidt glaucoom tot een verlies van het gezichtsvermogen. Er zijn drie soorten glaucoom: open hoek-glaucoom, normale druk-glaucoom en gesloten hoek-glaucoom. Open-kamerhoekglaucoom is de meest voorkomende vorm. De meeste patiënten ervaren hierbij niet meteen symptomen. Gesloten hoek-glaucoom treedt op wanneer vocht zich snel ophoopt aan de voorkant van het oog, waardoor een plotselinge drukverhoging en intense oogpijn ontstaat. De symptomen van gesloten hoek-glaucoom ontwikkelen zich snel en bestaan uit:

Deze aandoening is een medisch noodgeval dat een onmiddellijke behandeling vereist. De arts voert de overtollige vloeistof af en schrijft medicatie voor die de oogdruk vermindert.

Migraine en kloppende hoofdpijn en oogproblemen

Oorzaken en risicofactoren

Migraine is een veel voorkomende neurologische aandoening met onbekende oorzaak (maart 2020). Bepaalde risicofactoren zijn wel bekend zoals onder andere:

Symptomen

Een patiënt kampt met ernstige, kloppende hoofdpijn achter één oog (eenzijdige hoofdpijn) of beide ogen en episodes van andere symptomen zoals:

De tekenen houden gewoonlijk 4-72 uur aan.

Scleritis, ontsteking van buitenste oogmembraan

Oorzaken

Scleritis is een ernstige ontsteking van de sclera, het buitenste membraan van het oog. Patiënten krijgen deze oogontsteking als gevolg van een infectie of auto-immuunziekte of als bijwerking van medicatie. In sommige gevallen is de oorzaak onbekend.

Symptomen

Een patiënt met scleritis ervaart milde tot ernstige, stekende oogpijn die 's nachts of bij het maken van oogbewegingen verergert. Andere symptomen zijn onder meer:
 • een overgevoeligheid voor licht
 • een verminderd gezichtsvermogen
 • waterige ogen

Diagnose en onderzoeken

Voor het stellen van de diagnose, zet de arts beeldvormende onderzoeken in, zoals röntgenfoto's, een MRI-scan en een CT-scan. Ook bestelt hij mogelijk een onderzoek voor het uitsluiten van de ziekte van Lyme (bacteriële infectie veroorzaakt door een tekenbeet) of reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen). Tot slot is een volledig bloedonderzoek nodig.

Behandeling

De juiste behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak van scleritis, evenals van het type en de ernst van de symptomen.

Over het algemeen omvatten behandelingen voor scleritis:

Tolosa-Hunt-syndroom met plotse visusproblemen en pijn

Oorzaken

Het Tolosa-Hunt-syndroom is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt te maken krijgt met plotselinge, ernstige oogpijn. De exacte oorzaak van het syndroom is onbekend anno maart 2020. Mogelijk resulteert de ziekte uit een ontsteking van bepaalde gebieden achter het oog wat dan verband houdt met een abnormale auto-immuunreactie.

Symptomen

Meestal is één oog aangetast. Oogbewegingen zijn mogelijk zeer pijnlijk. Sommige patiënten ervaren ook een tijdelijke oftalmoplegie (verlamming van het oog).

Andere symptomen zijn onder meer:

De symptomen van het Tolosa-Hunt-syndroom verdwijnen vaak zonder medische behandeling en komen sporadisch terug.

Uveïtis, ontsteking van middelste ooglaag

Symptomen

Uveïtis is een ontsteking van de middelste ooglaag (uvea). Deze ontsteking treft soms ook de ooglens, het netvlies, de oogzenuw en het glasvocht. Één of beide ogen zijn aangetast. Bekende symptomen zijn:

Door de oogontsteking ontstaat mogelijk schade aan het oogweefsel, wat dan leidt tot een verminderd zicht of een verlies van het gezichtsvermogen.

Diagnose en onderzoeken

Voor het diagnosticeren van de oogziekte verwijdt de oogarts de pupil met speciale oogdruppels (mydriatica). Bij dit oogonderzoek is de arts namelijk in staat om de achterkant van het oog te inspecteren.

Behandeling

De behandeling bestaat mogelijk uit:
 • ontstekingsremmende oogdruppels of orale medicatie
 • ooginjecties of oogdruppels met corticosteroïden
 • orale (via de mond ingenomen) immunosuppressiva

Vuil in het oog

Veel patiënten ervaren scherpe oogpijn wanneer vuil of stof in een oog blijft steken. De pijn verdwijnt meestal zodra een patiënt het puin uit zijn oog spoelt met water of een zoutoplossing. Als de schietende oogpijn aanhoudt, is mogelijk sprake van een hoornvliesletsel (kleine schaafwonde op het hoornvlies van het oog), wat verdere medische aandacht behoeft.

Alarmsymptomen bij scherpe oogpijn

Ernstige of aanhoudende stekende oogpijn duidt mogelijk op een onderliggende aandoening, zoals uveïtis, scleritis of gesloten hoek-glaucoom.

Een patiënt moet contact opnemen met een oogarts bij één of meer van volgende alarmtekens:
 • een zichtbare zwelling van het oog of de nabijgelegen weefsels
 • ernstige oogpijn
 • misselijkheid of braken
 • oogpijn die na een paar uur niet verdwijnt
 • visuele stoornissen, zoals een wazig zicht of donkere vlekken

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steken in het oog: symptomen, oorzaken van stekende oogpijnSteken in het oog: symptomen, oorzaken van stekende oogpijnStekende pijn in het oog of stekende oogpijn is een zeer vervelende klacht die voor onrust kan zorgen. Zoals alle sensor…
Steken in het hoofdSteken in het hoofdSteken in het hoofd: hoofdpijn, stekende pijn, clusterhoofdpijn, hersentumor. Een stekende hoofdpijn heeft iedereen wel…
Stekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnStekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnEén van de meest voorkomende gezondheidsklachten is hoofdpijn. Er zijn heel veel vormen van hoofdpijn en ook nog eens ta…
Occipitalis neuralgie: tintelend, stekend hoofd en oogpijn!Occipitalis neuralgie: tintelend, stekend hoofd en oogpijn!Het continu voelen van een stekende pijn net achter het oog, kan zeer vervelend zijn. Het zet je ook te denken aangezien…

Stijve elleboog: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseStijve elleboog: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseEen stijve elleboog is een vervelende klacht die iedereen kan treffen. De elleboog of het ellebooggewricht is het gewric…
Bleek gezicht: oorzaken en behandeling bleke gezichtskleurBleek gezicht: oorzaken en behandeling bleke gezichtskleurMet de term 'bleek gezicht' wordt gewoonlijk een huidskleur bedoeld die lichter is dan in de 'normale toestand'. Aangezi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Anemone123, Pixabay
 • Geraadpleegd op 28 maart 2020:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Is Stabbing Eye Pain Dangerous? | IrisTech – Iris, https://iristech.co/is-stabbing-eye-pain-dangerous/
 • Top 5 Causes of Sharp Pain in the Eye, https://www.healthline.com/health/sharp-pain-in-eye
 • What can cause sharp pain in the eye?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/sharp-pain-in-eye
 • What does it mean if I experience shooting pain in my eye?, https://www.specsavers.com.au/help-and-faqs/what-does-it-mean-if-i-experience-shooting-pain-in-my-eye
 • WHAT’S THE STABBING PAIN IN MY EYE?, https://www.goodeyes.com/blog/whats-the-stabbing-pain-in-my-eye/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.